Нарушение на проводимостта на сърцето: на екг, видове, лечение, усложнения и прогноза

Нарушена проводимост на импулса на сърцето

Имотът е на сърцето, когато към кардиомиоцитам се разпространява импулс, се появи в синусовом възел, се нарича проводимост на сърдечния мускул. Проводимостта на миоцитов е пряко свързана с возбудимостью, т.е. със способността на мускулните клетки да реагират на импулс. Сигнал първоначално възниква в синоатриальном възел, върви по структури от редуващи се, води до възбуждане мъждене, после камерна. Целият процес е насочен към прокарва през кръв от сърцето в аортата. Забавяне на пулса може да се случи на всеки участък и да предизвика нарушения в проводимостта на сърцето.

Причини

Причините за нарушения на проводимостта на импулса на сърцето или са много прости или свидетелстват за сериозно заболяване на сърцето. Трябва ясно да се определи, което означава, че процеса на забавяне, както и че забавянето на проводимост.

Ако ЕКГ на сърцето гледани периоди атриовентрикулярной блокада на първа степен, а след това се говори за забавяне на проводимостта. В момент на извършване на кардиограммы състояние на пациента не предизвиква опасения, но в бъдеще има голяма вероятност прогресия на заболяването. Ако ЕКГ показва блокада на втора или трета степен, определят нарушение на проводимостта на сърцето, което, от своя страна, е пълна или частична. Вторият вариант е много по-опасно и изисква спешна медицинска намеса.

Видове

Синоатриальная блокада

Нарушение на синоатриальной проводимост на сърцето – това е състояние, когато импулси, които се появяват в синусовом възел, не напълно достигат мъждене, което предотвратява възбуда. В такава ситуация понякога е характерно за здравия човек и не изисква спешно лечение. Но най-често запушване на сърцето възниква на фона на органични заболявания на сърцето.

Причини за нередности могат да бъдат:

 • НЦД с превалирующим влиянието на синусовый възел, което причинява забавяне на сърдечния ритъм;
 • увеличен размер на сърцето при хора, активно занимаващи се със спорт;
 • неконтролиран прием гликозид, използвани за лечение на аритмии;
 • вродени и придобити сърдечни заболявания;

Симптомите на пълна синоатриальной блокада на:

 • нарушения на сърдечния ритъм;
 • виене на свят;
 • болка в областта на гръдната кост;
 • честотата на пулса по-малко от петдесет удара в минута.

При частично нарушаване на симптоми почти липсват.

Внутрипредсердная блокада

Забавянето внутрипредсердной проводимост не е опасно за живота на човека, но може да послужи като появата на нередовни работата на сърцето, която води до много опасни последствия.

Причини за внутрипредсердной проводимост на сърцето са:

 • гликозидная интоксикация;
 • ревматизъм;
 • нарушения на развитието на сърцето;
 • постоянно високо налягане.

Признаци на остра проява на забавяне на проводимостта не се проявяват до електрокардиограма.

При хронично заболяване, пациентите се оплакват от задух и при движение, и в покой, отоците на краката, акроцианоз на кожата, болка в гръдната кост и други.

Атриовентрикулярная блокада

Нарушение на проводимостта на сърцето по атриовентрикулярному възел на първа и втора степен се появява при задържане на предаване на импулси от мъждене до желудочкам.

При блокада на трета степен желудочки са намалени, независимо от мъждене, тъй като импулси до тях не достигат изобщо. По този начин, възниква опасно за организма състояние, и е възможен внезапен смъртоносни резултати.

Причините атриовентрикулярной блокада на:

 • патология на сърцето, вродени и придобити;
 • имемия;
 • възпаление на миокарда;
 • токсичен хормонално влияние.

Опасността на състоянието е, че при липса на лечение отбелязват активното развитие на блокада.

Симптоми при блокада на първите две степени не са ярко изразени, особено, ако сърдечната честота в рамките на петдесет и пет удара в минута. Трета степен се характеризира с брадикардией на сърцето (сърдечна честота в рамките на четиридесет удара), слабост, краткотрайна обмороком. В такова състояние да се присъединят към спазми. На пациента се изисква незабавна медицинска помощ, липсата на който води до фатален изход.

Внутрижелудочковая блокада

Нарушение на внутрижелудочковой проводимост на сърцето – това е пълна или частична блокада на краката греда Гиса. Има нарушение на съкратителната способност на дясното или ляво камерна.

Причините внутрижелудочковатой проводимост на сърцето следните:

 • дупката между предсердиями;
 • разрастването на миокарда;
 • исхемия;
 • инфаркт на миокарда;
 • белодробни заболявания;
 • кардиосклероз.

При обикновения човек може да се наблюдава частична блокада на десния крака Гиса, преминаващ безсимптомно.

Пълна блокада се проявява брадикардией, болка в областта на гръдната кост, на краткосрочната загуба на съзнание. При натиск болки в майчиното отдел, гадене, слабост, кардиограмма ще покаже пълната блокада на ляво, след това може да се диагностицира инфаркт. Само няколко кардиограмма това точно показва. При такива показания е необходимо спешно стационарно лечение на пациента.

Понякога блокиране на импулс преминава в отдалечени части на сърцето – влакна на Purkinje. Това явление се нарича неспецифичен нарушение на внутрижелудочковой проводимост. Причините са същите тези, а това са симптоми почти липсват.

Синдром На Wolff – Паркинсон – Уайт

Това е състояние, при което пулса се ускорява. Такова нарушение се случва от дейността добавка на пътища. В резултат на това на импулси към желудочку дума в голямо количество, отколкото трябва, желудочки се свиват по-често, както импулси преминават в обратна посока. В резултат на този процес се превръща в наджелудочковая тахикардия съдови заболявания.

Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт е вродена. При нормално протичане на бременността на допълнителни начини на плода се затварят около двадесет седмици.

Да станат причини за тази патология може различни външни фактори, които въздействат върху бъдещето на детето. Това е и повишен радиоактивен фон, употреба на бъдещата майка на наркотични вещества, алкохол по време на бременност. Също така причината може да стане и генетичен фактор.

Признаци замечаются в ранна детска възраст, въпреки че понякога заболяването протича безсимптомно до зряла възраст. Рядко заболяване се откриват при преминаване профосмотра, анализиране электрокардиограмму. Симптом на аритмия се нарича ускорен пулс до двеста удара. При това пациентът се оплаква от болка, смущения в дишането, кислородную недостатъчност. В някои случаи може да се развие фибрилляция на сърцето, което е заплаха за живота на пациента.

Една от разновидностите на ЕВО синдром е синдром на класики на интервала PQ. В ролята на патологични пътища при това са греди Джеймс. При диагностициране на нарушения само по кардиограмме, външно не се налага никакви признаци, експертите наричат това явление феномен, а при учащенном сърцебиене – синдром на класики на PQ. Разликата може да се види само на показанията на кардиограммы.

Диагностика

При откриване у себе си, дори и незначителни прояви на болестта, пациентът трябва да посети аритмолога. При липса на такъв специалист в района на престой трябва да се справят с кардиологу.

Диагностика на нарушения на проводимостта на сърцето включва:

 • ЕКГ метод на Холтера – това е основният метод, който помага да се определи степента на нарушение, да се отбележи периоди на намаляване на сърдечната честота, за да разкрие връзката патология с употребата на лекарствени препарати, а също и с течение на времето на деня.
 • Електрокардиограма с товара – това е специален тест на бягаща пътека или велоергометър, когато присоединяют пациента електроди и разкриват нарушения връзка с физическото натоварване.
 • Ултразвуково изследване на сърцето показва външния вид и структурата на тъканите на сърцето, помага да се определи заболяването и функционалност на миокарда.
 • Лабораторни изследвания на кръв, урина.
 • Биологично-химичен анализ на кръвта.
 • Изследването на нивото на хормоните.

Допълнителни методи на изследване, назначени от лекуващия лекар, въз основа на индивидуалното протичане на заболяването.

Особено внимателни трябва да бъдат родителите, които забелязват своите деца, недостиг на въздух, спад на вниманието, забравяне, по-ниски резултати в училище, периодични сърдечни болки. При най-малкото съмнение трябва задължително да се покаже на детето доктор стриктно спазване на неговите препоръки и да мине всичко необходимо проучване.

Лечение на

Лечение на нарушения на проводимостта на сърцето зависи изцяло от причината, която провокира появата на болестта. Сърдечен Инфаркт, например, изисква терапия, насочена към отстраняване на исхемия на сърцето, а тук специално въздействието на нарушения на проводимостта не се предвижда. Миокардит лечение с антибиотици и глюкокортикостероидами, което не позволява активно да развива нарушаване на атриовентрикулярной и внутрижелудочковой проводимост.

Лечението задължително се провежда под контрол на лекар. Всички препоръки трябва да се спазват, за да не би внезапно развитие пълна атриовентрикулярной блокада, когато животът на пациента е много трудно да се спаси. При възникване на такива усложнения препоръчват временна электростимуляцию за подаване на импулси, за да се възстанови проводимостта на сърцето. След такава ситуация лекарите съветват всички пациенти инсталиране на ЕКС.

Ако по време на изследването не са открити никакви болести на сърцето, но пациентът се отнасям с оплаквания именно в тази област, д-р назначава витамини за подхранване на сърцето, а също така поставя пациента в разград за по-нататъшно наблюдение.

Има случаи, когато се обади на бърза помощ трябва да доведе до незабавно:

 • пулс-малко от четиридесет и пет удара в минута или по-често сто и двадесет удара;
 • краткосрочната загуба на съзнание;
 • болки в областта на сърцето;
 • обща слабост на организма, повишено изпотяване;
 • внезапно възникнала диспнея.

Навреме предоставената помощ предпазва пациента от сериозни усложнения.

Прогноза

Частично нарушение на сърдечната проводимост почти винаги минава без следа.

При разработването на пълна блокада наблюдават сериозни усложнения, нарушения на проводимостта на сърцето:

 • тромбоза белодробна артерия;
 • инсулт;
 • внезапно смъртоносни изход;
 • други.

Прогноза на нарушения на проводимостта на сърцето зависи от тежестта на основното заболяване и неговите обратимост. Прогноза при първите прояви на инфаркт значително по-добре, отколкото по-късно, един от които може да доведе до смърт на пациента.

Профилактика

Сред превантивни мерки следва специално да се отбележи:

 • ясна организация на труд и почивка;
 • правилното хранене;
 • повишаване на толерантност стрес;
 • изключение на алкохол, никотин;
 • получаването на лекарствата, е строго по лекарско предписание.

Повечето нарушения в начална фаза лесно да се адаптира медикаменти и промяна в начина на живот. По-късните симптоми на болестта е значително по-трудно да се излекува. Така че трябва да бъдат внимателно към себе си и близките си, навреме да се потърси помощта на специалисти. Това помага да се поддържа качеството на живот и удължаване на радостта от общуване с любимите си хора.

READ  Сцинтиграфия на миокарда: с товар, предимства, недостатъци и усложнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00147 sec