На АСЕ-инхибитори (ace-инхибитори): действие, списък на лекарства

На АСЕ-инхибитори (ace-инхибитори, инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим, англ. — ACE) представляват голяма група фармакологични средства, използвани при сърдечно-съдовата патология, в частност — артериална хипертония. Към днешна дата те са и най-популярни и най-достъпни в ценовия отношение на средства за лечение на хипертония.

Списък на АСЕ-инхибитори е изключително широк. Те се различават по химичната структура и имена, но принципът на действие при тях е същото — блокиране на ензим, с помощта на което се образува активния ангиотензин причинява трайна хипертония.

Спектър на действие на АСЕ-инхибитори не се ограничава сърце и съдове. Те имат положително влияние върху работата на бъбреците, подобрява показателите на липидната и въглехидрати метаболизъм, благодарение на което успешно се прилагат диабетиками, хора в напреднала възраст с придружител участия в други вътрешни органи.

За лечение на артериална хипертония на АСЕ-инхибитори се предписват под формата на монотерапии, т.е. поддържане на налягането се постига с прием на едно лекарство, или като комбинация с лекарства от други фармакологични групи. Някои на АСЕ-инхибитори веднага представляват комбинирани препарати (с диуретик, антагонист на калция). Този подход улеснява пациента прием на лекарства.

Модерни ace-инхибитори не само прекрасно с медикаменти от други групи, което е особено важно за възрастови пациенти с комбинирани патология на вътрешните органи, но и оказват редица положителни ефекти — нефропротекция, подобряване на кръвообращението в коронарните артерии, нормализиране на обменните процеси, така че може да се счита за лидери в процеса на лечение на хипертония.

Фармакологично действие на ace-инхибитори

На АСЕ-инхибитори блокират действието на ангиотензин-превръща ензим, необходим за превръщането на ангиотензин I в ангиотензин II. Последният допринася за спазму съдове, за сметка на което се увеличава общата периферна резистентност, а също и продукти, алдостерон от надбъбречните жлези, която предизвиква задържане на натрий и течности. Като следствие от тези промени се увеличава кръвното налягане.

Ангиотензин-ензим, който превръща в норма се съдържа в плазмата на кръвта и в тъканите. Плазмен ензим води до бърза реакция на кръвоносните съдове, като например при стрес, а текстилен отговаря за трайни ефекти. Лекарства, блокери АСЕ, трябва да се инактивират двете фракции ензим, това е важна характеристика за тях ще способността да прониква в плата, за разтваряне на мазнини. От разтворимост в крайна сметка зависи от ефективността на медикаменти.

При недостиг на ангиотензин-превръща ензим не се стартира път образуване на ангиотензин II и не се случва повишаване на налягането. Освен това, ace-инхибитори приостанавливают разграждането на брадикинина, необходими за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на налягането.

При продължително приемане на лекарства от групата на ace-инхибитори допринася за:

 • Намаляване на общото периферно съпротивление на съдовите стени;
 • Намаляване на натоварването на сърдечния мускул;
 • Намаляване на кръвното налягане;
 • Подобряване на притока на кръв в коронарните, мозъчните артерии, кръвоносните съдове на бъбреците и мускулите;
 • Намаляване на вероятността от развитие на аритмии.

Механизъм на действие на АСЕ-инхибитори включва защитно действие по отношение на миокарда. Така те предотвратяват появата на хипертрофия на сърдечния мускул, а ако тя вече има, е системно употреба на тези лекарства допринася обратния развитие с намаляване на дебелината на миокарда. Също така те не позволяват на перерастяжению камери на сърцето (дилатация), което лежи в основата на сърдечна недостатъчност, и прогрессированию фиброза, придружаващ гипертрофию и ишемию на сърдечния мускул.

Оказва благотворен ефект върху съдовите стени, ace-инхибитори потискат размножаването и увеличаването на размера на мускулните клетки на артериите и седмица, пречи спазму и биологично стесняване на пропуски при продължително хипертония. Основно свойство на тези лекарства може да се счита за засилване образуването на азотен оксид, който се изправя срещу атеросклеротическим отложениям.

На АСЕ-инхибитори подобряват много показатели обмен. Те улесняват свързването с рецепторите за инсулин в тъканите, нормализира обмяната на захар, увеличават концентрацията на калий, необходим за правилната работа на мускулните клетки и спомагат за отделянето на натрий и течности, излишъкът от която провокира покачване на кръвното налягане.

Най-важната характеристика на всеки антихипертензивен агент е неговото влияние върху бъбреците, след около една пета от пациенти с хипертония умират в крайна сметка от тяхната недостатъчност, свързана с артериолосклерозом на фона на хипертония. От друга страна, при симптоматична бъбречна хипертония пациентите вече имат една или друга форма на бъбречна патология.

На АСЕ-инхибитори имат едно безспорно предимство — те са по-добре от всички останали средства предпазват бъбреците от губительного действия повишено налягане. Това обстоятелство и причинява ги толкова широко разпространение за лечение на първична и симптоматична хипертония.

Видео: базисната фармакология на ace-инхибитори

Показания и противопоказания за ace-инхибитори

На АСЕ-инхибитори се прилагат в клиничната практика в продължение на тридцатилетия, на постсъветското пространство, те бързо са се разпространили в началото на 2000-те, като силна водеща позиция сред други гипотензивных средства. Основният повод за тяхното предназначение — артериална хипертония, а едно от най-големите предимства — ефективно намаляване на вероятността за усложнения от страна на сърдечно-съдовата система.

READ  Аритмия на сърцето: причини, симптоми, лечение, блокада, степен, при деца и бременни

Основните показания за прилагане на АСЕ-инхибитори смятат:

 1. Эссенциальную гипертензию;
 2. Симптоматическую гипертензию;
 3. Комбинация от хипертония, с диабет и диабетическим нефросклерозом;
 4. Бъбречно патология с високо налягане;
 5. Гипертензию при застойна сърдечна недостатъчност;
 6. Недостатъчност на сърцето с намалени емисиите от лявата камера;
 7. Систолическую дисфункция на лявата камера, без отчитане на показатели за налягане и наличието или липсата на клиника нарушения на сърдечната дейност;
 8. Остър инфаркт на миокарда след стабилизиране на налягане или състояние след инфаркт на миокарда, когато фракция на изтласкване на лявата камера по-малко от 40% или има признаци на систолической дисфункция на фона на инфаркт;
 9. Състояние след прекаран инсулт при високо налягане.

Дългосрочното приложение на ace-инхибитори води до значително намаляване на риска цереброваскулярных усложнения (мозъчен инсулт), инфаркт на сърцето, сърдечна недостатъчност, както и захарен диабет, което е от полза, което ги отличава от антагонисти на калций или диуретици.

За продължителен прием като монотерапии, вместо бета-адреноблокаторов и диуретици, ace-инхибитори се препоръчват следните групи пациенти:

 • Тези, които на бета-блокери и диуретици причиняват изразени странични реакции, не се прехвърлят или неефективни;
 • Лица, податливи на диабет;
 • Пациенти с вече установени са диагностицирани с диабет от тип II.

Като единствен определен медикаменти АСЕ инхибитор на ефективен в I-II стадии на хипертония и на повечето млади пациенти. Въпреки това, ефективността на монотерапии е около 50%, така че в редица случаи възниква необходимост от допълнителен прием на бета-адреноблокатора, антагонист на калция или диуретик. Комбинираната терапия е показана на III етап на патология, при пациенти с придружаващи заболявания и в напреднала възраст.

Преди да предпише лекарство от групата на ace-инхибитори, лекарят ще проведе подробно проучване за изключване на заболявания или състояния, които могат да станат пречка за приемане на тези лекарства. При липса на избран от този наркотик, който при даден пациент трябва да бъде най-ефективно, идващи от особеностите на обмяната на веществата и по пътя на извеждането на (през черния дроб или бъбреци).

Дозата на ace-инхибитори адаптира индивидуално, емпирично. Първо се назначава минимално количество, след това дозата се довежда до среднетерапевтической. При началото на приема и на целия етап да се коригира дозата трябва редовно измерване на налягане — то не трябва да надвишава нормата или да стане твърде ниско в момент на максимално действие на лекарства.

За да се избегнат големи колебания в налягането от хипотония до хипертония, прием на лекарството се разпределя през деня така, че да натиска възможности не «прыгало». Намаляване на налягането в период на максимално действие на лекарства може да надвишава нивото му в края на периода на действие на приетите таблетки, но не повече от два пъти.

Специалистите не препоръчват да се вземе максимална доза на АСЕ-инхибитори, тъй като в този случай значително се увеличава риска от нежелани реакции и намалена поносимост на терапията. При неефективност средни дози-добре е да добавите в лечение с антагонист на калция или диуретик, като схема на комбинирана терапия, но без да се увеличава дозата на ace-инхибитори.

Като всички лекарствени средства, към ингибиторам на АСЕ има противопоказания. Тези средства не се препоръчва за прием от бременни жени, тъй като е възможно нарушаване на кръвотока в бъбреците и нарушение на тяхната функция, както и повишаване на нивата на калий в кръвта. Възможно е отрицателно въздействие върху развиващия се плод под формата на малформации, спонтанни аборти и внутриутробной смърт. Като се има предвид премахване на лекарства с кърма, при прилагането им в периода на кърмене, кърменето трябва да се прекрати.

READ  Киста на съдово сплит на плода, новороденото дете, възрастен - лечение, симптоми

Сред противопоказания и:

 1. Индивидуална непоносимост към ace-инхибитори;
 2. Стеноза на двете бъбречните артерии или един от тях при единствената бъбреците;
 3. Тежък стадий на бъбречна недостатъчност;
 4. Повишаване на калий всеки етиология;
 5. Детска възраст;
 6. Ниво на систоличното кръвно налягане под 100 мм

Специално внимание трябва да се съобразят с болен от цироза на черния дроб, хепатит в активна фаза, атеросклероза венечных артерии, кръвоносните съдове на краката. Поради нежелано лекарствено взаимодействие, ace-инхибитори по-добре да не се приемат едновременно с индометацином, рифампицином, някои психотропни лекарства, аллопуринолом.

Не търся добра поносимост, ace-инхибитори все още може да предизвика нежелани реакции. Най-често пациентите, дълго ги приемащи, отбелязват епизоди на хипотония, суха кашлица, алергични реакции, нарушения в работата на бъбреците. Тези ефекти се наричат специфични, а до неспецифичен са извращение на вкуса, нарушение на храносмилането, кожни обриви. В анализа на кръвта може откриване на анемия и лейкопении.

Видео: опасна комбинация — ace-инхибитори и спиронолактон

Групата инхибитори на ангиотензин-ензим превръща

Именуване на лекарства за намаляване на налягането широко известни на голям брой пациенти. Някой дълго време, за да взема един и същ, някой показан за комбинирана терапия, както и част от пациентите са принудени да се сменят един инхибитор на друг в етап на набиране на ефективно средство и дозата за намаляване на налягането. До ингибиторам на АСЕ са эналаприл, каптоприл, фозиноприл, лизиноприл и други, се различават по между си по фармакологична активност, време на действие, начин на отделяне от тялото.

В зависимост от химическата структура на отделят различни групата на АСЕ-инхибитори:

 • Лекарства с сульфгидрильными групи (каптоприл, метиоприл);
 • Дикарбоксилат-съдържащ ace-инхибитори (лизиноприл, enam, рамиприл, периндоприл, трандолаприл);
 • ace-инхибитори с фосфонильной група (фозиноприл, церонаприл);
 • Лекарства с гиброксамовой група (идраприл).

Списък на лекарства непрекъснато се разширява по отношение на това, как се натрупва опит в прилагането на отделни от тях, както и най-новите средства преминават клинични изпитания. Модерни ace-инхибитори са малко на брой нежелани лекарствени реакции и добре се прехвърлят абсолютен повечето пациенти.

На АСЕ-инхибитори могат да се възпроизвеждат чрез бъбреците, черния дроб, се разтварят в мазнини или вода. Повечето от тях се превръщат в активни форми само след преминаване на храносмилателния на хората с увреждания, но четири лекарството веднага представляват активно лечебно вещество — каптоприл, лизиноприл, церонаприл, либензаприл.

За особеностите на обмяната на веществата в организма ace-инхибитори, са разделени в няколко категории:

 • I — разтворими каптоприл и неговите аналози (альтиоприл);
 • II — липофильные предшественици ace-инхибитори, на прототипа на които е эналаприл (периндоприл, цилазаприл, моэксиприл, фозиноприл, трандолаприл);
 • III — хидрофилни лекарства (лизиноприл, церонаприл).

Лекарства от втори клас може да има предимно в черния дроб (трандолаприл), бъбреците (эналаприл, цилазаприл, периндоприл) на пътя на отделянето или смесени (фозиноприл, рамиприл). Тази функция се взема предвид при назначаването им на пациенти с разстройства на работата на черния дроб и бъбреците, за да се избегне риска от поражение на тези органи и на сериозни нежелани реакции.

На АСЕ-инхибитори не може да бъде разделена на поколение, но все пак е условно това разделение се случва. Най-новите препарати на практика не се различават по структура от по — «старите» на висота, но многообразието на прием, достъпността на тъканите могат да се различават в по-добра посока. Освен това, усилията фармаколози са насочени към намаляване на вероятността от странични ефекти, и нови лекарства като цяло се прехвърлят болни по-добре.

Един от най-отдавна прилагани ace-инхибитори е эналаприл. Той не притежава пролонгированным действие, така че пациентът е принуден да го приема няколко пъти на ден. Във връзка с това много специалисти го считат за остарели. Заедно с това, эналаприл и до ден днешен се показва идеален терапевтичен ефект с минимум странични реакции, така че той все още остава един от най-предписваните в тази група.

До ингибиторам на АСЕ последно поколение може да се дължи фозиноприл, квадроприл и зофеноприл.

Фозиноприл съдържа фосфонильную група и отделя по два начина — чрез бъбреците и черния дроб, което ви позволява да зададете го болни с нарушение на работата на бъбреците, които ace-инхибитори от други групи могат да са противопоказни.

Зофеноприл по химически състав е близо до каптоприлу, но има пролонгированным действие — трябва да се приема веднъж на ден. Дълготраен ефект дава зофеноприлу предимство пред другите ace-инхибитори. Освен това, това лекарство има антиоксидантно и стабилизиране по отношение на мембраните на клетките на действие, така че перфектно предпазва сърцето и съдовете от неблагоприятни влияния.

READ  Възпаление на сигмовидной черво (сигмоидит): симптоми, лечение

Други пролонгированным наркотик е квадроприл (спираприл), който се понася добре от пациентите, подобрява работата на сърцето при застойна го недостатъчност, намалява вероятността от усложнения и удължава живота.

Предимство квадроприла смятат постоянен антихипертензивен ефект, запазена през целия период между приемането на таблетки благодарение на продължителен период полувыведения (до 40 часа). Тази функция на практика елиминира вероятността от сърдечни катастрофи в сутрешните часове, когато действието на ace-инхибитори с по-кратък полувыведением свършва, а болният все още не е взела поредната доза лекарства. В допълнение, ако пациентът забравя да вземе още една таблетка, антихипертензивен ефект ще бъде запазен до момента на следващите дни, когато той за нея все още си спомняме.

Благодарение на значително протективному ефекта по отношение на сърцето и кръвоносните съдове, както и на по-продължително действие, зофеноприл много специалисти смятат, че най-доброто лечение за пациентите с комбинация от хипертония и исхемия на сърцето. Често тези заболявания soputstvuyut един на друг, а на изолирано хипертония сама по себе си допринася за коронарна болест на сърцето и редица нейните усложнения, така че въпросът за едновременно въздействие едновременно на двете заболявания е много подходяща.

До ингибиторам на АСЕ ново поколение, освен фозиноприла и зофеноприла, включват също периндоприл, рамиприл и квинаприл. Основното им предимство смятат пролонгированное действие, което много улеснява пациентите живот, защото за поддържане на нормалното налягане е достатъчно само веднъж на приема на лекарството всеки ден. Трябва също да се отбележи, че мащабни клинични изследвания са доказали тяхната положителна роля за увеличаване на продължителността на живота на пациенти с хипертония и коронарна болест на сърцето.

Ако е необходимо назначаването на АСЕ инхибитора, преди вашия лекар струва трудна задача избор, защото лекарства има повече от дузина. Многобройни изследвания показват, че по-старите лекарства, които не са съществени предимства пред най-новите, но ефективността им е почти същото, така че специалист трябва да се основава на определена клинична ситуация.

За продължителна терапия на хипертония ще отговарят на всеки от известните лекарства, с изключение на каптоприла, която и до ден днешен се прилага само за вендузи хипертонични на кризите. Всички останали средства са назначени за постоянно приемане в зависимост от съпътстващите заболявания:

 • При диабетна нефропатии — лизиноприл, периндоприл, фозиноприл, трандолаприл, рамиприл (в намалени дози, поради по-бавното екскреция при пациенти с намалена бъбречна функция);
 • При патология на черния дроб — эналаприл, лизиноприл, квинаприл;
 • При ретинопатия, мигрена, систолической дисфункция, както и за пушачи лекарство на избор — лизиноприл;
 • При сърдечна недостатъчност и дисфункция на лявата камера — рамиприл, лизиноприл, трандолаприл, эналаприл;
 • При диабет — периндоприл, лизиноприл в комбинация с диуретик (индапамид);
 • При исхемична болест на сърцето, в това число — в остър период на инфаркт на миокарда, назначени трандолаприл, зофеноприл, периндоприл.

Така, че няма голяма разлика кой точно е инхибитор на АСЕ ще избере лекар за дългосрочно лечение на хипертония — по — «стара» или последния от синтезираните. Между другото, в САЩ, най-често выписываемым остава лизиноприл — един от първите лекарства, използвани вече около 30 години.

На пациента е по-важно да се разбере, че приема на ace-инхибитори, трябва да бъдат системни и постоянни, дори за цял живот, а не в зависимост от номера на тонометре. За да се гарантира, че налягането на поддерживалось на нормално ниво, е важно да не се пропуска още едно хапче и не се променя в себе си, нито на дозата, нито наименование на препарата. Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнително диуретици или антагонисти на калций, но на АСЕ-инхибитори при това не е отменена.

Видео: урок ингибиторам на АСЕ

Видео: на АСЕ-инхибитори в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00172 sec