Настройка на пейсмейкър на сърцето: операция, противопоказания

През последните десетилетия медицина достигнали невъобразими висоти. Това е особено ясно се проявява в по кардиология и сърдечна хирургия. Още преди сто години кардиолозите и представяли, че един ден те ще могат не само буквално да «надникнем» в сърцето и да видите работата си отвътре навън, но и да накара сърцето да работи в условия, на пръв поглед, нелечими болести, по-специално сериозни нарушения на сърдечния ритъм. В такива случаи, за да се спаси живота на пациента се прилага изкуствени пейсмейкъри.

Какви са пейсмейкъри?

Изкуствен пейсмейкър на сърцето (пейсмейкър, БИВШ) — това е сложно електронно устройство, снабженное микросхемой, която се приема промени в дейността на сърдечния мускул и производство на корекция честота на миокарда, в случай на необходимост. Този уред се състои от следните части:

 • Титанов корпус, в който се намират:

  1. батерията, с помощта на която се произвежда енергия за генериране на електрически импулси,
  2. чип, която позволява да се получават и да се тълкува електрически потенциал на сърдечния мускул, или казано с други думи, электрокардиограмму,
 • Коннекторный блок, осъществяващ връзката на корпуса и електроди.
 • Електроди, внедряемые директно в сърдечния мускул, упражняващи четене на информация за електрическата активност на сърцето и носещи електрически заряди, стимулиране на правото на свиване на сърдечния мускул.
 • Програмист е на компютъра, който е в клинично заведение, където е извършено имплантиране на ЕКС. С негова помощ се извършва от инсталацията и при необходимост промяна на настройките на работа на пейсмейкъра.

Местоположение на електроди в сърцето

Пейсмейкър (ЕКС) произвежда запис и интерпретация на кардиограммы, въз основа на което и да упражнява своите функции.

Така, при пароксизме камерна тахикардия (честа ритъм) кардиовертер-дефибрилатор произвежда електрическа «рестартиране» на сърцето с последващо навязыванием правилния ритъм чрез електрическа стимулация на миокарда.

Друг вид ЕКС – изкуствен водач на ритъма (пейсмекер), стимулира намаляване на миокарда при опасна брадикардия (забавен каданс ритъм), когато редки сърдечни съкращения не позволяват да се гарантира подходяща количеството на кръвта в кръвоносните съдове.

С изключение на подобно звено, пейсмейкър може да бъде едно-, дву — или трехкамерным, състоящ съответно на една, две или три електроди, подводимым към една или повече камери, за сърцето – към предсердиям или желудочкам. Най-добрият кардиостимулятором към днешна дата е двухкамерное или трехкамерное устройство.

Във всеки случай, основната функция на ЕКС се свежда до това, да се разкрие, да се тълкува нарушения на ритъма, може да доведе до спиране на сърцето, и своевременно ги коригират чрез стимулация на миокарда.

Показания за операция

Основната индикация за провеждане на кардиостимуляции е наличието на пациента аритмии, преминаващ по тип бради — или тахикардия.

До брадиаритмиям, който изисква монтаж на изкуствен ритъм на водача, са:

 1. Синдром на слабост синусового възел, проявяващо се урежением сърдечната честота по-малко от 40 в минута, и който включва в себе си пълната синоатриальную на блокадата, синусовую брадикардию, както и бради синдром – тахикардия (епизоди на остро брадикардия, изведнъж сменяющиеся пристъпи пароксизмальной тахикардия),
 2. Атриовентрикулярная блокада II и III степен (пълна блокада),
 3. Синдром на каротидного синусите, проявяващо се рязко забавяне на сърдечния ритъм, световъртеж и възможна загуба на съзнанието при стимулиране на каротидного синусите, находяща се в сънната артерия повърхностно под кожата на шията; възпаление може да бъде причинено от тясна яка, тугим вратовръзка или твърде активни обрати на главата,
 4. Всеки вид брадикардия, сопровождающийся пристъпи на Morgagni – Эдемса – Стоукс (МЕА) – гърчове, загуба на съзнание и/или спазми, възникнали в резултат на краткосрочната асистолии (спиране на сърцето) и които могат да доведат до летален изход.
READ  Алкална фосфатаза: причини висока норма в кръвта

До тахиаритмиям, способен да предизвика тежки усложнения и нуждаещите се в изкуствена кардиостимуляции, включват:

 • Пароксизмальная желудочковая тахикардия,
 • Фибрилляция мъждене (мерцательная аритмия и трептене мъждене),
 • Честа желудочковая экстрасистолия, която има висок риск от преминаване в блясък и трептене камерна.

Видео: за инсталиране на пейсмейкър при брадикардия, програмата «най-важното»

Противопоказания за операция

Противопоказания за имплантиране на пейсмейкър на жизнения показанията не. Операцията може да се проведе дори и при пациенти с остър инфарктом на миокарда, ако последният осложнился пълна AB-блокадой или други тежки нарушения на ритъма.

Въпреки това, ако в даден момент от живота си показания пациентът не, и той може да живее без пейсмейкър още известно време, операцията може да бъде отсрочена в случаите, когато:

 1. Пациентът има треска или остри инфекциозни заболявания,
 2. Обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи (бронхиална астма, язва на стомаха и др),
 3. Психични заболявания с недоступностью на пациента ползотворна контакт.

Във всеки случай, показания и противопоказания се определят строго индивидуално за всеки отделен пациент, и на ясни критерии, не съществува.

Подготовка и тестове преди операцията

Необходимостта от кардиохирургического намеса може да е спешна, когато без операция по инсталиране на ЕКС живота на пациента е невъзможна, или планова, когато сърцето му е няколко месеца, може самостоятелно да работи дори с нарушения на ритъма. В последния случай операцията се извършва планиране, и преди да я изпълнението препоръчително е да се извърши пълно изследване на пациента.

В различни клиники списък на необходимите анализи могат да се различават. Най-вече трябва да бъдат изпълнени, са следните:

 • ЕКГ, включително дневния мониторирование ЕКГ и АДА по Холтеру, което позволява да се регистрират дори много редки, но значими нарушения на ритъма в рамките на период от една дни до три,
 • ЭхоКГ (ЕХОГРАФИЯ на сърцето),
 • Анализ на кръвта на хормоните на щитовидната жлеза,
 • Разглеждане на кардиолог или аритмолога,
 • Клинични изследвания на кръвта – общо, биохимичен анализ на кръвта към съсирване,
 • Кръвен тест за ХИВ, сифилис и хепатит В и С,
 • Общ анализ на урината, анализ на изпражненията за яйца глист,
 • ФГДС за изключване на пептична язва – при наличието на задължително лечение от гастроентеролог или терапевт, тъй като след операцията предписваните лекарства, лекарства за разреждане на кръвта, но нямат вредните действие върху лигавицата на стомаха, което може да доведе до стомашния кървене,
 • Консултации на УНГ-лекар и зъболекар (за изключване на огнища на хронични инфекции, могущей да има негативно влияние върху сърцето, при откриване на огнища трябва да бъде своевременно санированы и пролечены),
 • Консултации на специалисти, ако има хронични заболявания (невролог, ендокринолог, нефролог и др),
 • В някои случаи може да се наложи ядрено-магнитен резонанс на главния мозък, ако пациентът е инсулт.

Как се извършва операцията?

Операция за инсталиране на пейсмейкър се отнася до рентгенохирургическим техники и се провежда в условията на рентген операционна под местна анестезия, по-рядко под обща анестезия.

Ход на операцията

Пациентът на количката се доставя в операционната, където се произвежда местно аналгезия раздразнена кожа под лявата ключицей. След това се извършва разрез на кожата и subclavian виена, и след въвеждането в нея проводник (интродьюсера) на виена се провежда електрод. Електрод не пропуска рентгенови лъчи, поради което популяризирането му в кухината на сърцето по subclavian, а след това на горната куха виена, добре се проследява с помощта на рентген.

След като на върха на електрода се оказа в кухината на дясното предсердия, лекарят се опитва да намери най-удобното за него място, в което да се спазва оптимални режими на стимулация на миокарда. За този лекар с всяка нова точка произвежда запис на ЕКГ. След намирането на по-добро място електрод се извършва неговото определяне в стената на сърцето отвътре. Има пасивна и активна определяне на електрода. В първия случай електрод се поставя с помощта на антени, във втория – с помощта на штопорообразного планини, като че ли «ввинчиваясь» в сърдечния мускул.

READ  Хемангиоми на гръбначния стълб, телата на прешлени на гръбнака: същността, лечение

След като кардиохирургу успя ловко да се заключва електрод, той подшивает титанов корпус в по-дебел гръден мускул вляво. Дефинирането на зашиване на рани и накладывание асептической превръзки.

Като цяло цялата операция отнема не повече от няколко часа и не доставя на пациента значителен дискомфорт. След извършване на монтаж на БИВШИЯ лекар се осъществява програмиране на устройството с помощта на программатора. Да се чудят всички необходими настройки, режими за запис на ЕКГ и стимулация на миокарда, а също и опции за разпознаване на физическата активност на пациента с помощта на специален сензор, в зависимост от който се осъществява от един или друг режим на активност на пейсмейкър. Предлага се също и създаване на авариен режим, при който пейсмейкър може да работи още известно време, например, в случай на заряд на батерията в края на (обикновено му липсва на 8-10 години).

След това пациентът няколко дни е в болницата под наблюдение, а след това выписывается на долечивание в домашни условия.

Видео: монтаж на пейсмейкър — медицинска анимация

Колко често сменяте стимулант?

Още преди няколко десетилетия повторна операция требовалась вече две години след първата инсталация на ЕКС. В момента подмяна на ЕКС могат да се извършват не по-рано от 8-10 години след първата операция.

Каква е цената на операцията?

Стойността на операцията се изчислява въз основа на редица условия. Тук се отнасят цената на пейсмейкър, цената на самата операция, продължителността на престоя в болницата и курс на рехабилитация.

Цените на пейсмейкъри на национални и вносни различават и правят на едно-, дву — и трехкамерные от 10 до 70 хиляди рубли, от 80 до 200 хиляди рубли, и от 300 до 500 хиляди рубли за това.

Тук трябва да се отбележи, че местните партньори година не по-лошо вносни, още повече, че вероятността от отказ на работа стимулант във всички модели е по-малко от стотна от процента. Така лекар ще ви взема за всеки пациент най-приемлив в ценовия отношение на пейсмейкър. Също така съществува система за осигуряване на високотехнологични видове помощ, включително и сърдечни стимулатори, с квота, т.е. безплатно (в системата на JMS). В този случай пациентите трябва да платиш престоя в клиниката и пътя до града, в който се извършва операция, ако такава необходимост възникне.

Усложнения

Усложнения се срещат доста рядко и се долива 6.21% при пациенти над 65 години и 4.5% при лица от по-младата възраст. Към тях се отнасят:

 1. Инфекциозни усложнения – нагноение рани, формирането на гнойного свища, сепсис (отравяне на кръвта),

 2. Дислокация (отместване на електроди в кухина на сърцето),
 3. Кървене и тампонада на сърцето (натрупването на кръв в кухината на перикарда, или околосердечной чанти),
 4. Стимулирането на мускулите на гърдите и диафрагмата,
 5. Загуба на детекторной (воспринимающей) функция на стимулатор, което води до нарушаване на режима на стимулация на миокарда,
 6. Ранно изчерпване на стимулант,
 7. Фрактура на електрода.

Профилактика на усложнения е правилното провеждане на операцията и адекватно медикаментозно лечение в следоперативния период, както и за навременното мигът на настройки, ако е необходимо.

Начин на живот след операцията

По-нататъшен начин на живот с кардиостимулятором може да бъде описан от следните компоненти:

 • Посещение на кардиохирурга веднъж на всеки три месеца в продължение на първата година, на всеки шест месеца през втората година и веднъж годишно в последващия,
 • Отчитане на пулса, измерване на АДА и оценка на благосъстоянието в покой и при натоварване се с регистрация на данните, получени в собствения си дневник,
 • До противопоказаниям след инсталиране на БИВШ са злоупотребата с алкохол, продължително и изнуряющие физически натоварвания, неспазване на режим на труд и почивка,
 • Не е забранено правенето на леки физически упражнения, тъй като не само може, но и трябва да се проведе тренировка на сърдечния мускул с помощта на дейности, ако пациентът не е тежка сърдечна недостатъчност,
 • Наличието на ЕКС не е противопоказание за бременност, но пациентката цялата бременност трябва да се наблюдават при кардиохирурга, а родоразрешение е задължително да се извършва чрез цезарово сечение рутинно,
 • Приложимост на пациентите се определя с оглед на естеството на извършваната работа, наличието на придружаващи ИБС, хронична сърдечна недостатъчност, а въпрос за загуба на трудоспособност се решават колективно с участието на кардиохирурга, кардиолог, аритмолога, невролог и други специалисти,
 • Пациентите с БИВШ може да бъде назначен за група инвалидност, ако условията на труд са определени клинико – експертна комисия тежки или може да навреди на стимулятору (например, работа с помощта на электросварочного или электросталеплавильного апарати, други източници на електромагнитно излъчване).

Освен общите препоръки, пациентът винаги трябва да има паспорт (карта) пейсмейкър, и с датата на операцията той е един от основните документи на пациента, тъй като в случай на спешна помощ лекар, трябва да бъдат информирани за вида на пейсмейкър и да е причина, защо го инсталирали.

Въпреки факта, че стимулант е снабден с вградена система за защита от електромагнитно излъчване, което е пречка за неговата електрическа активност на пациента се препоръчва да бъде на разстояние не по-малко 15-30 см от източници на радиация – телевизор, мобилен телефон, сешоар, електрическа самобръсначка и други електрически уреди. Говорите по телефона по-добре с помощта на ръцете си с другата стимулятору страна.

Също така категорично е противопоказан провеждане на ядрено-магнитен резонанс лица с БИВШ, тъй като толкова силно магнитно поле е в състояние да извадят от строя чип стимулатор. Ядрено-магнитен резонанс при необходимост може да бъде заменена с компютърна томографией или рентгенографией (при това не е източник на магнитно лъчение). По тази причина, е строго забранено провеждане на физиотерапевтични методи на лечение.

Прогноза

В заключение бих искал да отбележа, че още преди сто години хората, и особено децата често умират от вродени и придобити тежки нарушения на сърдечния ритъм. Благодарение на напредъка на съвременната медицина рязко намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания, включително и от жизнеугрожающих аритмии. Немалка роля в това играе имплантиране на пейсмейкър.

Например, прогноза за пълна AB-блокада с пристъпи на МЕА без навременно лечение е неблагоприятна, като след втвърдяване се увеличава продължителността на живота и подобряване на неговото качество. Така пациентите не трябва да се притесняват от операция за инсталиране на ЕКС, още повече, че травматичность и риска от развитие на усложнения е минимална, но ползите от този уред, е неизмеримо висока.

Видео: за живота с кардиостимулятором

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec