Нарушение на маточно-плацентарного на притока на кръв по време на бременност

В момента оценка на маточно-плацентарного притока на кръв е задължително изследване на общоприети стандарти за правене на бременни жени. Благодарение на трехкратному ультразвуковому скринингу, която се извършва в апарати експертен клас, акушерам-гинекологам успява навреме да разпознаем степента на нарушение на маточно-плацентарного притока на кръв (НМПК), и, най-важното, изберете необходимата тактика за правене на пациентката.

Как е устроена системата на кръвообращението между майка и плод?

Много хора погрешно смятат, че за притока на кръв в системата майка-плод отговаря само на плацентата. Всъщност, това е твърде повърхностно разсъждение, в края на краищата, всички подредени много по-трудно.

Система на маточно-плацентарного притока на кръв представлява анатомично сложен комплекс от плацентата, а също и на кръвоносните съдове на майката и плода.

Нива на маточно-плацентата система:

 1. Основните съдове, приносящими кръв към плацентарному комплекса, са крайните клони на маточните артерии. Интересен факт е, че преди бременността тези артерии носят името «спирала», тъй като в състава им има мускулните клетки, способни да се свива и затваря лумена на съда. Това е необходимо по време на менструация, за да можете бързо спира да вагинално кървене. Но какво се случва по време на бременността? Вече се започва с 4-5 седмица на бременността стените на спирални артерии са изложени на промените, а именно — в тях изчезва мускулния слой. Благодарение на тези процеси се поддържа пълноценна притока на кръв към плацентата. Доказано е, че вече към 16 седмица на бременността спирала артерия напълно дейност. Въпреки това, именно по тази причина акушерские кървене е толкова огромна, и им е толкова трудно да спрем, защото крайните клони на маточните артерии вече не спазмируются.
 2. Плацентата е централно звено в маточно-плацентата система. Именно тук се случват най-сложните процеси на трансфер на кръв от майката на детето. На всички отдавна известен постулат, че майките и плодови кръвта не се смесват. Но как се случва това? Всичко това се постига благодарение на комплекса от анатомическому структура. Плацентата е много здраво прикрепена към вътрешната стена на матката с помощта на така наречените хорионната. Тези «израстъци» плацентата тъканите колкото и да са потопени в дебелината на лигавицата на матката. Ворсины плацентата да се вградят в стените на маточните съдове и почти «мие» майчина кръв. Именно тук, на клетъчно ниво, да се случват сложните процеси на разпространение на дънната и дърво кръв, отделени един от друг само на няколко слоя клетки. Това се нарича «гематоплацентарным бариера», което дословно означава «да минем между кръвта на майката и плацента». Освен това, точно в плацентата «се срещат» два потока на кръвта: от майката към детето и обратното. Такава сложна и крехка система не може да не предизвика възхищение!
 3. Съдове на пъпната връв са трето ниво в една сложна система на притока на кръв между майката и детето. В пъпната връв съдържа три съда: две артерии и една вена. Гемодинамика (кръвообращението) на плода разположени по такъв начин, че артериите носят кръв към органите и тъканите на бебето, а виена — напротив, изпълнява функцията на обратен трансфер на кръв към плацентата. Нарушение на притока на кръв на това ниво се нарича «плод на плацентарным», тя е най-тежък вариант за плода по отношение на прогнозата.

Видео: серия от лекции за кръвообращението на плода

Причините, които могат да доведат до нарушаване на притока на кръв в системата майка-плацента-плод

 • Анемията при бременни жени. Намаляване на нивата на хемоглобин, води до ускоряване на притока на кръв във всички съдове, в това число и в маточните артерии. Това се случва по една проста причина: при анемия тялото се опитва да се увеличи доставката на кислород в тъканите чрез увеличаване на скоростта на циркулиращата кръв. Това е компенсаторной реакция. Същото се случва и в маточно-плацентата система.
 • Патология на закрепване на плацентата (ниска плацентация, предлежание) се характеризира с изгодни кръвоснабдяване, тъй като в областта на долния сегмент на матката е мускулен слой е много тънък, отколкото в други области. Подобна ситуация се развива при прикреплении плацентата в областта на белега на матката (обикновено след предишно цезарово сечение). Истонченная областта на белега не може напълно да осигури притока на кръв, така че количеството кръв, което постъпва към плода, може да не е достатъчно за нормалното функциониране на развивающего на организма.
 • Гестоз (късна токсикоз) е една от най-честите причини, предизвикващи нарушаване на кръвоснабдяването на маточно-плацентата система, тъй като при този акушерском осложнении се случва поражението на малките съдове.
 • Различни инфекциозни заболявания, пренесени по време на бременност. Някои микроорганизми удари плацентата и предизвикват патологични промени в тъканите, което може да стане причина за недостатъчност на плацентата.
READ  Инфаркт на миокарда: симптоми, причини, лечение, последствията, рехабилитация, видове, класификация

 • Иммунноконфликтная бременност (rh-системата, групи кръв и други) в тежките случаи, придружени от развитие на хемолитична болест на плода. При тази патология се развива анемия при малко дете, поради което се случва нарушение на плода на притока на кръв.
 • Нестабилно кръвно налягане при жените влияе върху скоростта на кръвта в съдовете, както и в обема на притока на кръв в маточно-плацентата система.
 • Малформации на матката. Изразени промени в кръвния поток се случват при такива аномалии, като двурогая матката. В този случай в матката има преграда, която разделя го на две части: на равни или неравни (при наличие на рудиментарного рога). Така, че бременността се развива в една от кухините на матката. На пръв поглед може да се предположи, че пречките за развитието на бременността са именно в механичен фактор (по-малка по размери на матката не може да създаде условия за нормалното развитие на плода). Но това не е съвсем така. В края на краищата, скрити резерви за разтягане на мускулната тъкан е достатъчно за пълноценно в света на плода. Основната причина, която създава реална заплаха, е нарушение на пълноценна кръв на плода. В норма две маточните артерии са основен източник на артериална кръв за плода. Освен това, по време на бременност те започват активно да се разширява в диаметър, и между тях възниква голям брой свързващи съдове (анастомозов), което осигурява нормален притока на кръв. При двурогой на матката такива процеси не се случва, маточните артерии не са свързани помежду си, артериална мрежа не се разширява, а това означава, че плацентата не постъпва необходимото количество кръв.
 • Патология на кръвоносните съдове на пъпната връв. Понякога по време на изследването може да разкрие промяна в размера на съдове (например, единствената артерия на пъпната връв), което може да се превърне в сериозна причина за нарушаване на притока на кръв на плода.

 • Патологични процеси на ниво на ендометриума (вътрешната обвивка на матката), също могат да станат причина за нарушаване на притока на кръв. Обикновено се предшества от различни възпалителни заболявания (эндометриты), хирургични манипулации (многократни аборти, диагностични премахване) или вредни навици (пушене, прием на алкохол).
 • Миома на матката. Както е известно, по време на бременност се наблюдава ръст на миоматозных възли, а се увеличава съответно и тяхното кръвоснабдяване. По този начин възниква «обкрадывание» на притока на кръв на плода. Установена пряка корелация: колкото по-голям е размерът на възела, толкова по-изразена недостатъчност на маточно-плацентарного на притока на кръв, тъй като част от кръвта се губи на храна за миома.
 • Многоплодная бременност често придружени от нарушение на кръвоснабдяването. На първо място, при тази бременност е необходимо развитието на няколко от плодовете, а това означава, че плацентарная площадка значително увеличена по размер в сравнение с одноплодной бременността. Освен това, понякога се случва байпас (преход) на голяма част от притока на кръв към един от плодовете в ущърб на друг, което се нарича «фето-фетальный трансфузионный синдром». Плодът, който намалява кръвоснабдяването, което действа като донор. Като цяло, масата му е понижена, по размер е по-малко. Друг от същия плод, напротив, действа в качеството на получателя, защото кръвта е повишена. Той е по-голям по размер. Въпреки това, не мисля, че плодът-получателят се намира в по — «печеливша» ситуация, защото сърцето на бебето все още не е приспособено към повишен кровотоку. Така че този плод също са изложени на голям риск от усложнения. Иначе казано, при фето-фетальном трансфузионном нарушения на кръвта и на двата плода е нарушен.
 • Захарен диабет при майката води до увреждане на вътрешната стена на артериите. Болестта често ще дебютира по време на бременност.

От опасно НМПК за плода?

Намаляване на кръвоснабдяването на плода може да доведе до следните акушерские усложнения:

 1. Спадът на маса и размери (синдром на забавяне на развитието на плода);
 2. Нарушена сърдечна дейност, освен тахикардия (учащенного ритъм) и брадикардия (бавен ритъм) може да се развие и аритмия, като резултат на нарушения електролитен състав на кръвта;
 3. Нарушаване на киселинно-алкалния баланс в организма на плода (промяна на pH на кръвта);
 4. Абнормно функциониране на хормоналната система на детето;
 5. Изразено намаляване на мастните депо, което също се проявява ниско телесно тегло на плода;
 6. Заплаха от прекъсване на бременността;
 7. Критично нарушаване на притока на кръв може да стане причина за внутриутробной смърт на плода.

Степен на нарушение на маточно-плацентарного на кръвообращението

Промени могат да възникнат на всяко ниво от системата, което и лежи в основата на класификацията:

 • 1 А — се характеризира с промени на притока на кръв в една от маточните артерии, при останалите индикатори система в норма.
 • 1 Б — кръвообращението е нарушено на плодове и плацентарном ниво (съдове на пъпната връв), докато показателите на маточните артерии в рамките на нормалното.
 • 2 — нарушение на нивото на матката, и пуповинных съдове.
 • 3 — характеризира се с критични показатели, чак до реверсного (обратно) на притока на кръв в артериите.

Тази класификация е изключително удобна за лекарите, тъй като тя точно отразява нивото, на което са настъпили промени. Освен това, степента на нарушение на маточно-плацентарного на кръвообращението влияе и върху тактиката на водене на пациентката.

При 1 степен (А и Б) може да запази бременността и да провеждат лечение с консервативни методи, 2 е гранична, а при 3 степен може да се наложи извънредно оперативно родоразрешение.

Методи за диагностика

«Златен стандарт» нарушения на притока на кръв в системата майка-плацента-плод на днешния момент в областта на акушерството е допплерометрическое проучване. Този метод дава възможност за разпознаване дори и на най-незначителни промени, тъй като се отличава с висока чувствителност и информативностью.

Допплерометрия представлява разновидност на ултразвуково изследване, което се основава на използването на ефекта на Допплера. Същността на проучването е да се измери честотата на ултразвукови вълни, отразени от движещи се обекти. При изследване на кръвоносните съдове, движещи се частици са еднакво елементи на кръвта, в частност, червените кръвни клетки, като най-многобройни клетки. Регистрация на получените данни и сравнението им с нормата се нарича допплерографией.

Какви са предимствата на доплер?

 1. Съвременните апарати УЛТРАЗВУК дават възможност да се изследват посока, скорост на потока на кръвта в маточните артерии, кръвоносните съдове на пъпната връв и дори внутриплацентарный притока на кръв.
 2. Благодарение на цветен проследяването и обобщаването на разположение отделно опознаването на притока на кръв в съдове с различен фокус на кръвта (артерии и вени). Посоката на артериална кръв на апарат се отразява с червен цвят, а на венозна — в синьо.
 3. Доказано е, че прилагането на този метод при бременност не се оказва отрицателно влияние върху развитието на плода.
 4. Уникална възможност метод е прогнозата на развитие на бременността. Какво означава това? Много изследвания са показали, че нарушението в кръвния поток маточно-плацентата система се появяват малко по-рано, отколкото някакви клинични прояви на страдание на плода (намаляване на телесна маса, промяна в ритъма на сърцето и др). А това означава, че при навременно диагностициране на нарушения на кръвоснабдяването на плода, от лекар, има малък период от време за вземане на верни решения. Пример за това може да служи за откриване на промени на притока на кръв, което се нарича «дикротической ваканция» в 90% от случаите пред развитието на клиничните прояви на гестоза (подуване, повишаване на кръвното налягане, появата на белтък в урината). Допплерография широко разпространена в акушерство практика, тъй като се отваря на лекарите не е само в състояние навреме да разпознае нарушения на притока на кръв, но и дори да се предпазим от тези, или други усложнения на бременността.

В последно време все по-често се публикуват резултатите от прилагането на доплер не само при бременност, но в родилна зала. Проведени изследвания доказват, че ефективността на труда може да се оцени при измерване на диастолической на скоростта на кръвотока в маточните артерии. Така, този метод на изследване може да се предвиди дори слабост или нарушение на координацията на родова дейност още в началото на първия период на раждането.

Случай от практиката

Нестандартна ситуация навлизането в акушерските, принуди лекари акушер-гинеколози размисъл за прилагането на доплер по време на раждането.

Жена на 25 години без никакви съответната патология пристигна в род. къщата е с редовни родилни болки на всеки 3-5 минути. Раждането на първите, спешно.

Според в медицинската история: бременност минавала без усложнения, патология от страна на плода не е открит, всички протоколи УЛТРАЗВУК с допплерометрией в рамките на нормалното.

Първи период на раждането е минавал физиологично, при пълното отваряне на шийката на матката на майката е преведена в майчинство зала.

Въпреки това, по време на всякакви опити започнаха да се случи, на пръв поглед необяснимо явление: сърцебиене на плода по време на всякакви опити восстанавливалось, а в почивките между опити значително замедлялось. Въпреки че, обикновено, всичко се случва точно обратното. Във връзка с това беше решено да изпълни УЛТРАЗВУК с изследване на кръвотока в съдовете по време на раждането. В резултат на проучване изненада всички: в почивките между родилни болки плод дръжка зажимал пъпната връв, в резултат на което значително е счупен притока на кръв. По отношение на нарастване на хипоксия в организма на детето, неговата дръжка отслабнал, и той би позволил пъпната връв, междувременно притока на кръв наново. Като се има предвид получената картина, беше решено да форсира поддържане на втория период на раждането с използване на помощни помагала. Така, благодарение на допплерометрии лекарите успяха да се избегнат сериозни усложнения.

Вторични техники за диагностика

Освен доплер има и други методи за изследване, които косвено указват за нарушение на притока на кръв:

 • Събиране на жалби. При нарушение на кръвообращението на плода изпитва гипоксию, което се проявява с увеличаване на двигателната активност на бебето. Често бременните се оплакват от активно шевеление на плода.
 • Выслушивание пулс с помощта на стетоскопа също могат да помогнат в диагностицирането. Забавяне или ускоряване на ритъма, което да отиде отвъд границите на физиологичните норми, също може да бъде признак за хипоксия.
 • Запис CTG. Регистрация CTG в рамките на 40-60 минути може да бъде достатъчно, за да се диагностицира признаци внутриутробной хипоксия на плода.
 • Някои ултразвукови показатели (преждевременно стареене на плацентата, проучване биофизического на профила) може да се заключва неблагополучие състоянието на плода.

Важно! Лек спад на предполагаемата телесна маса на плода при ЕХОГРАФИЯ не означава непременно забавяне на развитието както и нарушения на притока на кръв. Едно изолирано измерване на маса на плода не са много информативни, тъй като на този показател до голяма степен засягат и генетични фактори. Затова трябва да се вземат предвид антропометричните показатели на родителите (растеж, маса) и теглото си при раждане. Само комбинацията от намаляване на масата на плода и нарушаване на притока на кръв при доплер дава основание за поставяне на диагноза «синдром на забавяне на развитието на плода».

Лечение на нарушения на маточно-плацентарного притока на кръв

За да се подобри кръвоснабдяването на плода, ще трябва да работят едновременно на няколко звена на патогенезата:

 1. Подобряване на микроциркулацията. Този имот е обладан от следните препарати: «Работата», «Актовегин».
 2. Поддържане на нормалното кръвоснабдяване в съдове, отстраняване на ниско кръвно налягане се постига за сметка на използването на лекарствени средства на базата на гидроксиэтилкрахмала: «Стабизол», «Инфукол», «Волювен», «РеоХЕС», «Венофундин». Данни лекарства представляват осмотический разтвор на нишесте, които са в състояние да задържи течността в skylight стая съдове. Особено ефективно тяхното определяне при гестозе, когато трябва да течност от межклеточного се трансформира в лумена на съда. По този начин се постига само две цели: нормализиране на притока на кръв и намаляване на выраженности отоци.
 3. Сосудорасширяющие лекарства допринасят за премахване на спазми на артериите и седмица (по-малки съдове). Особено ефективно прилагане на «Эуфиллина», «Но-шпы», «Магнезий» във формата на инжекция.
 4. Намаляване на тонуса на матката също така помага за премахване на спазми на кръвоносните съдове, гипоксию, както и запазване на бременността при опасност от преждевременно раждане. В тази ситуация предписват «Магнезию», «Гинипрал», «Магне В6».
 5. Лекарства, притежаващи антиоксидантно действие, помагат да се справят с нежелани последствия хипоксия. Обикновено предписват «Токоферол», «Аскорбинова киселина», «Хофитол».
 6. Полезно интравенозно въвеждане на 5% разтвор на глюкоза, който притежава детоксикационным имот.
 7. Защитно действие на плацентата има лекарство «Эссенциале», който насища тъкан от плацентата фосфолипиди. Особено полезно приложение на това лекарство при недостатъчност на плацентата.
 8. При нарушаване на притока на кръв е много ефективно определяне на лекарства, които водят до процеси на съживяване на клетъчното дишане, например «Кокарбоксилазы».
 9. При съчетание на миома на матката и нарушения на притока на кръв добър резултат показа лекарство «Курантил», той може да подобри циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, а също предотвратява образуването на микротромбов. Много изследвания са показали, че прием на «Курантила» при голям матката пречи на развитието на вторични възпалителни промени в миоматозных възли, чрез подобряване на притока на кръв в тях и маточно-плацентата система.

Изход

Изследване на маточно-плацентарного притока на кръв с помощта на доплер е задължително изследване по време на бременност. Практиката показва, че прилагането на този метод положително влияние върху превенцията и лечението на много акушерски усложнения. Въпреки това, не трябва да забравяме, че за получаване на достоверни и информативни резултати от проучване на притока на кръв трябва да се извършва в апарати експертен клас специалисти с висока квалификация.

Видео: за хипоксия на плода — късно НМПК

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec