Миоглобин в кръвта: норма в анализа, определянето, обновен

Мускулния хемоглобин? Какво е това? Все още много хора са чували само за това железосодержащем протеин, който се намира в эритроцитах, доставя кислород в органите и тъканите, улавя въглеродния двуокис и се нарича хемоглобина в кръвта.

Миоглобин по-често се свързват с дъх на морски бозайници, които са в състояние дълго време да останат под вода и по някакъв начин да се осигури нормалната жизнена дейност на организма. Оказва се, че такива способности имат пряко отношение към присутствующему при тези животни в големи количества катерицата миоглобину. Има от този протеин в човешкото тяло, когато е необходимо (по-голяма нужда за изграждане на мускулите в O2) той може да се свърже с до 14% получени чрез легочное дишане на кислород.

Миоглобин – краткосрочно депо кислород

Миоглобин – съдържащ двухвалентное желязо протеин, и въпреки че го hem, по принцип, е идентичен с гему на хемоглобина на червените кръвни клетки, белтъчната част (глобин) има и съществени различия (полипептидная верига). Това е разбираемо – той е малко по-различен начин на работа: не се носи на организма с тока на кръвта, а запасает кислорода, образувайки оксимиоглобин, и насища им мускулните тъкани, като по този начин се гарантира тканевое (вътрешно) дишане.

Съдържанието на миоглобина в кръвта на мъжете и жените на няколко варира. Показатели норма за лица от мъжки пол са между 19 до 92 мкг/л, докато при жените тези стойности по-долу: процент – от 12 до 76 мкг/л.

Какво количество кислород ще изисква плат – зависи от това, в какво функционално състояние са неговите клетки. Когато човек живее в спокойно състояние, тогава кислород влизат в тялото по време на външното дишане, ще започне интензивно поето от сърдечна мышцей, сиво вещество на главния мозък, чернодробна паренхимой, корковым вещество на бъбреците. И само една кърпа е в състояние да отложи кислород в резерв – мускулна, тъй като само той притежава специална депонирующим гемопротеином, наречен миоглобином.

READ  Анализ на с-реактивен протеин, дешифриране, какво да правя?

Още за норма

За определяне на миоглобина в организма са подходящи такива биологични течности, като серум, плазма кръв и урина. Тези материали трябва да бъдат свежеполученными или хранившимися при ниски температури (-25°c) С не повече от 2 години.

Не може да произвежда ограда анализ след хранене (от приема на храна до изследвания трябва да мине не по-малко от 8 часа), на пациента забраняват на различни видове напитки (чай, кафе, сок), е позволено да пият само чиста вода. Един час преди вземане на биологичен материал пациента силно препоръчват да не се пуши, а за половин час – изключи всякаква физическа и емоционална активност (този анализ на «обича» спокойно състояние). Освен това, не е желателно да дарят кръв веднага след рентгенографического проучване, ОКОВИТЕ-диагноза, а още повече, след лечебните процедури тип электроимпульсной терапия.

Показатели норма може да се увеличи в зависимост от използването на различни лабораторни методи:

 1. Иммунонефелометрического на теста;
 2. Радиоиммунологического анализ (РИА);
 3. Иммунофлюоресцентного изследвания.

Въпреки това, дори и без да гледа в различна чувствителност на тестовете, броят на миоглобина обикновено не надвишава стойността от 65 до 80 мкг/л, а в норма (за пореден път припомни) е:

 • За мъже – 19 – 92 мкг/л (средно – 49 ± 17 мкг/л);
 • За жените – 12 – 76 мкг/л (средно – 35 ± 14 мкг/л);
 • В урината концентрацията на миоглобина — по-малко от 20 мкг/л, обикновено здравия човек всеки пол и той всъщност не се определя.

Тест за определяне на нивото на «хемоглобин на мускулите» се предписва при съмнение за поражението кардиомиоцитов и/или клетки на скелетните мускули.

Как работи той?

При значителни физически натоварвания, например, в период на обтегнати спортни тренировки или участие в отговорни състезания, кислород напуска мускулния хемоглобин и се изпраща в митохондриите на клетките, за да вземат участие в изработването на универсален източник на енергия – аденозинтрифосфата (АТФ), който в такива моменти организмът се нуждае особено.

READ  С мозъчен тумор: причини, симптоми, колко живеят, лечение и диагностика

Миоглобин има уникални способности: той се свързва с хемоглобина обратими, създавайки един буфер, 1 го грама може да прикачите до 1,34 мл O2 и да се отложи за бъдещето, но много кратки времена. Ако изведнъж, по някаква причина, сърдечен мускул, лишен от постъпване на кислород, а това е броят на миоглобина ще бъде в състояние да осигури дихателен процес до 4 секунди. В такива моменти (нарушение на кръвообращението в миокарда или систола) в мускулите на сърцето, свързан с кислород гемопротеин няма да позволи прекратяване на окислително-възстановителни реакции в места намален притока на кръв и ще създаде условия за осигуряване пълноценна хода на тези процеси. Вярно е, че да помогне на миоглобин може само в рамките на кратък период, тъй като е краткотрайна депо.

Увреждане на кардиомиоцитов (клетки на миокарда) или миоцитов скелетните мускули води до изход по-големи количества «мускулния хемоглобин» в кровеносное на пистата.

Инфаркт на миокарда е красноречив пример за зависимост на нивото на миоглобина в кръвта от обема на огнището на поражение (колкото повече огнището, толкова по-високо съдържание на тъканта хромопротеина – миоглобина). Определяне на миоглобина през няколко часа след появата на болезнени усещания е важно, тъй като тук повишаване на нивото на този протеин дава основание да се съди не само за наличието на инфаркт на миокарда, но и степента на увреждане на сърдечния мускул. Следващата биохимическим анализ, показва инфаркт на миокарда, ще бъде определяне на креатинкиназы, а по-специално – я изоферментного спектър (MV-фракция).

Високи и ниски на концентрация «на хемоглобина мускули»

Физиологично повишено ниво на миоглобина в кръвта се наблюдава при интензивно физическо натоварване, значително напрежение на мускулния апарат при спортни тренировки и състезания и след провеждане на электроимпульсной терапия.

Абнормно увеличение се отбелязва при някои заболявания:

 1. Инфаркт на миокарда (увеличаване на съдържанието на този гемопротеина, обикновено предхожда възходящ активност на ензима креатинкиназы). Ръст на миоглобина е временен, тъй като се наблюдава му може след половин час — час след появата на болка регионална синдром при ТЯХ (и все още е в рамките на 2 – 3 дни след възникването му);
 2. Изразена бъбречна недостатъчност с уремическим синдром;
 3. Възпалителни процеси, протичащи непосредствено в мускулите;
 4. Наранявания (тук може да се дължи и инжекции, лекарствени разтвори в мускул);
 5. Дълбоки термични и химически изгаряния;
 6. Гърчове.
READ  Стеноза на митралната клапа: гемодинамика, симптоми, стетоскопа, лечение и прогноза

Намалява нивата на миоглобина в кръвта само при патологични състояния, като например, такива, като:

 • RA (ревматоиден артрит);
 • Полимиозит (системно възпалително заболяване на мускулната тъкан);
 • Миастения гравис (повишаване на съдържанието на «мускулния хемоглобин» е свързана с наличието в кръвта на циркулиращите антитела директно към този катерица).

Както беше посочено по-горе, в норма на миоглобин в урината почти не се среща, макар и има възможните стойности на този протеин в този биологичен материал. Външния му вид или превишение на определения показател (20 мкг/л) се открива в следните случаи:

 1. Увреждане на сърдечния (инфаркт на миокарда) или на скелетните мускули;
 2. Средно токсичните миоглобинурии;
 3. Дълбоки термични или химически изгаряния;
 4. Алкохолна интоксикация;
 5. Отравяне на отделни видове риба;
 6. Значително напрежение на скелетната мускулатура, например, когато спортувате;
 7. Краш-синдром на (травматичен токсикоз, развиващ се в мускулни тъкани) с голям разпадането на мускулна маса;
 8. Поражения на бъбреците.

Трябва да се отбележи, че съдържанието на миоглобина в последната биологична течност (урина) зависи изцяло от функцията на бъбреците, което трябва да се вземат предвид при назначаването и определянето на даден протеин.

Видео: информационни информация за миоглобине

MAXCACHE: 0.4MB/0.00087 sec