Нарушение на проводимостта на сърцето: внутрижелудочковой, внутрипредсердной

Проводимостта на сърдечния мускул – това е понятие, което отразява провеждането на възбуда в части на проводната система, която е представена синоатриальным възел в дясното предсърдие, зад влакна в стената мъждене, атриовентрикулярным възел между предсердиями и желудочками и два крака греда Гиса в по-дебел камерна, заканчивающимися на влакна на Purkinje. Електрически сигнал възниква в клетките синоатриального възел и минава по тези структури последователно, което води до възбуждане на първо мъждене, а след това и камерна. Това допринася за ефективното изгнание на кръв от сърцето в аортата.

 

Нормално сърдечен ритъм се извършва с честота 60 – 80 контракции в минута. Забавяне на провеждане на импулс, който може да възникне във всеки участък на сърдечния мускул, което води до факта, че ритъмът «някой се отклонява» с нормална честота и се развива пълна или частична блокада на сърцето. Причините за това могат да бъдат и доста безобиден, така и обусловленными сериозни заболявания на сърцето.

Трябва да се разграничи понятието «забавяне» и «нарушение» на проводимост. Например, ако пациентът видях в ареста ЕКГ тази фраза, като «замедлена атриовентрикулярная проводимост», това означава, че в него се срещат епизоди атриовентрикулярной блокада на 1 степен.

Забавянето на провеждането говори за присъствието на пациента блокада на 1 степен, по принцип, не е опасна в този момент, но с голяма вероятност за напредва до блокада на 2 и 3 степен, че вече може да представлява заплаха за здравето и дори за живота.

Ако в протокола на ЕКГ става въпрос за нарушаване на проводимост, това означава, че пациентът има съответната блокада на 2 или 3 степен.

Нарушение на проводимостта на сърцето може да бъде пълна, когато импулса не се извършва съвсем чрез един или друг участък на сърцето, или частично (непълно), когато импулс се провежда, но със закъснение. Пълна блокада на много по-опасно, отколкото непълни.

Нарушение на синоатриальной проводимост

По друг начин това се нарича синоатриальной блокадой. Електрически импулс, зародившийся в синусовом възел, не може пълноценно да се постигне мъждене, и им възбуда се случва със закъснение. Често се среща при здрави хора и не изисква активно лечение, но може да се появят и при органични заболявания на сърдечните тъкани.

Причини:

 • Нейроциркуляторная дистония с преобладаващо влияние на синусовый възел на vagus нерв, който може да забави сърдечния ритъм,
 • Увеличен (гипертрофированное) сърцето при спортисти,
 • Предозирането на сърдечни гликозидами (строфантин, коргликон, дигоксин), прилагани в терапията на други видове аритмии,
 • Различни пороци на сърцето,
 • Исхемия на миокарда.

Симптоми:

 1. При частично нарушаване на проводимостта на симптомите се появяват рядко,
 2. При пълно нарушение на проводимостта се появяват чувство на смущение в сърцето, неприятни усещания в гърдите, виене на свят, причинени от влошаване на кръвоснабдяването на мозъка се дължи на редки сърдечната честота,
 3. Пулсът става рядко – по-малко от 50 в минута.
READ  Слабително след операция на хемороиди: най-добрите свещи, средства

Забавянето внутрипредсердной проводимост

Внутрипредсердная блокада на непосредствена заплаха за живота не носи, въпреки това, наличието на пациента може да свидетелства за това, че той е голям риска от възникване на предсърдно мъждене, може да доведе до опасни усложнения.

Причини:

 • Гликозидная интоксикация,
 • Ревматични по свинете,
 • Пороци на сърцето,
 • Хипертонична болест на сърцето.

Симптоми:

 1. Обикновено забавянето внутрипредсердной проводимост специфични симптоми не е и се проявява само в ЕКГ,
 2. Характерни симптоми причинного заболявания – недостиг на въздух при ходене или в покой, отоците на долните крайници, синюшнее оцветяване на кожата, болки в гръдния кош и др

Нарушена проводимост на атриовентрикулярному възел

AB-блокада 1 и 2 степен означава, че провеждането на възбуда до желудочкам от мъждене се извършва с известно закъснение, но импулси все пак достигат камерна. Пълна блокада на 3 степен е показателно за това, че нито един импулс към желудочкам не минава, и те се свиват, отделно от мъждене. Това е опасно състояние, тъй като 17% от всички случаи на внезапна сърдечна смърт се дължат на блокадой 3 степен.

Причини:

 • Обикновено атриовентрикулярная блокадата се развива при дефекти, исхемична болест на сърцето, остър период на инфаркт на миокарда, при миокардите (воспалительном поражение на миокарда), кардиосклерозе (заместване на нормалната сърдечния мускул, съединителна тъкан, вследствие инфаркт на миокарда, миокардита),
 • Причината за тази блокада може да служи токсичен ефект върху сърцето на някои хормони при излишък – тиреоидит, базедова болест, феохромоцитома (тумор на надбъбречните жлези),

 • При липса на терапия причинного заболявания се наблюдава прогресирането на блокада.

Симптоми:

 1. Блокиране на 1 и 2 степен, може да не се изразява симптоми, ако има незначително урежение пулс (50 – 55 в минута),
 2. При блокада на 3 степен, а също и, ако се наблюдава значителна брадикардия (по-малко от 40 в минута) се развиват пристъпи на Morgagni – Эдемса – Стоукс (пристъпи на МЕА) – внезапна слабост, студена пот, предобморочное състояние и загуба на съзнание за няколко секунди. Възможни са гърчове вследствие на обеднения притока на кръв в съдовете на главния мозък. Удар нуждае от спешна помощ, тъй като може да доведе до пълно спиране на сърцето и смъртоносни резултати.

Нарушение на внутрижелудочковой проводимост

Към този тип са пълни или непълни блокада на краката греда Гиса. Ако има нарушение на камерна проводимост на десния крак на греда Гиса, страда намаляване на дясната камера, ако е на лявата, съответно, ляв.

Причини:

 • Частично запушване на дясната крака може да има място при здрави хора,
 • При деца до местната нарушаване на внутрижелудочковой проводимост може да доведе отворено овалния прозорец, в сърцето,
 • Пълна блокада на всеки от краката свидетелства за заболявания на сърцето, например, за хипертрофия (разрастании и удебеляване) на миокарда при дефекти на клапите, исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, хипертрофия на миокарда при бронхолегочных заболявания (обструктивный бронхит, бронхиална астма, бронхиектазии), миокардите, инфаркт на миокарда и кардиосклерозе, кардиомиопатия.

Симптоми:

 1. Частично нарушение на проводимостта може да не проявяват себе си клинично,
 2. Пълна блокада се характеризира с такива симптоми като рядък пулс, болка в гърдите, загуба на съзнание,
 3. Ако пациентът изведнъж някакви интензивни давящие гръдна болка, остра слабост, студена пот, чувството дурноты, рядък пулс, а на ЕКГ выявленна пълна лявата блокада, най-вероятно ще се развива остър инфаркт на миокарда, «маскирани» на ЕКГ за блокадой. Именно във връзка с невъзможността да се определи инфаркт на еднократна ЕКГ при такива оплаквания е необходима спешна хоспитализация в стационар.

Неспецифично нарушение на внутрижелудочковой проводимост е блокиране на инерция в най-отдалечените райони на сърдечния мускул — на влакна на Purkinje. Причини служат на едни и същи заболявания, че и при блокадах греда Гиса, признаци на ЕКГ минимални, а на клиничните симптоми не се появява.

Така че, в повечето случаи диагнозата «нарушение на внутрижелудочковой проводимост» при относително здрави хора е вариант на нормата и се дължи на непълна блокадой десен бедрен блок.

Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт (ЕВО – синдром)

Провеждане на възбуждане на сърцето може да бъде не само е спрял, но и ускорен. Това се дължи на функционирането на допълнителни начини за провеждане на инерция, при тази патология греди Кент чрез атриовентрикулярное връзка. В резултат на възбуда се предава към желудочкам много по-бързо, отколкото в нормални, обуславливая по-често ги свие, и освен това, импулси се движат в обратна посока към предсердиям, провокира наджелудочковые тахикардия.

Причини

ЕВО – синдром е вродено заболяване, тъй като в нормата на допълнителни начини на плода се затварят след 20 седмица на бременността. В случай на ЕВО – синдром те остават функционирующими. Да повлияят върху появата на тази патология може да е генетично предразположение, негативни фактори, действащи върху плода (радиация, употреба на наркотици, алкохол, токсични лекарства, бременна жена).

Симптоми

Синдром може да се прояви както в детска, така и в зряла възраст, а може и да не се прояви напълно, и тогава му се диагностицира само по ЕКГ. Характерни признаци на синусова тахикардия или предсърдно мъждене – учестен пулс над 200 в минута, болка в гърдите, затруднено дишане, чувство за недостиг на въздух. В много редки случаи е възможно развитието на жизнеугрожающей аритмии – предсърдно камерна.

Синдром на класики на интервала PQ

Е своеобразна форма на ЕВО – синдром на, само като необичайни начини за прекарване тук действат снопове Джеймс между предсердиями и долната част на атриовентрикулярного възел. Също така е вродена черта. Ако се диагностицира само по ЕКГ, не е придружен от симптоми, тогава се говори за феномена на класики PQ, а ако е придружено от симптоми на тахикардия, а след това за синдрома на класики на PQ. Разликите между синдромами ЕВО и PQ в знак на ЕКГ.

Към кой лекар да се обърнат за диагностика на нарушения на проводимостта?

Ако пациентът е открил подобни симптоми, той трябва да се обърнете към кардиологу, а най-добре е да аритмологу за по-нататъшно проучване и решаване на въпроса за необходимостта от лечение.

Лекарят ще предпише допълнителни методи на изследване:

 • Мониторирование ЕКГ по Холтеру за по-точна диагностика на нарушения на проводимостта в различно време на деня,
 • Проба, ЕКГ с натоварване – тредмил – тест, велоэргометрия. Ходене по бягаща пътека или въртене на педалите на устойчив велосипед с наложенными електроди за ЕКГ ще помогне по-точно да се разкрие връзката на нарушения на проводимостта с товар,
 • УЛТРАЗВУК на сърцето (ехокардиография) визуализирует анатомични структури на сърцето, разкрива сърдечно-съдови заболявания, а също така позволява да се оцени функцията на сократимости на миокарда.

Важно! Ако Сте забелязали у себе си симптоми на нарушения на проводимостта, или те са били разкрити на ЕКГ, трябва колкото се може по-рано да получите консултация с лекар, за да се изключи опасните сърдечно-съдови заболявания, изискващи активно лечение.

Веднага се обажда на бърза помощ е необходима, ако се наблюдават такива признаци:

 1. Рядък пулс по-малко от 45 – 50 в минута или проблясващи пулс над 120 в минута,
 2. Загуба на съзнание, предобморочное състояние,
 3. Болки в сърцето,
 4. Студена пот, отпадналост,
 5. Изразена диспнея.

Лечение на нарушения на проводимостта

Лечението се извършва под контрола на личния лекар в клиниката или в отделението по кардиология (аритмологии). Лечението трябва да започне с премахване на причината, спровоцировавшей нарушение на проводимостта. Ако на сърдечно-съдови заболявания не е разкрита, назначени от витамини и медикаменти, които подобряват храненето на сърдечния мускул, например, предуктал, АТФ и др

При пълно нарушение на проводимост, което води до изразена брадикардию, решен въпросът за инсталиране на изкуствен пейсмейкър.

При нарушения на ЕВО и класики PQ с изразени симптоми на тахиаритмий възможно провеждането на радиочестотна абляции (RFA). Това е унищожаване на допълнителни греди извърши чрез прилагане на хардуера през артериите в кухината на сърцето.

Усложнения и прогноза

При частично нарушена проводимост на сърцето прогнозата е благоприятна. Ако се развива с пълна блокада на някакъв участък от сърдечния мускул, прогнозата е неблагоприятна, тъй като това може да доведе до усложнения — спиране на сърцето и внезапна смърт, до предсърдно камерна и до тромбоэмболическим усложнения, като тромбоэмболия белодробната артерия и исхемичен инсулт.

Видео: урок блокадам — нарушения на проводимостта на сърцето

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec