Нормата на хемоглобина: при деца, юноши, възрастни, бременни

Нормата на хемоглобина в различни възрасти

Хемоглобин изпълнява важна функция в организма на човека. Той доставя кислород в клетките и премахва от тях въглероден диоксид. Концентрацията на този протеин в кръвта – един от най-важните показатели при общ анализ на кръвта, който помага в много случаи да се определят причините за лошото здраве у човека. Нормата на хемоглобина при възрастни, бременни и деца от различни възрасти, различни един от друг. Разликата в концентрацията се дължи на пол и възраст. Бременност същото внася своите корекции.

Деца до 12 години

Нормата на хемоглобина при дете до 12-годишна възраст не зависи от пола. Съдържанието му в кръвта се променя с възрастта. Следите промените е възможно в следващата таблица.

Възраст новороденото 2 седмици-2 месеца 2-12 месеца 1-5 години 5-8 години 9-12 години
Съдържанието на хемоглобина 135-200 125-165 110-130 110-130 115-135 120-150

Тийнейджъри

Полът и възрастта на тийнейджърите определят нивото на хемоглобина в кръвта. Колкото повече един тийнейджър, толкова по-високо е неговото съдържание. Момичетата на нивото на този протеин в кръвта и норма на по-малко, отколкото момчета.

Възраст 12-14 години 15-18 години
Пол Женски пол Мъжки пол Женски пол Мъжки пол
Съдържанието на хемоглобина 115-150 120-160 115-155 115-165

Възрастни

Критериите, по които се определя норма на хемоглобина при възрастни като тийнейджъри.

Възраст 18-45 години 45-65 години От 65 години
Пол Женски пол Мъжки пол Женски пол Мъжки пол Женски пол Мъжки пол
Съдържанието на хемоглобина 117-155 132-173 117-160 131-172 117-161 126-174

Според някои данни, нивото на хемоглобина при хора от двата пола на възраст от 65 години може да намалее с 10 и дори 20%. Но тази информация е остаряла. Неговата норма е същата, както и в младостта си. Както и понижаване на нивото на хемоглобина изисква терапевтична корекция.

READ  Лейкоцитарная формула на кръвта: дешифриране, норма, при деца, възрастни. лейкограмма

Бременни жени

Количеството на хемоглобина при бременни пада два пъти. За първи път понижаване се случва в малки срокове. От това се дължи? При жени в първите месеци на бременността се увеличава обемът на циркулиращата кръв. Увеличение се случва за сметка на плазмата, но не и клетки. Тяхното съдържание в нея ще нарасне малко по-късно. Нивото на хемоглобина в тялото на момиче ще отговарят на нормата, но в отделно взета капка дължи на излишък на плазмата и кръвта му ще бъде по-малко. Това явление се нарича лъжливо понижава хемоглобина бременни.

Отново на хемоглобин в кръвта започва да сляза с четвъртия месец на бременността. Плодът се формира и се нуждае от желязо, така че и отнема от майчиното тяло. В такава ситуация жената се нуждае от специална диета, която ще помогне да се избегне анемия.

Нормата на хемоглобина при възрастни, бременни и деца от различни възрасти да играят важна роля в медицината. Всяка промяна на хемоглобина ще помогне на вашия лекар да разкрие някои заболявания. Така, при бременни жени, концентрацията на този протеин в кръвта често се понижи. Но за това не трябва да се отнасят без внимание. Причина за ниската концентрация на хемоглобин може да крыться не в бременността, както е в наличието на опасна за здравето на патология, от която трябва да се отървете.

Има представа за правилата на хемоглобина при възрастни, бременни и деца от различни възрасти, просто трябва. Познаване на основните показатели съдържанието на този протеин в кръвта ви помогнат самостоятелно да разчете резултатите от анализите. В случай на отклонение на протеин, хемоглобин от нормата си струва веднага да се консултирате с лекар.

READ  Защо отива кръв от носа: причини, възрастен, дете, тийнейджър, при бременност

Видео — хемоглобин:

MAXCACHE: 0.39MB/0.00092 sec