Нейроциркуляторная дистония (НЦД): видове, симптоми, лечение

Очевидно е, че това са множество заглавия синдром нейроциркуляторной дистония (НЦД) една — нарушена вегетативна регулация на централните органи се намалява качеството на живот, като се започне от детската или юношеството, така че НЦД смятат за «младежка» болест.

Най-често нейроциркуляторная дистония (вегето-съдова дистония, вегето-съдова дисфункция, синдром на вегетативна дистония) започва в пубертатном периода, когато само ще се определя от вторични полови признаци, а хормоните започват активна дейност във връзка с предстоящото преструктуриране.

Заболяване, обикновено, е свързано с определени причини, които и дадоха тласък на стойкому нарушението, остающемуся за цял живот и да върши човек «нито болен, нито здрав».

Защо се случва така?

Вегетативна нервна система прониква в цялото човешко тяло и е отговорен за иннервацию на вътрешните органи и системи на лимфо — и кръвообращение, храносмилане, дишане, отделяне, хормонален регламент, както и на тъканите на главния и гръбначния мозък. Освен това, вегетативна нервна система поддържа постоянството на вътрешната среда и осигурява адаптацията на организма към външни условия.

Работата на всички системи се осигурява равновесным поведението на двете си участъци: симпатическим и парасимпатическим. При превес на функция на една дивизия през друго се появяват промяна в работата на отделните системи и органи. Адаптационните способности на организма и при това явление, естествено, намалява.

Интересното е, че увреждане на някои органи и трясък в ендокринната система могат сами да доведе до нарушаване на равновесието на вегетативната нервна система. Нейроциркуляторная дистония е резултат от дисбаланс на вегетативната нервна система, така че формата НЦД зависи от господстващо положение конкретна част от АНО (симпатична или парасимпатиковата).

Тласък на болестта

На въпрос, защо някой се разболее, и кой-не, е присъща на НЦД толкова, колкото и останалата част от болести. В етиологията на нейроциркуляторной дистония могат да се разграничат основните фактори са:

 • Семеен характера на заболяването, където наследствеността играе съществена роля, но трябва да се има предвид, че болестта се предава, а функции на организма, който е подобен на майката. В случая с нейроциркуляторной дистония, майката най-голям шанс да предразположеност към заболяване;
 • Социална среда, където се отнася и битови условия, както и взаимоотношенията в колектива, влияещи върху психо-емоционалното състояние;
 • Темперамент и особености на личността;
 • Травми на главата и нейроинфекции в миналото;
 • Хормонални нарушения;
 • Инфекционно-алергични заболявания;

 • Прекомерно високи умствени и физически натоварвания;
 • Смяна на климатичните условия.

Комбинация от няколко или всички заедно фактори води до реакция на организма към дразнители. Тази реакция се дължи на образуването на патологични състояния, които се проявяват нарушения:

 1. На обменните процеси;
 2. Инервация на вътрешните органи;
 3. Работа на стомашно-чревния тракт;
 4. В системата на кръвосъсирването;
 5. Дейността на ендокринната система.

Време на бременността на майката, хипоксия и родовите травми, също оказват негативно влияние на състоянието на вегетативната нервна система и може да причини нейроциркуляторной дистония при деца.

Несъстоятелността на работа на системите в крайна сметка води до реакция съдове — спазму. По този начин, започва проява на нейроциркуляторной дистония.

Видео: нейроциркуляторная дистония — д-р Комаровский

Видове НЦД

Всеки нейроциркуляторная дистония протича по различен начин. Същността на тези явления е в преобладаването на определен отдел на вегетативната нервна система и в оформянето на вида на НЦД. Имате една болка в сърцето или «скача», а друг-главата се върти, само температура на околната среда на градус-другия да се промени. А, ако не дай Боже, вълнение, стрес или остра промяна на времето — там изобщо реакция неуправляемая. Симптоми нейроциркуляторной дистония ярки и многообразен, но тръпката винаги са неприятни.

Усети човек може да има всичко, което пожелаете. Виене на свят, предобморочное състояние, придружена от гадене или неприятно «комком» в стомаха. Усещането е, че друг път се чувствам като загуби съзнание, а след това да се получи облекчение. Често припадам за някои хора е спасително, защото след него идва приятната отмала и отдих…

Лечение нейроциркуляторной дистония дълго, поради волнообразного течения процес, и е насочено към предотвратяване на рецидив. Освен това, комплексът лекарства зависи пряко от вида НЦД и промени от страна на сърдечно-съдовата система.

Видове нейроциркуляторной дистония са разделени в зависимост от показателите на кръвното налягане:

 • Нейроциркуляторная дистония по гипертоническому тип – кръвното налягане се стреми към увеличаване, независимо от възрастта и обстоятелствата;
 • Нейроциркуляторная дистония по гипотоническому тип – отпадналост, слабост, ниско кръвно налягане и пулс;
 • Нейроциркуляторная дистония по смешанному тип, тук толкова трудно да следите, както и когато всичко се обръща. Най-лошото е, че и болни предварително не знае и изтръпвам чака това ли повишаване, понижаване на налягането.

Хипертоничен тип НЦД

Нейроциркуляторная дистония по гипертоническому тип се характеризира с дисбаланс на вегетативната нервна система, выражающимся предимно тонус на симпатиковата система над парасимпатическим отдел (симпатикотония) и се изразява с:

 1. Повишаването на кръвното налягане;
 2. Главоболие, които зависят от физическото натоварване и се засилват при нея;
 3. Виене на свят;
 4. Зависимостта от метеорологичните условия (главоболие, покачване АД);
 5. Учащенным сердцебиением, понякога с грешки;
 6. Пролапсом митралната клапа при ултразвукови изследване на сърце;
 7. Нарушение на терморегуляции — висока температура на тялото при деца, при инфекциозни заболявания;
 8. Промени от страна на стомашно-чревния тракт под формата на слаба перистальтики, а оттам — до склонност към запек;
 9. Недостатъчност на функцията слезных жлези («суха сълза»);
 10. Промяна в настроението (копнеж и меланхолия);
 11. Бърза умора.
READ  Неутрофили понижени при възрастни: за какво говори, причини, лечение, повишени лимфоцити

Гипотонический тип НЦД

При превес на парасимпатического отдел на вегетативната нервна система (ваготония) се развива нейроциркуляторная дистония по гипотоническому тип, основни признаци на която са:

 1. Понижаване на кръвното налягане;
 2. Рядък пулс (брадикардия), който бързо може да учащаться (тахикардия);
 3. Болки в сърцето (кардиалгии);
 4. Виене на свят;
 5. Чести обморочные състояние, особено характерни при наличие на нейроциркуляторной дистония при деца (предимно при момичетата) в пубертатном период;
 6. Главоболие, свързани с метеорологичните условия, физически и умствени натоварвания;
 7. Умора и ниска ефективност;
 8. Дискинезия на жлъчните пътища, което е свързано с неравномерно и хаотично свиване на жлъчния мехур;
 9. Нарушения на храносмилането (склонност към поносам и метеоризму);
 10. Нарушение на терморегуляции: понижаване на температурата на тялото и дълготраен субфебрилитет при инфекции при деца;
 11. Жалба на «недостиг на въздух» и «въздишки»;
 12. Склонност към алергични реакции;
 13. Бледност на кожата покрива (жилки), цианоза на крайниците;
 14. Студена пот.

Смесен тип НЦД — когато няма съгласие между отделите

Време на работа незавършена работа на симпатична и парасимпатического участъци води до нарушения на функциите на системи и органи. Ако налягането е «полепва», ако цветът на лицето за няколко минути, изведнъж се изчервява или бледнее, ако организмът реагира дори на незначителни събития непредвидимо, значи може да се предположи, смесен тип нейроциркуляторной дисфункция.

Признаци нейроциркуляторной дистония по смешанному тип включват симптоми, типични и гипотоническому, и гипертоническому тип. Каква част от вегетативната нервна система, в кой момент ще надделее, тези симптоми ще са присъщи на състоянието на пациента.

Видео: как се проявява НЦД?

Кризы нейроциркуляторной дистония

Нейроциркуляторная дистония, възникнала в детството, с течение на времето може да се «обогатява» симптоми и при по-млади хора се даде по-ярки вегетативни прояви под формата на кризите. Пристъпи при нейроциркуляторной дистония също зависят от вида си, въпреки че често не разполагат с ярки картини на удобства, а са смесени. Висока активност на парасимпатического отдел АНО може да даде вагоинсулярный криза, за която са характерни следните признаци:

 • Потене и гадене;
 • Внезапна слабост и потъмняване на очите;
 • Понижаване на кръвното налягане и на температурата на тялото;
 • Забавяне на пулса.

След вагоинсулярного криза болни в продължение на няколко дни, все още се чувства съкрушеност и слабост, периодично да се чувствате замаяни.

Когато симпатический отдел поема «първенството» се развива друга разновидност на нейроциркуляторной дисфункция. Нейроциркуляторная дистония с симпатоадреналовыми кризите се усеща внезапна поява на незаслужено страх, който бързо се прибавя:

 1. Интензивен главоболие;
 2. Болка в сърцето;
 3. Повишаване на кръвното налягане и на температурата на тялото;
 4. Появата на охлаждане;
 5. Зачервяване на кожата или придобиване на бледности.

Видео: как да се справим с решетка НЦД?

Вегетативна дисфункция и бременност

Въпреки че бременността е състояние и физиологично, но точно тогава може да се прояви нейроциркуляторная дистония, преминаващ латентна (скрита), защото при бременност тялото е възстановен и се готви за раждането на новия живот. Значителни промени подложени на хормоналния фон – регулатор на всички процеси на бременността. Вътрешни органи са «подредени» по различен начин, освобождавайки място за всички нарастващия матката. И всичко това е под контрола на вегетативната нервна система, която и без такова натоварване не винаги се справи, а тук…

Жените, страдащи НЦД, за своята бременност могат да научат още преди теста, тъй като първият знак може да се превърне в безсъзнание. Нейроциркуляторная дисфункция по време на бременност е по-силно изразена клинична картина, поради бременност протича по-трудно.

Реакция на всичко, което «не е така», сълзите на всеки повод, болки в сърцето и избухване, намаляване на АДА, а в транспорта-добре и да не се ходи…на Бременни често посещава чувство за недостиг на въздух и на застоял въздух, а като нейроциркуляторную дисфункция дори да знаят «миризмата на прясно раздуване».

Но всичко може да не е толкова лошо и не трябва да се разочароват. Забелязал много случаи на изчезване на проявите на НЦД след раждането. Какво е това причината – това ли е «създаването на ред» в организма на жената, дали отговорно занимание, което е свързано с грижите за бебето – не е известно. Но болни и често сами казват, че ако отвличане на вниманието от важните неща, вегето-съдова комплексът се отдалечава.

Болест или синдром?

Спор за вегето-съдови нарушения, за това, как все пак да им се обадя, учените умове, така и не се колебаят. Вегето-съдова дистония се счита за по-правилно заглавие, тъй като то изразява патогенезата на заболяването. Най-новата тенденция в определянето на това състояние се превърна в синдром на вегетативната дистония, който от това не стана по-независима единица в Международната класификация на болестите (МКБ).

Код по МКБ 10 за нейроциркуляторной дистония – F45.3, където буквата F показва психогенное произход, че, като цяло, има място. По същата класификация НЦД призната не е заболяване, а симптомокомплексом, възникващи в резултат на неадекватно поведение на вегетативната нервна система (несогласованное и неравновесное взаимодействието на две участъци АНО: симпатичен и парасимпатического). Едва ли хората, които са добре запознати с този комплекс от симптоми, от това «полегчает», но в днешно време това е така.

READ  Слаби съдове: мозъка, сърцето, в носа, симптоми, какво да правя

Много въпроси предизвиква вегето-съдова дисфункция, когато дойде време да изчистите дълговете си за Родината. Като съвместими нейроциркуляторная дистония и служба в армията? Как разнообразни прояви, по същия начин трябва да се подходи.

Подготовка за военен дълг: НЦД и армия

Разбира се, някои, защото се стремят да запълнят редиците на защитниците на Отечеството, че и за болестите забравят. Или крият? Други, напротив, като от детството запис в карта — НЦД, се опитва да се освободи от военни задължения. Във връзка с това, подходът на комисията трябва да бъде безпристрастен и гъвкав. От една страна, виждайки новобранец за първи път, който не изисква никакви оплаквания и «почивки в битка», която издава само ниско или високо (по-долу 100/60 или по-160/100) налягане и изрично вегетативни разстройства на «лицето», в дишането и сърдечния ритъма, може да задоволи желанието му. Обаче квалифицирана комисия трябва да разберете, че за първи път, периодично или постоянно. По същия начин е положението с тези, които имат маса от оплаквания, а за болест казват само оскъдни записване в детска картичка. Разбира се, има и средно: клиника има и оплаквания, сочещи за наличието на автономната нарушения. Във всички случаи задачата на комисията да разберете:

 • Има ли някакви оплаквания постоянни;
 • Твърдо ли отровни или понижено кръвно налягане;
 • Има ли кардиалгии и нарушение на сърдечния ритъм;
 • Колко симптоми НЦД влияят върху производителността на новобранец.

За да проучи състоянието на здравето на младия човек, без да се провалят вкарват свързани специалисти (невролог, кардиолог, офталмолог, ендокринолог, един audiologist).

Освен това, при разглеждането на въпроса за годността за военна служба в случай на нейроциркуляторной дистония, прекарват дифференциальную диагноза с други болести за уточняване на диагнозата и за изключване на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърцето и белите дробове, които могат да имат прилики с НЦД в симптоматике.

На кого звучи «Сбогом славянки»?

За обективен подход към решаване на въпроса, новобранец изпращат в стационар за изследване, след което той може да се счита за временно негоден по супени 48. В такъв случай, млад мъж подлежи на лечение за нейроциркуляторной дистония, но ако то се оказва неефективна, а симптоматика показва устойчиви нарушения на вегетативната инервация, новобранец не подлежи на служба в армията и получава военен билет с маркировка за неспособността на супена 47 «а».

По подобен начин комисията идва и с тези юношами, които ясно може да се проследи устойчиви на вегето-съдови нарушения с повишаване или понижаване на налягането, са налице ясни признаци на нарушения в сърдечния ритъм, болки в сърцето носи постоянен характер.

Е, а този, който е имал една единствена запис за заболяване на вегетативната нервна система, но не потвърди го с чест трябва да замине да служи на Родината и Отечеството. Стара, но все още е неизменен и неповторим, походът на Василий Иванович Агапкина своята тържественост накара да започнете да плаче родна майка и любима… нищо Страшно – ще мине малко време и здрави, возмужавший и уверени в себе си последния новобранец, ще се върне у дома, напълно да забравят за болестта.

И все пак: какво да правя с нея?

Да се говори за нейроциркуляторной дистония може да бъде дълго и много, в полза и много имена на тази патология, и разнообразието го позволява. Но тези, които имат такова «щастие» се търсят начини да се спасят от този симптомокомплекса, който доста отрови живота и се проявява в най-неочаквани ситуации. Като цяло, значителна част от човечеството се заема въпросът, как да се лекува нейроциркуляторную дистонию, с още десетина имена. Защото промяната на името по никакъв начин не се отрази на здравето на пациента.

Колкото и да е странно, вегето-съдова дисфункция не обича гиподинамию. И независимо от това, че прояви на болестта, особено забележимо след физическо натоварване, фитнес пациентът не само не вреди, но и показва. Вярно е, че трябва да говорим за целенасочена, лечебна физкультуре, дозиран и обдуманной.

Задължително спазване на режим на труд и почивка и е неразделна част от лечебния процес. Разбира се, на работа нощна смяна, липсата на сън, продължително занимание близо до монитора, едва ли ще усетите лекота в главата и в тялото. А ето и свеж въздух, спокойно вечерни разходки, топла вана с успокояващи билки, напротив, ще осигури добър здравословен сън и ще подобрят настроението.

Психоэмоциональному състоянието на пациентите трябва да се обърне специално внимание. Избягвате стресови ситуации, участват аутотренингом, да вземе успокояващ чай и да направи всичко възможно, за да създаде спокойна доброжелательную обстановка в дома и в екип за себе си и околните.

READ  Като нали геморроидальный възел себе си: инструкция

Колко банално ще прозвучи, но и тук значителна роля принадлежи на диета. Нейроциркуляторной дистония «не ми харесва», нито подправки, нито солени ястия, нито алкохол. Всичко, което възбужда нервната система, може да влоши време на процеса, така че е добре да избягвате излишества и не нагружаться. А ето храни, богати на калий (патладжан, картофи, банани, сушени сини сливи и кайсии), «харесат» «капризна» на нервната система.

Лечение, прописанное лекар

Медикаментозно лечение при нейроциркуляторных заболявания е много желателно да се извърши с общеоздоровительными дейности и физиопроцедурами. Лечебен масаж, електрофореза с успокояващи средства на воротниковую зона, электросон и кръгли душове — ще допринесе за укрепване на нервната система и да се даде положителни емоции, на които толкова се нуждаят от пациентите с нейроциркуляторной дистония.

А каква чудесна процедура – акупунктура. Използвайки го, можете за дълго да се откаже от лекарства и се чувствам отлично, само благодарение на годишния повторение на акупунктура. Поставен в нервно-мускулни снопове, тънки златни или платина своеобразен ще доведе до дълготрайна и устойчива ремисия, и болестта ще отстъпи…

Съвет и антиоксидантен комплекс (Д-р Тайсс, геровитал и други) ще бъдат чудесно допълнение към тонизиращ събития.

Лекарствени средства за лечение на нейроциркуляторной дистония се приемат по препоръка на лекар и са написани за тях. Никакви съвети на приятелки, и интернет, тук е скрит, тъй като медикаментозно лечение се назначава с оглед на кръвното налягане, наличието на кардиалгий и състоянието на сърдечния ритъм. Ясно е, че ще помогне на пациентите с високо кръвно налягане, това може да пагубно ще се отрази на състоянието на хората с ниски АДА, така че едва ли при гипотоническом вид ще бъде показан эгилок (бета-адреноблокатор). Лекарства за регулиране на сърдечния ритъм, сериозни и изискват специално внимание, така че «самодейност» в подобни случаи — до нищо.

Често пациентите с вегетативни нарушения предписват лекарства от групата на транквиланти – адаптол, афобазол, грандаксин. Забележително въздействие оказва на растителния препарат гелариум, притежаващи антидепрессивными свойства. За облекчаване на спазми често се предписват беллатаминал, който, освен това, дава седативен ефект.

Глог, валериана, motherwort – алкохолни екстракти от тези на растенията са много запознати пациенти с нейроциркуляторной дистония, те постоянно се съхраняват в домашната си аптечка и изпълняват функция на «бърза помощ».

Видео: мнението на специалист за НЦД

Да може да помогне на традиционната медицина?

Разнообразието от рецепти за лечение на народни средства за защита нейроциркуляторной дистония изумява още повече, отколкото разнообразие на клиничните прояви. Контрастни душове, дихателна гимнастика тибетски монаси и австрийския лечител Рудолф Бройса, без съмнение, са чудесни, но хората някак си повече предпочита руски «творенье». Популярна напитка от църковно «Кагора» и смес от сок от чесън, лимон, цвекло, моркови и репички, сдобренное натурален пчелен мед, се предава «от уста на уста и от поколение на поколение».

Обаче за третиране на народни средства за защита НЦД трябва да не забравяме за налягане, така че народни лечители препоръчват също така, че разни лечение. Например, при повишено АД е популярно да се прилагат запарки от листа от мента и бяла бреза, невен и копър семена. Добре намаляват налягането на алкохол, екстракти от магнолия и бял имел.

Чай здрав и кафе при гипертоническом вид НЦД не се препоръчват, но на сутринта може да се пие изумителен на чайките, приготвена в домашни условия:

 • Сухи плодове, боровинки, арония, касис и берберис, взети в равни части, перемалываются, разбъркват и се употребяват, наводнена с вряла вода.

При нормални показатели на кръвното налягане и тенденция към намаляване на настойки, бял оман, бессмертника, пият прясно изцедени сокове от моркови и плодове от шипка. Говори се, много помага.

Разбира се, корен от валериан (може да се навътре се вземат, може да се правят бани), глог, топло мляко с мед за през нощта – знаят всички. Тези народни средства за защита, може би, във всеки дом, дори и там, където не «живеят» нейроциркуляторные разстройство.

Как е диагноза?

Синдром на вегетативна дистония не се основава само на оплаквания на пациента. Преди лекарят ще определи диагноза, пациентът трябва да бъде подложен на тестове и да мине инструментални изследвания, така че основните етапи в пътя» към НЦД ще бъдат:

 1. Общи изследвания на кръв и урина, които при това заболяване не се отклонява от нормата;
 2. Профил на АД в продължение на 10-14 дни за установяване на вида НЦД;
 3. ЕХОГРАФИЯ на бъбреците и сърцето си за изключване на самостоятелни заболявания на тези органи;
 4. Реоэнцефалография;
 5. ЕКГ, ФКГ, эхоКГ;
 6. Консултация ендокринолог, отоларинголога, невролог, очен лекар.

Освен това, често, за да се установи причина възниква необходимостта от подробни изследвания на функцията на бъбреците, надбъбречните жлези, хипоталамуса и щитовидната жлеза.

Видео: нейроциркуляторная дистония в ток-шоу «Без рецепта»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00158 sec