Нитроглицерин: заявление, декларации, инструкции как да се вземат

Нитроглицерин по право се счита за един от най-разпространените средства от ангина, който успешно се прилага в продължение на много десетилетия, а лекарите от цял свят продължават да предписват го на широк кръг от пациенти с коронарна болест на сърцето.

Нитроглицерин има много бърз ефект, така че е незаменим в случай на внезапни пристъпи на стенокардия. Той разширява кръвоносните съдове, в това число — коронарна, и премахва болката. В чист вид това вещество за лечение не се прилага по причина взрывоопасности.

Нитроглицерин е открит преди 170 години, но за терапевтични цели, тогава не се спазва. Имаше предложение да го използвате като хомеопатично средство от мигрена се дължи на малки пристъпи на главоболие след прием на лекарството, но разпространението на тази идея не е получил.

Интересното е, че самият Алфред Брос се интересуват от новото вещество и дори патентова своя начин на производство от него експлозиви, отыскав възможност правилно с него за лечение. В резултат на това е започнало промишленото производство на нитроглицерина като експлозив, но го противостенокардитическое действие на самата Нобелова отрече, макар да страда от пристъпи на болка в сърцето.

Само след почти 30 години благодарение на усилията на практикуващия лекар У. Меррелла нитроглицерин започва да се прилага като лекарство. Merrell не само проследил характеристики на действията му и ги обобщи в статията, но и определи оптималната доза, разтваряне на алкохолен разтвор на лекарството в обикновена вода. След една година се появява и масивна форма на нитроглицерина — лекарството, се смесва с шоколад, което можеше да му даде отлична усвояемост.

От началото на миналия век нитроглицерин като лекарство превърна се произвежда в промишлени мащаби, благодарение на болни от ангина имам прекрасно евтино средство от пристъпи на болка в сърцето.

Нитроглицерин смятат органични нитрати, така че да се отрече възможността да е отрицателно и дори токсични действия в големи дози, би било глупаво. Ефект на интоксикация и пристрастяване е ярко изразен на работниците и служителите фармакологични продукции. Тя е поставила учени към по-нататъшни изследвания, в края на краищата, трябваше да се определи как точно действа вещество в организма, какви са неговите странични ефекти и как да го прилагат.

До края на ХХ век механизъм на действие на нитроглицерина е разкрита — учените са открили, че съдоразширяващо ефект на лекарството е длъжен оксиду оксид. За създаването на механизъм на действие на нитроглицерина изследователи са получили Нобелова награда.

За повече от 150 години от откриването на нитроглицерин не е загубил актуалността си. Дори напротив, той продължава да бъде една от основните средства вендузи епизоди на ангина благодарение на бързото действие и доказана висока ефективност.

Фармакологични свойства на нитроглицерина

Пациентите, страдащи от разнообразна сърдечна патология, знаят, че нитроглицерин помага за бързо и ефективно облекчаване на болката в сърцето, облекчаване на ангина, за подобряване на състоянието след инфаркт на миокарда, затова обикновено той се назначава при ангина, независимо от неговите разновидности.

Си способност за разширяване на кръвоносните съдове нитроглицерин е длъжен входящ в състава му на азот, който, высвобождаясь и свързване с кислород, се преобразува в NO — азотен оксид, е съединение, което нормално насърчава релаксация на съдовите стени, благодарение на активиране гуанилатциклазы.

Увеличаването на съдържанието на гуанилатциклазы води до релаксация на мускулни влакна в съдовите стени, премахването им спазъм, а също и релаксация на мускулите на бронхите, храносмилателната система, пикочните пътища, жлъчни пътища.

Разширяване на периферните венозных съдове при внутривенном прилагането на нитроглицерина намалява тежестта на кръв към сърцето. Намалява притока на кръв в кухи вени предизвиква спад на налягането в десните отдели на сърцето и легочном кръг на кръвообращението, така че едно от показанията за прилагане на нитроглицерина смятат оток на белите дробове.

В условия на намалена натоварване на сърцето, намаляване на попълване на кръвта и налягането в камерата, намалява и нуждата на сърдечния мускул от кислород, благодарение на което се постига облекчаване на болката ефект при стенокардия.

Сосудорасширяющий ефект на нитроглицерина му позволява да купировать болка в сърцето, но с него са свързани и странични ефекти. Например, дилатация (разширяване) на кръвоносните съдове на главния мозък става причина за главоболие, головокружений и дори загуба на съзнание след приема на лекарството.

При продължителна употреба пролонгированных форми на нитроглицерина е възможно формиране на лекарствена резистентност и, като следствие, намаляване на ефективността на медикаменти. За да се предотврати това, специалистите препоръчват да се правят паузи за 8-12 часа между приема на лекарството.

Скорост на действие на нитроглицерина зависи от формата, в която пациентът го използва. При прием на лекарството под езика аналгетичен ефект е видим след минута и половина и продължава до 5 часа. Действие мазила идва малко по-късно — през 15 минути, максимум един час от момента на приемане, ефектът трае 3-4 часа.

Има специални лепенки с нитроглицерином, които са определени в кожата и осигуряват постепенното действие на препарата в продължение на дълъг период от време. За един ден от този, на пластира се абсорбира в кръвния поток около една пета от нитроглицерина. Броят на лекарства, получени от пластира, зависи от площта му.

READ  Синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс: спешна помощ, причини, симптоми, диагностика и лечение

Смята се, че най-бързо в кръвта нитроглицерин прониква през лигавицата и кожата, както и интравенозни чрез прием вътре в бионаличността е значително по-малък трансдермальным и буккальным форми на наркотици, тъй като голяма част от него преминава през черния дроб и там се унищожава.

Атрактивен счита за сублингвальный пътя на въвеждането на нитроглицерина — под езика, когато се абсорбира директно в кръвообращението веднага цялата доза лекарства, и вече пет минути по-късно в кръвта му количество се превръща в максимална степен. Метаболизъм нитроглицерина се случва в черния дроб, където той се разделя на крайни продукти вижда бъбреците.

Показания и противопоказания за среща на нитроглицерина

Нитроглицерин се прилага много широко. Едва ли не всеки пациент в напреднала възраст, страдащи периодични болки в сърцето, има при себе си, таблетки или спрей на това лекарство, които могат да се приемат веднага, след като усети пристъп. Ефектът идва много бързо, болката се премахва, работата на сърцето налаживается. Основната причина за използването на нитроглицерина е исхемична болест на сърцето. Лекарството се прилага при:

 • Пароксизмах на стенокардия (болка в сърцето) и за тяхното предотвратяване;
 • Възстановяване на инфаркт на миокарда период.

Интравенозно въвеждане на нитроглицерина е необходимо в случай на:

 1. Остър инфаркт на миокарда;
 2. Ангина, устойчива на друг вид лечение;
 3. Постинфарктной и нестабилна стенокардия;
 4. Остра левожелудочковой недостатъчност с оток на белия дроб;
 5. Контролирана хипотония, която изграждат при хирургични вмешательствах за намаляване на обема кръвно загуба;
 6. Тромбоза на централната артерия на ретината.

Освен сърдечна патология, показанията за прилагане на нитроглицерина може да се превърне в остър панкреатит, пристъпи на желчной колики, дискинезия на хранопровода и червата, нарушения на мотор жлъчния мехур.

Противопоказания за приемане на нитроглицерина също са на разположение. Сред тях са:

 • Индивидуална непоносимост;
 • Едновременен прием на инхибитори на фосфодиестераза (силденафил);
 • Тежка хипотония;
 • Непоносимост към лактоза, галактоза, дължаща се на наследствени причини;
 • Гемотампонада на сърцето;
 • Слипчивый перикарден излив.

Да се предпише нитроглицерин с повишено внимание следва:

 1. Болни с мозъчни тръстове кръвоизливи, повишен внутричерепным и внутриглазным налягане;
 2. При застойна недостатъчност на сърцето, когато налягането в лявото желудочке много ниско;
 3. При анемия;
 4. Хиперфункция на щитовидната жлеза;
 5. Патология на черния дроб и бъбреците;
 6. Клапанных дефекти на сърцето;
 7. Склонност към хипотония.

По-добре да се въздържат от приемане на нитроглицерина бременни жени и кърмещи майки. За безопасността на употреба при деца и юноши не е установена, затова нитроглицерин обикновено не се използва до 18-та годишнина.

Изброените противопоказания се отнасят до всички лекарствени форми на нитроглицерина. Освен това, пролонгированные лекарства са противопоказани за хора с по-перистальтикой на червата и стомаха и нарушение на всасываемости, а интравенозно въвеждане на нитроглицерина е забранено при травма на главата-мозъчни травми, тежка атеросклероза, шоках, гемотампонаде перикарда и перикардите, токсическом отеке на белите дробове.

Указания за употреба нитроглицерина носи в себе си голям обем информация относно не само механизъм на действие, но и на възможните нежелани реакции, усложнения при лечението, лекарствени взаимодействия, за които пациентът трябва да бъде осведомен, така че след назначаването на това лекарство по-добре веднага да се запознаят с ръководството и следвайте препоръките на вашия лекар.

Странични реакции от прилагането на нитроглицерина възникнат от страна на сърдечно съдовата, на нервната система, органите на храносмилането. Често на фона на прием на нитроглицерина пациентите се оплакват от появата на головокружений, главоболие, тахикардия, което е свързано с бързото разширяване на кръвоносните съдове. Тези ефекти се развиват най-често и обикновено се провеждат в продължение на 10-20 минути от момента на приемане. За възстановяване на кровенаполнения на мозъчните съдове и отстраняване на главоболие е по-добре да вземе хоризонтално положение, спадане на главата и малко повдигане на краката. По-рядко са възможни гадене, сухота в устата, диспепсические нарушения.

При предозиране на препарата се появяват симптоми от страна на нервната система: болни развълнуван, дезориентиран, могат да бъдат заразени, в редки случаи става въпрос за психози. Тежка интоксикация нитроглицерином придружени от колапса, синюшностью кожа, нарушения в дишането, в кръвта се появява метгемоглобин, провоцирующий гипоксию.

Вероятността за тези ефекти диктува необходимостта от стриктно придържане предписаната доза и схема на приложение на нитроглицерина. Много редки, но все пак не са изключени алергични реакции и местни негативни прояви — сърбеж, парене, зачервяване на кожата, дерматит.

READ  Тромбофилия бременността, когато: последици, симптоми, лечение, диагностика, лекарства, какво е това

Ако нежелани реакции се развиват при интравенозни инфузиях, а след това ги веднага спря. В случай на прилагане на кожни средства, трябва да ги изтриете (мазила, пластири). Като се има предвид разширяването на церебрална съдове и евентуална загуба на съзнание на пациента се поставя с вдигнати крака и леко наведена глава. Обикновено нормално артериалното налягане се възстановява в рамките на 15-20 минути.

При метгемоглобинемии, причинени от передозировкой нитроглицерина, показва аскорбинова киселина, оксигенотерапия, при остра бъбречна недостатъчност, на фона на това, е необходим гемодиализ. В редки случаи лекарите са принудени да прибягват до переливанию кръв.

Лекарствени форми и характеристики на приемане на нитроглицерина

Нитроглицерин може да бъде назначен за интравенозно или под формата на таблетки, спрей, band-спин. За интравенозно приложение се прилага разтвор на лекарството. Много ефективен смятат, че въвеждането на медикаменти през кожата или лигавицата на венците. За това се използват капки, таблетки, спрей, които се приемат под езика.

Вземете нитроглицерин трябва веднага, след като се появи болка, или дори да се предотврати, ако на пациента предстои да бъде физическо натоварване или извършване на действия, които провокират болка в сърцето. В първия случай броят на таблетки може да достигне до три, през второто обикновено е достатъчно да приемат една-единствена. За настъпване на ефекта е съден за намаляване и изчезване на болката, задължителен контрол на кръвното налягане и пулса.

Модерен фармакологичен пазарът предлага голямо разнообразие и форми и наименования нитратсодержащих лекарства. Аналози на обикновени нитроглицерина таблетки — нитрокардин, нитрокор, нитрати с удължено действие — сустак мите, сустак форте, нитрогранулонг. Общ спрей, съдържащ нитроглицерин, — нитроминт, спрей нарича нитроспрей, плочи за буккального приложение — тринитролонг, лепенки — депонит 10 и нитроперкутен ТТС.

За засмукване лекарства чрез кръвоносните съдове на кожата се назначава специална лепенка, напоена нитроглицерином. Таблетките могат да се подъязычными, действащи доста бързо, но се предлагат и пролонгированные форми, предназначени за траен ефект.

Дозировка, лекарствена форма и схема на прием се определят нарушения, за лечение на която е кардиолог назначава нитроглицерин — стенокардия, инфаркт, хипертонична криза, и т.н.

При пристъп на сърдечна болка вземат едно хапче или капсула нитроглицерина под езика до нейното разтваряне, средната доза при болевом пристъп — 0,5-1 мг. Ако първото хапче не подействовала следната препоръчват да не се предприемат по-рано от половин час. В случай, че болката е отминала, а хапчето все още не отне, може и дори трябва да се извлекат от устната кухина.

При повечето пациенти болката се отстранява вече в първите няколко минути след прием на нитроглицерина, но ако след 5 минути, сърцето все още ме боли, това може да се добави половин милиграм на лекарството още. Максималният брой таблетки в един пристъп — до три. Ако те не подействовали, трябва да немедля предизвика екип строители линейка, тъй като болката може да се говори за инфаркт на миокарда.

При често повтарящи се епизоди на стенокардия целесъобразно да назначи пролонгированные форми на нитроглицерина, но ако на този фон се развива остър пристъп, след което пациента трябва допълнително да приемат нитроглицерин под езика.

Нитрати като превантивна мярка се предписват под формата на таблетки продължително действие (пролонгированные). Ги се приемат през устата с вода, преди хранене. Дозировка нитроглицерина — 2,9 мг на прием трябва до две таблетки, кратността на употребата — 3-4 пъти на ден. При тежко протичане на патология дозата на лекарството може да бъде повишена до 5,2 мг.

Пролонгированные нитратите действат по-бавно, голяма част от тях се дезактивират в черния дроб, така че ефективността е по-ниска, отколкото при «подъязычных» лекарства. При редовната употреба на максимален брой таблетки на прием не трябва да бъде повече от две.

Много по-ефективно действат филм или капки, които проникват през лигавицата на устната кухина. Капки заровени под езика, филм приклеивают към венеца. Тези средства се показват като за премахване на болка регионална инфаркт, така и за профилактика на стенокардия (по време на физическо натоварване, например).

Трансдермални пластири с нитроглицерином осигуряват равномерен и продължителен прием на лекарството в кръвта през кожата. Те са показани на болни с хронична недостатъчност на кръвообращението, след инфаркт на сърцето. Препоръчително е да се започне лечението от тях в болнични условия, а при достигане на максимално ефективна доза, пациентът се изпраща у дома.

Освен band-спин, проникването на лекарства през кожата се постига с прилагането на мехлем, който се нанася върху парцел тяло, лишена от коса и възможности на триене с дрехи.

READ  Дъбова Кора за лечение на хемороиди: вани, отвари, лосиони - препоръки за прилагането на

Спрей и спрейове — популярните и удобни форми за прилагане на нитроглицерина. Те се използват при приступах болки в сърцето, както и клетка, като се започне или развившемся отеке на белите дробове. В седнало положение на пациента трябва да се направи 1-2 натискане на опаковка флакон, холдинг при това дишане. След поглъщането на лекарството в устата ефектът настъпва в рамките на няколко минути.

Максималната доза спрей или аерозол при болевом пристъп — 3 е натиснат, при отеке на белите дробове — до четири. За профилактика на пристъпи на болки преди физическо натоварване на пациента може да приема една доза от това лекарство.

Интравенозно въвеждане на нитроглицерина е показано при инфаркт на миокарда и други тежки форми на исхемична болест на сърцето. Важно е внимателно да се изчисли скоростта на въвеждане на лекарството, в противен случай странични явления не може да избегне. В случай на използване на специални и спорта има възможност да кандидатства дори не разредените нитроглицерина, защото самият апарат подсчитает, с какви интервали от време и в какво количество го инжектира на пациента. При използване на обичайните капкомер лекар изчислява броя на капки за единица време.

Лечение чрез интравенозни на ес може да се извършва в продължение на 2-3 дни, не е забранено е повторното въвеждане на нитроглицерина в случай на нужда. В процеса на въвеждане на лекар е задължително да контролира нивото на кръвното налягане, за да се предотврати тежка гипотонию.

Често нитроглицерин приемат не само при приступах ангина, но и при високо налягане в комплекс с други антигипертензивными средства. Това е особено оправдано при болки в гърдите и задух на фона на гипертонического криза. Дозировка на лекарството е същото, както и при ангина — до три таблетки на интервали от 5-10 минути. Ако болката не минава, натиск продължава да е висока, трябва да се предизвика екип строители на спешна помощ.

Предпазни мерки

Пациент, който е показан нитроглицерин, подробно разказва лечащему на вашия лекар за всички взети са им проби за да се избегнат нежелани взаимодействия. Едновременен прием на нитроглицерина и други съдоразширяващ средства, хапчета за налягане, диуретици, някои групи антидепресанти, противоаритмических средства, бета-блокери, увеличава антихипертензивен ефект на нитроглицерина.

Нитроглицерин и алкохол — също неща малосовместимые поради риск от тежка хипотония, така че от употреба на каквито и дух основа на напитки трябва категорично да откаже, още повече, че проблеми със сърцето, служители индикация за приемане на нитроглицерина, сами по себе си, лошо се съчетават с употребата на алкохол.

Горещите помещения и висока температура на околната среда, допринасят за разширяване на периферните съдове, затова приемът на нитроглицерина в такива условия, може да бъдат придружени от гипотонией.

Таблетированный нитроглицерин не трябва да се гризе, тъй като внезапно проникване в кръвообращението веднага цялата доза може да доведе до силно главоболие. За предотвратяване на този ефект може да се приемат едновременно валидол, ментол под езика.

Болни от остра сърдечна патология обикновено се нуждаят от въвеждането на гепарина. В този случай трябва да запомните, че нитроглицерин намалява кроверазжижающее действие гепарина, така че, ако лекарят е принуден да ги предписват едновременно, той ще бъде стриктен контрол на показателите на хемостаза.

Лекарства нитроглицерина под формата на буккальных плочи не трябва да се прилага в случай на стоматит, пародонтит, наличието на подвижни протези, тъй като тези обстоятелства затрудняват абсорбцията на активното вещество.

Безконтролното, продължителната употреба на нитрати, без прекъсване създава предпоставки за формиране на лекарствена резистентност. Особено вероятно тя при използване на пластира или мазила, когато лекарството действително присъства в кръвта е постоянно. Лекарствена устойчивост прави лечението неефективна, изисква увеличаване на дозата на защитния на лекарството. За да се избегнат подобни негативни моменти лекарите препоръчват да се правят почивки на всеки ден — излитане лепенка върху вечер, например.

Струва си още веднъж да ви напомня, че нитроглицерин под всякаква форма трябва да се предписват от специалист, може да се приема самостоятелно само в случай, ако има точна диагноза и причината за болки в гърдите, а кардиолог или терапевт вече са определили конкретна дозировка и медикаментозна форма. При всеки пациент бива предупреден за максимално количество от лекарството за един прием, при достигането на които в случай на липса на ефект трябва незабавно предизвика лекар.

Видео: нитроглицерин в програмата «Живеят здравословно»

Видео: колкото е опасно нитроглицерин

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00129 sec