Нарушение на мозъчното кръвообращение: при деца, възрастни, причини, симптоми, лечение

Нарушение на процеса на кръвообращение в мозъка

Инсулт – изключително тежко е състоянието на човешкия организъм, което води до нарушаване на мозъчната активност. Има висок процент на смъртност. Нарушение на мозъчното кръвообращение по ишемическому тип води до дисфункция на много жизнени системи и предизвиква необратими процеси в организма на човека.

Причини

Основна причина за нарушения на мозъчното кръвообращение – това внезапно спиране на достъпа на кислород и хранителни вещества към мозъка. Причината за това закупориванием на артериите и вените тромбами или холестериновыми табели.

Нарушение на мозъчното кръвообращение при деца и възрастни провоцируется от следните фактори:

 • Образуването на кръвни съсиреци в съдовете.
 • Образуването на съдови деформации и панти.
 • Свиване на стените на кръвоносните съдове и намаляване на изхода.
 • Развитието на емболия — запушване на съдове, газови мехурчета.
 • Увреждане на стените на кръвоносните съдове и намаляване на тях своята еластичност, което води до разширяване на основните кръвоносни съдове на главния мозък – артерии и вени.

Причини инсулт винаги са свързани с недостатъчен приток на кръв в мозъка, и като резултат – развитието на кислороден глад (хипоксия) с недостиг на хранителни вещества. В повечето случаи това е свързано с закупоркой на лумена на артерия бляшкой холестерол или с тромб. Без навременно лечение, тромб ще се увеличи, докато напълно не отмени достъп на кръв. Има случаи на работното място тромба, който с потока на кръвта прониква в мозъка, което води до изключително тежки последици, и внезапното е фатално.

Тромб е оформена за причина за развитие на хипертония. Пациентите с такава диагноза е необходимо постоянно измерване на натиск, и при отклонение от нормата веднага да се извърши мерки за стабилизирането му.

Нарушение на мозъчното кръвообращение може да бъде следствие от развитие на остеоартрит. Передавливание на кръвоносните съдове в шийните част пречи протоку на кръв към вашия централен мозъка. В този случай възстановяване на проходимостта на кръвоносните съдове на главния мозък трябва да започне с лечение на заболяването – дълбоките причини. Още една от причините за лошото кръвообращение в мозъка – синдром на хроничната умора. Не е възможно развитие на инсулт поради травма на главата-мозъчни травми, кръвоизливи, или сътресение на мозъка.

Видове нарушения

Дисфункция на кръвоносната система на мозъка може да има две форми – остра и хронична.

READ  Гиперемия: на кожата, лицето, лигавиците - артериална и венозна

Нарушение на процеса на притока на кръв на остър тип се характеризира с бързото развитие на заболяването, изразена симптоматична картина. В някои случаи след внезапно прекратяване на достъпа на кръв в мозъка и в смъртта на един човек, се провежда не повече от 5 минути.

Остра форма на нарушения се отнасят следните заболявания:

 • Хеморагичен инсулт.
 • Исхемичен мозъчен инсулт.
 • Подвижен тип нарушение на притока на кръв.

Хеморагичен вид инсулт провоцируется кървене в меките тъкани на мозъка, която е причинена от разкъсване на стените на кръвоносните съдове. Исхемичен мозъчен инсулт – припокриване на лумена на кровеносном съда, което води до развитие на хипоксия.

Подвижен тип нарушение на кръвообращението в мозъка – увреждане на стените на локални съдове на кръвоносната система на мозъка, които не водят до сериозни заболявания в работата на орган. За търкаляне тип е характерно слабо изразена клинична картина, която може да се засили при липса на лечение.

Симптоми

За всеки вид инсулт са характерни симптомите. В зависимост от признаци, поставя се начална диагноза, която се потвърждава от редица медицински изследвания.

Симптомите на нарушение на кръвообращението в мозъка:

 • Внезапно главоболие.
 • Виене на свят.
 • Чувство мурашек в главата.
 • Загуба на крайници на моторните функции. Обикновено в такива случаи обездвиживается една от ръцете си.
 • В особено тежки случаи настъпва пълна парализа на тялото.
 • Внезапна пълна или частична загуба на зрението.
 • Нарушение на слуха.
 • Епилептичните припадъци.
 • Намалена концентрация и внимание.
 • Проблеми с паметта.
 • Звездите.

При развитието на инсулт исхемичен тип, симптоми на остро, бързо натрупва. При пациенти е налице повръщане. Кръвта, която попада в мозъка чрез повредената стена на съда, започва да оказва натиск на мозъчните кухини, което води до дисфункция на определени зони на мозъка, което води до смърт на пациента. Нарушение на паметта, частична или пълна парализа на тялото, нарушение на речта, загуба на зрението и слуха – признаци на преходно състояние.

Хронична форма на нарушения на кръвообращението се характеризира с постепенно увеличаването на симптоми, които в продължение на няколко години постепенно ще се развива. Хронично рамките на заболяването се наблюдава при хора в напреднала възраст. За диагностика и лечение на заболяването се отчита наличието на други заболявания. Основният симптом на хронично нарушение на кръвообращението в мозъка – по-ниски интелектуални способности, на паметта, развитието на разсеяност. Много от пациентите с такава диагноза могат да се различават прекомерна агресивност.

Диагностика

За да се постави диагноза, лечащему лекар трябва да проучи медицинска анамнеза на пациента и жалби на определени симптоми. Важен компонент на диагностична картина е изследване на придружаващите заболявания, особено захарен диабет, хипертония и атеросклероза.

За изясняване на първичната диагноза се провежда процедура за сканиране на кръвоносните съдове на главния мозък на определението ги повреди. Най-точният метод за диагностика, който позволява идентифициране на повредени места, наличието на евентуални усложнения и да даде пълна картина за състоянието и функционирането на мозъка – магнитен резонанс.

Лечение на

Терапия има за цел извънредно негативно облекчение на симптомите на нарушение на кръвообращението в мозъка и за поддържане на правилното функциониране на вътрешните органи и системи за поддържане на живота. Мозъчен инсулт – изключително опасно заболяване, лечението на което трябва да бъде безотлагательным. На първо място на пациентите трябва да се възстанови функцията на дихателната система и нормализиране на процеса на кръвообращението.

Остър период

Спешната медицинска помощ включва терапевтични мерки за облекчаване на подпухналостта на меките тъкани на мозъка, стабилизиране на вътречерепното налягане и възстановяване на водния баланс. Лечение на остър период се извършва единствено в условията на болница в болница.

По-нататъшни мерки за терапия за лечение на хеморагичен и исхемичен инсулт зависи от основната причина за нарушения на кръвообращението и наличието на евентуални усложнения. Когато е необходимо, извършва операция за възстановяване на увредените стени на кръвоносните съдове, които обволакивают мозъка.

Колкото по-рано ще започне лечение на инсулт, негативно облекчение на симптоматиката и отстраняване на основната причина на болестта, толкова по-малък риск от развитие на тежки патологични процеси, които са необратимо, и летального., изм.

Много от пациентите, навреме обратившиеся на медицинска помощ, са напълно възстановени физически и запазват трудоспособную функция.

При хроничен вид

Нарушение на процеса на кръвообращение в мозъка на хроничен тип, се поддава на медикаментозному лечение. На пациента се назначава прием на лекарства, насочени към подобряване на кръвообращението. Задължителен прием на средства, които допринасят за възстановяване на кръвното налягане.

При наличието на холестериновых на плаки в кръвта, които затворете лумена на кръвоносните съдове, се провежда терапия за намаляване на нивото на холестерола в организма. Ако инсулт беше предизвикана от закупоркой тромба, лечението се насочва към нормализиране на процеса на съсирване на кръвта и намаляване на броя на тромбоцитите.

Хронични нарушения на мозъчната дейност трябва да се възстанови с помощта на ежедневни тренировки. Ако пациентът се отбелязва нарушение на паметта и концентрацията на вниманието, трябва ежедневно да чете книги, да учат наизуст стихотворения и откъси от проза, да се отдадете на разгадыванием кръстословици.

Важно е да се разбере, че при упадък процеса на влошаване на мозъчните функции, за да се възстанови дейността му не е възможно. Всичко, което може да се направи в този случай – постоянно се обучават на работата на мозъка.

Диета

По време на лечение на инсулт и в период на възстановяване на пациентите трябва да се придържат към принципите на диетата. Правилното хранене след инсулт – в основата на добрата работа на кръвоносната система. Изключва яденето на мазни и пържени храни и продукти, които имат високо ниво на холестерола. Алкохолът и газираните напитки са строго забранени. Забранено и на хлебни изделия и сладко.

Рехабилитация

Коректно работата на кръвоносната система зависи и от начина на живот на човека. Хората с малоподвижным начин на живот, по-често, други са склонни към образуване на кръвни съсиреци и холестериновых плаки, които запушват кръвоносните съдове, възпрепятства нормалната кровотоку в мозъка. Умерен, редовни физически упражнения трябва да се превърне за всеки полезен навик. По време на рехабилитационен период след прекаран инсулт, при запазване на всички жизнени функции и двигателния апарат, преди да се пристъпи към физическите упражнения, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Инсулт – това е нарушение на мозъчното кръвообращение, заболяване, което може да се предотврати. Правилното хранене, редовно спортуване и отказ от вредните навици се намали риска от запушване на кръвоносните съдове. Хората с високо кръвно налягане е изключително важно непрекъснато да контролират своето кръвно налягане и навреме предупреждава хипертонична криза, която може да стане причина за инсулт.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00180 sec