Нарушение на памет, забравяне: причини за лоша памет и лечение на влошаване на

Памет – важна функция на централната ни нервна система възприема получената информация и да отлагаме го за някакви невидими «клетки» на мозъка в резерв, за да може в бъдеще да извлича и се радват. Паметта е една от най-важните способности на психичната дейност на човека, така че и най-малкото нарушение на паметта притеснени от това, той выбивается си ритъм на живот, страдащи от себе си и да дразни околните.

Нарушение на паметта най-често се възприемат като едно от многото клинични прояви някакъв нейропсихической или неврологична патология, въпреки че в други случаи на забравяне, звездите и слаба памет са единствените признаци на заболяване, в развитието на която никой не обръща внимание, вярвайки, че човек с такава от природата.

Голяма загадка – човешката памет

Паметта е сложен процес, който тече в централната нервна система и се предполага възприятие, натрупване, задържане и възпроизвеждане на получената в различни периоди от време информация. Най-много за свойствата на паметта ни, ние мислим, когато трябва да овладеят нещо ново. От това, как които успяват да прекъсва, да възприеме това, което видя, което чуха или прочетено, зависи резултат на всички усилия, приложени върху процеса на обучение, което е важно при избора на професия. От гледна точка на биологията памет е краткосрочната и дългосрочна.

Информацията, получена зърнат или, както се казва «в едното ухо влетело, от друга вылетело» — това е краткосрочната памет, при която това, което видя и което чуха се отлага за няколко минути, но, както обикновено, без смисъл и съдържание. Така, промелькнул епизод и улетучился. Краткосрочната памет нищо предварително не обещава, че, може би, е добре, защото в противен случай човек трябва да съхранява цялата информация, която му съвсем не е необходимо.

Въпреки това, при определени усилия на човека информация, се класират в зоната на краткосрочната памет, ако задържите погледа си върху него или да бъде разгледан и ядрото, ще се премести на дългосрочно съхранение. Това се случва и независимо от волята на човека, ако някои епизоди често се повтарят, имат особена емоционална значимост или заемат по различни причини отделно място сред други явления.

Поскъпването на паметта си, някои хора твърдят, че тя за тях е кратко, защото всичко се помни, се усвоява, пересказывается след няколко дни, а след това също толкова бързо се забравя. Това често се случва при подготовката за изпитите, когато информацията се отлага само с цел възпроизвеждане на нея за украса на крайната книжки. Трябва да се отбележи, че в подобни случаи, обръщайки се отново към темата, когато тя става интересна, човек лесно може да се възстанови, изглежда, изгубени знания. Едно нещо е да се знае и да забрави, а други – не получават информация. А тук всичко е просто — придобити знания, без много усилия човек трансформировались в отделите дългосрочната памет.

Дългосрочна памет все анализира, структурите, създава обем и целенасочено се отлага за бъдещо ползване за неопределен срок. Ето в дългосрочната памет на всички и се държи. Механизми на запаметяване е много трудно, но ние сме толкова свикнали с тях, че възприемаме като естествени и прости неща. Но имайте предвид, че за успешното реализиране на процеса на обучение, освен с памет, важно е да се има предвид, т.е. да умее да се концентрира върху правилните предмети.

На човек е присъщо след известно време забравяме минали събития, ако периодично не извлича своите знания, за да ги ползват, така че не винаги не си спомня нещо, трябва да се отнасят до нарушаване на паметта. Всеки от нас е изпитал върху себе си чувството, когато «се върти в главата, но на ум не идва», но това не означава, че в паметта са настъпили сериозни нарушения.

Защо се случват пропуски в паметта?

Причините за нарушения на паметта и вниманието при възрастни и деца могат да бъдат различни. Ако детето е с вродена умствена изостаналост веднага се появяват проблеми с обучението на по-възрастни състояние той вече ще дойде с тези заболявания. По различен начин може да се реагира деца и възрастни на околната среда: детска психика е по-нежна, затова подчертава, тя се понася по-трудно. Освен това, възрастните отдавна са учили за това, че още само се опитва да научи детето.

Тъжно е, но тенденцията за консумация на алкохолни напитки и наркотични средства тийнейджъри, така и малки деца, останали без надзор от родителите си, стана страшно: не толкова рядко, се отразяват в докладите на правоохранителните органи и лечебните заведения случаи на отравяне. Но за детска мозъка алкохол – най-силната отрова, е изключително негативно влияещ върху паметта.

Вярно е, че някои патологични състояния, често стърчащи причина разсеяност и лоша памет при възрастни обикновено се изключват при деца (болест на Алцхаймер, атеросклероза, болки в кръста).

Причините за нарушения на паметта при децата

По този начин, причини за нарушения на паметта и вниманието при децата може да се счита:

 • Липсата на витамини, анемия;
 • Астению;
 • Чести вирусни инфекции;
 • Травми на главата;
 • Стресови ситуации (размирни семейство, деспотизм родители, проблеми в колектива, в който детето посещава);
 • Лошо зрение;
 • На мозъчни тумори;
 • Психическо разстройство;
 • Отравяния, употреба на алкохол и наркотични средства;
 • Вродена патология, при която умствена изостаналост програмиран (синдром на Даун, и други) или други (какви са всичко) състояние (липса на витамини или микроелементи, приложение на отделните лекарствени средства, промяната не е в най-добрата страна на обменните процеси), които допринасят за формирането на синдрома на дефицит на вниманието, който, както е известно, паметта не се подобрява.

Причините за проблеми при възрастни

При възрастните причината за това, че се превърна в лоша памет, се появява звездите и невъзможността за дълго време да се концентрира вниманието, са различни заболявания, придобити по време на живота:

 1. Стрес, психоэмоциональные натоварване, хронична умора и душата, и на тялото.
 2. Остри и хронични нарушения на мозъчното кръвообращение;
 3. Атеросклероза;
 4. Артериална хипертония;
 5. Дисциркуляторная енцефалопатия;
 6. Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб;
 7. Вертебро-базилярная недостатъчност;
 8. Травми на главата;
 9. Метаболитни нарушения;
 10. Хормонален дисбаланс;
 11. Тумори на GM;
 12. Болестта На Алцхаймер;
 13. Психични разстройства (депресия, епилепсия, шизофрения и много други).

Определено анемия с различен произход, липса на микроелементи, вегето-съдова дистония, захарен диабет и други многобройни соматическая патология води до нарушаване на паметта и вниманието, допринася за появата на забравяне и разсеяност.

Какви видове нарушения на паметта са? Сред тях се отделят дисмнезии (гипермнезия, гипомнезия, amnesia) – промени директно памет, и парамнезии – изкривяване на спомени, към които се добавят лични фантазии на пациента. Между другото, някои от тях околните обратното смятат по-скоро феноменална памет, а не си в нарушение. Вярно е, че специалисти може да бъдат по този въпрос малко по-различно мнение.

Дисмнезии

Феноменалната памет или психическо разстройство?

Гипермнезия – при подобно нарушение на хората запомнят и възприемат бързо, информация, отложенная преди много години, безвъзмездно се появи в паметта, «накатывает», връща се в миналото, което далеч не винаги предизвиква положителни емоции. Човек и сам не знае, защо му е необходимо да съхранявате всичко в главата си, но въпреки това някои отдавна отминали събития могат да се възпроизвеждат до най-малкия детайл. Например, един възрастен човек с лекота може да се опише в детайли (до дрехите на учителя) индивидуални уроци в училище, пересказать литмонтаж пионерски събиране, той не е трудно да си спомня и други подробности, свързани с обучение в института, професионални дейности или събития семейство.

Гипермнезия, наличествуя здравия човек при липса на други клинични прояви, болест не се смята за по-скоро обратното, това е точно този случай, когато се говори за феноменалната си памет, въпреки че от гледна точка на психологията на феноменалната памет е малко по-различно явление. Хора, притежаващи подобен феномен, способен на запаметяване и възпроизвеждане на огромни количества информация, които не са свързани по някакъв особен смисъл. Това могат да бъдат големи цифри, комплекти за отделни думи, списъци с елементи, бележки. Такава памет често имат велики писатели, музиканти, математици и хора с други професии, изискващи гениалните способности. Междувременно, гипермнезия здравия човек, не е собственост на когорте гении, но има висок коефициент на интелигентност (IQ), не е чак толкова рядко явление.

Като един от симптомите на патологични състояния, нарушения на паметта под формата на гипермнезии отговаря:

 • При пароксизмальных психични разстройства (епилепсия);
 • При интоксикациях с наркотични вещества (психотропни лекарства, наркотични вещества);
 • В случай на хипомания – състояние, подобно на мания, но не дотягивающего до нея и тежестта на течението. При пациенти може да има прилив на енергия, увеличава жизнената дейност и работоспособността. При хипомания често се комбинира нарушение на вниманието и паметта (расторможенность, нестабилност, невъзможност да се съсредоточи).

Очевидно е, че решат тези тънкости, да се обособят в норма и патология е по силите само на специалист. Сред нас в най — среднестатистические представители на човешката популация, които «нищо човешко не чужда», но светът по този начин, те не се обърна. Периодично (не всяка година и във всеки населен пункт) се появяват гении, те не винаги е възможно веднага да се отбележи, защото често такива индивиди смятат просто чудаками. И най-накрая (може би и не често?) сред различни патологични състояния се срещат психично заболяване, изискващи корекция и комплексно лечение.

Слаба памет

Гипомнензия – този вид обикновено се изразяват с две думи: «лоша памет».

Забравяне, звездите и лоша памет се наблюдава при астеническом синдрома, за който, освен проблеми с паметта, са характерни и други симптоми:

 1. Повишена умора.
 2. Нервност, раздразнителност по повод и без него, лошо настроение.
 3. Главоболие.
 4. Метеозависимость.
 5. Сънливост през деня и безсъние през нощта.
 6. Промени в АДА, нарушение на сърдечния ритъм.
 7. Горещи вълни и други вегетативни нарушения.
 8. Хронична умора, слабост.

Астенический синдром, като правило, се образува друга патология, например:

 • Артериална хипертония.
 • Прехвърлени травма на главата (ОМТ).
 • Атеросклеротический процес.
 • Начална фаза на шизофрения.

Причина за нарушения на паметта и вниманието по вид гипомнезии могат да бъдат различни депресивни състояния (всички не могат да намерят), менопауза синдром, който преминава с разстройство на адаптация, органични поражения на главния мозък (тежки ОМТ, епилепсия, тумори). В подобни ситуации, като цяло, освен гипомнезии, също така са налице и симптоми, изброени по-горе.

«Тук си спомням – тогава не си спомням»

При амнезия не пада цялата памет изцяло, както и нейните отделни фрагменти. Като пример за подобен вид забрава и така и искам да си спомням филма на Александър Сивото «Джентълмени на късмета» — «Тук си спомням – тогава не си спомням».

Въпреки това, не всички амнезия изглеждат като в известната кинокартине, има по-сериозни случаи, когато паметта се губи значително и за дълго или завинаги, така че сред тези нарушения на паметта (амнезия) отделят няколко вида:

 1. Диссоциативная амнезия от паметта ще бъдат изтрити събития, нанесшие психологическа травма. Силният стрес предизвиква защитна реакция на организма, и той се опитва да пази скриване на ситуации, които човек не е в състояние да оцелее самостоятелно. От дълбините на несъзнаваното тези събития могат да се сдобият само специални методи (хипноза);
 2. Ретроградна амнезия – човек забрави, че беше до травми (най-често това се случва след ОМТ) – болният дойде на себе си, но не си спомня, кой е той и какво се е случило с него;
 3. Антероградная амнезия – преди вреда (ЧТМ или силна психотравмирующая ситуация) спомням си всичко, а след травма – недостатъчност;

 4. Фиксационная амнезия – лоша памет за текущи събития (човек забравя, че е днес);
 5. Тотална амнезия – от излетите цялата информация, включително и по отношение на собственото си «Аз».

Специален вид загуба на паметта, с който е невъзможно да се справят – напредва амнезия, която е последователна загуба на паметта от настоящето към миналото. Причината за унищожаването на паметта в подобни случаи е органична атрофия на главния мозък, която се среща при болестта на Алцхаймер и съдовата деменция. Такива болни е лошо да се възпроизвеждат следи памет (реч разстройство), например, те забравят името на битови предмети, които се ползват ежедневно (табела, стол, часовници), но при това да знаят, за което те са предназначени (амнестическая афазия). В други случаи пациентът просто не се учи на нещо (сензорна афазия) или не знае, за какво тя е необходима (семантична афазия). Не трябва обаче да се бърка навици «радивых» господари намери приложение на всичко, което има в къщата, дори ако то е предназначено за съвсем други цели (от отслуживших своя мандат кухненски часа под формата на чинии може да се направи красив поднос или поставка).

Това е трябва да е измислена!

Парамнезии (изкривяване на спомени) също се отнасят до нарушения на паметта и сред тях са следните видове:

 • Конфабуляцию, при която фрагменти собствена памет улетучиваются, а тяхното място заемат придуманные пациента история и преподнесенные им «на пълен серьезе», тъй като самият той вярва в това, което казва. Пациентите разказват за своите подвизи, безпрецедентно постижения в живота и работата и дори понякога за престъпления.
 • Псевдореминисценцию – смяна спомени за друго събитие, което в действителност е имало в живота на пациента, само съвсем в друго време и при други обстоятелства (синдром на Корсаков).
 • Криптомнезию, когато пациентите, след като получи информация от различни източници (книги, филми, разкази на други хора), дават я за пережитые те самите събития. Дума, пациенти в сила на патологични промени отиват на невольный грабеж, който е характерен за заблуди идеи, се срещат при органични нарушения.
 • Эхомнезию – човек се чувства (съвсем искрено), че с него това събитие вече се е случило (или видял в съня си?). Разбира се, подобни мисли друг път посещават и при здрави хора, но разликата е в това, че болните придават по явления особена значимост («зацикливаются»), и здрави просто за бързо те забравят.
 • Полимпсест – този симптом съществува в два варианта: кратковременно, пропуски в паметта, свързани с болестно алкохол пиянство (се объркват епизоди на миналата ден с отдавна преминали събития), както и комбинация от два различни събития, на един период от време, в крайна сметка, пациентът сам не знае, какво е било в действителност.

Като цяло, тези симптоми при патологични състояния soputstvuyut други клинични прояви, затова, забелязвайки у себе си признаци на «дежа вю», не трябва да се бърза диагностика – това се случва и при здрави хора.

Намалена концентрация на вниманието влияе на паметта

За нарушения на паметта и вниманието, загуба на способността да се фокусират на конкретни обекти са такива патологични състояния:

 1. Нестабилността на внимание – човек постоянно се разсейва, скача от един обект на друг (синдром на расторможенности при деца, хипомания, гебефрения – психично нарушение, неспирно, като форма на шизофрения в по-млада възраст);
 2. Скованост (забавяне на превключване) от една тема на друга, – този симптом е много характерен за епилепсия (който е общувал с такива хора, някой знае — пациентът постоянно «засяда», което затруднява воденето на диалог);
 3. Недостатъчна концентрация на вниманието – за такива хора казват: «Ето какъв разсеян от улица Бассейной!», тоест, звездите и лоша памет в подобни случаи често се възприемат, като особено темперамент и поведение, че, по принцип, често е вярно.

Без съмнение, намалена концентрация на вниманието, по-специално, ще има отрицателно въздействие върху целия процес на запаметяване и съхранение на информация, а именно, състоянието на паметта като цяло.

Децата бързо забравят

Що се отнася до децата, всички тези груби, трайните нарушения на паметта, типичен за възрастните и особено на възрастните, много рядко се празнува в детската възраст. Проблеми със запомнянето, появяващи се по причина на вродени особености, се нуждаят от корекция и при умело подход (доколкото е възможно) може леко да се оттеглят. Знаем много случаи, когато усилията на родители и учители в истинския смисъл на думата, творили чудеса при синдрома на Даун и други форми на вродена умствена изостаналост, но тук подход е индивидуален и зависи от различни обстоятелства.

Друго нещо е, ако бебето е роден здрав, а проблемите са се появили в резултат пренесени неприятности. Така детето може да се очаква малко по-различна реакция в различни ситуации:

 • Амнезия при децата в повечето случаи се проявява провали в паметта по отношение на отделните спомени за преживявания, настъпили в периода помрачнения на съзнанието, свързано с неприятни събития (отравяне, кома, травма) – не напразно казват, че децата бързо забравят;
 • Алкоголизация юношеството също не протича така, както при възрастни – липсата на спомени (полимпсесты) за събития, настъпили по време на интоксикация, се появява вече в първите фази на пиянство, без да се чака на диагнозата (алкохолизъм);
 • Ретроградна амнезия и при деца, обикновено засяга по-малък интервал от време до нараняване или заболяване, така и тежестта му не е толкова дървесината е ясно, както при възрастни, т.е. детето загуба на паметта не винаги е възможно и да забележите.

Най-често при деца и юноши е налице нарушение на памет от типа дисмнезии, което се проявява с отслабването на способности за запомняне, съхраняване (ретенция) и възпроизвеждане (възпроизвеждане) получената информация. Разстройства от този тип са по-забележими при деца в училищна възраст, тъй като влияят върху постиженията в училище, се адаптират в колектив и поведението във всекидневния живот.

При деца, посещаващи детски дошкольные име, симптоми дисмнезии има проблеми със запомнянето на стишков, песенок, децата не могат да участват в детски летни и фестивали. Въпреки, че детската градина дете посещава постоянно, всеки път, когато идва там, той не може самостоятелно да си шкафче, за да смените дрехите, сред други предмети (играчки, дрехи, кърпа) му е трудно да намери своите. Дисмнестические нарушения се забелязва и в домашна обстановка: детето не може да каже, че е в градината, забравя имената на други деца, четени многократно приказки всеки път възприема, като че ли, да ги чуе за първи път, не си спомня, като имената на главните герои.

Преходящие нарушения на паметта и вниманието, заедно с умора, сънливост и всички вегетативни разстройства, често се празнува на учениците при церебрастеническом нарушения с различна етиология.

Преди лечение

Преди да се пристъпи към лечение на симптомите на разстройство на паметта, трябва да се постави правилната диагноза и да се научат да са причинени от проблеми на пациента. За това е необходимо да получите повече информация за здравето му:

 1. Какви заболявания страда? Може би ще успее да се проследи връзката между наличната патология (или претърпели в миналото) с влошаване на умствени способности;
 2. Не е ли патология, която пряко води до нарушаване на паметта: деменция, съдова недостатъчност, мозъчни ОМТ (в анамнеза), хроничен алкохолизъм, лекарствени нарушения?
 3. Какви медикаментозные лекарства приема на пациента и дали има нещо общо влошаване на паметта с прилагането на лекарства? Отделни групи фармацевтични средства, например, бензодиазепини включително странични ефекти имат подобен вид нарушения, които обаче носят обратим характер.

Освен това, в процеса на диагностика, търсенето е много полезен може да се превърне в биохимичен анализ на кръвта, което позволява да се разкрие метаболитни нарушения, хормонален дисбаланс, недостиг на микроелементи и витамини.

В повечето случаи при търсене на причините за отслабване на паметта прибягват до техники нейровизуализации (КТ, ЯМР, ЕЕГ, ДОМАШНИ любимци и др), които откриват тумор на GM или гидроцефалию и, заедно с това, да предоставим хориоидеята поражение на мозъка от дегенеративни.

В методите нейровизуализации възниква необходимостта от още и защото е нарушение на паметта на първо място, това може да бъде единственият симптом на сериозна патология. За съжаление, най-големите трудности в диагностиката са депресивни състояния, принуждавайки в други случаи се предписват се извършва антидепрессивное лечение (да се научат, има депресия или я няма).

Лечение и корекция

На нормалния процес на стареене сам по себе си предполага известно намаляване на интелектуални умения: появява се забравяне, запаметяването се дава, не е толкова лесно, пада концентрация на вниманието, особено, ако «зажало» врата или качи налягане, но такива симптоми не е толкова значително влияят върху качеството на живот и поведение в ежедневието. Възрастните хора, адекватна оценка на възрастта си, се учат сами на себе си приличат (и бързо си спомнят) за актуални събития.

Освен това, много за подобряване на паметта не се пренебрегва лечението на фармацевтичните средства.

Сега има някои лекарства, които биха могли да подобрят работата на мозъка и дори да помогне за изпълнение на задачи, изискващи значителни интелектуални усилия. На първо място, това е – ноотропы (пирацетам, фезам, винпоцетин, церебролизин, циннаризин и др).

Ноотропы показва немолодым на хората, които имат определени възрастови проблеми, които околните, докато не се забелязват. Препарати от тази група са подходящи за подобряване на паметта при нарушение на мозъчното кръвообращение, причинено от други патологическими състояния на мозъка и кръвоносната система. Между другото, много от тези лекарства се прилагат успешно и в педиатричната практика.

Обаче ноотропы – симптоматично лечение, както и за получаване на желания ефект трябва да се стреми към этиотропному.

Що се отнася до болестта на Алцхаймер, рак, психични разстройства, тук подход към лечението трябва да бъде много специфичен – в зависимост от патологични промени и причините, ги повлекших. Единна рецепта за всички случаи не е, затова и съветва пациентите нищо. Просто трябва да се обърнат към лекар, който, може би, преди да предпише лекарства за подобряване на паметта, се изпраща на допълнителна проверка.

Сложно е при възрастни хора и корекция на нарушения на психичната дейност. Пациенти с лоша памет под наблюдението на инструктор заучивают стихове, разнищване на кръстословици, практикували в решаването на логически задачи, обаче тренировка, като някои успехи (като намалява тежестта на мнестических нарушения), все още особено значими резултати не дават.

Корекция на паметта и вниманието при децата, освен лечение с помощта на различни фармацевтични групи лекарства, предвижда занимания с психолог, упражнения за развитието на паметта (стихове, рисунки, задачи). Определено детска психика е по-подвижен и по-добре се поддава на корекция, за разлика от психиката на възрастен. Децата имат перспективата за прогресивно развитие, докато при хора на възраст прогресира само обратен ефект.

Видео: лоша памет — мнение на специалист

READ  Емболия: тромбоэмболия, мастната, въздушна – причини, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00096 sec