Окклюзия съдове: артерии на крайниците, мозъка и други органи

Сърдечно-съдови патологии на твърдо заемат водещи място сред заболяванията, водещи до фатално или трайна инвалидност на лицето. Намаляване на провеждането на способността на големите кръвоносни съдове може да парализира работата на много органи и системи на организма. Един от най-тежките прояви на съдова недостатъчност е окклюзия съдове.

Какво е окклюзия и защо това се случи?

Окклюзия – това е което настъпва запушване на кръвоносните съдове, вследствие на развитието в тях на патологични процеси, запушване с тромб или причинени травматическими причини. Да се знаят причините на това явление и неговите симптоми трябва задължително, тъй като в повечето случаи времето за вземане на спешни мерки е изключително ограничено – за сметка идва буквално часове и минути.

По своята локализация са различни видове запушване – венозни или артерия, които засягат багажника съдове, които подхранват органи, крайници, централната нервна система. Наричат те могат редица обстоятелства:

Емболия – запушване на съда, намиращ се в руслото на притока на кръв-гъста образованието.

 1. Емболия може да бъде причинено от инфекциозен поражение, когато съд се затваря куп микроорганизми или възпалителни гнойными тромбами.
 2. Въздушна емболия – последствие влизат в съдове въздушен балон. Често се появява и при сложни травми на дихателните органи (на белия дроб), може да е последица от неправилно инжектиране.

 3. Мастната емболия – също може да има травматичен характер, но често възниква при дълбоки нарушения на обмяната на веществата в организма. Скапливающиеся в кръвта на най-малките частици на мазнини може да се свърже в мастната съсирек, което води до запушване.
 4. Артериална емболия – запушване на съдове подвижни тромбами, които обикновено се образуват в клапанном апарат на сърцето при редица заболявания на неговото развитие. Обикновено това е причината води до запушване на артериите на долните крайници, кръвоносните съдове на сърцето и мозъка.

Най-често эмболы водят до запушване на места сужений или разклонения на кръвоносните съдове – т. нар. бифуркациях.

Тромбоза – процес на постепенното стесняване на лумена на артериите се дължи на образуване и нарастване на кръвни съсиреци по вътрешните му стени. Често причина за това служи за атеросклероза на кръвоносните съдове (особено на краката), но са възможни и травматична или инфекциозна образование. Освен, че тромбоза сам по себе си може да доведе до запушване, той създава много уязвимо място, най-подверженное емболия (тромбоэмболия).

Аортна съдове също могат да станат причина за запушване. Вродена или закупен аномалия на стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното рязко локално разширение или выпячиванию – много характерно място на бъдещето тромбоза и емболия.

Вредата от тях окклюзия възниква, когато повредената мускулна или костно плат сдавливают големите кръвоносни съдове, възпрепятства нормалната кровотоку. На мястото на затварянето на артериите възникват тромбозные процеси, висока степен на вероятност емболия.

Поражението на долните крайници

Подобно загуба на кръвоносните съдове може да се направи в отделен раздел, тъй като по медицинска статистика повече от половината от всички известни случаи се определя именно окклюзия бедрената артерия и подколенной артерия.

Симптоми подобни, бр детайлно проучени и описани, както в чуждоезикова медицинска литература дори изкара цяло «петте Р» — характерните прояви, при възникване на поне един от тях се изисква извънредно провеждане на диагностика и назначаване на лечение на:

 • Pain – болка — разлитая обширна област под парцела поражение, усиливающаяся и не облегчающаяся при промяна на разпоредбите на краката.
 • Pulselessness – изчезване на пулса в характерни места на близък местоположението на артериите. Този симптом лекари се използва за по-точно определяне на място, бр.

 • Pallor бледност, цвят на кожата по-долу засегнатото място първоначално е бледа, после се появяват петна цианоза. Температурата на такива имоти бързо намалява.
 • Paresthesia – парезтезия, чувство за мравучкане, изтръпване, «мурашек» — верните признаци на съдово увреждане. Губи чувствителност към прикосновениям, може настать пълно изтръпване с изчезването на болезнените усещания.
 • Paralysis – парализа на крайниците, нарушение на нейните двигателната функция — проява на обширна исхемия на парцела.

Неспазване на срока за приемане на мерки (над 4 – 6 часа) може да доведе до необратими некротическим промени в тъканите, развитието на гангренозного процес. Окклюзия артерии на крайниците – една от основните причини за инвалидност и ампутация на крака, особено при мъжете на възраст над 60 години.

Окклюзия съдове, захранващи главата и ЦНС

С по-малка вероятност, но все пак достатъчно често са засегнати големи кръвоносни съдове, носещи кръв към главата на човека. Най-типични окклюзия на вътрешна каротидна артерия.

При такива тежки случаи се развива остър недостиг на храна на мозъка, кислороден глад на клетките на централната нервна система (ЦНС). Това води до патологични промени в мембрани, развитието на области мозъчен инфаркт – исхемичен инсулт, което може да свърши обширни увреждания на ЦНС със следните зад него нарушения в дейността на органи и системи на организма като цяло, парализации, рязък спад на интелектуални способности и деменция.

Още едно уязвимо място — дискова артерия, развитие, бр която води до увреждане на тилната част на главния мозък. Агенти на образованието обширни парцели от инсулт – така наречените ТИА (транзиторные исхемични атаки). Това може да се изрази извънземни изтръпване на крайниците чак до временни параличей, чести головокружениями, провали в паметта, нарушения на речта, зрението, периодични обмороками.

Окклюзия очи, по-точно на кръвоносните съдове, захранващи го ретината, може да се прояви внезапно и абсолютно безболезнено, но, като правило, води до пълна моментната загуба на зрението върху засегнатата очите. Податливи на това заболяване по-често мъжете, навършили възраст 50-70 години.

Лечение и профилактика на запушване

Лечение на остри прояви на запушени – това е много сложно, успехът на която зависи от навременността на разкриване на най-първите симптоми. По-често трябва да се прибегне до операция намеса, с цел прочищения вътрешните кухини на сърцето, отстраняване на засегнатите райони, провеждане на кръвното байпас. В напреднали случаи често се налага да ампутират засегнатите крайници да се избегне разпространението на гангренозных процеси и поява на сепсис.

За да не доведе тялото си до крайности, непременно трябва да поддържа своя съдовата система в нормално състояние, изпълнение на комплекс от превантивни мерки:

 1. Постоянно да се следи нивото на кръвното налягане. Хипертония – първата стъпка към сериозни сърдечно-съдовата недостатъчност. Трябва разумно да се отнасяме към консумацията на кафе, силен чай, пикантни и солени храни.

 2. Правилното хранене е максимално да намалят в ежедневната си диета количество мастни ястия с високо съдържание на холестерол. Изследване за нивото на холестерола, след 40 години трябва да станат задължителни поне веднъж годишно.
 3. Ежедневно да се консумират естествени храни с високо съдържание на витамини.
 4. Да се отървете от излишните килограми. С наднормено тегло – това е много чувствителна прекомерна тежест върху цялата сърдечно-съдовата система като цяло.
 5. Да се откажат от вредни навици – тютюнопушене и консумация на алкохол. Медицината са известни случаи на остро спазматической запушване, причинени от никотин или алкохол.
 6. Правилният режим на живот, включващ редовни физически натоварвания, соразмеренные с напредване на възрастта и общото здравословно състояние.
 7. Опитайте се да се избегне ненужно напрежение и психически сътресения.

За да завърша темата за запушване на кръвоносните съдове – няколко думи за сходном на значението на този термин. Става въпрос за эндоваскулярной, бр. За разлика от всичко рассказанного по-горе, това не е името на патология, а начин на оперативното лечение на аневризми, когато хирургично създават изкуствена запушване на парцела изпъкването на артерия или изкуствен тромбоза на мястото на значителен неговото разширяване, което предпазва от вероятен различията на основните съд.

Видео: търси специалист за предотвратяване на проблеми с плавателни съдове

READ  Кои лекари лекуват съдове: на главния мозък, на долните крайници, вените и артериите

MAXCACHE: 0.4MB/0.00104 sec