Млечна киселина/лактат кръв: норма, повишаване на нивата на анализа на

Лактат кръвта и млечната киселина се образува в резултат на въглехидрати метаболизъм, а именно: метаболизма на глюкозата, наречен гликолизом (в резултат на реакция е образуването на пировиноградной киселина, която восстановившись, дава на крайния продукт – лактат), и на процеса на разграждането на гликогена до глюкоза — гликогенолиза (процес се случва в черния дроб и мускулите и служи като източник за поддържане на постоянен съдържанието на кръвната захар). В първия случай (гликолиз) възстановяване на пировиноградной киселина отива в присъствието на ензима дехидрогеназата (LDH) и коензим НАДН2.

Получена при разделяне на глюкоза, гликоген и отделни аминокиселини, млечна киселина, предимно се концентрира в тъканите на скелетните мускули и излиза от тях при някои патологични състояния или в резултат на интензивно физическо натоварване (например при спортисти), трансформируясь в » пируват в чернодробна паренхиме или метаболизируясь в мозъчната тъкан и сърдечния мускул. По този начин, млечна киселина в кръвта е продукт на усвояването на глюкоза.

Млечна киселина – диагностичен тест

Млечна киселина в кръвта или лактат кръвта често се прилага в лабораторията на истината като диагностика биохимични тест, който показва дали има достатъчно мускулни и други тъкани в човешкото тяло е наситен с кислород, т.е. степента им на кислороден глад (ако има такива заподозрено). Като цяло, в норма съдържанието на този продукт на обмяната на веществата в кръвта, може да се каже, много малко. Норма му концентрация е:

 • В кръв, взета от вената (което, разбира се, се случва по-често) — от 0,6 до 2,4 mmol/l;
 • В артериална кръв – от 0,5 до 1,6 mmol/l.

Въпреки това, в други източници читател сигурно ще посрещне с няколко други стойности в норма (най-вероятно от 0,5 до 2.2 ммол/л), което също ще бъде вярно, тъй като всяка лаборатория се ръководи от своите референтные ценности, а тези са най-често срещаните.

В кровеносное руслото на млечна киселина идва, высвобождаясь в най-големите концентрации от клетките на мускулната тъкан, в по-малки количества лактат идва от червените кръвни клетки (еритроцитите) и мозъчните клетки. Липсата на кислород (O2) в тъканите води до увеличаване на концентрацията на млечна киселина в кръвта. Междувременно, първоначално вътрешните органи все пак някак си се справят с нештатной ситуацията и тялото на особено «не забелязва» за промяната.

Когато съдържанието на млечна киселина достига критични нива, който се нарича «лактатным праг», започва развитието на състоянието, по-долу гиперлактатацидемией. Гиперлактатацидемия при липса на адекватни мерки може да доведе до още по-тежък случай: падане на рН на кръвта под допустимите стойности – 7,35.

READ  Хемороиди след раждането: лечение на свещи и с мехлем, снимка

Така че, ако повишаване на нивото на млечна киселина в кръвта се окаже прекалено за организма, прекъсване на киселинно-алкалния баланс, увеличаване киселинността на кръвта, което е, ще има място за такова патологическо състояние, като метаболитна ацидоза или лактатацидоз.

Лактатацидоз — млечна киселина в кръвта, повишена

Ненужната натрупването на млечна киселина в кръвта (лактатацидоз) възниква поради неадекватна дейности на специални клетъчни органоидов (митохондриите), служители на енергийната база клетки, неправилно записване на кислород в тъканите и развитие на хипоксия в резултат на това — което е характерно за различни видове нарушения на енергийния метаболизъм. Лактатацидоз, въз основа на причините за неговото формиране, има 2 разновидности (2 вида):

 • Тип А – се случва в случаи на нарушения на приходи и рециклиране на O2, което е присъщо за нарушения на дихателната дейност, сърдечна недостатъчност, шоковых състояния, тежки анемий, дефекти на ензими от митохондриите или въздействия върху клетъчните мощности на токсични вещества (въглероден оксид, цианиды);
 • Тип Б – тази форма възниква по причина на нарушения, свързани с образуването на млечна киселина или неадекватна я за рециклиране (епилепсия, в магарешка синдром и эпилептиформные припадъци, гликогенозы, захарен диабет, интоксикация, производни на салициловата киселина и спиртосодержащими продукти, чернодробна недостатъчност).

Определено, интензивно физическо натоварване и кислороден глад на клетките на тъканите в тази почва ще доведе до значително повишаване на съдържанието на лактат в кръвта. В други случаи ниво може да бъде просто страшно, когато той е обновен в рамките на 7-10 пъти. Подобна картина често се наблюдава при спортисти, на мускулите, които носят огромно напрежение. Но тук увеличение на концентрацията на лактат кръв се случва не защото мускулите не получават достатъчно кислород. Като цяло, тялото на хора, професионално занимаващи се със спорт, е добре тренирован. Просто по време на силови упражнения млечна киселина започва активно да се излезе от мускулните тъкани в кръвта — това обяснява подобно увеличение. Междувременно, организмът на хората, посветиха живота си на големия спорт, упражнява за бъдещите победи, бързо се адаптира и такава фигура като лактат кръвта престава да бъде за тях проблем.

Когато се предписва анализ на кръвта от лактат?

Като се има предвид широк кръг от причини, които повишават стойността описан от индекса (виж по-долу), да се прояви интерес към биохимическому анализ на кръв, определяне на нивото на млечна киселина могат да са различни специалисти: терапевт, ендокринолог, нефролог, онколог и други.

Показания за предназначението на този тест също са разнообразни, е:

 1. Всяко нарушение на киселинно-алкалния баланс (намаляване на рН на кръвта);
 2. Промяна на дейността на ензимите, в резултат на генетични или други патологични състояния (энзимопатии);
 3. Заболявания на мускулния апарат;
 4. Инсулиннезависимый захарен диабет (ИНСД) и инсулинозависим захарен диабет (ИЗЗД);
 5. Сърдечна и белодробна недостатъчност;
 6. Хроничен алкохолизъм;
 7. Масивни кръвоизливи;
 8. Удари на състоянието;
 9. Заболяване на черния дроб и бъбреците;
 10. Тежка анемия;
 11. Гематологическая и друга патология;
READ  Втората положителна кръвна група: наименование, характер, съвместимост, здраве, диета

Освен това, в контрола на съдържанието на лактат кръвта се нуждае от терапия отделни фармацевтичните препарати, например, метформином (бигуаниды), метилпреднизолоном (синтетичен глюкокортикоид), изониазидом (получава tb средство).

Подготовка за този биохимическому анализ на кръвта да не се различава от други тестове някакви техните функции. В лабораторията пациентът идва след 12-часови (вечерно и нощно) глад, въпреки че негазированную вода през това време той може да се пие. Вярно е, че на сутринта, непосредствено преди това, как ще бъдат избрани проби за изследвания, човек, който желае да получите подходящи резултати от изпитването, трябва да осигури максимално спокойствие на своята мускулна система, това означава, изключи физически натоварвания.

Обикновено за този анализ се вземат венозную кръв (от лакътя пъти), на артериалната кръв се използва, ако лекар интересува обмен на лактат в черния дроб и елиминирането му чрез отделителната система (бъбреци).

Изследване на плазмата дава не само за изчисляване на концентрацията на млечна киселина в кръвта, но и за определянето на съотношението лактат/ » пируват, което в норма е 10:1. Междувременно, повишени нива на лактат, със сигурност, ще доведе до намаляване на концентрацията на пировиноградной киселина («пируват), че ще посочи за опасно намаляване на рН на кръвта (под 7,35), тоест, това съотношение е отрицателно корелира с водородным показател на кръвта (рН). Увеличаване на нивата на лактат в кръвта 3-4 пъти пред много и много неблагоприятна прогноза, тъй рН тогава, със сигурност, ще падне под критичната точка.

Причини за промяна на стойности на кръвната лактат

Състоянието, когато лактат кръв няколко обновен, може да бъдат временни и да мине незабелязано от никого, ако пациентът в този момент не се прилага в лабораторията си. Например, като се наблюдава и след приемане на големи дози алкохол, ацетилсалицилова киселина (аспирин), заместители на захар (фруктоза). Разбира се, ако това са изолирани епизоди, които не изискват сериозно лечение, тялото се всичко ще постави на мястото си и стойности на млечната киселина в кръвта, ще влезе в границите на нормата.

Със сигурност ще бъде повишена на нивото на млечна киселина при интензивно физическо натоварване, например при занимания отделни спортове концентрацията на лактат може да достигне 23 ммол/л. Малко може да се увеличи стойността на този показател през третия триместър на бременността.

READ  Полезно или вредно да дарят кръв: жени, мъже, за здравето, на плазма, подготовка и противопоказания

Междувременно, на причините за повишаване на съдържанието на лактат кръв идват от много, понякога дори сериозни заболявания, е:

 • Захарен диабет II тип (на първо място — по време на терапия гипогликемическими лекарствени средства от групата на бигуанидов: метформин, авандамет, глюкофаж, сиофор и др);
 • Поради тежка патология (сърдечно-съдова недостатъчност, шок, изразена хипотония) нарушения на кръвообращението;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА);
 • Спиране на сърдечната дейност;
 • Септицемия;
 • Гематологическая патология (левкемии, лимфоми);
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Синдром на Рейе (синдром на Рей, «бялата чернодробна болест») – е много опасно, остро заболяване, основните симптоми на който е мастна инфилтрация на черния дроб и енцефалопатия. Точно тази болест стана причина за прекратяване на употребата на аспирин при деца до 12 години при повишена температура;
 • Хипервентилация (при пациенти с увреждания на ЦНС, намиращи се на апарат за изкуствена вентилация на белите дробове);
 • Тетания (неволеви мускулни спазми, обикновено причиняват силна болка);
 • Тетанус;
 • Различни конвулсивни състояния (епилепсия, эпилептиформные синдроми);
 • Дефекти на ензимите и като следствие – нарушение на обменните процеси;
 • Хепатити вирусен произход и увреждания на черния дроб, поради други причини;
 • Цироза на черния дроб (системата терминал етап);
 • Туморните процеси (злокачествени);
 • Хипоксия, причинени от белодробна и сърдечна недостатъчност;
 • Анемия;
 • Хипотония (понижаване на кръвното налягане);
 • Масивни кръвоизливи и хеморагичен шок;
 • Недостиг на ензими (болест на Гирке – недостатъчност на глюкозо-6-фосфатаза, дефицит на фруктозо-1,6-бифосфатазы);
 • Тъканта, хипоксия, поради недостатъчност на сърдечната дейност, прекомерно намаляване на кръвното налягане, недостатъчно снабдяването на клетките на тъканите от O2 при шоковых състояния от различен произход, различни обменни нарушения (границите образуването на лактат при анаэробном гликолизе, намаляване на потреблението на млечна киселина, молочнокислый ацидоза, диабетический кетоацидоз, липсата на витамин В1);
 • Детски паралич;
 • Остри отравяния с алкохол, метиловым спирт, салицилатами;
 • Предозиране бигуанидов, парацетамол;
 • Въвеждането на адреналин, инсулин, глюкагон, инфузия гидрокарбонатных разтвори.

В редки случаи може да се наблюдава и обратната картина — в анализа на кръвта се записват стойности, не достига долната граница на нормата. Това се случва, когато гиподинамии, рязко понижаване на теглото, вследствие на глад, а също и при анемичных състояния от различен произход.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00122 sec