Нивото на хемоглобина в кръвта: нормата, причини за ниско, повишаване на

За гемоглобине (HB) често се казва, дори не знаят, а само да подозира за значението му в човешкото тяло. Анемия, наречена хората с анемия, или твърде гъста кръв, обикновено се свързват с вариации на стойностите на червения кръвен пигмент. Междувременно, кръг от задачи, хемоглобина е много широк и колебания в една или друга посока може да доведе до сериозни нарушения на здравето.

Най-често падане на нивата на хемоглобина, свързани с развитието на желязодефицитна анемия, тя често се случва при юноши, млади момичета, при бременност, така че основният акцент в тази статия ще бъде поставен върху това, че пациента е най-интересно и разбираемо е, защото не ще стане същото пациента самостоятелно да се отдадете на някаква тежка форма на хемолитична анемия.

Четири гема + глобин

Молекулата на хемоглобина е сложен протеин (хромопротеин), състоящ се от четири гемов и протеини глобина. Hem, в центъра на който се намира двухвалентное желязо (Fe2+), който отговаря за свързването на кислород в белите дробове. Свързване с кислород и се превръща в оксигемоглобин (HHbO2), той незабавно осигурява на тъканите необходим за дишането компонент, а от там се улавя въглероден диоксид, образувайки карбогемоглобин (HHbCO2), за да го транспортират в белите дробове. Оксигемоглобин и карбогемоглобин се отнасят до физиологичен съединения на хемоглобина.

Към функционалните задължения на червения пигмент на кръвта в организма на човека се отнася и участват в регулирането на киселинно-алкалния баланс, защото той е един от четирите буферни системи, които поддържат постоянството на вътрешната среда рН на ниво 7,36 – 7,4.

Освен това, локализуясь вътре в червените кръвни клетки, хемоглобина регулира вискозитета на кръвта, предпазва от излизане на вода от тъканите, и по този начин намалява онкотическое налягане, а също така възпрепятства несанкционированному консумация на хемоглобина, когато кръвта минава през бъбреците.

Габрово хемоглобин в эритроцитах, или по-скоро, в костния мозък, все пак, когато те се намират в ядрената етап (эритробласты и нормобласты).

«Вредни» способността на хемоглобина

Още по-добре, отколкото с кислород, хемоглобин се свързва с въглероден окис (СО), трансформируясь в карбоксигемоглобин (HHbCO), който е много здрав, съединение, в голяма степен снижающим физиологични способности на червения кръвен пигмент. Всички знаят колко опасно е да останеш човек в помещения, пълни с въглероден окис. Достатъчно е да вдишвате с въздуха само 0,1% — за 80% от Нb соединилось с тях и създаде здрава връзка, влекущую смъртта на тялото. Трябва да се отбележи, че пушачите в това отношение постоянно са изложени на риск, в кръвта им съдържание, известни като carboxyhemoglobin в 3 пъти повече от нормалното (N — 1%), а след дълбока затягане 10 пъти.

Много опасно състояние за молекулата на хемоглобина се счита за подмяна цветни желязо в геме (Fe2+) на трехвалентное (Fe3+) с образуването на опасни за здравето форми – метгемоглобина. Метгемоглобин рязко затормаживает пренасянето на кислород в органите, създавайки им неприемливи за нормалния живот условия. Метгемоглобинемия възниква в резултат на отравяне с някои химикали, или да представи като наследствена патология. Тя може да бъде свързана с прехвърляне дефектен затворен тип ген или се дължи на рецессивным наследството специална форма на энзимопатии (ниска активност на ензим, способен да възстанови metHb до нормалния хемоглобин).

Такава необходима и прекрасен във всяко отношение сложни протеини, като хемоглобин, локализующийся в эритроцитах, може да стане доста опасно вещество, ако по някаква причина излезе в плазма. Тогава той става много токсичен, което води до кислороден глад на тъканите (гипоксию) и отравяне на организма с продукти на разпадане (билирубин, желязо). Освен това, големи молекули, Hb, които не разрушились и продължават да се движат в кръвта, попадат в бъбречни канальцы, затворете ги и по този начин допринасят за развитието на ОТВОДИ (остра бъбречна недостатъчност).

Подобни явления обикновено съпътстват тежки патологични състояния, свързани с нарушения в системата на кръвта:

 • ДВГ-синдром;
 • Хеморагичен шок;
 • Вродени и придобити гемолитические анемия; (сърповидно-клетъчна, таласемия, автоимунна, токсични, болестта на Мошкович и др);
 • Трансфузии на кръв, несъвместими по групи эритроцитарным антигени (АВ0, Rh).

Нарушения в структурно структурата на хемоглобина в медицината се наричат гемоглобинопатиями. Това е кръговрата на наследствени заболявания на кръвта, в който влизат такива известни патологични състояния, като например сърповидно-клетъчна анемия и таласемия.

Границите на нормалните стойности

Че-че, а нормата на хемоглобина, може би, не може да рисуват. Това е един от показателите, нормалната стойност на които, без да се замисляме, ще се обадете на повечето хора. Въпреки това, ние позволяваме на себе си да напомня, че процентът при жените е леко по-различна от тази при мъжете, което е обяснимо от гледна точка на физиологията, защото женски пол месечно губи известно количество кръв, а заедно с протеини и желязо.

READ  Антагонисти на калций (блокери на калциевите канали)

Освен това, нивото на хемоглобина не може да остане непроменена по време на бременност и въпреки, че тъканите на плода, най-вече, кислород осигурява фетальный (НbF) хемоглобин, майка му ниво, малко (!) намалява също. Това е така, защото обемът плазма при бременност се увеличава, кръвта разреден (пропорционално намаляване на червените кръвни клетки). Междувременно, подобно явление се счита за състояние на физиологичен, така че за някакъв значителен спад в нивата на Hb, като за норма, словото не може да бъде. По този начин, за нормален хемоглобин в зависимост от пол и възраст, се приемат следните стойности:

 1. При жените от 115 до 145 г/л (при бременност от 110 г/л);
 2. При мъжете от 130 до 160 г/л;
 3. При деца в норма съдържанието на хемоглобина, като и при възрастни: преди раждането вече започва да се синтезират HbA, което до една година от живота на почти замества фетальный хемоглобин, който е служил на бебето по време на развитието на плода.

Разглеждането на хемоглобин, не могат да бъдат пренебрегнати други показатели, свидетелстващи, достатъчно ли степен на хемоглобин изпълва червените кръвни клетки, или те да разпространява светлина, без Hb.

Цвят индекс (CPU), който показва степента на насищане, може да има следните стойности:

 • 0,8 – 1, 0 (червените кръвни клетки нормохромные – няма проблеми);
 • По-малко 0,8 (гипохромные — анемия);
 • Повече от 1.0 (Er гиперхромные, причината за това?).

Освен това, за насыщении на червените кръвни клетки пигмент, може да се посочи такъв критерий, като JEG (средното съдържание на Hb в 1 эритроците, което при изследване в автоматичен анализаторе се обозначава SIT), неговата норма е от 27 до 31 пг.

Въпреки това, хематологични анализатора смята и други параметри, отразяващи състоянието на червените кръвни клетки (хематокрит, със средно съдържание на хемоглобин в эритроцитах, средния обем на еритроцитите, количеството им гетерогенности и др).

Защо се променя нивото на хемоглобина?

Нивото на хемоглобина в известна степен зависи от:

 1. От време на годината (през есента се намалява, може би защото хората се бере и предпочитат растителна храна),
 2. Естеството на храните: от вегетарианци Hb по-долу;
 3. Климата и релефа на терен (там, където малко слънце анемия се среща по-често, а в планините нивото на хемоглобина се повишава);
 4. Начин на живот (активно спортувате и интензивна физическа работа в продължение на значителен период от време повишават хемоглобина);
 5. Колкото и да е странно, и чист свеж въздух, както и пушенето почти в еднаква степен влияят на нивото на Hb (те го увеличават). Най-вероятно при пушачите този процент включва промяна на тютюнев дим на хемоглобин, така че любителите на релакс сигареткой като няма основания да отговарят на анализи, но има възможност да се чудя: какво пренася на хемоглобин в эритроцитах пушач?

Хемоглобина е малко

«Имам малоглобин» — така се изрази една жена, твърде дълго задержавшаяся на мястото на болницата и разясняване на същността на проблема любопитно соседкам. Нисък хемоглобин, за разлика от високо, се срещат доста често, с него всичко активно се борят, като се прилагат не само медикаментозные препарати, съдържащи желязо и витамини от групата В, но и широка гама от народни отвари и продукти, повишаващи хемоглобина.

Понижен или нисък хемоглобин, заедно с намаляване на броя на червените кръвни телца се нарича анемия (анемия), за мъже анемия се счита за спад в нивата на Hb под 130 г/л, жените плашат анемия, ако съдържанието на хемоглобин в эритроцитах става по-малко от 120 г/л.

В диагностиката анемий определяща роля принадлежи на хемоглобина, тъй като червените кръвни клетки не винаги имам време да се намалява (при леки форми). Уместно да се обадя на основните форми на анемий, в края на краищата, желязодефицитна анемия (ЖДА) това понятие не се ограничава. По този начин, най-често се разглежда в 6 основни групи:

 • Остра постгеморрагическая анемия, която се появява след масивна кръвно загуба. Ясно е, че причините за нисък хемоглобин тук ще травми, наранявания, вътрешни кръвоизливи.
 • Желязодефицитна анемия – най-честата, тъй като човек не може да синтезира желязо, а го взема от чужбина с продукти, богати на този елемент. За ЖДА може дълго да не знае и да не е за обработка, ако не се явя на анализ на кръвта на Hb, Er, ПРОЦЕСОРА и т.н.
 • Сидероахрестическая анемия, свързана с нарушение на рециклиране и синтез на порфирина и натрупването на излишък на желязо в следствие на това. Причината за ниския хемоглобин в този случай може да има наследствен фактор (липса на ензим, който включва желязо в hem) или придобито патология, което настъпва в резултат на оловна интоксикация, алкохолизъм, кожна порфирии или като следствие от лечение противотуберкулезными лекарства (тубазид).
 • Мегалобластная, В12 и/или фолиеводефицитная (болест на Адисон-Бирмера). Тази форма на някога много отдавна са наричали злокачествени анемия.
 • Гемолитические анемия, обединени от общ признак – бърз разпадането на червените кръвни клетки, които, вместо на 3 месеца живеят само за месец и половина.
 • Анемия, свързана с потисничество пролиферация эритроидного зародиш, като падането му при тумори, апластическая анемия на фона на лечение цитостатиками или излагане на високи дози радиация.
READ  Моноцити в кръвта: норма в общия анализ на причините за повишаване и понижаване възрастен, дете от жените

Състояния, като симптом на понижен хемоглобин е доста много, като всеки от тях има свой механизъм на развитие и предпоставки за възникване, ние разгледаме най-честите причини и симптоми на тази патология.

Защо избледнява цвета на кръвта?

Причини за нисък хемоглобин, освен на климата и състоянието на бременност, може да произтича от много обстоятелства:

 1. Изобилие от дълги периоди, носа, десневые и зъбни кървене, както и масивна кровопотеря (оставиш на червените кръвни клетки и отнесе със себе си на хемоглобин).

 2. Естеството на храната. Недостигът на храна, съдържаща желязо, витамини или води до тяхното усвояване от други продукти. Хранителни зависимости, които инхибират абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт, например, продуктите, съдържащи калций (мляко, сирене, бял хляб).
 3. Високи нужди от витамини и желязо (деца до 2 години, тийнейджъри, бременни жени).
 4. Резорбционная недостатъчност (малабсорбция на СЧ), причинени от наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт (гастродуодениты, ентероколит, резекция на стомаха или на парцела черво).
 5. Инфекция на остри и хронични.
 6. Бързо развиващи се тумори.
 7. Болести на кръвта.
 8. Helminthiasis.
 9. Заболяване на черния дроб.
 10. Алкохолизъм.
 11. Коллагенозы (системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит).
 12. Отравяне с хранителни и химични вещества .
 13. Наследствен фактор (дефекти на някои ензими, мембранопатии, гемоглобинопатии).
 14. Приложение на отделните лекарствени продукти в продължение на дълго време.

Очевидно е, че ако се изброят причините за нисък хемоглобин при всяка форма на анемия, а след това обобщава, след това на тях ще бъде значително по-голям.

Как се проявява с анемия?

Симптоми, сочещи към нисък хемоглобин, както и причините: има общи, а има чисто специфични. Например, отлагането на желязо в несвойственных му места при сидероахрестической анемия води до появата на различни заболявания: захарен диабет (Fe се натрупва в панкреаса), цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност (сърцето), евнухоидизма (половите жлези), но това не означава, че същите проблеми излязат с други форми.

Междувременно, понижен хемоглобин може да се предположи по някаква черта:

 • Бледа (понякога с жълтеникав оттенък) суха кожа, лошо заживающие драскотини.
 • Заеды в кътчета на устата, на пукнатини по устните, болезнен език.
 • Чупливи нокти, секущиеся скучна косата.
 • Мускулна слабост, умора, сънливост, летаргия, депресия.
 • Намалена концентрация на вниманието, мелькание «мушек» пред очите, непоносимост към запушен сифон.
 • Капе нощем, чести позиви за уриниране.
 • Намаляване на имунитета, лошата съпротивителните сили на сезонните инфекции.
 • Главоболие, виене на свят, са възможни обморочные състояние.
 • Затруднено дишане, пристъпи на учащенного ударите на сърцето.
 • Увеличение на черния дроб и/или слезката (знак, характерен не за всички форми).

Клиничните прояви на анемия се увеличава с развитието и прогресията на процеса.

Над нормата

Високо ниво на хемоглобина може да е признак на сгъстяване на кръвта и риска тромбоэмболий, симптом на гематологических заболявания (полицитемия) и друга патология:

 1. Злокачествени новообразувания, клетките на които е необходим много кислород;
 2. Дефекти на сърцето;
 3. Бронхиална астма и от сърдечно-белодробна недостатъчност;
 4. Следствие на изгаряне заболяване (отравяне с токсини, вышедшими от мъртвите клетки);
 5. Нарушения на синтеза на протеини в черния дроб, които могат да попречат на изхода на водата от плазма (заболяване на черния дроб);
 6. Загубата на течности при заболявания на стомашно-чревния тракт (непроходимост, отравяне, инфекция).

Освен определяне на хемоглобин, който е важен показател за общ анализ на кръвта, в случаи на захарен диабет определят гликированный хемоглобин, който е биохимическое проучване.

Гликогемоглобин смятат за много важно диагностично критерий, основан на свойствата на Hb да се създаде силна връзка с глюкоза, така че неговото увеличение може да стане свидетелство за повишаване на кръвната захар в продължение на значителен период от време (около 3 месеца – това е времето на живот на червените кръвни телца). Норма гликированного хемоглобина е в рамките на 4 – от 5,9%. Повишен хемоглобин, съдържаща глюкоза, показва развитието на усложнения на диабет (ретинопатия, нефропатия).

С повишени нива на хемоглобин (макар и със захар, макар и без него) да се справят самостоятелно не се препоръчва. В първия случай трябва да се лекува диабет, а във втория трябва да се търси причината и да се опита да премахне от него с помощта на подходящи терапевтични мероприятия, защото в противен случай може само да влоши ситуацията.

Малки тайни

За да повишите нивото на хемоглобина в кръвта, трябва за всеки случай да се знае причината за падането му. Може колкото си искаме да се консумират храни, които повишават нивото на хемоглобина (желязо, витамини от групата В), но ако те не бъдат правилно усвоени в СЧ, успех може и не трябва да чакам. Най-вероятно, за начало трябва да мине комплекс от изследвания, включително, много ужасна и всички сериозна ФГДС (фиброгастродуоденоскопия), за да се изключи патология на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника.

Що се отнася до продукти, повишаващи хемоглобина, тук също има своите нюанси. Желязо са богати на много растителни източници (нар, ябълки, гъби, морско зеле, ядки, бобови растения, пъпеши), но човек по природа е хищник и Fe добре усвоява с протеини, като например:

 • Говеждо и телешко месо;
 • Говеждо месо;
 • Горещо агнешко;
 • Немазна свинско месо (между другото, бекон, отколкото си не приправляй, желязо няма да добави);
 • Пилешко не са много добри, а ето гъска и пуйка може да мине за продукти, които повишават нивото на хемоглобина;
 • В кокоши яйца желязо кратко, но много витамин В12 и фолиева киселина;
 • Много много желязо в черния дроб, но то е там под формата на гемосидерина, който практически не се абсорбира (!), освен това, не трябва да забравяме, че черният дроб — орган на детоксикация, затова вероятно не си струва особено да се включат.

Че могат да помогнат в процеса на усвояване на необходими вещества? Тук наистина трябва да се гледа внимателно. За тези усилия и пари, похарчени за диета, не са изгубени напразно, както и от домашно лечение излезе разбере, човек трябва да помни някои функции на диетичното хранене при анемия:

 1. Всасыванию на желязото от други продукти, е изключително благоприятна за аскорбинова киселина, така че цитрусови плодове (портокали, лимони) добре ще допълнят диетата и ще ви помогне да повиши нивото на хемоглобина в домашни условия.
 2. От гарнитури повишаване на Hb най-добре ще бъде в състояние елда, хубаво е подходящ просо овесена каша и овесени ядки, а ето и масло и маргарин може и да не добавяте, те все още почти не съдържа желязо.
 3. Не е много полезно да се пие силен чай обяд, той пречи на усвояването на желязо, но напитка от шипки, какао (без мляко) или черен шоколад добре ще допълнят обогащенную на желязо храна.
 4. Да не се използва едновременно с продукти, повышающими хемоглобин, сирена, извара, мляко, те съдържат калций, който възпрепятства усвояването на Fe.
 5. Да повиши нивото на хемоглобина в домашни условия (в болниците е забрана) помагат на малки (!) дозата сухо червено вино, но основното нещо – не прекалявайте, защото ще има обратен ефект, а още по – добре- да отиде в аптеката и да си купите гематоген, който там се продава под формата на ирисок: и вкусно, и полезно.

Месо, елда и отвара от шипка – това, разбира се, е прекрасно, но само в случай на лека анемия (до 90 г/л) и като помощно средство при умерена тежест (до 70 г/л), но ако има изразена форма, без помощта на желязо-съдържащи препарати не може да се мине точно. Техните болни самите не се определят, тъй като, с оглед на развитието на усложнения и нежелани странични ефекти (натрупване на желязо в органите и тъканите – средно гемахроматоз), лечението изисква постоянен лабораторен контрол и наблюдение от лекар.

По отношение на други форми на анемий трябва да се отбележи, че повишаване на нивото на хемоглобина в домашни условия с помощта на продукти и народни средства за защита, може би няма да успее, трябва да се лекува основното заболяване и в такъв случай е по-добре да се доверите на вашия лекар.

Видео: нисък хемоглобин — д-р Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec