Множествена склероза: причини, симптоми, лечение, продължителност на живота

Понякога срещаме хора, страдащи от болестта на улицата или на други места, докато те все още могат да ходят. Този, който по някаква причина се сблъскват с множествена склероза (МС или, както пишат учените, SD – Sclerosis Disseminata) да го разпознае веднага.

В литературата може да се намери информация, че множествена склероза – хроничен процес, водещ до увреждане, но едва ли пациентът може да разчитате на дълъг живот. Разбира се, това зависи от формата, не всички са еднакво напредък, но най-голяма продължителност на живота при дифузна склероза все още е малък, само нещо за 25-30 години при ремитирующей форма и постоянно лечение. За съжаление, това е почти максималният срок, който отмерен далеч не е всичко.

Възраст, пол, форма, перспектива…

Продължителност на живота – 40 и повече години – явление изключително рядко, защото, за да се установи този факт, трябва да се намерят хора, които се разболяват още в 70-те години на 20 век. А за това, за да се определи перспективите на съвременните технологии, трябва да се изчака 40 години. Едно нещо – лабораторни мишки, друго – човек. Трудно. Когато при злокачественном рамките на РС някои умират 5-6 години, докато бавен процес дава възможност на човека доста дълго да останат в активна трудоспособна състояние.

РС обикновено дебютира в ранна възраст, например, в години на 15 и 40, по-рядко на 50, въпреки, че са известни случаи на заболявания в детска възраст и в средното, например, след 50. Въпреки това, независимо от факта, че множествена склероза не се отнася до редки заболявания, разширяване на възрастови граници не се случва така често, така че появата на множествена склероза при деца, се смята за по-скоро изключение, отколкото правило. С изключение на възрастта, на РС предпочита женски пол, обаче, както и всички автоимунни процеси.

Пациентите често умират от инфекции (уросепсиса, пневмония), наречени интеркурентными. В други случаи причина за смъртта стават бульбарные нарушение, при което страда преглъщане, дъвчене, функция на дихателната или сърдечно-съдовата система, и псевдобульбарные, придружени от също нарушение на преглъщане, изражения на лицето, речта, интелигентност, но сърдечна дейност и дишане не страда. Защо възниква това заболяване – няколко теории, но напълно го етиология така и не е изяснен.

Форми и патоморфологические промяна на нервната система

Симптомите на множествена склероза са много зависими от това, в каква зона се случва болестния процес. Те се дължат на три форми, намиращи се в различни етапи на болестта:

 • Цереброспинальной, която по право се смята за най-често, защото честотата на възникване на нея достига до 85%. При тази форма се появяват множество огнища на демиелинизации вече в най-ранните етапи на заболяването, които водят до увреждане на бялото вещество и на гръбначния и главния мозък;
 • Мозъчна, включваща мозжечковую, глазную, стволовую, корковую разновидност, която минава с увреждания на бялото вещество на главния мозък. При прогрессирующем време с появата на ярко изразено треперещи от церебрална форма отделят още една: гиперкинетическую;
 • Спинална, за която са характерни спинномозговые лезии, където, обаче, по-често, други страдат гръдния отдел;

Патоморфологические промени при дифузна склероза, свързани с образуването на мулти-плътни червено-сиви плаки, които образуват огнища на демиелинизации (унищожаване на миелин) пирамидных, мозжечковых пътища и други отдели на ЦНС (централна нервна система) или периферна нервна система. Плака понякога се сливат помежду си и да достигнат доста внушителни размери (на няколко сантиметра в диаметър).

На засегнатите места (гнездо на множествена склероза) се натрупват Т-лимфоцити, главно Т-хелперы (при падане на съдържанието на Т-филтри в периферната кръв), имуноглобулини, основно, IgG, докато за центъра на огнището множествена склероза характерно присъствие Ia-антиген. Период на обостряне се характеризира с намалена активност на системата за допълнение, а именно, неговите компоненти и C2, C3. За определяне на нивото на тези показатели се използват специфични лабораторни тестове, които да помогнат на диагнозата МС.

Клинични проявления, или по-скоро липсата им, продължителността и тежестта на ремисия Sclerosis Disseminata, се определят от настъпващите при интензивно лечение и съответната реакция на организма — ремиелинизацией.

Трябва да се отбележи, че до други форми на склерозов РС връзка не е, въпреки че се нарича множествена склероза. Много хора, обяснява си забравяне, присъщи за възрастните, се отнасят до склероза, но в случай на множествена склероза, макар и да страдат от интелектуални способности на човека, но това е съвсем друга (аутоиммунный) механизъм и се случва съвсем други причини. Е Различна и природата на плаки при атеросклероза и РС, ако атеросклеротическое загуба на кръвоносните съдове (!) се дължи на отлагането на холестерол (липопротеини с ниска плътност — LDL), а в тази ситуация огнища демиелинизации се появяват в резултат на замяна на нормални нервните влакна на соединительнотканные. Джобовете са разпръснати произволно в различни зони на мозъка и на гръбначния мозък. Разбира се, функцията на този участък е значително нарушен. Откриване на плака може да миело — или ангиография.

Което може да стане причина за множествена склероза?

Дискусии, отстаивающие една или друга гледна точка по отношение на етиологията на множествена склероза, продължават и до ден днешен. Основната роля, все пак, принадлежи на автоимунни процеси, които се считат за основна причина за развитието на РС. Нарушение в системата на имунитета, по-скоро недостатъчен отговор на някои вирусни и бактериални инфекции също много автори да не се изхвърлят от сметките. Освен това, към предпосылкам, допринасящ за развитието на дадено болестно състояние, включват:

 1. Влияние на токсините в тялото на човека;
 2. Повишени нива на радиационния фон;
 3. Влияние на ултравиолетовите лъчи (при бяла кожа любителите на годишната «шоколадова» слънчеви бани, получени в южните географски ширини);
 4. Географското положение на зони за постоянно пребиваване (студени климатични условия);
 5. Перманентное психо-емоционалното напрежение;
 6. Оперативни интервенции и наранявания;
 7. Алергични реакции;
 8. Липсата на видима причина;
 9. Генетичният фактор, на който бих искал особено да спре.
READ  Хемороиди при юноши: причини, лечение

SD не се отнася за наследствена патология, така че съвсем не е задължително, че има болна майка (или баща) ще се роди съзнателно пациентът е дете, обаче, убедително доказали, че системата НLA (система гистосовместимости) има определено значение в развитието на болестта, по-специално, антигени локус А (HLA-A3), процесуалната (HLA-B7), които при изучаването на фенотип, болни от множествена склероза запис е почти 2 пъти по-често, и D — регион — антиген DR2, дефинирани при пациенти до 70% от случаите (срещу 30-33% в здрава популация).

По този начин, може да се каже, че тези антигени носят генетична информация за степен на резистентност (чувствителност) на определен на организма към различни этиологическим фактори. Намаляване на нивата на Т-филтри, потискат ненужни имунна реакция, естествени убийци (NK-клетки), които участват в клетъчното имунитет и производството на интерферон, осигуряване на нормалната дейност на имунната система, характерно за множествена склероза, може би, се дължи на присъствието на определени антигени гистосовместимости, тъй като НLA-система за генетично контролира продукти на тези компоненти.

От началото на клиничните прояви до напреднал течения множествена склероза

Симптомите на множествена склероза не винаги съответства на етапа на патологичния процес, влошаване може да се повтаря с различни интервал: поне за няколко години, дори след няколко седмици. Да, и на рецидив може да продължи само няколко часа, а може да достигне до няколко седмици, обаче, всяко ново влошаване протича по-трудно от предходното, което се дължи на натрупването на плака и образуването на сливных, вълнуващи всички нови райони. Това означава, че за Sclerosis Disseminata характерно ремитирующее продължение. Най-вероятно се дължи на непостоянството на този учените са измислили рассеянному склерозу друго име – хамелеон.

Начален етап също сигурно не е по-различно, болестта може да се развива постепенно, но в редки случаи може да даде доста остро начало. Освен това, в ранните етапи на първите признаци на болестта може да не се забележи, тъй като през този период често се случва асимптоматични, дори ако плаки вече са на място. Подобно явление се обяснява с факта, че при няколко огнища на демиелинизации здрава нервната тъкан поема функцията на засегнатите райони и по този начин да ги компенсира.

В някои случаи може да се появи някаква един симптом, например, нарушение на зрението на едното или двете очи, при мозъчна форма (очна разновидност) на SD карта. Пациенти в подобна ситуация като цяло могат да се никъде да не се обръщат или ограничи посещение на офтальмологу, който не винаги е в състояние да се отдаде на тези симптоми до първата черта на сериозни неврологични заболявания, която е множествена склероза, тъй като дискове на зрителните нерви (ZN) цвета си може, докато не се променя (по-късно при РС височные от половината от ZN побледнеют). Освен това именно тази форма дава дълготрайна ремисия, така че пациентите могат да забрави за заболяването си и счита себе си за напълно здрави.

В основата на неврологичния диагнозата е клинична картина на заболяването

Диагноза Sclerosis Disseminata поставя невролог, позовавайки се на многообразната неврологическую симптомите на това, проявена:

 • Тремором на ръцете, на краката или на цялото тяло, промяна на ръкописен текст, в ръцете му е трудно да държи някакъв предмет, така и лъжица към устата си и става проблематично;
 • Нарушение на координацията на движение, което е доста значително за разходка, първо болните ходят с пръчка, а по-късно трансплантирани в инвалидна количка. Макар че някои все още упорито се опитват да живеете без него, тъй като сами не са в състояние да в него да седне, така че се опитват да се движат с помощта на специални устройства за разходка, като се позовава на двете ръце, а в други случаи се използват с такава цел стол или столчето. Интересното е, че от известно време (понякога доста дълго) го правят;
 • Нистагмом — бързи движения на очите, които са болни, проследяване на движението на неврологични чука в лявата и дясната страна нагоре и надолу един по един, самият той не може да се контролира;
 • Отслабването или изчезването на някои рефлекси, коремните — в частност;
 • Промяна във вкуса, човек не реагира на любимите си някога продукти и не получава удоволствие от яденето, така че видимо има намаляване на теглото;
 • Изтръпване, покалыванием (парестезия) на ръцете и краката, слабост в крайниците, пациентите престават да се чувстват твърда повърхност, губят обувки;
 • Вегето-съдови нарушения (виене на свят), защо на първо множествена склероза дифференцируют и от съдова дистония;
 • Парезами лична и тройничного нерв, което се проявява перекосом на лицето, на устата, на несмыканием век;
 • Нарушение на менструалния цикъл при жените и полова слабост при мъжете;
 • Разстройство на функцията уриниране, което се проявява учащенными позывами в начален етап на забавяне на урината (между другото, и изпражненията) при прогрессировании процес;
 • Преходно намаляване на остротата на зрението в едното око или и двете, двоением в очите, отлагания на полета точка, а в бъдеще – ретробульбарным невритом (неврит на зрителния нерв, което може да завърши с пълна слепота;
 • Скандированной (бавно, разделена на срички и думи) реч;
 • Нарушение на двигателни умения;
 • Нарушение на психиката (в много случаи), сопровождаемым намаляване на интелектуални умения, критика и самокритика (депресивни състояния или, обратното, еуфория). Тези нарушения най-характерни за корковой разновидности на церебрална форма на РС;
 • Епилептични гърчове.
READ  Безсъние: причини, симптоми, лечение и последствията от лошия сън

Невролозите за диагностика на РС използват комбинацията на някои признаци. В подобни случаи се използват специфични за SD комплекси от симптоми: триада на лу гериг (тремор, нистагъм, става) и пентада Марбурга (тремор, нистагъм, става, изчезването на adenovirus, бледност та на зрителните нерви)

Как да се разбере разнообразие от симптоми?

Разбира се, не всички симптоми на множествена склероза могат да присъстват едновременно, въпреки че цереброспинальная форма и се различава по специален сорт, това е, това зависи от формата, стадия и степента на развитието на патологичния процес.

Обикновено за класически течението на РС характеристика на силата на тежестта на клиничните прояви, което продължава 2-3 г., за да дават детайлна симптомите на това под формата на:

 1. Парезов (загуба на функции) на долните крайници;
 2. Регистрация патологични стопных рефлекси (положителен симптом Babinsky, Россолимо);
 3. Видима нестабилността на походката. Впоследствие болните обикновено губят способността си за самостоятелно передвижению, но са известни случаи, когато пациенти не е зле да се справят с мотор, най-важното, държейки се за оградата, да седне на него, и тогава – нормално е управлявал (трудно е да се обясни този феномен);
 4. Увеличаването на выраженности трептене (пациентът не е в състояние да изпълнява пальценосовую проба – да се сдобият с показалеца си на върха на носа, и коленно-пяточную проба);
 5. Намаляването и изчезването на adenovirus.

Разбира се, диагнозата множествена склероза, преди всичко, се основава на неврологични симптоматике, както и помощ при определяне на диагнози имат лабораторни изследвания:

 • Показатели лейкоцитарной формула (намаляване на лейкоцитарного ниво – още левкопения, за сметка на спад в нивото на лимфоцитите – лимфоцитопения, въпреки че стадий на обостряне, напротив, може да се прояви лимфоцитозом и эозинофилией;
 • Коагулограмма. На болестния процес, предизвикан от РС, система за хемостаза отговаря на повишена агрегацией на тромбоцитите, повишаване на нивото на фибриногена с паралелна активирането на фибринолиза. Бързото развитие на болест, води до склонност към гиперкоагуляции, която дава ненужно тромбообразование;
 • РЕЗЕРВОАР (биохимия) – протеини, аминокиселини и хормон на надбъбречната кора кортизол в плазмата на кръвта показват тенденция към намаляване, докато липопротеини (за сметка на холестериновых фракции) и фосфолипиди, напротив, увеличават;

 • Иммунологическое тестване на кръвната плазма и ликвора (течност, получена при гръбначно-мозъчната пункция сайт) при SD определя преобладаващите стойности иммуносупрессивных и автоимунни компоненти;
 • С21-кортикостероиди в урината се откриват в по-малки количества, следователно, намалява тяхното елиминиране.

Потвърждава диагнозата ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), както и кръвта от вените и гръбначния пунктат, които откриват олигоклональные имуноглобулини (IgG), които са признати маркери на множествена склероза.

Притеснително диагноза – SD

В началните стадии На спинална форма на множествена склероза трябва да се разграничат от остеохондроза лумбалния отдел (същите парестезия, същата слабост в краката и дори по-различен път на болката). Други форми също се диференцират от много неврологични и съдови заболявания, така че диагнозата на РС изисква време и постоянно наблюдение невролог, което е възможно само в стационарни условия. Обикновено, вашият лекар не бърза да говори на пациента за своите подозрения, тъй като и самият иска да се надяваме на най-доброто. Все пак е лекар, макар и свикнал на всичко, също е лесно да информира човек за такова тежко заболяване, защото пациентът веднага ще перелопачивать литература по тази тема. И ще направи своите заключения.

Състоянието на болен човек продължава да се влошава, вярно е, че някой бързо, някой – не много (на болестта може да продължи с години), обаче признаците й ще са вече видими, тъй като в ЦНС са настъпили необратими процеси.

Пациентът получава 2, а след това и 1 група инвалидност, тъй като практически не е способна на каквато и да е работа. При ремитирующей (доброкачествена) формата група инвалидност може да върви в този ред: 3, 2, 1, докато РС накрая няма да спечели и да не вземе надмощие над организма на човека.

Междувременно, всеки пациент пита: лечима ли множествена склероза? Разбира се, човек се надява, че лекарството вече е намерено, и той ще чуе положителен отговор, който, за съжаление, все още ще бъде отрицателен. Болестния процес с помощта на съвременни методи на лечение може значително да спре, но да се излекува напълно от РС медицина все още не се е научила. Вярно е, че много големи надежди на учените свързват с трансплантацией стволови клетки, които, попаднал в организма, започват да се възстанови миелин обвивка на нервните тъкани до нормално състояние. Ясно е, че такова лечение не само много скъпо, но и малодоступное, с оглед на особената трудност на селекцията и ги разсаждане.

И все пак си трябва да се лекува!

Лечение на множествена склероза и зависи от форми и стадии на заболяването, но има общи разпоредби, които се придържа към лекар:

 1. Определяне на терапевтични лекарствени продукти. Процедура, са включени в лечебната практика някъде в 80-те години на миналия век, не е загубил своята значимост и в днешно време, тъй като в повечето случаи тя е доста положителен ефект в рамките на SD. Нейната същност се състои в това, че е взета кръвта на пациента с помощта на специално оборудване се разделя на червената кръв (эрмасса) и плазма. Эритроцитарная маса се връща в кръвното русло на пациента, а «лошата» плазма, съдържаща опасни вещества, се отстранява. Вместо нея на пациента се инжектира албумин донор свежезамороженная плазма или плазмозамещающие разтвори (гемодез, реополиглюкин и др);
 2. Употребата на синтетични интерферонов (β-интерферон), които са се превърнали в края на миналия век;
 3. Лечение глюкокортикоидами: преднизолоном, дексаметазоном, метипредом, или АКТХ — адренокортикотропным хормон;
 4. Използването на витамини от група В, biostimulant и миелинообразующих лекарства: биосинакса, кронассиала;
 5. За допълнително лечение – определяне цитостатиков: циклофосфана, азатиоприна;
 6. Добавяне на мускулен релаксант (мидокалма, лиорезала, милликтина), за да се намали висок мускулен тонус.

Трябва да се отбележи, че в 21-ви век лечение на множествена склероза е доста по-различна от тази на години, да речем, 20 години. Пробив в лечението на това заболяване е прилагането на нови методи за лечение, които позволяват да се удължи ремисия до 40 и повече години.

През 2010 г. в Русия в лечебната практика влезе иммуномодулирующий лекарство кладрибин (търговско име – Movectro). Една от лекарствените форми – таблетки, много ми харесва болен, освен това го предписват курсове 2 пъти в годината (много удобно), но има «НО»: лекарството се използва само в случай на ремитирующего течения множествена склероза и абсолютно не е показан при прогресиращо състояние, затова го предписват с повишено внимание.

Напоследък нараства популярността на лекарства моноклонални антитела (МА), които са синтезирани в лабораторни условия и е в основата на целеви лечение, това означава, моноклонални антитела (имуноглобулини — Ig) имат способността да се въздейства само на тези антигени (Ада), които трябва да се отстранят от тялото. Атакувайки миелин и който е свързан с антигена определена специфика, антителата да образуват комплекси с това Ag, които впоследствие са отстранени, а, следователно, вече не може да навреди. Освен това, МАМО, да се удря в тялото на болния, допринасят за активиране на имунната система по отношение на други чужди, така че не са много полезни, антигени.

И, разбира се, най-модерната, най-ефективната, но най-скъпа и далеч не всички достъпна е най-новата технология, налична в Русия с 2003. Това е трансплантация на стволови клетки (СК). Чрез регенериране на клетките на бялото вещество, което премахва белези, получени в резултат на унищожаването на миелин, стволови клетки възстановяват проводимостта и функцията на засегнатите райони. Освен това, SK положително влияят на регулаторна способността на системата на имунитета, затова бих искал да вярвам, че бъдещето е в тях, и множествена склероза все пак ще бъде победен.

Народна медицина. Възможно ли е?

При дифузна склероза едва ли е необходимо да се разчита на лечебни свойства на растенията, ако учените от цял свят много години победи над този проблем. Разбира се, пациентът може да се добавят към основното лечение на:

 • Мед (200 грама) с със сок от лук (200 грама), който ще се приема 1 час преди хранене по три пъти на ден.
 • Или на мумията » (5 грама), растворенное в 100 мл преварена (охладена) вода, което също се приема на гладно, по една чаена лъжичка часа 3 пъти на ден.

Още множествена склероза в домашни условия лечение на детелина, която настояват за водка, отвара от смес от листа от глог, корени на валериана и билката седефче, пият вечер чаша заваренных листа от коприва с бял равнец или използват други растителни компоненти.

Всеки избира по свое желание, но във всеки случай, самолечение е добре да се съгласуват с лекуващия ви лекар. А ето лечение упражнения при дифузна склероза игнорира не си струва. Но и тук не трябва да се разчита само на себе си, прекалената самостоятелност абсолютно нищо при тази тежка болест. Лекуващият лекар ще вземе товар, инструктор по ФИЗКУЛТУРА научи упражнения, подходящи състояние и възможности на организма.

Между другото, в същото време на диета може да се обсъдят. Лекарят, който лекува, всенепременно дава своите препоръки, но пациентите често се опитват да разширят своите познания в областта на диетология, така че се обръщат към съответната литература. Диета такива наистина има, една от тях е разработил учен от Канада Аштън Эмбри, където той представя списък на забранени и препоръчаните продукти (лесно да се намери в интернет).

Може би не сме особено удивим на читателя, ако имайте предвид, че менюто трябва да бъде пълно и балансирано, да съдържа необходимите количества не само на белтъчини, мазнини и въглехидрати, но и да е богат на витамини и микроелементи, затова зеленчуци, плодове и зърнени храни задължително трябва да включват в диетата на пациента. Освен това, трябва да се вземат предвид постоянните проблеми с червата, придружаващи множествена склероза, така че трябва да се опитаме да му осигури безпроблемна работа.

Видео: множествена склероза в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00104 sec