Недостатъчност трикуспидального клапа на сърцето: 1, 2, 3 степен, симптоми, причини, лечение и диагностика

Недостатъчност на работа крила трикуспидального клапан

Трикуспидальный клапа на сърцето, който се нарича трехстворчатым, разположен между носителите на желудочком и атриум. Отворен клапан позволява на кръвта да се движат свободно между желудочком. Кръвта премина – клапан е затворен. Има случаи, когато с оглед на патологични процеси в работата на организма, клапан някой се отклонява от обичайното режима на работа, нарушена циркулацията на кръвта. Това явление носи името – недостатъчност трикуспидального клапан тя се случва при деца и възрастни.

Етиологията на заболяването

Недостатъчност трикуспидального клапан дете или възрастен може да има различна симптомите на това, в зависимост от вида на заболяването и на причините, които са повлияли на работата на автомобила.

Болест на сърцето може да бъде вроден и придобит. В повечето случаи на недостатъчност на автомобила е закупен през целия си живот. Основната причина – прекаран възпалителен процес. Вродена недостатъчност – изключително рядко явление.

Признаци на недостатъчност трикуспидального клапан:

 • Клапан поставен по-ниски, отколкото е допустимо.
 • Патология в структурата на клапанных крила.
 • Уплътнение на стените на автомобила.
 • Патология на автомобила на биологично ниво.
 • Вродено нарушение функционалността на автомобила.

В зависимост от това в коя част на автомобила формира патология, отделят два вида недостатъчност – органични и функционални. Органична недостатъчност клапа на сърцето се характеризира с промени в клапанных крилата. Техните стени са подложени на деформация, на тях е оформена calc плака. Функционален вид болест – нарушена основната функция, той престава да се вкопчват и се отвори в подходящия момент.

Степен на развитие на

Недостатъчност трикуспидального автомобила има 4 степен, които се характеризират с различни видове регургитация – процес, обратен на изтичането на кръвта от дясната камера към предсердию.

 1. Недостатъчност на 1 степен се характеризира с липса на нарушения в процеса на гемодинамики.
 2. По време на развитието на недостатъчност 2 степен регургитация минава на няколко сантиметра от входа на вентила.
 3. Явление 3 степен – на притока на кръв се намира на 3 и повече сантиметри от автомобила.
 4. Регургитация на сърцето 4 степен се характеризира с растягиванием на автомобила.

Вродена недостатъчност трикуспидального клапан се среща изключително рядко. Възниква при плода, ако майката по време на бременност е имал продължителен контакт с опасни радиоактивни вещества, или се прехвърлят на тежки инфекциозни болести.

READ  Хемороиди и цистит: каква е връзката и какво да направя, ако те са едновременно

Причините недостатъчност трикуспидального клапан

Основните фактори, които водят до патологични промени в работата на трикуспидального клапан:

 • Ревматизъм – възпалителен процес, който се развива на вътрешните органи и тъканите. Това е най-често срещан причина за недостатъчност на автомобила.
 • Закрити травми на вентила, при които се случва разликата му стени.
 • Развитието на карциноидного синдром – увреждане на вътрешните органи карциноидом. Карциноиден представлява подуване на червата, малък по размер. Активни вредни вещества тумори проникне с кръвоснабдяване в эндокард, след което прониква в кръвоносните съдове на белите дробове, което се случва на процеса на тяхното разпадане. При карциноидном синдрома на valve не могат нормално да изпълняват своята работа.
 • Ендокардит инфекциозна природа.

Намаляване на функционирането на автомобила се засилва поради разширяване на фиброзного пръстени. Сосочковая мускул е вътре в сърдечната камерна, тяхната основна задача – да поддържа двигательную функция клапани. Причина за тяхното увреждане – прекаран инфаркт на миокарда.

Фиброзное пръстен се разширява с развитието на следните патологични процеси в организма:

 • Миокардит – възпаление на сърдечния мускул.
 • Кардиомиопатия дилатационной форма – то кухини на сърцето.
 • Вродени заболявания на сърцето, при които правото желудочек бързо се увеличава по обем.
 • Хипертонична болест на сърцето, при която се отбелязва повишаване на налягането.
 • Онкологические заболявания, които засягат работата на сърдечния мускул.

Симптоми

Ако болестта е вродена характер, детето се празнува посиняване на кожата, са налице симптоми, типични за сърдечна недостатъчност.

При възрастни хора и деца в училищна възраст, недостатъчност на сърдечната клапа има следните признаци:

 • Хронична умора.
 • Недостиг на въздух.
 • Син цвят на кожата.
 • Ускорен пулс у човека (отбелязва се при 30% от всички пациенти).
 • Виене на свят.
 • Главоболие.
 • Болка в областта на шията и гърдите отдел.

Диагностика и лечение

За да се диагностицира недостатъчност трикуспидального клапан, трябва да се направи пълно медицинско изследване, тъй като това заболяване е подобна симптомите на това други болести на сърцето и съдовата система. Лекарят се учи пълен анамнеза на пациента, се извършва неуспешно анализ на кръвта, рентгенова и процедура ЕКГ на сърцето.

READ  Спазми на кръвоносните съдове: симптоми, причини, видове спазми, лечение и профилактика

От Значение е и устен проучване на пациента е предмет на изучаване от всички жалби, начин на живот, професионална дейност на човека. Има случаи, когато недостатъчност трикуспидального клапан, причинени от постоянен контакт с вредни вещества. По време на проверката лекарят обръща внимание на цвета на кожата, размера на шийните вени и към спазми. При недостатъчност се празнува пулсации в горната част на корема. Този симптом показва повишаване на сърдечния клапан, който при здрав човек се намира значително по-горе.

Простукивание на гръдния кош на пациента помага да се установи разширяване на дясната половина на сърдечния мускул. Една от мерките за диагностика единия недостатъчност – слушане на гръдния кош, което позволява да се разкрие шумове.

Основните тестове, които трябва да преминат, за изясняване на диагнозата – общ анализ на кръвта и урины, биохимия. Данни анализи позволява идентифициране на възпалителни процеси и наличието на заболявания, които могат да станат причина за недостатъчност трикуспидального на автомобила.

Лечение задължително включва прием на лекарства, които дават ефективен резултат. Обикновено, му е напълно достатъчно, за да се коригира работата на сърдечни клапи. Хирургични операции на сърцето се провеждат в изключителни случаи, когато сърдечна недостатъчност автомобила може да стане причина за бързото влошаване на здравословното състояние или да доведе до летален изход.

Методи на консервативна терапия се използват при липса на симптоми на хипертония белодробна форма. Пациентите предписани прием на диуретици, нитрати (вътрешен прием и лепенки), лекарства за група инхибитори и ионотропов.

При откриване на хипертония белодробна кръвоносната система, се назначава прием на диуретици препарати, които допринасят за намаляване на кръвното налягане. Особено важно е това да се направи преди провеждане на хирургични операции на сърцето. Ако недостатъчност на клапите на сърцето е провокирано от инфекциозен эндокардитом, лечението се започва с прием на антибиотици с широк спектър на действие. В някои случаи данните мерки позволяват да мине без провеждане на операцията.

READ  Колко лекува хемороиди след операцията и колко време

Обикновено операция на сърцето се назначава на пациенти, при които е установено недостатъчност клапан 3 и 4 степен, и при наличието на тежко заболяване, което е станало основната причина за болестта.

По време на лечението трябва да се придържате към диета, която изключва приемането на печащи и мазни ястия, голямо количество сол и подправки, употребата на алкохол и храни, които съдържат високи нива на холестерол в кръвта.

Възможни усложнения и профилактика

Недостатъчност трикуспидального на сърдечна клапа може да доведе до редица усложнения. Може би развитието на тромбоэмболимии, при който съсирек ще започне закупоривать легочную артерия, нарушава се притока на кръв и разтягане на стената на съда, което може да доведе впоследствие до неговото разрушаване. Развитие на предсърдно мъждене, предсердно – камерна блокада, аортальной атрезии.

Основна превантивна мярка – редовни прегледи при кардиолог и пълно медицинско изследване. Колкото по-рано бъдат диагностицирани заболявания, които могат да доведат до нарушаване на работата на сърдечния мускул, и излекувани, толкова по-нисък риск от развитие на патология на автомобила. Наложително е да водят здравословен начин на живот, да се придържат към правилното хранене и да се откажат от вредните навици – тютюнопушенето и употребата на алкохолни напитки.

Хората, които имат генетична предразположеност към появата на заболявания на сърдечно-съдовата система, трябва да се избягват силни физически натоварвания, хипотермия и стресови ситуации.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00137 sec