Ноотропы (ноотропные лекарства): списък на прилагането на

Ноотропы — група психотропни лекарства, които да повлияят на висшите мозъчни функции и подобряване на неговата устойчивост към негативните экзогенным фактори: прекомерно натоварване, отравяне, нараняване или хипоксия. Ноотропные средство за подобряване на паметта, повишаване на интелекта, стимулират информационен дейност.

От гръцки език терминът «ноотропы» означава «стремеж към мислене». За първи път това понятие са въвели в миналия век фармакологи от Белгия. Церебропротекторы активират нейрометаболические процеси в мозъка и да се повиши общата резистентност на организма към действието на екстремни фактори.

Ноотропы не са отделени в самостоятелна фармакологическую група, ги обединиха с психостимуляторами. За разлика от последните ноотропные средства са антигипоксантами, но не оказват негативно въздействие върху организма, не е в нарушение на мозъчната дейност, не засягат двигателните реакции, не притежават приспивателни и механизацията. Ноотропы не повишават психофизическую активност и не предизвикват фармакологическую зависимост.

Всички ноотропные средство, разделени на 2 големи групи:

 • «Истинските» ноотропы, които оказват единственият ефект — подобряване на паметта и речта;
 • «Нейропротекторы», притежаващи противогипоксическим, успокояващи, противосудорожным, миорелаксантным ефекти.

Ноотропы имат първично действие, което е в пряко влияние върху структурата на нервната система и вторично действие, насочени към подобряване на микроциркулацията на мозъка, профилактика на тромбози и хипоксия. Ноотропные средства стимулират обменните процеси в нервната тъкан и нормализира им при исхемия, отравяне и травматични повреди.

В момента фармакологи развиват и синтезират най-новите ноотропные лекарства, които имат по-малко странични ефекти и са по-ефективни. Те се отличават с ниска токсичност и почти не причиняват усложнения. Терапевтичен ефект ноотропов се развива постепенно. Да ги вземе, трябва да е непрекъснато и продължително.

Ноотропы ново поколение се използва в различни медицински области: педиатрия, акушерството, неврология, психиатрия и наркологии.

Механизъм на действие

Ноотропы имат пряко въздействие върху редица мозъчни функции, ги активират, стимулират умствената дейност и процесите на запаметяване. Те улесняват взаимодействието на дясно и ляво полукълба, както и основните центрове, разположени в кората на главния мозък. Ноотропные средство за подмладяване на организма и удължават живота.

Нейрометаболические церебропротекторы — ноотропные лекарствени средства, получили второто име благодарение на своя биогенному произход и влияние върху клетъчния метаболизъм. Тези лекарства повишават рециклиране на глюкоза и образуването на АТФ, стимулират биосинтеза на белтъци и РНК, потискат процеса на окислително фосфорилиране, стабилизират мембраните на клетките.

Механизми на действие ноотропов:

 • Мембраностабилизирующий;
 • Антиоксидант;
 • Антигипоксический;
 • Нейропротективный.

В резултат на първото прилагане на ноотропных средства за подобряване на мисловните и познавателните процеси, повишава интелекта, активира обмяната на веществата в нервната тъкан, повишава се резистентността на главния мозък до негативно на въздействието на ендогенните и екзогенни фактори. Церебровазоактивные лекарства притежават също така специален механизъм на съдоразширяващи действия.

Ефективността на ноотропов се повишава при комбинация с ангиопротекторами и психостимуляторами, особено при слаби лица

Ноотропные лекарства най-често се предписва на пациенти в напреднала възраст и деца. В напреднала възраст е необходимо коригиране на счупен функции на интелекта: внимание и памет, както и повишаване на творческа дейност. Децата нейрометаболические стимулатори ще ви помогнат в борбата с умствена изостаналост.

Основните ефекти

Ноотропные средства оказват върху организма на човека следното въздействие:

 1. Психостимулирующее стимулация на мозъчните функции при психически инертни лица, страдащи гипобулией, апатия, психомоторното инхибиране.
 2. Антигипоксическое — формиране на устойчивостта на мозъчните клетки към недостиг на кислород.
 3. Успокоително — успокояващо, притормаживающее действие върху организма.
 4. Антиастеническое — премахване на симптомите астенического синдром.
 5. Антидепрессивное — борбата с депресията.
 6. Противоэпилептическое — предупреждение спазми, загуба и спутанности на съзнанието, поведението и вегетативно разстройство.
 7. Ноотропное — стимулиране на познавателна дейност.
 8. Адаптоген — изработване на резистентност на организма към въздействието на негативните фактори.
 9. Вазовегетативное — ускоряването на мозъчното кръвоснабдяване и отстраняване на основните симптоми на нейроциркуляторной дистония.
 10. Липолитическое — използването на мастни киселини като източник на енергия.
 11. Антитоксическое — неутрализация или елиминиране от организма на различни токсични вещества.
 12. Иммуностимулирующее — укрепване на имунната система и подобряване на общата резистентност на организма.
READ  Гестоз по време на бременност: симптоми, отразява ли се на плода, диагностика, лечение и профилактика

Показания и противопоказания

Показания за прилагане на ноотропных средства:

 • Психоорганический синдром — обширна група от заболявания, които се проявяват дистрофическими изменения на нервната тъкан. Към тях се отнасят деменция с различна етиология, нейроинфекция, епилепсия, паркинсонизъм, исхемичен инсулт, церебрална парализа.

 • Хроничен алкохолизъм с абстинентным синдром или делирием.
 • Пристрастяване.
 • Корекция нейролептического синдром.
 • Астения невротического или органичен произход: астенодепрессивный и астеноневротический синдроми, вегето-съдова дистония, безсъние, мигрена, емоционални лабильность.
 • Соматовегетативные разстройство.
 • Нарушения на уриниране нейрогенного произход.
 • Хронична цереброваскулярная недостатъчност.
 • Неврозоподобные и невротични разстройства.
 • Хронична психопатология: неврозоподобные разстройство, шизофрения, депресивни състояния, олигофрения при деца.
 • Серповидноклеточная анемия.
 • Органичен мозъчен синдром при възрастни хора.
 • Цялостна терапия очна патология.

Ноотропы противопоказно за лица с индивидуална свръхчувствителност към основния активното вещество на лекарството, изразен психомоторным дестилат, печеночно-бъбречна недостатъчност или булимия, както и претърпели остър хеморагичен инсулт, страдащи от хореей Геттингтона с тежко нарушение на бъбречната функция, бременни и кърмещи жени.

Странични ефекти

Странични ефекти, появяващи се на фона на лечение ноотропными лекарства:

 1. Гипервозбудимость,
 2. Слабост,
 3. Безсъние,
 4. Безпокойство, тревожност,
 5. Диспепсические симптоми
 6. Хипотония,
 7. Гепато — или нефротоксичность,
 8. Эозинофилия,
 9. Чести пристъпи на стенокардия,
 10. Спазми, эпиприпадки,
 11. Нарушаването на равновесието,
 12. Халюцинации,
 13. Атаксия,
 14. Обърканост,
 15. Треска,
 16. Тромбофлебит и болка на мястото на инжектиране,
 17. Двигателната расторможенность,
 18. Усещане за топлина и гиперемия на лицето,
 19. Обриви по лицето и тялото по вид уртикария.

Описание на лекарства

Списък на най-добрите ноотропных лекарства, които са получили широко разпространение в медицинската практика:

 • «Пирацетам» оказва позитивно въздействие върху метаболитни процеси в мозъка. Лекарството се предписва за лечение на световъртеж, подобряване на паметта, коригиране на дислексия, церебростении и енцефалопатия при деца. «Пирацетам» е скоропомощным средство при абстинентном синдрома и делирии при алкохолиците. Той се използва при вирусни нейроинфекциях и в комплексна терапия на инфаркт на миокарда.
 • «Винпоцетин» — нейрометаболическое средство, расширяющее съдове на мозъка и улучшающее микроциркулацията. Лекарството тъкан, снабдява мозъка с кислород и хранителни вещества, намалява системното кръвно налягане. Хапчета за «Винпоцетин» втечнява кръвта и подобрява нейните реологични свойства. Лекарство има антиоксидантно и нейропротекторное действие. Първо, лекарството се прилага интравенозно вливане, в продължение на 14 дни, а след това се изместват към пероральному прием на таблетки.
 • «Фенибут» предписват на болни с астенией, неврози, безсъние, дисфункция на вестибуларния апарат. Децата на «Фенибут» помага да се справят с заекването и тиками. Лекарството нормализира обмяната на веществата в тъканите, притежава психостимулирующим, антиагрегантным и антиоксидантно действие. «Фенибут» малотоксичен и не аллергичен.

 • «Пантогам» — ефективно ноотропное средство, широко използвани за лечение на деца. Основното активно вещество на лекарства е витамин В 15. Това е физиологически активно вещество, открива почти във всички растения и продукти.
 • «Фенотропил» – препарат от последно поколение, който се радва на популярен както сред пациентите, така и лекарите. Той има силно адаптогенным ефект и повишава устойчивостта на организма към стрес. Лекарството не предизвиква зависимост. Често се препоръчват на студентите по време на подготовката за сесия.
 • «Фезам» — ноотропный препарат, предназначен за комплексно лечение на нарушения на мозъчното кръвообращение. Той оказва ефективно въздействие върху нервната система, подобрява микроциркулацията на мозъка, разширява кръвоносните съдове, което стимулира правилното функциониране на орган на слуха и зрението. «Фезам» премахва ефекти на хипоксия, облекчава главоболието, бори се с виене на свят и амнезией. Лице, перенесшие инсулт, енцефалит или ОМТ, приема «Фезам» за дълго време. Той помага на болните бързо да се възстанови и да елиминира негативните последствия от заболявания. «Пирацетам» и «Циннаризин», влизащи в състава на лекарства, разширяват кръвоносните съдове на главния мозък, подобряват храненето на мозъка, обмяната на белтъчини и въглехидрати, стимулира местния притока на кръв, намалява вискозитета на кръвта. Благодарение на двете компоненти антигипоксическое действие и антиагрегантная активност се усилва обмяната на веществата в клетките на нервната система се подобрява.

 • «Циннаризин» — ноотропный лекарство, стягане на стените на кръвоносните съдове на мозъка, страдащ от техните дилатацию, не променя показателите на кръвното налягане. «Циннаризин» има сенсибилизирующее действие, потиска нистагъм и е ефективно профилактично средство срещу морска болест. Той разширява малките артерии и периферни капиляри. Лекарството се отделя в единствената лекарствена форма — под формата на таблетки за орално приложение. «Циннаризин» предписват не само за лечение на цереброваскулярной недостатъчност, но и за профилактика на пристъпи на мигрена и кинетозов. Лекарство успокоява инфекциите симптоми съдова дистония и хипертония: шум в ушите, слабост, главоболие, виене на свят. «Циннаризин» се използва за облекчаване на състоянието при менопауза. Лекарството нормализира съня, премахва раздразнителността, главоболие, премахва горещи вълни.
 • «Церебролизин» — цялостно ноотропное медикаментозно средство, който е преминал клинични изпитания, подтвердившие неговата ефективност и безопасност. Съобщение лекарство под формата на таблетки и разтвор за инжекции. «Церебролизин» се предписват за лечение на пациенти с различни форми на психически и неврологични заболявания. Според прегледи, «Церебролизин» активира процесите на умствената дейност и повишава настроението. Продължителната употреба на препарата подобрява процесите на запаметяване, повишава концентрацията на вниманието и способността за учене.

 • «Актовегин» — антигипоксант, предназначен за лечение на метаболитни и съдови нарушения в мозъка и спомага за бързото зарастване на рани. Лекарството се използва за профилактика и терапия, лъчеви поражения на кожата, на периферното съдово нарушение, диабетна полиневропатия. «Актовегин» се произвежда под формата на таблетки, за орална употреба, както и под формата на разтвор за мускулно, интравенозни и внутриартериальных инжекция. Гел, крем и крем «Актовегин» се използва локално.

Мнения за ноотропах пациенти

Повечето от коментарите на ноотропных проби са положителни, което се дължи на тяхната ефективност при различни съдови нарушения. Ноотропы нормализира състоянието на пациента по-дълго време, което премахва симптомите на цереброваскулярной недостатъчност.

Мария: Лекарството «Фенибут» ми помогна да се справят с тежката жизнена ситуация, в която за първи път ме накара да изпаднат в депресия, а след това напълно се лишила от почивка и сън. Иска ми се през цялото време да плаче и да крещи навзрыд. «Фенибут» е предписал на детето ми невролог. Да се запознаят с инструкциите, реших да го пие. Хапчета ми върнаха сън, тишина и спокойствие. Нервност, раздразнителност и тревожност повече не те ме измъчва. Детето ми след лечение «Фенибутом» стана по-добър сън. Той повече не са доволни от мен беспричинных истерия. Това лекарство бих препоръчва на хората, страдащи от безсъние, апатия към всичко, депресия. За мен «Фенибут» — най-доброто ноотропное средство!

Олег Враца: «Пирацетам» — класически, истински ноотропный лекарство, насам е мащабен върху организма ми най-благотворно влияние. В продължение на години аз страдам артрозом, хондрозом, съдова дистония. Проблеми с гръбначния стълб и съдове са довели до това, че мозъкът е престанал да получавате редовно кислород и необходимите му хранителни вещества. След първите три дни от приема на «Пирацетама» у мен се появява сънливост, която неусетно е минал себе си, а заедно с него тревожността, напрежението и апатия. В организма се появи невероятна лекота. Мозъкът започнаха да работят много по-добре, по-добри вниманието и паметта, увеличава ефективността. Забележимо и постоянно се е подобрило настроението, тя става гладка и положителен в продължение на целия ден. Това си струва!

Дмитрий: Главоболие ме тормози от детството. А не отдавна се появиха пристъпи на паника, сърцебиене, пулсации в слепоочията. Невролог ми предписа ноотропный лекарство «Фезам». Да го вземат нужда от курс по една таблетка три пъти на ден. Аз выпивал хапче по време на пристъп, след което пулс идвал е в норма, изчезваше главоболие, притуплялась тревожност. Освен това, аз забелязах, че «Фезам» отлично помага срещу гадене, морска болест в областта на транспорта и виене на свят. Пия това лекарство рядко, но той винаги помага. Препоръчвам на всеки, който тревожится и често е нервна.

Митко: «Пикамилон» взех с превантивна цел. Тялото не винаги се възстановява бързо след физически или психически натоварвания. Ноотропные средства за ускоряване на процеса на оздравяване. «Пикамилон» подобрява психическото състояние, повишава резистентността на нервната система на агресивни въздействия, се използва при депресия, тежки физически натоварвания. Този безобиден медикамент винаги ми помага. Освен това, това е чудесно съотношение цена-качество. Цената на таблетки «Пикамилон» е 80-100 лева, а за разтвор за инжекции — 120 рубли. Като цяло аз съм доволен!

Повечето коментари за прилагането на ноотропов за деца положителни. По-късно от 10 дни след началото на лечението при децата подобрява съня, той се превръща в дълбока и дълга. Те по-добре се съсредоточи върху ученето и възприемат учебния материал. Топ ноотропные средства е добре носени деца. Единственият минус на лекарства от тази група, е способността им да предизвикат сънливост и отпадналост през първите дни на лечението.

Видео: мини-лекция — мнение за ноотропах

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec