Натъртване на мозъка: симптоми, лечение, последствията

Натъртване на мозъка, който се нарича още контузией, се проявява комбинация от симптоми общемозговых нарушения и очаговых нарушения на функционалните способности на централната нервна система (ЦНС). Степента на выраженности клиничната картина на дадено болестно състояние се определя от мащаба на поражението и място на местоположението на контузионных огнища, които може да се опише като морфологични промени, чупене на мозъчната тъкан и при унищожаването на нейните клетки.

Междувременно, увреждане на мозъка (ГМ) не се случва само на сайта на механични усилия, но и на супротивной удара страна (противоудар). И морфологични промени могат да повлияят на един парцел (единичен фокус) или разпространявани под формата на множествени лезии на различни мозъчни структури (мозъчната кора, бяло вещество, на багажника, малкия мозък, подкорковые образование), но, с изключение на кора, по-често и повече от други региони на страдание изпитва стволовая част на мозъка.

Трудноразличимые опции

Сътресение на мозъка и натъртване на GM се отнасят към затворена травма на главата-мозъка нараняване (ОМТ), тъй като меките тъкани в тези случаи не се повреждат, а ожулвания, ако има такива са на място, не се простират по-далеч апоневроза. Земята принадлежи към най-благоприятно вариант ОМТ с доста обнадеждаваща перспектива. При сотрясении в резултат на запредельного спиране на нервната тъкан се появяват функционални промени, които, като правило, носят обратим характер.

Що се отнася до контузии на мозъка, това тук присъстват и функционални нарушения и морфологични метаморфоза, представляващи парцели на мъртвите тъкани («гробище» на нервните клетки), освен това, тези трансформации по-лошо могат да бъдат толкова дълбоки, че да оставя последствия за цял живот.

Трябва да се отбележи, че веднага да се тегли чертата между тежко мозъчно сътресение и ушибом мозъка лека степен успява далеч не винаги. Да предоставим тези състояния на първо място, това пречи на несъответствие между неврологични нарушения и сериозно увреждане на мозъчните структури. При сотрясении GM също могат да присъстват на първо незначителни морфологични промени, които обикновено не дават ярка клинична картина, характерна за очаговых неврологични нарушения, и затова остават незабелязани. Междувременно, шокиращ GM не дава повод за успокоенности, в бъдеще (при неадекватна терапия) тази разновидност на ОМТ е в състояние да съперничи на доста неприятни усложнения. Натъртване на мозъка вече е първоначално готов за подобни «изненади.

За синини мозъка се характеризира с комбинация общемозговых симптомите, които присъстват и при сотрясении GM също и локални (местни, ограничени центрове) клинични прояви, които, от своя страна, зависи от мястото на приложение на удара.

Първата диагноза – под въпрос

При първия преглед в болницата диагноза синини мозъка, без въпросителен знак на жертвата, не е поставен. Преглед на пациента се извършва с цел намиране на ожулвания, рани, синини, ако има такива, както и да се определи, няма ли фрактури на костите на черепа (наличие на кървене от ушите или ноздрите), раменния пояс, на долните крайници, таза или гръбнака, не са повредени ли, вътрешните органи, в края на краищата винаги трябва да се мисли, че травмата може да бъдат комбинирани. Диагноза първоначално е ориентировъчна, където основният критерий за оценка действа и на съзнанието на пациента, неговото поведение и състоянието на рефлексите.

Например, симптомите на синини мозъка, които могат да се видят, проверка на засегнатото лице, могат да изглеждат по следния начин:

 • Загуба на съзнание (в зависимост от тежестта) може да продължи няколко минути, а може да премине в друго състояние. Най-вероятно преходът в сопор, когато говорят с болни, не е възможно, но за болката той реагира гримасами на лицето, отразяващи страданието, защитни движения, стоном, или в кома, с пълна липса на съзнание, обездвиженностью, загуба на глотательных рефлекси – от нея пациентът ще излезе (или не ще излезе?) през много дни;
 • Нарушение на съзнанието и психомоторна възбуда – признаци на поражение на мозъка, който не може да остане без внимание, ако този вариант е място: пациентът стенания, развълнуван, хваща главата си с ръце, се държи неадекватно, обижда медработников, оказва съпротива при провеждане на диагностични дейности;
 • При сохраненном съзнанието и адекватна реакция на околната среда, на пациента, напротив – тих и пасивен, да не се движи, не желаят да влизат в контакт, по въпроси се опитва да отговори односложно («да», «не»), го дразни силни шумове и светлина. Болни с тих глас се оплаква от виене на свят, нестерпимую главоболие, гадене, иска да подаде му капацитет, който може да се използва при повръщане. При настъпването на такива състояния, като сомноленция, на пациента преодолява непреодолима сънливост и тогава се свържа с него е затруднено поради факта, че той не се контролира околната среда, постоянно заспива и само настояване на повторение на въпроси, кара го изтръгне едносричен отговор;
 • При ушибе на мозъка с различна степен на выраженности се проявява неврологическая симптоматика: мътнини на очните ябълки, намалена реакция на зеницата на светлина, нистагъм (потрепване на очната ябълка при отведении на очите в посока на), пареза на мимически мускули, разликата е в силата и обема на движения в крайниците лявата и дясната страна на тялото, парализи и гърчове на крайниците. Трябва да се има предвид, че неврологични заболявания могат да бъдат доста нестабилна и се носят преходен характер, същите се регистрират, те при сохраненном съзнанието, а нарушенный словесен контакт, подуване на лицето и деформация на лицеви кости на скелета, травма на крайниците пречат на неврологично изследване;
 • Нарушения на дихателната функция (честота и честотата на дихателните движения), промяна на температурата на тялото и нарушения на сърдечната дейност (честотата на сърдечната честота, сърдечния ритъм, кръвното налягане) могат да бъдат доста груби и по-тежки случаи;
 • Менингеальные симптоми са по-характерни за контузии средна степен на тежест и по-тежки случаи и да се отнасят към черта на сериозни усложнения – субарахноидального кръвоизлив. Въпреки че старците менингеальные признаци се появяват след пъти, а при децата и изобщо не може да липсва.
READ  Предсърдно септален Дефект на сърцето: на плода, новородени, възрастни, деца, лечение

Въпреки това твърдението, че засегнатото точно натъртване на мозъка може да се появи само след задълбочено проучване, което включва:

 1. Краниографию (радиография на костите на черепа);
 2. Эхоэнцефалографию — ЭхоЭГ (ултразвуково изследване на мозъка);
 3. Электроэнцефалографию (ЕЕГ);
 4. Компютърна томография (КТ);
 5. Магнитно-резонансната томография (MRI);
 6. Люмбальную (гръбначно-мозъчната) пункцию.

Очаквайте много внимателно разглеждане на пациента с ОМТ може да се съди за степента на тежестта на мозъчна травма, както и провеждането на необходимите диагностични дейности с използване на инструменти и оборудване, може да се установи диагнозата мозъчно сътресение ХМ, синини мозъка или, не дай боже, нещо още по-сериозно.

Колко трудно?

За ушибе мозъка става въпрос, когато до общемозговым симптоми започват да се събират признаци очаговых нарушения и във връзка с това има три степени на тежест мозъчна травма.

Лесно натъртване на мозъка

При леки ушибе мозъка съзнание оставя човек обикновено в относително кратък период от време – «забвение» продължава от минути до час, а понякога и до два часа. В отделни случаи се отбелязват реч разстройство, което усложнява контакт с болни, които обаче преминават бързо. Симптомите на синини лека степен на тежест са типични за всички кранио-мозъчни травми: гадене, повръщане, главоболие. Неврологическая симптоматика не е толкова богат: нистагъм, асиметрия рефлекси, понякога – менингеальные знаци.

Среднетяжелая степента на

Натъртване на средна степен на тежестта дава по-продължителна по време на загуба на съзнание (може да отсъства няколко часа), доста изразена неврологическую симптомите на това (зеници не е много активно реагира на светлина, могат да бъдат с различни размери, което намалява роговичные рефлекси, се появява силен нистагъм и менингеальные симптоми). Въпреки това признаци на поражение на мозъка в състояние на безсъзнание се определи проблематично, най-вероятно, невролог това ще може да се направи, когато пациентът дойде в себе си. Често при пациенти с ушибом със средна степен на тежест се отбелязва нарушение на памет от типа ретроградна амнезия, когато пациентът не е в състояние да си спомня какво беше преди това, тъй като той е контузен и при никакви обстоятелства тя възникна. Освен това, възможни са и други психични разстройства, както и нарушения на дихателната функция и сърдечната дейност. Що се отнася до симптоми, обикновено придружаващи ОМТ (главоболие – много интензивен, гадене, повръщане – множество), то при този патологическом състояние те се намират винаги.

READ  Атриовентрикулярная блокиране: 1, 2, 3 степен, че е това, причини, симптоми, лечение, прогноза

Тежкото положение на

За тежки синини на мозъка, характерно продължително отсъствие на съзнание, което може да съперничи на роднини и лекари мулти-ден в очакване на подобрение. При тази степен на груби нарушения на сърдечната дейност и дихателната функция са естествените признаци на тежко общо състояние на пациента. Неврологична статут също е доста красноречив: поражението на лицето и глазодвигательного нерви, нарушение на мускулния тонус, парализи и гърчове на крайниците. Тежък натъртване на мозъка в повечето случаи се съчетава с фрактура на свода на черепа, го основание или внутричерепным кървене, които са диагностицирани повече по клинични признаци, а не като се позовава на данни от инструментални изследвания (тогава вече предположение се потвърждава).

А при децата…

А при децата натъртване на мозъка също се разделят на 3 степени на тежест, но трябва да бъде специалист в дадена област, да правилно на всичко това е да предоставим. Например, при деца менингеальные симптомите не се смятат за толкова често явление, като при възрастни. Освен това, особено се отличава симптоми на поражение на мозъка на деца на ранна възраст, когато роднички още са отворени, черепните кости и доста податливы, а шевовете все още не окостенели. Тук е може би липсата на всякакви признаци на патология, или (което по-често се случва) малосимптомное за болестта е, че в бъдеще, обаче, не изключва възможността за развитие на тежки усложнения и последици.

От усложнения при децата по-често се празнува на оток на мозъка и эпидуральная хематом. Това се дължи на факта, че при малки деца тъкани имат по-висока гидрофильностью подуване (оток), както и твърда мозъчна обвивка усилено се снабдява с кръв (хр хематом).

Симптоми, съответстващи на трите степени на тежест, макар и вътрешен кръг приличат на такива при възрастни, но заедно с това има и някои разлики:

 • Съзнанието на децата за дълго време губят в редки случаи, обикновено загуба на съзнание трае няколко секунди, така че, като се консултира с лекар, родителите често казват, че детето изобщо «не отключался» — всъщност те просто не хвана този момент;

 • При деца по-често се наблюдават оглушенность, летаргия, сънливост, отколкото сопор и кома, както това се случва при възрастни при среднетяжелой степен и тежко нараняване. Това също е подвеждащо родители, които могат да се надяват, че нищо страшно не се е случило, и да чака, че скоро детето ще стане по — добре- той поспит и ти ще оздравее;
 • Повръщане при деца може да присъства, тъй като е изолиран епизод, или (по-рядко) се обновява на няколко последователни дни. При кърмене на деца на възраст повръщане, като такава, близки хора не се регистрира, само родителите посочват по-често, отколкото обикновено, регургитация;
 • За детската възраст са по-характерни различни вегетативни разстройства, отколкото общемозговые нарушения и алопеция неврологическая на процедурата;
 • Проблеми с паметта и интелигентността при децата до 4 години са диагностицирани с някои предизвикателства, например, е много трудно да разбера преди определената възраст (4 години), си спомня дали детето обстоятелствата, които предхождат нараняване (ретроградна амнезия).

Като се има предвид гореизложеното, става ясно, защо медицинска помощ в такива случаи често се забави и дете са в болница, когато вече са се развили усложнения, които са направили състояние на бебето е още по-тежко. Просто много беспечные родители, които обичат да се повтаря, че «едно дете пада – Бог пръчки стелет», често не забелязваме забулени признаци на синини мозъка, се надява на «може би» и не се обръщат към специалисти.

Първите минути и по-нататъшното развитие на събитията

Първа помощ при удари от мозъка се състои в това, внимателно да се поставете на засегнатото лице и да се гарантира свободното дишане, което при ОМТ страда на първо място, да предизвика «бързо», пише с всеки телефон «103» и обясни подробно експедитор същността на разговора. Човек, енергийна, първо най-важното, спира кървенето, ако има място, освобождава дихателните пътища (от повръщане на кръв или на масите). Като направите тези дейности, гледа и запаметява всички промени, които настъпват с жертвите (съзнание, дишане, топлината, пулс, цвят на кожата покрива, наличието на повръщане), за да докладва за тях на вашия лекар придружаващата екипи медицински специалисти. В стационарно отделение на лечебно заведение пациентът се транспортира на носилка.

Лечение в болница зависи от тежестта на състоянието, въпреки, че веднага никой не ще каже, болните ще се лекуват само с помощта на консервативни методи или той трябва да нейрохирургическая операция. Междувременно, много често ОМТ се представят различен вид «изненади», така че хората с подозрение към натъртване на мозъка са поставени в отделението за реанимация и интензивна терапия, които имат повече възможности за осигуряване на цялостно наблюдение и аварийни помощ при развитието на усложнения и влошаване на състоянието на болния. Задача на подобни офиси:

 1. Осигуряване на нормална вентилация на белите дробове с помощта на специализирано оборудване;
 2. Възстановяване на сърдечната дейност;
 3. Намаляване на оток на мозъка и явления хипоксия;
 4. Отстраняване на метаболитните нарушения в GM;
 5. Потискане на психомоторна възбуда;
 6. Премахване на судорожных гърчове, причинени от увреждания на мозъка;
 7. Борбата с гипертермическими реакции.

Диференциран подход към изпълнението на изброените мероприятия имат положително влияние и върху други страни на лечение, като например възстановяване на дихателната функция води до нормализиране на кръвообращението, поне частично облекчава внутричерепную гипертензию, предотвратява развитието на инфекционно-възпалителни процеси в белите дробове.

Да (с какви средства и методи) се извършва по-нататъшно лечение на синини главата – няма особен смисъл да се задълбочава. Дегидратационные и антиконвулсивни лекарства, лекарства, които правят болка, успокояващ нервната система, нормализующие сърдечната дейност, антибиотици, хормони, гемостатики, както и други лекарства назначава лекар в зависимост от ситуацията, състоянието, възрастта и индивидуалните особености на засегнатото лице на организма. На пациента и семейството му в лечебния процес остава (особено в началото и в случай на тежка травма) във всичко да разчитате на знания и умения на лекуващия лекар.

Отколкото може да доведе до нараняване на GM

До последици, които се развиват скоро за ушибом GM, са на инфекционно-възпалителни процеси на мозъка и мозъчните обвивки (энцефалиты, абсцес на мозъка, менингиты и други подобни), пневмония, сърдечна патология. А ето разсрочени във времето последици са различни-голямата численост и разнообразие, тъй като в основата им лежат необратими дистрофические, дисциркуляторные и деструктивни промени в клетките на мозъчната тъкан, водещи до груб нейрогуморальные нарушения. Оказва се, че дори много години по-късно, бивш пациент невролог или нейрохирурга не е застрахован от различни проблеми:

 • Съдова дистония с обмороками, кризите, в нарушение на терморегуляции, скачками на кръвното налягане и други прояви на тази патология, която, като цяло, като истинска болест, лекарите не възприемат;
 • Астенического синдром, прави човека слаб и неприспособленным към различни условия на живот, в края на краищата, повишена умора, а в резултат на това, по – ниска работоспособност, нервност, раздразнителност, неуживчивость, трудности в установяването на контакти, неувереност в своите сили едва ли ще помогне в обучението, постигането на професионални успехи и насърчаване на по корпоративната стълбица;

 • Церебрална арахноидита придружени от гипертензионно-гидроцефального синдром;
 • Епилепсия, която, по принцип, прави човека забранено;
 • Нарушения на обмяната на веществата (несахарное мочеизнурение, гипоталамический синдром, затлъстяване);
 • Развитие на болестта на Паркинсон;
 • Енцефалопатия;
 • Заболявания на вътрешните органи;
 • Нарушения в говора и патология на органите на зрението;
 • Интелектуално-мнестических нарушения;
 • Алкохол (при неуспешно трудни житейски обстоятелства хора, преживели контузии на мозъка, по-бързо стават заложници на вреден навик, отколкото тези, на мозъка, които не са имали подобни страдания).

А при децата тежък натъртване на мозъка също не минава без последствия, тежестта на който зависи от степента на поражение на мозъка, възрастта на детето и състоянието на здравето му и до наранявания. Най-сериозни резултати от бившата бедствие се наблюдава при малки деца, което се дължи на незрелостью ЦНС и слабостта на процесите на спиране. Сред най-честите патологични състояния, оформени като резултат на ОМТ, често отбелязват, нарушение на речта, эпиприпадки, психични разстройства, намаляване на интелигентност.

Видео: TBI — натъртване на мозъка и шокиращ, мнение на специалист

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec