Не е достатъчно въздух и да диша: възможни причини

Дишането е естествен физиологичен акт, който се случва непрекъснато и в който повечето от нас не обръщат внимание, защото тялото се регулира дълбочината и честотата на дихателните движения в зависимост от ситуацията. Чувство, че няма достатъчно въздух, може би, е познато на всеки. Тя може да се появи след бърза джогинг, изкачване на висок етаж по стълбите, при силно вълнение, но здрав организъм бързо се справя с такъв задух, позовавайки се на един дъх в норма.

Ако краткосрочната недостиг на въздух след натоварване няма да предизвика сериозни притеснения, бързо исчезнув по време на почивка, след това продължително или изведнъж се появи остър недостиг на въздух може да е сигнал за сериозна патология, често изискващи незабавно лечение. Остър недостиг на въздух при затваряне на дихателните пътища инородным тяло, отеке на белите дробове, астматическом пристъп може да струва живота, така че всяко дыхательное разстройство изисква изясняване на причините и навременно лечение.

В процеса на дишане и предоставяне на тъканите с кислород се занимава не само на дихателната система, въпреки че нейната роля, разбира се, первостепенна. Невъзможно е да си представим дишане, без правилното функциониране на мускулна рамка на гръдния кош и диафрагмата, сърцето и кръвоносните съдове, мозъка. На дишането влияе на състава на кръвта, хормонален статус, активността на нервните центрове в мозъка и множество външни причини — спортна тренировка, изобилие от храна, емоция.

Тялото успешно се приспособява към колебанията на концентрацията на газове в кръвта и тъканите, засилване при необходимост на честотата на дихателните движения. При липса на кислород или повишени в него за нуждите на дишането учащается. Ацидоза, придружаващи редица заразни болести, треска, опухолям провокира учестен дъх за отстраняването от кръвта на излишък на въглероден диоксид и за нормализиране състава си. Тези механизми са включени себе си, без нашата воля и усилия, но в редица случаи придобиват характер на патологични.

Всяко дыхательное разстройство, дори ако причината изглежда очевидна и незначителна, изисква проучване и различното подход в лечението, така че при поява на чувство, че няма достатъчно въздух, по-добре веднага да отидете на лекар — терапевт, кардиологу, невролог, терапевт.

Причини и видове нарушения на дишането

Когато човек диша и няма достатъчно въздух, говорят за задух. Този знак се смята за приспособительным акт в отговор на наличната патология или отразява на естествения физиологичен процес на адаптация към променящите се външни условия. В някои случаи става трудно да диша, но неприятното чувство на недостиг на въздух не възниква, тъй като хипоксия апатия, повишена честотата на дихателните движения — при отравяне с въглероден окис, работа в дихателните апарати, рязък възход на височина.

Недостиг на въздух е инспираторной и экспираторной. В първия случай не е достатъчно въздух при вдишване, във втория — на издишване, но е възможно и смесен вид, когато е трудно и вдишвайте и издишайте.

Недостиг на въздух не винаги да е с болест, тя е физиологична, и това е напълно естествено състояние. Причини физиологична диспнея стават:

 • Физически натоварвания;
 • Вълнение, силни емоционални преживявания;
 • Намирането в една задушна, лошо проветрено помещение, в планините.

Физиологично учестен дъх възниква рефлекс и през краткото време минава. Хората с лоша физическа форма, като на половината тяло «офис»работа страдат от задух в отговор на физически усилия, по-често, отколкото тези, които редовно посещават фитнес зала, плувен басейн или просто се прави ежедневно туризъм. Подобряването на общото физическо развитие, недостиг на въздух възниква по-рядко.

Патологична недостиг на въздух може да се развие остро или притеснява постоянно, дори и в състояние на покой, значително усугубляясь при най-малкото физическо усилие. Човек се задушава при бързото затваряне на дихателните пътища инородным тяло, отеке тъкани на ларинкса, белия дроб и други тежки състояния. При дишането в този случай, тялото не получава необходимата дори на минимално количество кислород, а до задух се добавят и други тежки нарушения.

Основни патологични причини, поради които е трудно да се диша — това е:

 • Заболявания на дихателната система — белодробен задух;
 • Патология на сърцето и кръвоносните съдове — сърдечна недостиг на въздух;
 • Нарушения на нервната регулация на акт на дишането — задух централна тип;
 • Нарушение на газов състав на кръвта — гематогенная недостиг на въздух.

Сърдечни причини

Болест на сърцето — един от най-честите причини, за които става трудно да дишам. Болният се оплаква, че му липсва въздух и натиск в гръдния кош, отбелязва появата на отоци по краката, синюшности на кожата, бързо утомляемости и т .д. Обикновено пациентите, които на фона на промени в сърцето на нарушено дишане, вече изследвани и дори приемат подходящи лекарства, но недостиг на въздух при това не само може да се задържи, но и в редица случаи усложнява.

READ  Какаово Масло от хемороиди и свещи: препоръки

При патология на сърцето, не е достатъчно въздух при вдишване, т.е. недостиг на въздух инспираторная. Тя съответства на сърдечната недостатъчност, може да се поддържа, дори и в състояние на покой в тежки нейните етапи, влошава през нощта, когато пациентът почива.

Най-често срещаните причини за възникване на сърдечна диспнея:

 1. Исхемична болест на сърцето;
 2. Аритмии;
 3. Кардиомиопатия и миокардиодистрофии;
 4. Пороци — вродени водят до задух в детска възраст и дори план новорожденности;
 5. Възпалителни процеси в миокарда, перикардит;
 6. Сърдечна недостатъчност.

Възникване на трудности с дишането, при кардиальной патология най-често е свързано с прогресиране недостатъчност на сърцето, при която или не е адекватно на сърдечния дебит и тъканите страдат от хипоксия или се случва застой в белите дробове поради несъстоятелност на миокарда на лявата камера (сърдечна астма).

Освен задух, често сочетающейся, суха болезнена кашлица, при хора със сърдечна патология, възникват други характерни оплаквания, някои правят диагностика — болка в областта на сърцето, «вечерни» подуване, синюшность кожата покрива, прекъсване на сърцето. По-трудно да диша става в легнало положение, така че за повечето пациенти дори спят полусидя, намалявайки по този начин притока на венозна кръв от краката към сърцето и прояви на недостиг на въздух.

При пристъп от сърдечна астма, която може бързо да премине в альвеолярный оток на белите дробове, болки в буквалния смисъл на думата задушава — честотата на вдишване надвишава 20 в една минута, лицето алинея, се надуват шийни вени, храчки става пенлива. Оток на белите дробове изисква спешна медицинска помощ.

Лечение на сърдечна диспнея зависи от първоначалната причина, го доведе до. Възрастен на пациента при сърдечна недостатъчност се предписват диуретици препарати (фуросемид, верошпирон, диакарб), на АСЕ-инхибитори (лизиноприл, эналаприл и др), бета-блокери и антиаритмики, сърдечни гликозиди, кислородотерапия.

Децата, показващи диуретици (диакарб), както и лекарства от други групи строго дозируются предвид възможните странични ефекти и противопоказания в детска възраст. Вродени малформации, при които детето започва да се задъхва за въздух с най-първите месеци от живота, може да се наложи спешна хирургична корекция и дори трансплантация на сърце.

Белодробни причини

Патология на белите дробове — втората причина, водеща до затруднению на дишане, при това е възможно, тъй като затруднение при вдишване, така и при издишване. Белодробна патология с нарушение на дишането — това е:

 • Хронични обструктивни заболявания — астма, бронхит, пневмосклероз, пневмокониозы, емфизем на белия дроб;
 • Пневмо — и гидроторакс;
 • Тумори;
 • Чужди тела от дихателните пътища;
 • Тромбоэмболии в клоните на белодробни артерии.

Хронични възпалителни и склеротические промени в белодробната паренхим много допринасят за нарушаване на дишането. Тежко им на пушене, лоша екологична среда, повтарящи се инфекции на дихателната система. Недостиг на въздух първо притеснява при физически натоварвания, постепенно придобивайки характер на постоянна, тъй като заболяването става по-тежка и необратима фаза на течението.

При патология на белите дробове е нарушен е съставът на кръвта, възниква недостиг на кислород, който на първо място, липсва главата и мозъка. Силна хипоксия води до нарушаване на обмяната на нервната тъкан и развитие на енцефалопатия.

Болни от астма, които добре знаят как е нарушено дишане при пристъп на: става много трудно да дишате, се появява дискомфорт и дори болка в гърдите, възможна аритмия, храчки при кашлица се отделя трудно и изключително скудна, шийни вени се подуват. Пациентите с такава отекъл седят, опирайки се с ръце за коленете — тази поза намалява венозен възстановяване и натоварване на сърцето, облекчава състоянието. Най-често диша и няма достатъчно въздух такива пациенти през нощта или в ранните сутрешни часове.

При тежко астматическом пристъп болният вдишва, кожата придобива синкав оттенък, е възможно паника и известна дезориентация, а астматичен статус могат да бъдат придружени от спазми и загуба на съзнание.

При нарушения в дишането, поради хронична белодробна патология се променя външния вид на пациента: торакс става бочкообразной, интервали между ребрата се увеличават, шийни вени големи и разширени, както и периферните вени на крайниците. Разширяване на дясната половина на сърцето, на фона на склерозирала процеси в белите дробове води до недостатъчност, недостиг на въздух се смесва и по-тежки, а след това има не само белите дробове не се справят с дишането, но и сърцето не може да се гарантира подходяща притока на кръв, переполняя кръв венозную част на големия кръг на кръвообращението.

READ  Дивертикулоза на дебелото черво

Не е достатъчно въздух и в случай на пневмония, пневмоторакса, гемоторакса. При възпаление на белодробната паренхим е не само трудно диша, още покачването на температурата на лицето на видими признаци на интоксикация, както и кашлица, придружени с отделяне на храчки.

Изключително сериозна причина за внезапна смущения в дишането се счита за попадне в дихателните пътища чуждо тяло. Това може да бъде парче храна или малък детайл от играчки, която случайно се вдъхва дете при игра. Злоупотребява с инородным тялото започва да се задуши, се превръща в синьо, бързо губи съзнание, е възможно спиране на сърцето, ако помощта е навреме не пристига.

Тромбоэмболия на белодробни съдове, също може да доведе до внезапно и бързо нарастваща задух, кашлю. Тя възниква най-често на лицето, страдащо патология на кръвоносните съдове на краката, на сърцето, разрушителни процеси в панкреаса. При тромбоэмболии състояние могат да бъдат изключително тежки с увеличаването на задушаване, посинением на кожата, бързо спиране на дишането и на пулса.

При деца недостиг на въздух най-често е свързана с попадение на чуждо тяло при игра, пневмония, оток на тъканите на гърлото. Зърнени култури — оток с стенозом на ларинкса, който може да придружава най-различни възпалителни процеси, като се започне от банального ларингита и завършва с дифтерией. Ако майка ми забелязала, че дете често диша, бледнее или алинея, проявява ясно изразено безпокойство или дишането и не е прекъснато, то следва незабавно да се обърнат за помощ. Тежки нарушения на дишането при деца са изпълнени с асфиксией и смъртта.

В част от случаите се дължи на тежка диспнея става алергични и оток на Квинке, които също са съпроводени с стенозом лумена на ларинкса. Причина може да стане хранителни алергии, ухапване от оса, на вдишване на полени, officinalis лекарство. В тези случаи, и дете, и възрастен се изисква оказване на спешна медицинска помощ за вендузи алергична реакция, а при асфиксия може да се наложи трахеостомия и изкуствена вентилация на белите дробове.

Лечение на белодробна на задух трябва да се дифференцированным. Ако причината за всичко е чуждо тяло, тогава той трябва колкото се може по-бързо да се извлече, при алергичен отеке дете и възрастен е показано въвеждането на антихистамини, глюкокортикоидных хормони адреналин. В случай на задушаване се провежда трахео — или коникотомия.

При бронхиална астма лечение многоступенчатое, включващо бета-адреномиметики (салбутамол) в спреях, холинолитики (ипратропия бромид), метилксантини (эуфиллин), глюкокортикостероиды (триамцинолон, преднизон).

Остри и хронични възпалителни процеси изискват антибактериални и дезинтоксикационной терапия, както сдавление на белите дробове при пневмо — или гидротораксе, нарушение на проходимостта на дихателните пътища, тумор — показания за операция (пункция на плевралната кухина, торакотомия, премахване на част от белия дроб и т.н.).

Мозъчни причини

В редица случаи затруднения в дишането са свързани с мозъчни увреждания, защото там са разположени най-важните нервни центрове, регулиращи работата на белите дробове, кръвоносните съдове, сърцето. Недостиг на въздух от този тип е характерно за структурни увреждане на мозъчната тъкан — травма, новообразование, инсулт, подуване, енцефалит, и т.н.

Нарушения на дихателната функция при патология на мозъка са много разнообразни: може би като урежение дишане и учестен, появата на различни видове патологично дишане. Много от пациентите с тежка мозъчна патология са поставени на изкуствена вентилация на белите дробове, тъй като самите диша просто не могат.

Токсичен ефект на продуктите на жизнената дейност на микробите, треска води до покачване на хипоксия и закислению на вътрешната среда на организма, поради което се появява задух — болки диша често и шумно. По този начин организмът се стреми по-бързо да се отървете от излишък на въглероден двуокис и предоставяне на тъканите с кислород.

Сравнително незначителна причина за церебрална недостиг на въздух може да се счита за функционални нарушения в дейността на мозъка и периферната нервна система — вегетативна дисфункция, невроза, истерия. В тези случаи задух е «лесно възбудим» темперамент, и това в редица случаи е видимо с невъоръжено око дори не е специалист.

При вегетативната дистония, невротични разстройства и банално истерично на пациентите като че ли не е достатъчно въздух, той прави чести дихателни движения, при това може да вика, да плаче и да се държат изключително предизвикателно. Човек по време на криза, може дори да се оплакват, че той се задушава, но физически признаци на задушаване при това не се случи — той не се превръща в синьо, а вътрешните органи продължават да работят правилно.

Нарушение на дишането при неврози и други разстройства на психиката и емоционалното обхвата на безопасно да се прибира депресанти са използвани средства, но често лекарите се сблъскват с пациенти, при които такава нервна задух придобива постоянен характер, на пациента се концентрира върху това симптоме, често въздъхва и учащенно диша при стрес или емоционално всплеске.

READ  Вегето-съдова дистония: причини, симптоми, лечение, при деца и възрастни

Лечение на церебрална диспнея се занимават с реаниматологи, терапевти, психиатри. При тежки поражения на мозъка с липса на самостоятелно дишане на пациента налаживается изкуствена вентилация на белите дробове. В случай на тумора, тя подлежи на премахване, а неврози и истерична форма затруднения в дишането трябва да купироваться депресанти са използвани средства, транквилизаторами и нейролептиками в тежки случаи.

Гематогенные причиы

Гематогенная недостиг възниква при нарушаване на химичния състав на кръв, когато в нея се увеличава концентрацията на въглероден диоксид и се развива ацидоза вследствие на циркулацията на кисели продукти на обмяната. Такова разстройство на дишането се проявява при анемиях най-различен произход, злокачествени тумори, тежка бъбречна недостатъчност, диабетна кома, силни интоксикациях.

При гематогенной задух пациентът се оплаква, че на него често не е достатъчно въздух, но при това самият процес на вдишване и издишване не е нарушен, белите дробове и сърцето не са изрично органични промени. Подробно проучване показва, че причината за честото дишане, при което се запазва усещането, че няма достатъчно въздух, са смени на електролитен и газов състав на кръвта.

Лечение на анемия включва определяне на лекарства, желязо, витамини, рационално хранене, преливане на кръв, в зависимост от причината. При бъбречна, чернодробна недостатъчност се провежда дезинтоксикационная терапия, гемодиализ, инфузионная терапия.

Други причини за затруднения в дишането

Много познато усещане, когато без видима причина не може да диша без остри болки в гърдите или в гърба. Повечето веднага се страхува, мислейки за инфаркт и хващане на валидол, но причината може да е различна — болки в кръста, херния междупрешленните дискове, междуребрената невралгия.

При межреберной невралгии пациентът изпитва силна болка в половина на гръдния кош, усиливающуюся при движения и вдишване, особено впечатлителен пациентите могат да се паникьосваме, да диша често и повърхностно. При остеохондроза трудно се диша, а постоянна болка в гръбначния стълб може да доведе до хроничен недостиг на въздух, което е трудно да се разграничат от затруднено дишане при белодробна или сърдечна патология.

Лечение на трудности с дишането, при заболявания на опорно-двигателния апарат включва лечение упражнения, физиотерапия, масаж, медикаментозную подкрепа под формата на противовъзпалителни средства, аналгетици.

Много от бъдещите майки се оплакват, че с увеличаването на продължителността на бременността им става по-трудно да диша. Този знак може да се прибира в норма, защото нарастващата матката и плода вдигна на блендата и намаляване на расправление на белите дробове, хормонални промени и формирането на плацентата допринасят за увеличаване на броя на дихателните движения за осигуряване на тъкани и двете организми кислород.

Въпреки това при бременност, трябва внимателно да се оцени дъх, за да не пропуснете зад привидно естествено го учащением сериозна патология, която може да бъде анемия, тромбоэмболический синдром, прогресия на сърдечна недостатъчност при пороке при жените и т.н.

Една от най-опасните причините, поради които една жена може да започне да се задуши по време на бременност, се счита за тромбоэмболия белодробни артерии. Това състояние представлява заплаха за живота, придружен от рязко учащением дишане, което става шумен и неефективна. Възможно асфиксия и смърт, без оказване на спешна медицинска помощ.

***

По този начин, като се има предвид само най-честите причини за затруднено дишане, става ясно, че този симптом може да се говори за дисфункция едва ли не всички органи и системи на организма, а в редица случаи се подчертае централен патогенный фактор е трудно. На пациентите, на които е трудно да се диша, е необходимо задълбочено проучване, както и ако е болен от задушаване — спешна нужда от квалифицирана помощ.

Всеки случай на поява на задух изисква екскурзия с лекар за изясняване на причините за него, самолечение в този случай е недопустимо и може да доведе до много сериозни последствия. Това се отнася особено за нарушения в дишането при малки деца, бременни жени и внезапни пристъпи на задух при хора от всяка възраст.

Видео: какво пречи да диша? Програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00083 sec