Нисък хемоглобин в кръвта: симптоми, причини, видове, лечение

Нисък хемоглобин

С всеки изминал ден все повече хора се сблъскват с различни предизвикателства по отношение на здравето. На първо място, често индикатори за влошаване на състоянието на организма е нисък хемоглобина в кръвта. Освен това, ако навреме не се реши този проблем, то това поражда сериозни последици: тъкани на тялото спират да получават достатъчно количество кислород. По този начин ще създаде натиск върху сърдечно-съдовата и дихателната система, което в крайна сметка води до общо изтощение и рязко намаляване на имунитета.

Причини

И така, ако сте открили у себе си симптоми, които могат да говорят за възможни отклонения от нормата хемоглобин, преминали общ анализ на кръвта и, за съжаление, вашите опасения са потвърдени, тогава ще трябва веднага да разберете какво може да се дължи проблемът.

Има три основни причини за нисък хемоглобин. Първата – в организма не е достатъчно нивото на желязо в кръвта, което не позволява да произвежда хемоглобин в достатъчно количество. Тази причина за ниско на протеини в кръвта е най-често срещаната. Недостиг на желязо в организма се дължи на факта, че човек не изяжда необходимото количество продукти с правилния съдържание на елемента. Освен това, процесът на намаляване на хемоглобина се случва в сравнително кратко време (няколко часа), а се възстановява по-дълъг период.

Втората възможна причина за ниска хемоглобин може да има недостиг от желязо, а на специални ензими в кръвта и катализатори, които играят важна роля в процеса на синтеза на хемоглобина. Тоест, човек взема под внимание други задължителни детайли на хранителния режим, поради което не се случват важни химични реакции в организма. Показателите на хемоглобина при бременните също може да намалее.

Катализатори действат витамини от групата В, С, РР. Най-големият фактор на влияние при процеса на синтеза на хемоглобин – витамин B9, без който химични реакции всъщност са невъзможни. И не малка роля играе аскорбинова киселина в ролята на витамин С, който ускорява всички процеси в тялото и ви позволява да абсорбира максимално желязо от храната.

Третата причина за нисък хемоглобин при човека е скрито вътрешно кървене, което е причина за вътрешни загуби на хемоглобина. Този проблем се намери и да се премахнат само с помощта на медицински специалисти. В противен случай, хемоглобин ще продължи да намалява, което може да доведе до по-нататъшни последствия.

Симптоми

Често хората сами не знаят за проблемите си със здравето. Както и много не придават трябва внимание при лошо здраве, че трябва да го направя.

READ  Антиаритмические лекарства: списък средства, класове, действие

Симптоми при нисък гемоглобине може първоначално да не се прояви напълно, но това изобщо не означава, че няма да е проблем.

Ако вие съзнателно искате ли да научите всичко ли е в ред с ниво на хемоглобина, е необходимо да се направи клинично изследване на кръвта. А за това, за да определи дали тя може да имате в този момент да е нисък хемоглобин или, може би, нивото му надвишава допустимото, сравнете симптоми.

Първото нещо, което може да се дължи на симптоматике отклонения от нормата хемоглобин – хронична умора. Освен това, дори и тогава, когато вие специално не се поддавали на организма на натоварване. Също така, за понижено ниво на хемоглобина може да се говори за бърза умора, проблеми със съня, често главоболие.

Изброените симптоми могат да говорят не само за ниско гемоглобине, но и за повишени, така че не трябва да се отложи посещение в болницата.

Субективните симптоми

Освен общите симптоми, които могат да бъдат свързани с нарушение на нивото на хемоглобина, съществуват и редица допълнителни. Към този списък може да се дължи честото виене на свят без видима причина, често придружена дезориентацией, мухи в очите. Освен това, може да създаде впечатление външни шумове в ушите, въпреки че може да бъде в абсолютна тишина.

Също така и субективни симптоми на ниско ниво на хемоглобина включват недостиг на въздух при прикладывании незначителни усилия, загуба на апетит, вследствие на което настъпва рязкото намаляване на теглото. При жените при отклонение от нормата хемоглобин могат да се наблюдават хормонални смущения, свързани с менструалния цикъл, а при мъжете – проблеми с потентността, понякога чак до временна импотентност.

Тези симптоми ниска хемоглобин са чисто индивидуални качества, могат да се наблюдават в единични случаи, така и в по-голямата част. Освен това, за отклонение от нормата хемоглобин може да се говори и за други разновидности на симптомите.

В остри случаи, когато нивото на хемоглобина критично занижен, могат да бъдат добавени тук, допълнителни, но по-трансфери симптоми. Те включват повръщане, диария, остри конни надбягвания налягане, проблеми с дихателната система. За да избегнете това, най-добре кръвен веднага, ако забележите първите възможни симптоми.

Субективни дистрофические симптоми

В обостренных ситуации, когато нивото на хемоглобина дълго време под нормата, при това може би не знаете за него, тъй като специално за дискомфорт ви не се доставя, е отделен списък на симптомите.

Субективни дистрофические симптоми могат да се появят, когато на организма вече ослабился имунитет от липсата на необходимото количество желязо. Освен това, те могат да се допълват основните и лесни субективни симптоми, а може да се прояви и по отделно.

READ  Артериовенозная мальформация съдове: на главния, гръбначния мозък, белите дробове, симптоми, лечение, последствията

Към този списък може да се дължи на следните фактори:

  • Проблеми с ноктите: те стават чупливи, започват да не стратифицира заради чести промени в структурата на ноктите, могат да бъдат покрити с бели петна, да се даде жълт, се появи предразположение към всевъзможни гъбични заболявания на ръцете и ноктите;
  • Промяна на косата: те стават сухи, при това на корените на косата, могат изключително бързо да се превърне массными, повишена крехкост на косата, секутся краищата, видимо забавя растежа, а и не престава, започва загуба на коса, и колкото повече отлагаме, толкова големи клочками;
  • Промени на лигавицата на езика: той е нает червено нездравословен цвят, се появяват болезнени усещания на езика при контакт със зъбите, небцето, венците, вкус на езика може да бъде или твърде рязко, или изобщо не се усеща;
  • Проблеми с присаждане на корицата: кожата става бледа, да отделям на виена, поради което кожата ще даде синевой, също могат да се наблюдават болезнени усещания при връзка;
  • Изтръпване в крайниците, особено в краката;
  • Спазми в краката.

Тези симптоми са признаци на изтощение. Ако този процес не спре, това е рискът, че вашето тяло ще загуби способността си да функционира правилно.

Обективните симптоми

Ако сте започнали да наблюдава себе си основните и субективни симптоми на нисък хемоглобин, а след това трябва да провери и за наличието на обективни симптоми. Различава те са от субективно факта, че те трябва да се измерват, за техните усещането вие със сигурност да се каже за тяхното наличие няма да можете. Освен това, някои от симптомите, от списъка на обективните можете да се измери само с помощта на лекар.

На първо място, трябва да се измери честотата на вашия пулс. Това не е остра необходимост да се прилагат в клиниката. Може да измерва пулса на човек, който е равен на броя на сърдечните съкращения. Ако този брой ще надхвърли 90, тогава се наблюдава появата на тахикардия.

Също така, ако имате на разположение достъп до тонометру, то вие сами може да се проведе измерване на кръвно налягане. При ниско ниво на хемоглобина в кръвта ви ще започне да се прояви склонност към ниско кръвно налягане. Следователно, за еднократна процедура не е достатъчна. Препоръчително е да се измери налягането няколко пъти на ден, с приблизително еднакви интервали от време.

READ  Гаптоглобин в кръвта: връзка с хемоглобина, функции, норми

Един от обективни симптоми също е промяна на цвета на кръвни секрети. Наблюдава това сами ще можете да видите в изключително редки случаи, така че по-добре веднага да отидете в болницата и да осигурява необходимия анализ.

Единствено в болничните условия се извършват измервания още два фактора, които могат да играят роля при определянето на проблеми със здравето: наличие/липса на шум в сърцето и състояние да получат сърдечен удар. За това, че на измерване на тези стойности, трябва да мине през ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на сърцето, където специалист ще ви каже цялата необходима информация.

Ако сте открили у себе си, повечето от тези симптоми, а може би и всички наведнъж, тогава ще трябва да премине, за да възстанови баланса в организма. Освен това, тези симптоми могат да говорят за наличието у вас на други болести, свързани с анемия.

Лечение на

За да се повиши нивото на хемоглобина трябва да се пристъпи към отстраняване на причините за неговото понижаване. Има основни начини за лечение и привеждане на хемоглобина в норма. Към тях се отнасят:

  • Диета при понижено гемоглобине. При съставянето на предварително е по-добре да се консултирате с вашия лекар. Храната трябва да бъде балансирана, така че в него са включени продукти с дневната доза от желязо (може да бъде малко по-горе), както и всички необходими съставки за синтеза на хемоглобина;
  • Фармакологично лечение. В никакъв случай не си струва да рискуват и да купуват лекарства без да се консултирате с вашия лекар. Само специалист може да предпише най-доброто средство за вдигане на хемоглобина, които съдържат желязо, а също и когато е необходимо да предпише витамини-катализатори за вътрешни инжектиране;
  • Народно лечение. По този начин може да се използва само при най-малкия спад на хемоглобина. Но не трябва да се прекалява и да изберете от начините, по които може да се окаже рисковано за вас.

Може да се използват няколко техники веднага, но преди това задължително трябва да се консултира с лекар, за да не нарани себе си и не може да влоши ситуацията.

Видео — Нисък хемоглобин:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00125 sec