Очната/вътреочното налягане (ВОН): норма, симптоми и лечение на повишени

Очната налягане, повишено вътреочно налягане (ВОН) или офтальмотонус – това е налягането на течността, съдържаща се във вътрешността на очната ябълка, на стената на очите. Вътреочното налягане се определят сега на всички лица, перешагнувшим 40-годишният чужбина, независимо от това, има човек оплаквания или не. Това се дължи на факта, че повишеният очната налягане е основна предпоставка за развитието на такива заболявания като глаукома, която при липса на лечение води до пълна слепота.

Измерване на вътреочното налягане се осъществява с помощта на специален тонометра, а резултатите се изразяват в милиметри живачен стълб (mm hg. супена). Вярно е, че за твърдостта на очната ябълка офталмолози от 19-ти век съдят, лек натиск върху очите си с пръсти. В други случаи, при липса на оборудване подобен метод се използва и в наши дни като предварителна оценка на състоянието на органите на зрението.

Защо е важно да се знае ВОН?

Вниманието, което се отделя на този показател за състоянието на здравето, като повишено вътреочно налягане, се дължи на ролята, която носи в себе си HHP:

 • Запазва сферична форма на очната ябълка;
 • Създава благоприятни условия за запазване на анатомични структури на окото и неговите структури;
 • Поддържа на нормално ниво на кръвообращението в микроциркуляторном съответствие и обменните процеси в тъканите на очната ябълка.

Статистически норма на очната налягане, измерени тонометрическим начин, е в рамките на 10 mm hg. супена (долната граница) – 21 мм живачен стълб. супена (горна граница) и има средни стойности при възрастни и деца за 15 – 16 мм hg. супена, въпреки, че след 60 години се наблюдава известно повишаване на ВОН, поради процеса на стареене на организма, и норма на очната налягане за тези лица се определя по-различна — до 26 мм hg. супена (тонометрия по Маклакову). При това следва да се отбележи, че ВОН не се различава по специален постоянството и променя своите стойности (за 3 — 5 мм hg. супена) в зависимост от времето на деня.

Изглежда, че в нощните часове, когато очите на останалите, очната налягане трябва да намалее, но това се случва далеч не всички хора, независимо, че секрецията на водна влага през нощта се забавя. По-близо до сутринта очната налягане започва да се покачва и достига своя максимум, докато вечер, то, напротив, се намалява, така че при възрастни здрави хора са най-високите стойности на ВОН чрез рано сутрин, а най-ниските – през нощта. Колебанията офтальмотонуса при глаукома по-значителни и представляват 6 и повече mm hg. супена

Измерване на вътреочното налягане

Трябва да се отбележи, че далеч не всички хора, които се предоставят на годишни профилактични прегледи на офтальмологу, с удоволствие възприемат предстоящата измерване на вътреочното налягане. Жените могат да се страхуват да развалят внимателно наложен грим, мъжете ще се позове на липсата на каквато и да било оплаквания на собствени органи точка. Междувременно, измерване на вътреочното налягане е задължителна процедура за лицата, на които «стукнуло» 40 и повече, дори ако те уверя лекар в нашето пълно здраве.

Измерване на вътреочното налягане се извършва с помощта на специални съоръжения и инструментариум, и като цяло, съвременната очни болести използва 3 основни вида измерване на вътреочното налягане:

 1. Горепосоченият метод за Маклакову — много пациенти си спомнят, знаят и най-вече не обичат, тъй като в очите на капаются капки, осигуряващи местна упойка, и са определени «грузики» (за много кратко време), които бързо са заснети и попада на празен лист хартия, за да остави отпечатъци, които свидетелстват за големина ВОН. Този метод на повече от 100 години, но той все още така и не е загубил актуалността си;

 2. Пневмотонометрию, много напоминающую тонометрию по Маклакову, но отлична факта, че за стаж се използва въздушна струя. За съжаление, проучването не се различава, особена точност;
 3. Электронографию – най-модерният метод успешно, която замества предишните два. Прилага се, предимно в специализираните институции (все още не всички клиники могат да си позволят скъпи офталмологично оборудване). Метод принадлежи към безконтактен, высокоточным и безопасни изследвания.

Най-често в РУСКАТА федерация и страни от близкия чужбина се използват тонометрия по Маклакову или безконтактен тонометрия с помощта на электронографа.

Повишено вътреочното налягане

Повишено очната налягане (офтальмогипертензия) – това не е непременно резултат на възрастови промени, както много хора мислят.

Причините за повишаване на ВОН могат да бъдат най-разнообразни, например:

 • Постоянно напрежение на органите на зрението, което води до тяхното переутомлению;
 • Атеросклероза;
 • Трайна артериална хипертония (периодични конни надбягвания на АДА, като правило, за очите не са опасни);
 • Вегето-съдова дистония;
 • Психоэмоциональные натоварване, хроничен стрес;
 • Задържане на течности в организма, поради сърдечно-съдовата патология;
 • Внутричерепная хипертония често става причина за растящия натиск на маточното дъно;
 • Професионална дейност (музиканти-духовики);
 • Отделни (по тегло) на физически упражнения;
 • Медикаментозные средства, използвани на местно ниво;
 • Силен чай или кафе (за сметка на кофеин);
 • Нарушения на сърдечната честота, дихателна аритмия;
 • Характеристики на анатомични структури на очите;
 • Интоксикация;
 • Възпалителен процес, локализиран в органа на зрението;
 • Диэнцефальная патология;
 • Травми на главата;
 • Захарен диабет;
 • Менопаузата;
 • Наследствената патология;
 • Страничен ефект на отделни лекарства, лечение кортикостероидными хормони.

Повишено вътреочното налягане често е знак глаукома, рискът от развитие, което значително увеличава след 40 години.

Настораживающие симптоми повишаване на ВОН

Повишено очната налягане може дълго време да не се подаваме няма особени признаци на проблеми. Човек продължава да живее в нормален ритъм, без да подозира за надвисналата опасност, защото истинските симптомите на болестно състояние на очите се появяват само тогава, когато ВОН съществено ще се промени в посока на увеличение. И ето какви са признаците на болестта може да каже, че оставяте всички случаи, трябва незабавно да посетите очен лекар за очни прегледи и измерване на вътреочното налягане:

 1. Болки в очите, в зоната на веждите, в предна и времето области (или от едната страна на главата);
 2. «Мъглата» пред очите;
 3. Цветни кръгове при прилагане ето на горящия лампа или фенерче;
 4. Чувство на тежест, тежест и умора на очите до края на деня;
 5. Пристъпи немотивированного слезотечения;
 6. Промяна на цвета на роговицата (зачервяване);
 7. Намалена зрителна острота, липсата на яснота на изображението (при глаукома пациентите често се променят очила).

Повишаване на ВОН и развитие на глаукома може да се предположи, ако човек често променя точки, тъй като в «старите», започва да не се види, а също така, ако дадено заболяване са били диагностицирани от близки роднини.

Като за начало – капки от очната налягане

Ако болестния процес е отишъл твърде далеч, но степента на риск от развитие на глаукома е достатъчно висока, а лечението обикновено започва с пряко въздействие върху високо ниво на ВОН, и с тази цел лекарят предписва капки от очната налягане, които:

 • Допринасят за загуба на течности;
 • Намаляват давящий ефект върху капсулата на очите;
 • Водят в норма обмяната на веществата в тъканите.

Между другото да кажа, капки от очната налягане могат да обхващат различни фармакологични групи, е:

 1. Аналози на простагландини F2α (Травопрост, Ксалатан, Латанопрост);
 2. Бета-административните (селективни – Бетаксолол, и – неселективные – Тимолол);
 3. М-холиномиметики (Пилокарпин);
 4. Инхибитори на карбоангидразы (местни – Бронзопт, и плюс няколко капки от очната налягане: системата – Диакарб в капсули и таблетки).

Във връзка с това много е важно да се прецени как ще се отрази на лекарства на гидродинамику орган точка, ще може ли бързо да антихипертензивен ефект, за да се изчисли, колко често, човек ще зависи от капки, а като се има предвид противопоказанията и индивидуалната поносимост на отделните лекарствени средства. Ако при назначенном лечение на всичко мина много гладко, а след това има особен ефект от монотерапии гипотензивными средства не се получава, трябва да се обърне към комбинированному лечение, с помощта на:

 1. Травапресс Плюс, Азарга, Фотил-форте;
 2. α и β-адреномиметики (Адреналин, Клонидин).

Но и в такива случаи се използва повече от два различни лекарства успоредно съвсем не е желателно.

Освен изброените лекарства при глаукома (остър пристъп на) да предписват осмотические средства вътре (Глицерол) и интравенозно вливане (Маннитол, Урея).

Разбира се, примери капки от очната налягане са дадени не за това, че пациентът отиде и по своя собствена инициатива, придобити им в аптека. Данните са лекарствени средства и са назначени, и выписываются единствено лекар-очен лекар.

При лечение на повишено очната налягане с цел адекватна оценка на постигнатите резултати на пациентите редовно да извършва измерване на ВОН, провери остротата на зрението и състоянието на дискове зрителни нерви, т.е. за пациента по време на лечение в тясно сътрудничество с лекуващия лекар и се намира под негов контрол. За получаване на максимален ефект от лечението и предотвратяване на пристрастяване към медикаменти, капки от очната налягане офталмолози препоръчват да се сменят периодично.

Прилагането на капки и други лекарства, които намаляват ВОН, предполага лечение в домашни условия. При глаукома, лечение зависи от формата на заболяването и от етапа на глаукомного процес. Ако консервативната терапия не даде очаквания ефект, използват лазерно въздействие (иридопластика, трабекулопластика и други), което позволява да се извърши операцията без болничен престой. Минималната травматичность и малък възстановителен период също така даде възможност след намесата продължи лечението в домашни условия.

В напредналите случаи, когато няма друг изход, при глаукома е показано оперативно лечение (иридэктомия, фистулизирующие вмещательства, операции с използване на дренажи и т.н.), с престой в специализирана клиника под наблюдение на лекарите. В този случай рехабилитационен период няколко от прегледите.

Намаляване на налягането на фундуса

Лекарите, ангажирани лечение на очни заболявания, е известно и друго, точно обратното повишен ВОН, явление – офтальмогипотензия, хипотония на окото или намаляване на налягането на маточното дъно. Тази патология се развива доста рядко, но от това не става по-малко опасна. За съжаление, болни с гипотонией очите стигна до кабинета на очен лекар, когато значителен процент точка вече е изчезнал.

Това дългоочаквана се дължи на факта, че видими признаци на заболяването, тъй като ще и няма, начален етап протича почти без симптоми, ако не се счита, че не е много изразено намаляване на зрителната острота, което хората са за сметка на преумора на очите или свързани с възрастта промени. Единственият симптом, който се появява по-късно и вече може да се предупреди пациента, смятат сухота в очите и загуба в тях естествен блясък.

Фактори, допринасящи за намаляване на вътреочното налягане, не е толкова многообразен, като предпоставки, които повишават му. Към тях се отнасят:

 • Увреждане органите на зрението в миналото;
 • Гнойни инфекции;
 • Захарен диабет;
 • Дехидратация
 • Артериална хипотония;
 • Алкохолни напитки и употребата на наркотици (марихуана);
 • Глицерин (при консумация на по-навътре).

Междувременно, човек, уделяющий очите си толкова внимание, колкото и другите органи, може да предотврати нежелани последици за намаляване на ВОН, като посетите очен лекар и да се говори за посочените по-горе «незначителни» симптоми. Но ако своевременно не забележите признаци на болестта, очите, може да се окаже пред факта развитие необратимо процеса – атрофия на очната ябълка.

Лечението в домашни условия се предвижда прилагане на очни капки: Тримекаина, Леокаина, Дикаина, Колларгола и други Полезни са средства с екстракт от алое вера, както и витамини от група В (В1).

Няколко съвета при пациенти с повишен глазным налягане

Пациенти, страдащи от повишено ВОН, която заплашва развитието на глаукомного процес, се препоръчва да се следват някои правила за превенция:

 1. Се опита да не допуска переохлаждений, стрес и прекомерно физическо напрежение (трудна работа, вдигане на тежести, накланя главата и тялото, принуждавайки кръв, пристигащи в по-големи, отколкото е необходимо на вашия централен мозъка, количества;

 2. Спрете да занимания по лека атлетика, обаче не си вземат отпуск от разходки (далеч от градския шум и замърсяване), посильной гимнастика за дихателната система и общо на организма, втвърдяване на организма;
 3. Да се ангажират лечение на хронични съпътстващи заболявания;
 4. Веднъж завинаги се регулира режим на труд, нощен сън, почивка и хранене (предпочитан молочнокислая диета, обогатена с витамини и минерали);
 5. В слънчевите летни денечки, да се излиза навън, да се вземе за правило да не забравяме дома очила, които осигуряват комфорт за очите и тяхната защита (очила трябва да придобие по — «Оптика», а не на пазара, където продават тъмни слънчеви очила, които могат още повече да повиши ВДГ).

Що се отнася до ниска налягане, а след това, както е казано по-рано, то се отнася до броя на редките случаи, така че пациентите, ощутившим на себе си подозрителни признаци (усойни сухота в очите), може да предложи в най-кратки срокове да се консултирате със специалист, който ще каже какво да правят.

Видео: за повишени внутриглазном налягане и глаукома

Видео: за-ниски внутриглазном налягане и нейните причини

READ  Разрушаване на кръвоносните съдове на ръцете: причини синини, симптоми, диагностика и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec