Нейропротекторы, нейропротекторные лекарства: списък на действие

Нейропротекторы – група фармацевтични средства, защищающих клетките на нервната система от въздействието на негативните фактори. Те помагат бързо да се адаптира и структури от мозъчния до патологични промени, които протичат в организма при инсульте, TBI, неврологични заболявания. Нейропротекция позволява да се поддържа структурата и функцията на невроните. Под въздействието на нейропротекторных лекарства нормализира обмяната на веществата в мозъка и подобрява доставките на енергия в нервните клетки. Специалисти-учените започнаха активно да предписват на болни тези лекарства от края на миналия век.

Нейропротекторы — това е цитопротекторные лекарства, действието на които се осигурява корекция мембраностабилизирующего, метаболитни и медиаторного баланс. Нейропротекторным действие има всяко вещество, защитата на клетките от разрушение.

По механизъм на действие се отделят следните групи нейропротекторов:

 • Ноотропы,
 • Антиоксидантни средства,
 • Съдови лекарства,
 • Лекарства комбинирано действие,
 • Адаптогенные средства.

Нейропротекторы или церебропротекторы представляват лекарства, купирующие или ограничаване увреждането на тъканите на мозъка, причината за която се превърна в остро възникнала хипоксия и исхемия. В резултат на мозъчен процес умират клетки, възникват гипоксические, метаболитни и микроциркуляторные промени във всички органи и тъкани, чак до развитие на органна недостатъчност. За предотвратяване на увреждане на невроните при исхемия се използва нейропротекторы. Те подобряват обмяната на веществата, намаляват процесите на окисляване, повишават антиоксидантна защита, подобряване на гемодинамику. Нейропротекторы позволяват да предупредя увреждане на нервната тъкан при честата смяна на климата, след нейроэмоционального на стрес и пренапрежение. Благодарение на това те се прилагат не само за лечебна, но и с превантивна цел.

За лечение на деца, се използва огромно количество нейропротекторов с различни механизми на действие в дози, подходящи за възрастта и масата на тялото. Сред тях са типични ноотропы — «Пирацетам», витамини — «Нейробион», нейропептиды — «Семакс», «Церебролизин».

Пак лекарства повишават резистентността на нервните клетки до агресивно излагане на травматични фактори, интоксикация, хипоксия. Тези лекарства притежават психостимулирующим и седативен ефект, намаляват чувството на разбитости и депресия, отстраняват прояви на астенического синдром. Нейропротекторы въздействат на една по-висша нервна дейност, възприемането на информация, засилване на интелигентни функции. Мнемотропный ефект е подобряване на паметта и способността за учене, адаптогенный — повиши способността на тялото да устои на вредните влияния на околната среда.

Под влияние на нейротропных средства се подобрява кръвоснабдяването на мозъка, намалява се главоболие и виене на свят, изчезват други вегетативни нарушения. При пациенти, се появи яснота на съзнанието и повишава нивото на будност. Тези лекарства не предизвикват пристрастяване и психомоторна възбуда.

Ноотропные лекарства

Ноотропы — лекарства, стимулиращи обмяната на веществата в нервната тъкан и устраняющие нервно-психично разстройство. Те ще се подмлади тялото, удължават живота, активират процеса на обучение и ускорява запаметяването. Терминът «ноотропный» в превод от гръцки език буквално означава «да променя ума».

 • «Пирацетам» — най-известният представител на ноотропных лекарства, широко използван в съвременната традиционна медицина за лечение на психоневрологических заболявания. Той повишава концентрацията на АТФ в мозъка, стимулира синтеза на РНК и липиди в клетките. «Пирацетам» предписват на болни в период на рехабилитация след остра исхемия на мозъка. Лекарството е първият ноотропом, който се синтезира в Белгия през миналия век. Учени е било установено, че това е лекарството значително подобрява умствената дейност и възприемането на информация.
 • «Церебролизин» представлява хидролизат, който е получен от мозъка на млади прасета. Това е частично разрушен от суроватъчен протеин, обогатен с аминопептидами. Благодарение на ниската молекулярна маса «Церебролизин» бързо прониква през кръвно-мозъчната бариера, съответно клетки на мозъка и оказва своето терапевтично действие. Това лекарство от природен произход, поради което то няма противопоказания и рядко причинява странични ефекти.
 • «Семакс» – синтетичен нейропептидный комплекс, ефрр изразени ноотропное действие. Той е аналог на фрагмент адренокортикотропного хормон, но не е хормоналната активност и не влияе на работата на надбъбречните жлези. «Семакс» нагажда работата на мозъка и допринася за устойчивост на стрессорным повреди, хипоксия и исхемия. Това лекарство е също така антиоксидант, антигипоксантом и ангиопротектором.
 • «Цераксон» се предписва на пациенти, претърпели удар. Той възстановява повредени мембрани на нервните клетки и предпазва от по-нататъшна разруха. Пациенти с ОМТ лекарство позволява бързо да се измъкнем от посттравматической кома, намалява интензивността на неврологични симптоми и продължителност на рехабилитационен период. При пациенти след активна терапия лекарство изчезват такива клинични признаци, като безынициативность, влошаване на паметта, трудности в процеса на самообслужване, повишава общото ниво на съзнанието.
 • «Пикамилон» — лекарство, под въздействието на който подобрява мозъчното кръвообращение, активира обмяната на веществата в тъканите на главния мозък. Лекарството притежава качества антигипоксанта, антиоксидант, антиагреганта и едновременно успокоително. При това да не се случва потискане на ЦНС, не се появяват сънливост и летаргия. «Пикамилон» премахва симптомите на умора и психоэмоциональных претоварване.

Антиоксиданти

Антиоксиданти — лекарства за неутрализиране на тези патогенное въздействие на свободните радикали. След третиране на клетките на тялото се обновяват и оздоравливаются. Антигипоксанты подобряват рециклиране на циркулира в организма кислород и повишават устойчивостта на клетките към хипоксия. Те предотвратяват, намаляват и премахват проявите на кислороден дефицит, за поддържане на енергийния обмен на оптимално ниво.

Списък на лекарства-нейропротекторов с антиоксидантно действие:

 1. «Мексидол» е ефективен в борбата с гипоксией, ишемией, спазми. Лекарство повишава съпротивлението на организма към стрес, стимулират го адаптационните възможности на повреждающему влияния на околната среда. Това лекарство се включват в комплексното лечение на дисциркуляторных промени, които настъпват в мозъка. Под влиянието на «Мексидола» подобряване на процесите на възприятие и възпроизвеждане на информация, особено при по-възрастни лица, намалява алкохолна интоксикация на организма.
 2. «Эмоксипин» повишава активността на антиоксидантните ензими, намалява образуването на простагландини, пречи на тромбоагрегации. «Эмоксипин» се предписва на пациенти със симптоми на остра мозъчна и коронарна недостатъчност, глаукома, внутриглазных кръвоизливи, диабетна ретинопатия.
 3. «Глицин» — аминокиселина, която е естествен метаболит на мозъка и влияние върху функционалното състояние на неговата специализирана системи и неспецифични структури. Това е невротрансмитер, който регулира обменните процеси в ЦНС. Под влияние на лекарството намалява психо-емоционалното напрежение, подобрява работата на мозъка, намалява тежестта на астения и патологична зависимост към алкохол. «Глицин» има антистрессовое и успокояващ ефект.
 4. «Глутаминова киселина» — лекарство, стимулира процесите на възстановяване в организма, нормализующий обмяната на веществата и предаването на нервните импулси. Той повишава устойчивостта на мозъчните клетки към хипоксия и защитава организма от токсичното въздействие на отровни вещества, алкохол, някои лекарства. Лекарството се предписва на пациенти с шизофрения, епилепсия, психозами, безсъние, енцефалит и менингит. «Глутаминова киселина» е включено в цялостна терапия детска церебрална парализа, полиомиелит, болест на Даун.
 5. «Компламин» — нейротропное лекарство, улучшающее кръвоснабдяването на мозъка, благоприятства притока на наситена с кислород кръв към мозъчната тъкан, по-голямата обобщаване на тромбоцитите. «Компламин» е непреки антиоксидант, който активира липиден и въглехидрати обмен, има гепатопротекторным ефект.

Съдови лекарства

Класификация на най-прилаганите съдови лекарства: антикоагуланти, антиагреганты, вазодилататоры, блокери на калциевите канали.

 • Антикоагуланти: «Хепарин», «Синкумарин», «Варфарин», «Фенилин». Тези лекарства е антикоагуланти, които нарушават биосинтеза на фактори на съсирване на кръвта и възпрепятстват техните свойства.
 • Антиагрегантным действие има «Ацетилсалициловата киселина». Тя инактивира ензима циклооксигеназу и намалява обобщаване на тромбоцитите. Освен това, това лекарство има косвени антикоагуляционные имоти, регистрирано чрез потъпкване на фактори на съсирване на кръвта. «Ацетилсалициловую киселина» се предписва с превантивна цел на лица с нарушения на мозъчното кръвообращение, претърпели инсулт и инфаркт на миокарда. «Плавикс» и «Тиклид» са аналози на «Аспирин». Ги предписват в тези случаи, когато ги «Ацетилсалициловата киселина» е неефективна или противопоказан.
 • «Циннаризин» подобрява плавността на кръвта, увеличава устойчивостта на мускулните влакна към хипоксия, повишава пластичността на червените кръвни телца. Под негово въздействие на кръвоносните съдове на главния мозък се разширяват, подобрява мозъчната кръвта, активира биоэлектрическая способността на нервните клетки. «Циннаризин» притежава спазмолитично и противогистаминным действие, намалява реакцията на някои вазоконстриктор вещества, намалява възбудимостта на вестибуларния апарат, при това без да влияе върху кръвното налягане и сърдечната честота на сърцето. Той облекчава спазми на кръвоносните съдове и намалява цереброастенические прояви на: шум в ушите и главоболие, силен. Предписва медикамент болните с ишемическим инсулт, энцефалопатией, болест на Мениер, деменция, амнезией и други патологиями, сопровождающимися виене на свят и главоболие.
 • «Винпоцетин» — полусинтетический вазодилататор, премахване на гипоксию и стъпка на устойчивостта на невроните към недостиг на кислород. Той намалява обобщаване на тромбоцитите, подобрява церебрална притока на кръв, най-вече в ишемизированных части на мозъка. «Винпоцетин» и «Циннаризин» са антигипоксантами косвени действия. Техният терапевтичен ефект се дължи на превод на организма към по-ниско ниво на функциониране, което позволява да извърши пълноценен физическата и умствената работа. Противогипоксическое действието на тези медикаменти се смята за опосредованным.

 • «Трентал» разширява кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията и церебрална притока на кръв, осигурява на клетките на мозъка с необходимата храна, активира обменните процеси. Той е ефективен при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб и други заболявания, придружени от значително влошаване на местните притока на кръв. Основното активно вещество на лекарството води до релаксация на гладка мускулна стените на кръвоносните съдове, увеличава техният диаметър, подобрява еластичността на стените на червени кръвни телца, поради което те спокойно преминават през кръвоносните съдове микроциркуляторного на речното корито. Лекарството се разширява предимно кръвоносните съдове на сърцето и структури на главния мозък.

Лекарства с комбиниран ефект

Нейропротекторные лекарства комбинирано действие притежават метаболическими и вазоактивными свойства, които осигуряват бърз и най-добър терапевтичен ефект при лечение с ниски дози активни вещества.

 1. «Тиоцетам» има взамопотенциирующим действие на «Пирацетама» и «Тиотриазолина». Заедно с церебропротекторными и ноотропными свойства, лекарство има антигипоксическим, кардиопротекторным, гепатопротекторным, болест-модифициращи антиревматични лекарства ефекти. «Тиоцетам» предписва на пациенти, страдащи от заболявания на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб, вирусни инфекции.
 2. «Фезам» — лекарство, increaser на кръвоносните съдове, който подобрява усвояването от организма кислород, спомага за повишаване на устойчивостта му към кислородна недостатъчност. В състава на лекарства се предлагат два компонента за «Пирацетам» и «Циннаризин». Те са нейропротекторными средства и подобряват устойчивостта на нервните клетки към хипоксия. «Фезам» ускорява метаболизма на протеини и рециклиране на глюкоза от клетките, подобрява межнейронную трансфер в ЦНС и стимулира кръвоснабдяването ишемизированных части на мозъка. Астенический, интоксикационный и психоорганический синдроми, нарушение на мисленето, паметта и настроението — показания за употреба «Фезама».

Адаптогени

До адаптогенам са средство от растителен произход, притежаващи нейротропным ефект. Най-често срещаните сред тях са: тинктура от сибирски женшен, женшен, китайска магнолия. Те са предназначени за борба с умора, стрес, анорексия, гипофункцией на половите жлези. Използва се адаптогени, за да се улесни аклиматизация, профилактика на настинки, ускоряване на възстановяването след остри заболявания.

 • «Течен екстракт от сибирски женшен» е фитопрепарат, ефрр тоник действие върху организма на човека. Това е хранителна добавка, за направата на които се използват корените на едно растение. Нейропротектор стимулира имунитета и адаптационните възможности на организма. Под влияние на лекарството намалява сънливост, ускорява обмяната на веществата, подобрява апетита, намалява риска от развитие на рак.
 • «Настойка от жен-шен» е с растителен произход и оказва положително влияние върху обмяната на веществата в организма. Препаратът стимулира работата на кръвоносната и нервната система на човека. Той се използва в състава на общеукрепляющей терапия при немощни пациенти. «Настойка от жен-шен» е метаболитен, противорвотным и биостимулирующим средство, което помага на организма да се адаптира при атипични натоварвания, подобрява налягане, намалява нивото на захар в кръвта.
 • «Настойка от китайски магнолия» е често срещано средство, което позволява да се отървете от сънливост, бърза утомляемости и дълго време да се заредите с нова енергия. Това е средство, възстановява състояние, след като депресия, осигурява прилив на физически сили, отлично тонизиращо, притежава освежаващо и стимулиращо действие.
READ  Стенокардия съдови заболявания: причини, симптоми, първа помощ, лечение, народни средства за защита от коронарна недостатъчност

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec