Нормата на хемоглобина в кръвта на бременните: 1, 2, 3 триместър, таблица

Показателите на хемоглобина в кръвта на бременната

Хемоглобин – това е протеин, съдържащ желязо е компонент на червените кръвни клетки (еритроцитите). Той има важната функция на транспортиране на кислород в тъканите на организма и отвеждане на въглероден диоксид. Нормата на хемоглобина в кръвта на бременните: 110-140 g/l.

Нормални стойности

В таблицата може да видите визуални индикатори за всеки триместър:

Триместър Нормата на хемоглобина
1 110-155
2 105-146
3 100-140

До втория триместру, след 19 седмица, започва да се покачва общият обем на кръвта в организма, тъй като се добавя нова – плацентата кръг. Кръвта разреден, червените кръвни клетки са намалени, което съответно се отразява на стойността на хемоглобина при бременни. Това е нормално състояние за организма. А ето, ако нивото на хемоглобина понижение на ранна или става по-малко на установените норми, има смисъл да се говори за анемия.

Правила за доставка анализ

При отдаване общ анализ на кръвта за определяне на нормата на хемоглобина в кръвта, чрез убождане на пръста, се определя като ниво на хемоглобина.

Основните правила за вземане на кръв, отдавна известни на всички: дава се кръв на гладно сутрин, обаче, може да се отдава анализ при спешна необходимост по всяко време на денонощието, не по-рано от 60 минути след хранене.

Ден преди анализа е препоръчително да не се консумират пържени храни с голямо съдържание на мазнини и не на пиене на алкохолни напитки. Пушенето На наложена забрана по-малко един час преди анализа. Физическа и голямо умствено натоварване, не са желани в този ден, преди пускане на кръв.

Трябва да ви предупредя лаборант, ако има място прием на лекарства, които могат да некоректни този начин се отрази на резултатите. Ами и най-добре е винаги да се явя на анализи на едно място.

READ  Анизоцитоз в анализа на кръвта: какво е това, причини, видове

Ниско ниво на

Анемия 1 степен при бременност е патология, състояние, при което нивото на червените кръвни телца намалява под 110 грама/л.

Съществуват следните етапи на тежестта на анемията:

Степента на тежест Хемоглобин, г/л Червените кръвни клетки, г*1012/л.
Лека 91-110 3,2-3,6
Средно 71-90 3,0-3,2
Тежка <70 <3,0

Анемия при вынашивании на бебето може да се дължи на следните фактори:

 • Липсата на храна и/или с ниско съдържание на витамини и микроелементи;
 • Често излагане на агресивни вещества в организма на бременната (например, лошата екологична обстановка в място за престой, вредно производство);
 • Хронични, вирусни инфекции;
 • Проблеми с ендокринната, отделителната и други системи на организма;
 • Системни автоимунни заболявания;
 • Бременност няколко плодовете едновременно;
 • Кървене по време на бременност;
 • Няколко поредни бременности.

Симптоми и диагноза

Специалисти при бременност отделят следната симптомите на това нисък хемоглобин:

 • слабост, отпадналост, хронична умора, бледност на кожата покрива, проблеми със състоянието на косата и ноктите, перверзия вкусови усещания, и миризми, пукнатини по ъглите на устата, смущения в работата на сърдечно-съдовата система, гастрит.

Диагностициране на анемия, при бременни може да се въз основа на клиничен анализ на кръвта, който показва:

 • Намаляване на червените кръвни клетки по-малко от 3,6 *1012/л;
 • Намаляване на хемоглобина по-долу 109 г/л;
 • Промяна на цвета на червените кръвни телца в розово;
 • Цветовия показател на кръвта под 0,8;
 • Хемоглобина в эритроцитах по-малко от 25 пкг;
 • На феритин в серума е по-малко от 10 нг/мл;
 • Промяна на размера и формата на червените кръвни телца;
 • Подобрено СОЭ;
 • Повишаване на броя на ретикулоцитов.

Как да се повиши нивото на хемоглобина

За да се повиши нивото на хемоглобина в кръвта до нормалните трябва да спазват специална диета и да приемат железосодержащие лекарства. Хранене на бременната трябва да бъде пълно с максимално съдържание на витамини с консумацията на червено месо, карантии, морски дарове, млечни продукти и мляко и млечни ястия, пресни плодове и зеленчуци при това си струва да ограничи съдържанието на мазнини в храната до 80 г на ден.

Най-много желязо съдържат свинско и говеждо месо, черен дроб, сърце, месо говеждо, пуешко, яйца, кайсии, орехи, подправки, какао и др.

Методи за лечение на ниска хемоглобин

За лечение на нисък хемоглобин при бременни жени и не само, трябва да се вземат лекарства, желязо поне 7 седмици. Допълнително е необходим прием на аскорбинова и фолиева киселини за по-добро засмукване на основния наркотик.

Да предписват лекарства и да следи за състоянието трябва да е само лекар, не си струва да се отдадете на самолечение.

Анемия на организма може да доведе до усложнения при бременност и раждане: спонтанен аборт, хипоксия на плода, забавено развитие на плода, плацентарная недостатъчност, предлежание и отлепване на плацентата, гестоз, слаба или липсваща раждане дейност, кръвоизливи, липса на мляко.

Висок хемоглобин

Освен недостиг на хемоглобин, може да бъде опасно и излишък. Индикаторът може да бъде висока при бременност в следните случаи: наследственост, на местоживеенето в планините, неумеренные физически натоварвания, тютюневата зависимост, липса на фолиева киселина, болест на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците, дехидратация при токсикозах диабет, запушване на червата, онкология.

Прояви на симптомите на

Процедурата е подобна на състоянието на анемия:

 • летаргия, сънливост, бърза умора. Анализ на кръвта ще покаже това състояние. Освен него за изясняване на причините се назначава изследване на урината, биохимия на кръвта и проверка на тесни специалисти.

Проблеми, които причинява високо нивото на хемоглобина: спонтанен аборт, замершая бременност, забавено развитие на плода, хипоксия, внутриутробная смъртта, риска от образуване на кръвни съсиреци при майката. Сгущенная, лепкава кръв усложнява притока на кислород и хранителни вещества към плода.

Лечение на високо хемоглобин

За лечение на висок хемоглобин, лекарите препоръчват нормализиране на пиене на водния режим, ограничаване на консумация на храни с високо съдържание на желязо, прием разжижающих кръвта лекарства, лечение на болести, които влияят върху повишаване на хемоглобина.

Мерки за предотвратяване на

Превантивни мерки ще редовно отдаване на кръв, борба с тютюнопушенето, преглед до началото на бременността и в периода на планиране, за лечение на хронични заболявания.

Изпълнението на всички препоръки на лекуващия лекар и независим контрол за състоянието си – основата на здравето на бъдещото бебе.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00120 sec