Митральный стеноза, порок на вентила: — лечение, симптоми

Въпреки постиженията на съвременната медицина, пороци на сърцето в момента представляват често срещана патология, която изисква голямо внимание на лекари-кардиолози. Още повече това се отнася за стенозу митралната клапа, което може значително да влоши живота на пациента и да доведе до развитие на тежки усложнения, дори до летального., изм.

Митральный клапан представен парцел соединительнотканных вътрешни структури на сърцето, който осъществява функция за разделяне на тока на кръвта между левицата атриум и желудочком. С други думи, клапан прилича на вратата, чиито крилото затворен в период на намаляване на камера и изгонването на кръвта от устната, и разкриват по време на ток на кръвта в желудочек. Този механизъм предвижда поочередное релаксация на сърдечните камери, като в същото време осигурява непрекъснат кръвен поток вътре в сърцето.

При развитието на патологичния процес в тъканите на автомобила функция му е счупен, и внутрисердечный ток на кръвта е нарушен. Този процес може да бъде представен с две форми, както и тяхната комбинация – недостатъчност на вентила и стенозом клапанного пръстени. В първия случай крилото не се затварят херметически, и по този начин не се задържат кръвта в кухината на лявата камера, а във втория – размер на клапанного пръстени намалява поради сращения крила (норма — 4-6 cm2). Последният вариант се нарича митральным стенозом, при което става по-малко от лявото атриовентрикулярное (предсердно-желудочковое) дупка.

Митральный стеноза се среща предимно при лица на най-високата възрастова категория (55-65 години), е около 90% от всички случаи на дефекти на закупения характер и се развива много по-често аортната стеноза.

Видео: митральный стеноза — медицинска анимация

Причини за възникване на заболяването

Митральный стеноза, като правило, е придобити нарушения. Изключително рядко се диагностицира стесняване на клапанного пръстени вроден характер, но в такива случаи, тя почти винаги се съчетава с други тежки вродени дефекти на сърцето, които не предизвикват усложнения в поставяне на диагнозата.

Основната причина за придобитите стесняване на клапанного пръстени е ревматизъм. Това е тежко заболяване, което се случва в резултат на болки в гърлото, често тонзиллитов, хронични фарингитов, както и скарлатины и гнойничковой инфекции на кожата. Всички тези болести се причиняват гемолитическим стрептококком. Тежестта на ревматической треска се състои в това, че в организма се изработват антитела срещу собствените си тъкани, сърцето, ставите, мозъка и кожата (се развиват ревмокардит, артрит, малка хорея и кольцевидная еритема). При ревмокардите автоимунно възпаление възниква на крилата клапани, които с груба съединителна тъкан и спаиваются помежду си, което води до сращению дупка – до ревматическому стенозу митралната клапа.

Друга често срещана причина недостатък е бактериална, или инфекциозен ендокардит. Той най-често се причинява от същите стрептококи, както и от други микроорганизми, попадающими в системата на притока на кръв при лица с намалена имунитет, ХИВ-инфекцията, при пациенти, на употребяващите наркотици интравенозно.

Какви симптоми трябва да предупреди пациента?

Обикновено периодът от време между претърпели остър ревматической с повишена температура, с която се проявява след 2-4 седмици след стрептококковой инфекция, и първите клинични прояви на недостатък е не по-малко от пет години.

Към първите симптоми в начален стадий на заболяването, или при най-малкия митральном стенозе, когато площта на митралната дупка е повече от 3 cm2, включват:

 • Умора,
 • Остра обща слабост,
 • Цианотичный (със син оттенък) руж на бузите – «митральный руж»,
 • Усещане на ударите на сърцето и прекъсвания в работата на сърцето при психо-емоционални или физически натоварвания, а също и в покой,
 • Задух при ходене на значителни разстояния.
READ  Хемороиди при пациенти с диабет: лечение, свещи

Допълнителни симптоми се развиват с напредването на стеноза, който може да бъде умерено (размер на клапанного пръстени 2.3-2.9 cm2), изразена (1.7-2.2 cm2) и критически (1.0-1.6 м2), и до голяма степен се определят от състояние на сърдечна недостатъчност и нарушения на кръвообращението.

И така, в първата фаза, пациентът се отбелязва недостиг на въздух, пристъпи на сърцебиене и болки в гръдния кош, причинена само на големи физически натоварвания, като ходене на дълги разстояния или подем по стълбите пеша.

Във втория етап на циркулаторни нарушения, описани признаци притеснява пациента при извършване на по-малки натоварвания, а също така се отбелязва венозен застой в знанието и вените на един от кръговете на кръвообращението – малките (съдове на белите дробове) или голям (съдове на вътрешните органи). Това се проявява пристъпи на недостиг на въздух, особено в легнало положение, суха кашлица, големи с отоци крака стоп, болевым синдром, в коремната кухина се дължи на венозна полнокровия в черния дроб и т.н.

В третия стадий на болестта по време на нормалната потребителска активност (обвързващия дантели, приготвяне на закуска, движението в дома) пациентът отбелязва появата на пристъпи на задух. Освен това, типично за растежа на отоци на крайниците, лицето, натрупване на течност в коремната и гръдната кухини, вследствие на което коремът се увеличава в размер, както сдавление на белите дробове течност само утежнява задух. Кожата на пациента придобива синкав оттенък – се развива цианоза, поради намаляване на нивата на кислород в кръвта.

В четвъртата, най-тежка, или терминал, етап всички горните оплаквания се появяват в състояние на пълен покой. Сърцето вече не може да изпълнява функцията на изпомпване на кръв в тялото, вътрешните органи изпитват недостиг на хранителни вещества и кислород и се развива дистрофия на вътрешните органи. В резултат на това, че кръвта почти не се движи по съдовете, както е в застой в белите дробове и във вътрешните органи, има оток на цялото тяло – анасарка. Естествен завършек на този етап без лечение е смъртоносни резултати.

Като цяло, първите етапи на процеса без лечение, от началото на клиничните прояви заемат различен период от време, най-вече 10-20 години, и се характеризират с бавно течение. Въпреки това, ако се развива застой на кръв в двете кръгове на кръвообращението, отбелязва бързо прогресиране на хроничната сърдечна недостатъчност. В медицината са описани изолирани случаи на продължителността на живота с нелеченным дефект на около 40 години.

Как да се диагностицира митральный стеноза?

Ако пациентът е забелязал у себе си по-горе симптоми, той трябва колкото се може по-бързо да се обърнете към лекар терапевт или кардиологу. Лекарят може да има съмнения за диагнозата още по време на проверка на пациента, например, да слушате с помощта на фонендоскопа шумове при митральном стенозе в точката на проекция на митралната клапа (под лявото зърното), или да чуя, хрипове и застой на характера в белите дробове.

Въпреки това, потвърди стеноза на митралната дупки автентично е възможно само с помощта на визуализирующих техники на разследване, по-специално, с помощта на эхокардиоскопии, или УЛТРАЗВУК на сърцето. Този метод позволява да се оцени размер на митралната пръстени и степента на удебеляване (хипертрофия) мъждене, видите сгъстено, спаянные на крилото, измерване на налягане в сърдечните камери. Един от основните показатели, очакваните при митральном стенозе, е фракция на изтласкване (EF), показваща кръвен обем, изгоняемый в аортата и по-нататък по съдове на целия организъм Нормална степен на EF е не по-малко от 55%, при митральном стенозе може значително да намалява, като достига критични стойности – 20-30% при тежко стенозе.

READ  Исхемична болест на сърцето: при мъжете, жените, децата, причини, симптоми, форми на ИБС, диагностика, лечение

Освен УЛТРАЗВУК на сърцето, пациентите, показани:

 1. ЕКГ,
 2. Проба с физическо натоварване — тредмил тест, велоэргометрия,
 3. Лица, които имат ишемию на миокарда, може да се извършва коронароангиография с цел оценка на необходимостта от намеса на коронарните съдове,
 4. Разглеждане на ревматолога при ревматической треска в миналото,
 5. Разглеждане на зъболекар, УНГ-лекар, гинеколог за жените и уролог за мъжете с цел откриване и премахване на огнища на хронични инфекции (кариозные зъби, хронични възпалителни процеси в синусите и др, които могат да доведат до развитието на резервоара. эндокардита).

Така или иначе, стартът преглед на пациента с подозрение на митральный стеноза започва само след първична консултация терапевт или кардиолог.

Медикаментозно лечение на заболяването

Лечението на митралната недостатък е разделена на консервативно и хирургично. Тези два метода се прилагат едновременно, тъй като преди операцията и след нея е особено важно лекарствена подкрепа на пациента.

Към медикаментозна терапия се отнася определяне на следните групи лекарства:

 • Бета-административните медикаменти, намалява натоварването на сърцето, благодарение на урежению на сърдечния ритъм и за намаляване на съдово съпротивление, особено когато в съдовете на застояла кръв. По-често се назначават от конкор, коронал, эгилок и др
 • На АСЕ-инхибитори – «защита» на кръвоносните съдове, сърцето, мозъка и бъбреците от негативното влияние на повишена съдова резистентност. Използва се периндоприл, лизиноприл и други
 • Блокери на АРА II – ниско кръвно налягане, което е важно за пациенти с стенозом, свързани с високо кръвно налягане. Често се използва лозартан (лориста, лозап) и валсартан (валз).
 • Лекарства, които антиагрегантное и антикоагулянтное действие – пречат на повишен жизнеспособност на кръвно съответствие, се прилагат при пациенти с ангина, инфарктом в миналото, както и с мерцательной аритмия. Предписват аспирин Кардио, ацекардол, тромбоАсс, варфарин, клопидогрель, ксарелто и много други.
 • Диуретици препарати – една от най-важните групи при наличието на хронична сърдечна недостатъчност, тъй като те пречат на задържането на течности в артериите и вените, намаляват постнагрузку на сърцето. Оправдано прилагането на индапамида, верошпирона, диувера и др
 • Сърдечни гликозиди – показване при намаляване на съкратителната функция на лявата камера, а също и при лица с постоянно мерцательной аритмия. Основно се назначава дигоксин.

Във всеки случай се прилага индивидуална схема на лечение, определена кардиологом в зависимост от прояви на недостатък на данни эхокардиоскопии.

Хирургично лечение на митралната стеноза

В зависимост от степента на стеноза и етап на ХСН операция може да бъде показан или противопоказан.

При обикновенните стенозе операция не е жизнено необходима, и е разрешено от консервативно поддържане на пациента. При площад клапанного дупки по-малко от 3 кв. виж (умерена, ясно изразен и критичен стеноза) е за предпочитане да се извърши операцията на митральном клапа.

В същото време операцията е противопоказан при пациенти с терминал сърдечна недостатъчност, тъй като в сърцето и във вътрешните органи настъпват необратими процеси, които определят рециклирани кръвта вече не може, а тук смъртоносни изход по време на отворена операция на напълно накратко сърцето е напълно вероятно.

Така че, при стенозе митралната дупки могат да бъдат извършени следните видове операции:

Балонна вальвулопластика

Метод балонна митральной вальвулопластики се прилага в следните случаи:

 1. Всяка степента на стесняване на клапанного пръстени в случай на липса на калцификация на крила и без кръвни съсиреци в кухината на лявото предсердия, както и симптом без критичен стеноза,
 2. Стеноза с придружаващи мерцательной аритмия,
 3. Липсата на митральной регургитация според УЛТРАЗВУК,
 4. Липсата на сочетанных и комбинирани тежки пороци на сърцето (патология на няколко клапи едновременно),
 5. Липсата на придружаващи исхемична болест на сърцето, за която се изисква провеждане на аортокоронарного байпас.
READ  Дешифрирането на биохимични анализ на кръвта на момиче

Технически тази операция се извършва така – след въвеждането на седативни лекарства, интравенозно се осъществява достъп до бедрената артерия, чрез която посредством проводник (интродьюсера) на виена, в сърцето се въвежда катетър с малко баллоном на края. Балон, след постигане на нивото на стеноза изгорял, унищожаване на сраствания и сращения между крила, клапи, след което се извлича. Операцията трае не повече от два часа и почти безболезнен.

Открита комиссуротомия

Метод на откритата комиссуротомии показан в случай на наличието на посочените по-горе състояния, не допуска възможността за извършване на балонна вальвулопластики. Основните показания — митральный стеноза 2-4 степен. Операцията се извършва под обща анестезия в открито сърце, и се осъществява чрез дисекция суженного клапан скалпел.

Протезиране на вентила

Операцията за замяна (протези) вентил показва в случаите, когато има груби поражението крила, неподлежащо на обикновения хирургически намеса. Използват се механични и биологични (от свински сърца) трансплантанты.

Операцията в повечето случаи се провежда по квотата, която може да се получи след само няколко седмици, след подаване на необходимите документи. В случай на самостоятелно плащане на операция от страна на пациента цената може да се променя в границите на 100-300 хиляди рубли, ако става въпрос за протезирането на митралната клапа. Технически подобно лечение е на разположение в почти всички големи градове на Русия.

Начин на живот с митральным стенозом

Начин на живот с незначителни малосимптомным митральным стенозом не изисква никаква корекция, с изключение на такива елементи, като:

 • Спазването на диета,
 • Редовно посещение на лекар,
 • Изключение екстремни физически натоварвания,
 • Постоянен прием на определени лекарства.

По-тежка стеноза преди операция може да донесе доста неудобства за пациента, тъй като трябва да се пази сърцето и изключи всички значими натоварвания, донесе дискомфорт. Затова хирургично лечение помага за подобряване на качеството на живот, но изисква по-отговорен подход към начина на живот след операцията, по-специално, още по-строг лекарски препоръки, както и чести посещения на лекар с цел провеждане на эхокардиоскопии (първо месечно, след това на всеки шест месеца, и по-късно пъти в годината).

Възможни ли са усложнения?

Преди операцията в случай на изразена стеноза и при наличие на сърдечна недостатъчност риска от възникване на сериозни нарушения на ритъма и за тромбоемболични усложнения е доста голям.

След операция този риск се свежда до минимум, но в редки случаи е възможно появата на такива нежелани състояния, като инжектиране постоперационной рани, кървене от раната в случай на отворена операция, повторно развитие на стеноза (рестеноз). Превенцията е качествено провеждане на намеса, а също така и навременното определяне на антибиотици и други необходими лекарства.

Прогноза

Прогнозата се определя степен на стеноза и състояние на хронична сърдечна недостатъчност. При 2-4 степен на стеноза, в съчетание с 3-4 стъпка ХСН прогнозата е неблагоприятна. Хирургическа намеса в този случай ви позволява да промените прогнозата е в благоприятна посока и несравнимо подобряване на качеството на живот на пациента.

Видео: митральный стеноза на програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec