Налягане: отдолу, отгоре, диастоличното, систолично

Кръвта, направляющаяся от сърцето към тъканите на целия организъм и носеща им продукти за поддържане на живота, движейки се по кръвно съдове, оказва натиск върху техните стени, с определена сила, която ние наричаме кръвно налягане (АДА). По ДЯВОЛИТЕ, се измерва в милиметри живачен стълб, въпреки че отдавна са отишли в небитието масивни, тежки машини, като този стълб. Модерните измервателни уреди, компактен, с малки кругленькой доброто мащаб, те могат да бъдат поне на разходка да вземе със себе си – много място дори и в дамска чанта те не вземат.

Този важен показател се състои от две числа, които се записват под формата на финансиране: систолично налягане (горна)/диастолно налягане (долна). Измерване на налягане в момента не знае дали това, че на детето-дошкольник, а останалите хора са добре с това се справят дори и без чужда помощ, но не винаги знаят за какво говори всяка стойност на кръвното налягане поотделно.

Налягане на горния и долния

Систоличното налягане, създава в желудочках (камерна систола), принуждава сърдечния мускул максимално да се откажа да пускам в съдове кръв. Ние чуваме този звук, когато кръвта пробива пережатый белезници тонометра парцел артерия. Популярно го по-често се нарича най-високо налягане. Трябва да се отбележи, че чрез измерване на АДА, ние се учим показатели в артериите, а не в камерата на сърцето, там налягане ще се различават.

Долните налягане наричаме диастолното налягане или последният звук, чува и записва погледа на изследовател на скалата тонометра. Сърцето в този момент максимално расслаблено.

По този начин, може да се заключи, че систола и диастола – това е момент на свиване и отпускане на сърдечния мускул. Въпреки това, сърцето все още четири камери има, както читателят може би си мислите, че всички те са 4 и отново се намалява и се отпуснете. Всъщност, когато предсердия работят, желудочки малко почивка и всичко това се случва така:

 • На срещата си с цялото тяло (голям или телесна кръг на кръвообращението) венозна кръв постъпва в дясното предсърдие (PP).
 • Дясното предсърдие, събрали кръвта, намалява (систола предсердия) и избутва го в десния желудочек (АВТОБУСИ).
 • Съкращение (систола) камера се случва тогава, когато налягането на устната АВТОБУС надвишава такава в легочном багажника, така че дясното желудочек намалява и прогонва кръвта в посока на по-малък натиск, това е в белодробната багажника. След това чрез белодробни артерии кръвта се изпраща в светлината на газовата. Това е малкият кръг на кръвообращението.
 • Под наем в белите дробове, от въглероден двуокис и след като ядоха колкото искаха там на кислород, кръв по легочным вените отива в лявото предсърдие (LP), където също се натрупва (части от секундата).
 • След систолы предсердия кръвта се превръща в горния желудочке (ПС). Когато налягането в ПС започва да надвишава налягането в аортата, той се свива. Вытолкнув кръв, желудочки отиват в диастолу, а именно, почиват.
 • Систола камера (ляво) осигурява движение на обогатена с кислород кръв в аортата, а по-нататък – във всички органи, за да раздаде на кислород от тъканите, като взема по тях въглероден диоксид и отново да се върне в дясното предсърдие (голям кръг на кръвообращението).

Така сърцето и създава условия за нормална работа на двете обиколки на органите на кръвообращението, които, от своя страна, осигуряват всичко необходимо на нашия организъм.

Силата на сърдечния мускул

Намаляване мъждене за бутане на кръв в желудочки се нарича систолой мъждене. Систола мъждене предполага, че желудочки в това време се намират в диастоле. Отгоре налягане, което чуваме, съответства на намаляване (систоле камерна), носещи в сравнение с предсердиями по-голямо натоварване в осигуряването на организма с кръв, така че масата им повече, те са много по-силни, защото им се налага да носят огромна работа, перекачивая кръв по две среди. Целия сърдечен цикъл на тежести (в норма в състояние на покой) приблизително 1 секунда, за една систолу възрастен сърцето прогонва около 60 мл кръв (ударен обем), както и за минута тя изсмуква около 4 литра (можете да си представите колко кръв ще мине през сърцето при високо пулса?!).

Намалените желудочки осигуряват хранителни вещества и кислород на цялото тяло (от ляво желудочек) и изпраща кръв за газовата в белите дробове (десен желудочек). Очевидно е, че лявото желудочку идва вече, защо на фона на артериална хипертония с течение на времето се развива хипертрофия ПС.

Така че, накратко, този процес може да се представи така: систола мъждене – камерна диастола, камерна систола – диастола мъждене. Когато ние говори за систоле, това означава систолу камерна, за диастоле – имаме в предвид онези части от секундата, когато сърцето расслаблено (камерна диастола), докато кръвта не се връща обратно, отново повтори своя път. Полноценность систолы предимно зависи от състоянието на миокарда и клапанного апарат.

READ  Лазерна коагулация на разширени вени (ЭВЛК): операция, стойността на показания

Издига налягане…

Защо се повишава кръвното налягане? Защото кръвта е прекалено оказва натиск върху стените на кръвоносните съдове, които от своя страна съпротива кровотоку. Това съпротивление зависи от някои фактори:

 1. На лумена на кръвоносните съдове, който зависи от техния тонус (по-висок тонус – по-малък капацитет);
 2. Дължина кръвен поток;
 3. Вискозитет на кръвта.

Противодействие на движещата се кръв от страна на артериалните стени ще е по-висок, отколкото по-малък просвет, повече дължина и по-висок вискозитет.

Артерия, не сумевшие по някаква причина се коригира (тонус) и разклонения до желания диаметър или препятствие на пътя на тока на кръвта, например, атеросклеротична плака, ще виновници за повишаване на кръвното налягане. Но това е следствие от протичащи в живота на пациента някои събития, които доведоха до промени в артериалните стени, така че причини за повишен най-високо налягане се смятат:

 • Вазоспазъм (психо-емоционалното състояние, хормонален дисбаланс, реакция на вегетативната нервна система, хранене и пиене на напитки, повишаващи тонуса на кръвоносните съдове).
 • Прекомерната употреба на сол и/или течности.
 • Вредните навици (алкохол, тютюнопушене).
 • Тегло.
 • Ниска физическа активност.
 • Липса на някои микроелементи (Ca, Mg) и витамини.
 • Наследственост.
 • Възраст. При по-възрастните, които водят здравословен начин на живот, систолното налягане се повишава постепенно, този процес се счита за естествено (еластичността на аортата и големите артериалните съдове с напредване на възрастта пада). Показатели АД при възрастни здрави хора в покой, обикновено не надвишават 150/90 мм hg. супена е вярно, стрес, физическо натоварване може да повиши АД до 160/95 – 165/100 мм hg. член, който, между другото, не се връща към нормалното, така че бързо, като при младите.
 • Атеросклероза (промяна на стените, образуването на атеросклеротични плаки) – причина за вторична хипертония, начална (эссенциальная) се допринася за изменението на съдовите стени, което ги склерозу.
 • Състоянието на вътрешните органи и системи (бъбреците, черния дроб, ендокринната система и др).

Увеличаване на показатели за АДА по-горе 160/100 mmhg. ст. и патологични промени, свързани с това, се счита медицина като много разпространено в днешно време заболяване, наречено артериална хипертония (хипертонична болест на сърцето), която предизвиква широк кръг предизвикващи я фактори. Основният симптом на такава хипертония на първо място, това е повишено налягане, по-нататък от нея най-често страдат хориоидеята на пистата и на сърдечния мускул, а после и на други органи.

…И намалява

Намаляване на систоличното и диастоличното налягане под 90/60 mm hg. супена се нарича артериална гипотензией. Спадът в нивото на систоличното налягане под 60 мм живачен стълб. супена води до нарушение на фильтрационной способността на бъбреците, в резултат на урина, спира да се образува. Подходящото налягане, под нивото от 50 mm hg. супена също изисква вземане на спешни мерки (и в двата случая ще бъде добре, ако това ще лекар), защото падането на диастолното налягане с 10 mm hg. супена (40 mm hg. супена) означава, че в организма започват да се тежко, не винаги контролируеми и обратими процеси.

Но да се върнем към артериална хипотония като цяло. Тя се случва се дължи на различни причини и може:

 1. Има приспособительный характер, когато сърцето започва да работи в экономном режим (натоварвания при спортисти, адаптиране към высокогорью).
 2. Да се формира в резултат на трудовата дейност, свързана с повишен потоотделением, умствено претоварване, недосыпанием, престой в топли климатични региони или водене на неправилен начин на живот (преумора).
 3. Придружава патология, свързана с нарушение на вегетативната регулация (вегето-съдова дистония, пристъпи на паника, тревожност) и endocrinal нарушения (захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречната жлеза с намалена функция).
 4. Да стане следствие от травми с кровопотерей и намаляване на обема на циркулиращата кръв (АДАМ) или стари наранявания (получени при раждане на дете, синини и сътресение на мозъка, увреждане на шийните прешлени в миналото).
 5. Действа свидетел и заплашват живота в остри състояния: шок (кардиогенный, анафилактичен, хеморагичен, септичен), ишемическое увреждане на мозъка или на сърдечния мускул (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт), сърдечна недостатъчност, интоксикация.
 6. Се развива на фона на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, заболявания на стомашно-чревния тракт, туберкулоза, алкохолизъм, продължителен глад и недостиг на витамини.
 7. Да бъде медикаменти виртуалността (недостатъчен прием гипотензивных лекарства).
READ  Тромболизис: при инфаркт, инсульте, ТЭЛА, показания и противопоказания, провеждане на

Както се вижда, причините за ниското налягане на долния различни, по принцип, те съвпадат с причините за ниското горния АД (артериална хипотония). Целта в тези случаи е едно – да го вдигне, освен това, не само бельото, но и отгоре налягане също. Ако диастолното артериално налягане е ниско (въпреки това, както и систолично), а причините е ВСД, преумора, стрес, това е най-добрият начин да го вдигне – да се присъединят към здравословен начин на живот:

 • Коригира режим на хранене, на сън и будно състояние;
 • Какво да правите пластика, ползване на басейна;
 • Все повече идват на открито, съхранява витамини;
 • Периодично да се използват физиотерапевтични процедури и назначеното лице или определен от вашия лекар медикаментозно лечение (элеутерококк, пантокрин) и народни средства за защита.

Гипотоник винаги да се чувства зле. Слабост, сънливост, понякога обморочные състоянието на жизнената дейност, не се добавят, но такъв пациент има с какво да се успокои: риск от развитие на сърдечни удари и инсулти при него също е доста нисък.

Ако причина за ниското диастолното и систолното налягане, произтича от дълбока патологични промени в организма (кровопотеря, инфаркт, шок и т.н.), тогава по-добре да не се опитва да го повдигне себе си, да осъществите повикване «спешното», може би ще реши подобна задача и ще спаси живота на човек.

Непараллельное повишаване или понижаване на два показателя

Ситуацията с налягане са различни, съвсем не е задължително едновременното повишаване или понижаване на двата показателя. Във връзка с това нека разгледаме някои възможности, особено озадачивающие пациенти:

 1. Отгоре налягане е високо, а долу ниско или повишено систолично, а долу нормално за подобно явление се наблюдава в случаи на изолирани систолической артериална хипертония, която е първична и вторична. Начална AH се дължи на възрастови промени на кръвоносните съдове и по-често се развива при възрастни хора. Въпреки това, тези патологични състояния, като изявена аортальная недостатъчност, артериовенозные фистулы, тежки форми на анемий и пораженията на бъбреците са предпоставка за формиране на вторична изолирана AH и едновременно причини за ниско налягане на долния. Очевидно е, че за да се повдигне такова ниско кръвно налягане (точно, както и за понижаване на високото) едва ли ще е по силите на самия пациент, тъй като в подобни случаи преди всичко трябва да се започне с лечение на основното заболяване, за което колебания в АДА, са само симптом.

 2. Артерия хипертония без характерно обличья, често свързани с компетентността на нефролога (реноваскулярная и ренопаренхиматозная хипертония), се отличава с малка разлика между систолическим и диастолическим налягане, предимно за сметка на повишаване на последната, т.е. наличието на бъбречна патология, не означава, че ще се увеличи само отдолу налягане. Систоличното също ще пълзи нагоре, но с известно закъснение. Този вариант на AH се отнася до симптоматична (нефрогенной) артериална хипертония.

Бъбречна AH е, може би, най-голям дял сред всички гипертоний от този вид. Освен нея, сред симптоматических форми могат да се срещнат неврогенные, ендокринни, ятрогенные, хемодинамичните и други артерия хипертония.

Което означава високо отдолу налягане?

Патология на бъбречни съдове

Реноваскулярная хипертония се развива на фона на намаляване на тока на кръвта в бъбреците, причина за което може да стане:

 • Стеноза (стесняване на диаметъра на) бъбречна артерия (най-често при млади хора);
 • Намаляване на лумена на кръвното съда пъпки за сметка на образование в него на атеросклеротични плаки;
 • Аневризма.

Ситуация, създадена в бъбреците, съвсем «не е доволен» и тя «обидевшись» започва да изхвърля вазоактивные вещества. Постъпването им в кръвта е основната причина за голямото дамско налягане при младите хора (стеноза на бъбречната артерия) и пациенти в напреднала възраст (плака в устата на артериите).

Реноваскулярная хипертония протича без страдание най-пъпки, както е видно от неизмененный анализ на урината.

Лечение на високо долния налягане в подобни случаи – нещо специализирани клиники, самият пациент няма да направи нищо. Наличието на плака изисква реконструктивна съдова операция с премахване (плаки), шунтированием и разширяването на артериите. Намаляване на дъното на кръвното налягане при неполноценном кръвния поток в резултат на стеноза или аневризми е възможно чрез премахването на най-бъбреците. Между другото, прогнозата за такива операции щастлив, смъртност минимална, просеки почти липсват.

Проблеми на бъбреците, водещи до хипертония

Близката «роднина» реноваскуларна хипертония е ренопаренхиматозная AH, за която са типични реакции от страна на паренхима, а по-късно и кръвоносните съдове. На патологични промени обозначават не само тестове на урината (белтък, lactic, червените кръвни клетки) и показатели на кръвта (лейкоцитоз, ускорено СОЭ), но и клиничните симптоми и признаци, един от които е повишено долу налягане.

Причините за високото налягане на долния често започват да се търсят с помощта на различни диагностични методи, включващи изследване на отделителната система (урография, ЕХОГРАФИЯ, бъбречна ангиография, всички видове анализи на урината и на кръвта). Ето по този начин и се диагностицира виновници «урологична» артериална хипертония, на фона на които той се развива:

 1. Аномалии на формата и положението на бъбреците (блуждающая, близначно, подково — и галетообразная).
 2. Поликистоза на бъбреците.
 3. Хронично бъбречно недостатъчност.
 4. Мочекаменную болест.
 5. Гипернефрому.
 6. Туберкулоза процес, локализиран в бъбреците.
 7. Хроничен пиелонефрит. Хипертония възниква на фона на възпалителния процес, в резултат на което е нарушение на внутрипочечного на кръвообращението. Пиелонефрит, взявший своето начало в детството или в младостта си, като правило, един от симптомите е с високо отдолу налягане, което е, е неговата причина (симптоматична хипертония). Междувременно, в други случаи всичко се случва обратното: пиелонефрит се формира на фона на АГ.
 8. Хроничен дифузен гломерулонефрит. Тук, за разлика от эссенциальной артериална хипертония, синдром на пикочния е предшественик на високо кръвно налягане.
 9. Амилоидоза на бъбреците.
 10. Диабетический гломерулосклероз. В този случай причина за високо горна и долна налягане, с изключение на гломерулосклероза, може да има и други поражения на бъбреците (пиелонефрит, например), по принцип, при пациенти с диабет, всичко е възможно.
 11. Нефропатию бременни.

Трябва да се отбележи, че някои от тези болести са много, за други симптоми, други протича скрито и безсимптомно, така че АДЪТ може да бъде единственият видим признак на малтретиране.

Как тя може да бъде излекувана?

Лечение на високо дъното на кръвното налягане, като се има предвид произхода му (описани по-горе), в никакъв случай не може да започне от себе си, още повече че не трябва неконтролируемо да се вземат хапчета за хипертония. Такава хипертония изисква по-задълбочено изследване на болния, строго индивидуален подход и целенасочени въздействия върху основното заболяване. Вероятно пациентът и сам ще се съгласите, че, например, влошаване на хроничен пиелонефрит може да се опита да се успокои в домашни условия (диета, народни средства за защита, уросептики и антибиотици — под контрол на лекар). Но, понижаване на АДА, пациентът не се отървете от още по-сложни проблеми.

Забелязвайки у себе си, при измерване на АДА странни колебания на стрелката тонометра (долу налягане 100 mm hg. ст. и по-горе), може само да се предположи бъбречно AH. Но най-разумно в този случай ще бъде посещението на лекар, за евентуално предотвратяване на тежки усложнения, които са доста подобна форма на хипертония.

Други форми на симптоматична AH

Такъв симптом, като високо кръвно налягане (систолично и/или диастолно), често с друга патология:

 • Преди поставяне на диагноза хипертония, следва да се установи произхода на високо ан, може би тя ще се окаже спътник дифузни заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, системна склеродермия, ревматоиден артрит).

 • За малигнен синдром, артериална хипертония се характеризира с впечатляващи показатели АД (220/140 мм hg. ст. и по-горе), значителни промени на фундуса с кръвоизливи в ретината и нейроретинопатиями, тежки увреждания на бъбреците с нарушение на функцията им, левожелудочковая недостатъчност, енцефалопатия, нарушения на мозъчното кръвообращение. В основата на тази патология, често е комбинация от няколко болести на бъбреците, например, хроничен пиелонефрит и реноваскуларна хипертония или феохромоцитомы с пиелонефритом и др
 • При такова заболяване като эритремия (истинска полицитемия) най-често се среща «червената хипертония» (така го нарича в началото на 20-ти век), която лесно може да разберете от външния им вид: синюшно-червен цвят на лицето на пациента, подобрена капилярната мрежа на бузите и носа. Един от характерните признаци на эритремии е повишаване на вискозитета на кръвта, което играе немалка роля при формирането на артериална хипертония.

Освен това, причина за високо, както на горния, така и долния налягане, може да стане тежка сърдечна патология с развитието на сърдечна недостатъчност, тежки поражения на черния дроб (цироза с портальным синдром), бронхолегочные заболявания (пульмоногенная хипертония), травми на главата, тумори на мозъка, увреждане на хипоталамуса. Всички тези опции ще носят симптоматический характер.

Видео: горния и долния налягане в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00596 sec