Нарушение на ритъма на сърцето, сърдечната: симптоми, лечение

Сърцето на човека в нормални условия бие равномерно и редовно. Честота на ударите на сърцето в минута, когато това е от 60 до 80 съкращения. Този ритъм се задава синусовым възел, която се нарича водач на ритъма. В него има пейсмекерные клетки, от които възбуда се предава по-нататък на други отдели на сърцето, а именно на атрио-вентрикулярный възел, и на гредата, Гиса директно в тъканите на камерна.

Това анатомо-функционално разделяне важно от позицията на вида на дадено нарушение, тъй като единица за провеждане на импулси или ускоряване на провеждането на импулси може да се случи на всеки от тези сайтове.

Нарушения на сърдечния ритъм и проводимост носят името аритмии и представлява състояние, при сърдечен ритъм става по-малко от нормалното (по-малко от 60 в минута) или повече от нормалното (над 80 в минута). Също аритмия е състояние, при което ритъмът е неправилен (погрешен, или несинусовым), т.е. идва от всеки участък на проводната система, но не само от синусового възел.

Различни видове нарушения на ритъма се срещат в различно процентно съотношение:

 • Така че, според статистиката, лъвския дял сред нарушения ритъм с наличието на основната сърдечна патология представляват предсердная и желудочковая экстрасистолия, които се срещат в 85% от случаите при пациенти с ИБС.
 • На второ място по честота пароксизмальная и постоянна форма на трептене мъждене, която се среща в 5% от случаите при лица над 60 години и в 10% от случаите при лица над 80 години.

Въпреки това, още по-често се срещат нарушения на работа синусового възел, по-специално тахикардия и брадикардия, произтичащи без патология на сърцето. Вероятно всеки жител на планетата е имал сърцебиене, причинено от натоварване или емоции. Така че тези видове физиологични отклонения статистическа значимост не са.

Класификация

Всички нарушения на ритъма и проводимостта се класифицират, както следва:

 1. Нарушения на ритъма на сърцето.
 2. Нарушения на проводимостта на сърцето.

В първия случай, като правило, се случва ускоряване на сърдечната честота и/или нередовен сърдечен намаляване на сърдечния мускул. Във втория също отбелязва наличието на блокади различна степен с урежением ритъм или без него.
Като цяло към първата група се отнасят нарушение на образованието и провеждане на импулси:

 • В синусовом възел, който се проявява синусова тахикардией, синусова брадикардией и синусова аритмия — тахиаритмией или брадиаритмией.

 • По тъканта мъждене, който се проявява предсердной экстрасистолией и пароксизмальной предсердной тахикардией,
 • От атрио-вентрикулярному връзка (AV-възел), който се проявява атриовентрикулярной экстрасистолией и пароксизмальной тахикардией,
 • По-гъвкав камерна на сърцето, който се проявява камерна экстрасистолией и пароксизмальной камерна тахикардией,
 • В синусовом възел и тъкани мъждене или камерна, който се проявява трептене и блясък (фибрилляцией) мъждене и камерна.

Към втората група на нарушения на проводимостта се отнасят блокове (блокади) по пътя на провеждане на импулси, проявяващи се синоатриальной блокадой, внутрипредсердной блокадой, атриовентрикулярной блокадой 1, 2 и 3 градуса и блокадой крака греда Гиса.

Причините за нарушения на сърдечния ритъм

Нарушения на ритъма могат да се дължат не само на сериозна патология на сърцето, но и физиологични функции на организма. Така, например, синусова тахикардия може да се развие при бързо ходене или тичане, както и след спортни занимания или след силни емоции. Дихателна брадиаритмия е вариант на нормата и е учащении честота при вдишване и урежении ударите на сърцето, когато издишвате.

Все пак, такива нарушения на ритъма, които са придружени от мерцательной аритмия (блясък и трептене мъждене), экстрасистолией и пароксизмальными видове тахикардий, в повечето случаи се развиват на фона на заболявания на сърцето или други органи.

Заболявания,при които възникват нарушения на ритъма

Патология на сърдечно-съдовата система, която тече на фона на:

 • Исхемична болест на сърцето, включително ангина, остри и пренесени инфаркти на миокарда,
 • Артериална хипертония, особено с чести кризите и продължително съществуващата,
 • Дефекти на сърцето,
 • Кардиомиопатий (структурни промени нормалната анатомия на миокарда) поради посочените по-горе заболявания.

Внесердечные заболявания:

 • На стомаха и червата, например, язва на стомаха, хроничен холецистит и др,
 • Остри отравяния,
 • Активна патология на щитовидната жлеза, по-специално хипертиреоидизъм (повишена секреция на хормони на щитовидната жлеза в кръвта),
 • Дехидратация и нарушения електролитен състав на кръвта,
 • Треска, силно преохлаждане,
 • Отравяне с алкохол,
 • Феохромоцитома — тумор на надбъбречните жлези.

Освен това, отделят рискови фактори, допринасящи за появата на нарушения ритъм:

 1. Затлъстяването,
 2. Вредни навици,
 3. Възраст над 45 години,
 4. Съпътстваща ендокринната патология.

Еднакво ли се проявяват нарушения на ритъма на сърцето?

Всички нарушения на ритъма и проводимостта клинично се проявяват по различен начин при различните пациенти. Част от болните никакви симптоми не се чувства и научава за патология само след планираното провеждане на ЕКГ. Тази част от болните е незначително, тъй като в повечето случаи пациентите посочват изрично симптомите на това.

Така, за нарушения на ритъма, придружени учащенным сердцебиением (от 100 до 200 мин), особено за пароксизмальных форми, характерен остър внезапно начало и прекъсвания в сърцето, недостиг на въздух, болковият синдром в областта на гръдната кост.

Някои нарушения на проводимостта, като пучковые блокада, нищо не се проявяват и могат да бъдат разпознати само на ЕКГ. Синоатриальная и атрио-вентрикулярная блокада на първа степен протичат с незначителни урежением на пулса (50-55 мин.), поради което клинично може да се прояви само малка слабост и умора.

Блокада на 2 и 3 степен се проявяват изразена брадикардией (по-малко от 30-40 мин) и се характеризира с краткотрайни епизоди на загуба на съзнание, наречени пристъпи на МЕА.

Освен това, всяко едно от тези състояния може да се придружава от обща тежко състояние със студена пот, силни болки в лявата половина на гръдния кош, спад на кръвното налягане, обща слабост и загуба на съзнание. Тези симптоми са предизвикани от нарушение на сърдечния гемодинамики и изискват голямо внимание от страна на лекар в спешното отделение или клиника.

Как да се диагностицира патология?

Установяване на диагноза за нарушения на ритъма не представлява проблем, ако пациентът има типични оплаквания. До основната разглеждане на лекар, пациентът може да се изчисли за себе си пулс и оценка на едни или други симптоми.

Въпреки това директно вид нарушения ритъм се определя само от лекар след извършване на ЕКГ, тъй като всеки вид си признаци на электрокардиограмме.
Например, экстрасистолы се проявяват променени желудочковыми комплекси, пароксизм тахикардия — къси интервали между комплексите, трептене мъждене — нередовен ритъм и честота на сърдечната честота над 100 в минута, синоатриальная блокада — удължаване на клипса Р, отразяващ провеждането на импулса на предсердиям, атриовентрикулярная блокада — коефициент на удължаване на интервала между предсердными и желудочковыми комплекси и т.н.

Във всеки случай, за да се тълкува промени в ЕКГ може само лекар-кардиолог или терапевт. Ето защо при поява на първите симптоми на нарушение на ритъма на пациента е необходимо възможно най-скоро да се потърси медицинска помощ.

Освен ЕКГ, което може да бъде изпълнено, за пристигането на бригада спешна медицинска помощ в дома на пациента, може да се наложи допълнителни методи на изследване. Те са в клиниката, ако пациентът не е в болница стационар, или в кардиологическом (аритмологическом) отделение в болница, ако пациентът бяха показания за хоспитализация. В повечето случаи пациентите госпитализируются, защото дори леко нарушение на сърдечния ритъм може да стане предвестник на по-сериозни, жизнеугрожающего нарушения на ритъма. Изключение е синусова тахикардия, тъй като тя често купируется с помощта на таблетированных лекарства още на догоспитальном етап, и заплахи за живота като цяло, не носи.

Допълнителни методи за диагностика обикновено показва следните:

 1. Мониторирование на кръвното налягане и ЕКГ в рамките на деня (по Холтеру),
 2. Проба с физическо натоварване (ходене по стълби, ходене на бягаща пътека — тредмил-тест, каране на велосипед — велоэргометрия),
 3. Чрезпищеводная ЕКГ за усъвършенстване на локализиране на нарушения ритъм,
 4. Чрезпищеводное электрофизиологическое проучване (ЧПЭФИ) в случай, когато нарушаването на ритъма не може да се регистрира с помощта на стандартна кардиограммы, и да стимулира сърдечни съкращения и провокират нарушаване на ритъма, за да разберете точното му вид.

В някои случаи може да се наложи провеждане на ядрено-магнитен резонанс на сърцето, например, ако пациентът заподозрени тумор на сърцето, миокардит или шкембе след инфаркт на миокарда, не отражающийся на кардиограмме. Такъв метод, като УЛТРАЗВУК на сърцето, или эхокардиоскопия, е задължително стандарт изследвания за пациенти с нарушение на ритъма на всякакъв произход.

Лечение на нарушения ритъм

Терапия на нарушения на ритъма и проводимостта варира в зависимост от вида и от причини, доведе до неговата.

Така, например, в случай на исхемична болест на сърцето на пациента се дава нитроглицерин, лекарства, лекарства за разреждане на кръвта (тромбоАсс, аспирин кардио) и средство за нормализиране на повишеното ниво на холестерол в кръвта (аторвастатин, розувастатин). При хипертония е оправдано определяне гипотензивных лекарства (эналаприл, лозартан и др.). При наличието на хронична сърдечна недостатъчност се предписват диуретици препарати (лазикс, диакарб, диувер, верошпирон) и сърдечни гликозиди (дигоксин). Ако пациентът има порок на сърцето, може да му бъде показана хирургическа корекция на недостатък.

Независимо от причината, оказване на спешна помощ при наличието на нарушения ритъм под формата на трептене мъждене или пароксизмальной тахикардия, е да се въведе пациента ритмовосстанавливающих (антиаритмиков) и ритмоурежающих лекарства. Към първата група се отнасят тези лекарства, като панангин, аспаркам, новокаинамид, кордарон, строфантин за интравенозно приложение.

При камерна тахикардия венозно се инжектира лидокаин, а при екстрасистоли — беталок под формата на разтвор.

Синусова тахикардия могат да бъдат купирована прием анаприлина под езика или эгилока (конкора, коронала и др) вътре във вид на таблетки форма.

Брадикардия и блокада изискват различно лечение. По-специално, интравенозно пациентите са въведени, преднизолон, эуфиллин, атропин, а при ниско ниво на кръвното налягане — мезатон и допамин, заедно с адреналин. Тези лекарства «разгоняют» сърдечен ритъм и карат сърцето да се свива по-често и по-силно.

Възможни ли са усложнения нарушения на сърдечния ритъм?

Нарушения на ритъма на сърцето, са опасни не само от това, че е нарушена циркулация на кръвта в тялото, причинени от неправилно функциониране на сърцето и намаляване на сърдечния дебит, но и развитието понякога тежки усложнения.

Най-често при пациенти, на фона на това или друго нарушение на ритъма се развиват:

 • Колапс. Проявява рязък спад на нивото на кръвното налягане (под 100 mm hg), обща рязка слабост и бледностью, предобморочным състояние или обмороком. Може да се развие като резултат на пряко нарушение на ритъма (например при пристъп на МЕА), така и в резултат на въвеждането на антиаритмических лекарства, например, новокаинамида при трептенията мъждене. В последния случай, това състояние се третира като лекарствена хипотония.
 • Аритмогенный шок — възниква в резултат на рязкото намаляване на притока на кръв във вътрешните органи, в мозъка и в артериолах на кожната покривка. Характеризира се с общо тежко състояние на пациента, липсата на съзнание, бледностью или цианозом на кожата, налягане под 60 mm hg, рядко сердцебиением. Без навременно оказване на помощ пациентът може да умре.
 • Исхемичен инсулт се причинява от повишено съсирва в кухина на сърцето, тъй като при пароксизмальных тахикардиях кръвта в сърцето на «взбивается», като в блендер. Образувани кръвни съсиреци могат да се утаи върху вътрешната повърхност на сърцето (пристеночные тромбы) или разнестись на кръвоносните съдове в мозъка, закупоривая ги просвет и води до тежка исхемия на веществото на главния мозък. Проявява рязко се случват нарушения на речта, шаткостью походка, пълна или частична парализацией крайници.
 • ТЭЛА (тромбоэмболия белодробната артерия) се случва по същата причина, че и инсулт, само в резултат на запушване на тромбами белодробната артерия. Клинично се проявява силно отекъл и задушаване, както и посинением на кожата на лицето, шията и кожата на гръдния кош над нивото на зърната. При пълно запушване на белодробен съд на пациента възниква внезапна смърт.
 • Остър инфаркт на миокарда се дължи на факта, че по време на пристъп на тахиаритмии сърцето бие с много голяма честота и коронарните артерии просто не са в състояние да предоставят желаната притока на кръв към най-сърдечния мускул. Възниква недостиг на кислород в сърдечния тъканите, и се оформя парцел некроза, или смъртта на клетките на миокарда. Проявява с остри болки зад гръдната кост или в гръдния кош в ляво.
 • Фибрилляция камерна, асистолия (спиране на сърцето) и клинична смърт. По-често се развиват при пароксизме камерна тахикардия, която преминава в трептене камерна. При това напълно се губи сократительная способност на миокарда, както и в съдове не постъпва достатъчно количество кръв. Няколко минути след предсърдно сърцето спира, и се развива клинична смърт, която е без навременна помощ се влива в биологична смърт.

В малък брой случаи при пациенти светкавично се появяват нарушаването на ритъма, в някоя от усложнения и смъртоносни резултати. Това състояние е включена в концепцията на внезапна сърдечна смърт.

Прогноза

Прогноза за нарушения на ритъма при липса на усложнения и при отсъствие на органична патология на сърцето щастлив. В противен случай прогнозата се определя от степента и тежестта на основната патология и изглед усложнения.

Видео: нарушения на сърдечния ритъм в програмата «най-важното»

Видео: известен аритмолог за нарушения на ритъма на сърцето

READ  Ендокардит: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика, усложнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00175 sec