Неутрофили в кръвта: норма, причините за повишаване и понижаване на дете, на възрастен

Каква роля играят неутрофили в кръвта

Кръвта на човек се състои от плазма и се претеглят в нея униформи клетки – еритроцити, тромбоцити и левкоцити. Всяка група клетки на кръвта е различна не само по структурни показатели, но и функционално натоварване. И всеки от тези видове клетки, разделени от своя страна на няколко подвида. Каква е ролята на неутрофили в кръвта?

Общата идея

Lactic, които в организма защитна функция, са разделени на две групи – гранулоцити и агранулоциты. Това разделяне се определя от наличието или липсата на кръвна плазма лейкоцитарной клетки специални включвания под формата на гранули. При това всяка от тези групи левкоцити включва в себе си няколко подвида. Нейтрофильные клетки имат плазмени включване, съответно, те се отнасят към групата на гранулоцити.

Значението на лабораторни изследвания

Какво означава лабораторно определяне на неутрофилите кръв? При провеждането на клинично проучване кръвта на неутрофили специалисти определят не просто нивото на съдържание в кръвта на белите кръвни клетки, но се извършва задълбочено проучване на лейкоцитарной формули, т.е. изчисляват броя и процентното съотношение на всички видове защитни клетки.

Определяне на броя на неутрофилите е огромно диагностично значение, тъй като тази група от клетки е най-голяма сред всички останали елементи на кръвта. Значението им е огромно, тъй като точно неутрофили активират в организма процеси фагоцитоза при навлизането в него на патогенни агенти. Характерна особеност на нейтрофильных клетки е, че те могат да си взаимодействат с агенти, надминаващи техните размери няколко пъти.

Норма

Лабораторни показатели норма на неутрофилите при мъжете и на жените не зависи от пол обследуемого на човека, а се променят в зависимост от възрастта.

В кровеносном начин едновременно у човека присъства няколко форми на нейтрофильных клетки, различни по степен на зрялост. При незрели неутрофили ядрото има вид на пръчки, на основата на зрелите неутрофили, разделена на специални перетяжками на няколко части. Разлика в структурата на ядрото на неутрофилите обуславя разделянето им палочко — и сегментоядерные.

Има шест форми на зрялост нейтрофильных клетки, две от които са отбелязани в лабораторни анализи в здраво тяло, а останалите са идентифицирани в случай на развитие на тежка патологичния процес.

В бланките лабораторни изследвания на кръв граф «неутрофили» липсва. В заключение се издава резултат от определянето на съдържанието на незрели и сегментоядерных клетки неутрофили. В здравословен организма количество незрели неутрофили не надвишава 12% при новородени, при всички останали възрастови категории на този показател е в диапазона 1 – 5%. Максимален брой сегментоядерных на неутрофилите е характерно също за период от новорожденности (50 – 70%), с увеличаване на възрастта броят на зрели клетки постепенно намалява и се инсталира в рамките на 40 – 60%.

READ  Сарком на Капоши: видове, при ХИВ-инфекция, първите симптоми, лечение и прогноза

Дете

Най-бурно се променя съдържанието на сегментоядерных на неутрофилите в кръвта на бебето:

 • при новородени – 50 – 70%;
 • в рамките на първата седмица от живота стойности са намалени до 35 – 55%;
 • на втората седмица от живота границите на нормата се намалява до 25 – 45%;
 • 1 месец и се отбелязва спад на съдържанието на данните клетки до 17 – 30%;
 • 1 година – 45 – 65%;
 • 5 години – 35 – 55%;
 • след 6 години нивото на съдържанието съответства на възрастни категория – 40 – 60%.

Максимален брой палочкоядерных на неутрофилите се наблюдава при новородени – 5 – 12%. Нивото на съдържание на незрели неутрофили в детската тялото остава почти непроменена след първата седмица от живота – 1 – 5%.

Повишаване на

Причините нейтрофилии (повишаване на неутрофилите) могат да бъдат физиологични и патологическими.

Физиологични фактори

Сред физиологични фактори на този състоянието на отделят увеличените физически и емоционално натоварване, наличието на стресови условия, както и процеса на храносмилането. В първия триместър на бременността, физиологична нейтрофилия се развива като защитна реакция на организма на жената, която е насочена към създаване на възможно най-безопасни условия за растежа и развитието на нероденото дете. В изброените случаи нарастване на броя на неутрофилите се случва на фона на опазване в рамките на нормалното всички останали показатели на кръв и липсата на патологична симптоматика.

Патологични причини

Увеличени неутрофили в кръвта могат да бъдат и в резултат на напредъка в организма на различни патологични процеси:

 • остър период на развитие на инфекциозен процес с различна етиология, която се характеризира с образуването в организма гнойного огнището на възпалението;
 • наличието в организма на парцела некротизированных на тъканите, например при развитието на инфаркт на миокарда;
 • генерализация на инфекцията процес (сепсис);
 • поражение на костния мозък в резултат на въздействието на токсични вещества;
 • изготвен в близкото минало ваксинация;
 • разпадането на злокачествени образувания;
 • ботулизъм. При това действие на неутрофилите е насочена към неутрализиране на токсини, попадащи в организма отвън.

Също така в общия анализ на кръвта нейтрофилия може да се наблюдава в период на възстановяване.

Характерна особеност на нейтрофильных клетки е, че те си взаимодействат предимно с бактериални клетки, както и на вируси почти не реагира. Това е от значение за извършване на диференциална диагноза на патологичния процес.

По дефиниция това колко на брой на неутрофилите надвишава нормата, може да се направят изводи за стадия на развитие и тежестта на нейтрофилии.

Има три степени на развитие нейтрофилии:

 • умерено увеличение на концентрацията на клетки до 10*109/л;
 • изразена – до 20*109/л;
 • тежка – до 60*109/l.
READ  Лечение на разширени вени на краката лазерно лечение, лекарства и народни средства за защита

Понижаване на

Ако лабораторно е установено, че неутрофили понижи в кръвта, това говори за развитие на изключително тежки нарушения в организма и рязко отслабване на неговите защитни механизми.

Намаляване на броя на неутрофилите в кръвта (неутропения) е възможно в следните случаи:

 • изключително тежко протичането на основното заболяване, в резултат на което се случва смъртта на прекомерно количество неутрофили. Подобна картина в анализи могат да се наблюдават при развитието на такива острозаразных заболявания като коремен тиф, туляремия. Също и неутропения се наблюдава при вирусни поражение на организма, когато се понижи lactic в кръвта;
 • нарушение на процесите на формиране на нови неутрофили от костния мозък в резултат на намаляване на броя на структурните елементи. Поражение на костния мозък може да се случи в резултат на негативното влияние на някои медикаменти, йонизираща радиация, провеждане на комплексно лечение на рак (химиотерапия, подсилена методи на лъчетерапия);
 • развитието на онкологични заболявания на кръвта.

Както и в случай на нейтрофилии, има три степени на нейтропении:

 • мека – намаляване на нивото на неутрофилите до 1*109/л;
 • разумна – намаляване на концентрацията до 0.5*109/л;
 • тежък – съдържанието на клетки на по-малко от 0.5*109/l.

Причините за намаляване на нивото на неутрофилите в кръвта могат да се дължат на физиологични процеси, както и при нейтропении.

Според множество изследвания бе установено, че до 25% от населението на земното кълбо имат постоянен намалява нивото на неутрофилите. При това тези хора са изчезнали някакви оплаквания за здравето си и в лабораторни резултати от изследване на кръвта на всички останали показатели са в рамките на нормалното.

Също така известни случаи на зависимост на съдържанието на неутрофилите в кръвта от индивидуалните биологични ритми. При някои хора периодично се отбелязва пълното изчезване на тези форми на клетките с одномоментным покачване на броя други видове левкоцити – моноцитов и еозинофилите в кръвта. При това липсват патологична симптоматика. След известно време на показатели за лабораторно изследване дойде в нормално състояние самостоятелно, без специализиран намеса.

Още една физиологична причина за намаляване на нейтрофильных клетки в организма е генетично заболяване – неутропения Костмана, която се характеризира с пълна липса на неутрофилите. Децата с тази диагноза в рамките на първата година от живота са изложени на висок риск от генерализации и най-малката инфекциозен процес, но ако детето оцелява в рамките на този период, в бъдеще липсата на неутрофили, се компенсира от организма чрез повишаване на моноцитов и еозинофилите. При това се очертава доста положителни прогнози на дадено заболяване, бебето може да живее много години.

READ  Болести на кръвта при децата са: анемия, левкемия, причини, симптоми, лечение

Заключение

Като най-многобройна група от клетки сред всички видове униформи, елементи на кръвта, неутрофили играят огромна роля в диагностични процес. Всяко отклонение на показателите на неутрофилите в кръвта изискват провеждането на допълнително проучване, за да установи истинската причина за нарушения. В някои случаи се налага промяна на броя на неутрофили може да се дължи на физиологични процеси и да не предизвиква никакъв страх. Въпреки това, често пъти с промяна на концентрацията на този тип клетки е първият признак на развитие на изключително тежки състояния, които изискват сериозен подход за тяхното отстраняване.

Навременното установяване на провокиращи фактори и навреме предприети мерки за отстраняване на техните действия помага да се избегне развитието на усложнения. Така че, ако намаляването на нивото на неутрофилите причинено от развитието на дисбаланс в организма хранителни вещества, навреме се проведе корекция на настоящото състояние (определяне на курса витаминотерапии или специално подбрани диета) бързо, ще показатели съдържание на неутрофилите в нормални граници.

Ако количествени промени на неутрофилите са настъпили на фона на прием на някои лекарства, като едно от страничните ефекти на действията им, лекарят ще преразгледа разработена тактика на лечение и изберат други лекарствени средства.

Специфични терапевтични мерки, насочени директно към корекция на съдържание в кръвта на неутрофилите, в съвременната медицина не съществува. За това, за да доведе на този показател е в границите на нормата на неутрофилите, трябва да се премахнат действие провоцирующего фактор, за да се премахне болестта, спровоцировавшее промяната на лабораторните показатели на кръвта.

След като се възстанови от основното заболяване, нивото на съдържанието на неутрофилите обикновено идва в норма себе си.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec