Окклюзия съдове: на долните крайници, ретината на очите, сърцето, мозъка, шията

Окклюзия съдове (нарушение на проходимостта)

Медицинска истина гласи: Докато са здрави съдове при хората, това означава, че и самият той е здрав. И това е безспорен факт. Защото тялото ни е обгърната от голям брой съдове и артериите, с обща дължина насчитывающейся на сто хиляди километра. Окклюзия съдове на долните крайници, ретината на очите, на мозъка и на сърцето към днешна дата е най-честата болест, резултат, който често е фатално за човека.

Видове

Окклюзия съдове — това е заболяване, при което е нарушена пропускливостта на кръвоносните съдове. А това се случва поради факта, че в някакъв участък на преминаването на лумена затваря. Тя може да възникнат най-различни части на тялото: на крайниците, на шията, на главата на мозъка, на сърцето или пък ретината на очите. Тук всичко зависи от мястото, на повреден плавателен съд.

Класифицира окклюзия съдове могат да бъдат по различни параметри.

Ако гледате по вид съдове, които са повредени, а след това отделят 2 тип запушване на кръвоносните съдове:

 1. Венозна.
 2. Артериална.

Ако гледате по локализация, което съдова окклюзия е:

 • Невероятно захранващите органи,
 • Воздействующая на магистрални съдове,
 • Засяга централната нервна система,
 • Окклюзия, която да влияе на долните крайници.

Най-често се наблюдава заболяване на кръвоносните съдове засяга долните крайници, по-рядко е среща destek, която да влияе и засяга кръвоносните съдове на централната нервна система и кръвоносните съдове на главния мозък.

Причини

Има редица причини, които могат в крайна сметка да доведе до един или друг предвид запушване на кръвоносните съдове.

Причините за запушване на кръвоносните съдове могат да бъдат най-различни:

 1. Емболия се нарича запушване на съда, гъста образование, която да бъде в руслото на притока на кръв. Появата на емболия зависи от различни причини. Но на първо място сред причините за появата на емболия е инфекция. Отделят 3 вида емболия.
 • Въздушна.
 • Артериална.
 • Мазнините.

Следващата причина, която може да доведе до запушване на кръвоносните съдове е тромбоза.

 1. Тромбозом вени, се нарича процес, където постоянно се увеличават тромбы на вътрешните стени на артериите, тъй като артерия, намален просвет. Това е причината сама по себе си е и причината за изява на пациента емболия, което в крайна сметка може да доведе човек до аневризми.

Аортна съдове – аневризма представлява структурна аномалия на стените на артериите и вените на човека. Се срещат два вида аневризми: вродена и придобито.

 1. Травми — Различни травми може в крайна сметка да доведе до запушване на кръвоносните съдове. Това се дължи на факта, че при силен удар сдавливаются на кръвоносните съдове, което затруднява нормалната циркулация на кръвта. Самите наранявания могат още и да доведат до появата на тромбоза и емболия на артерии. Така че при травми е много важно да правите оперативното лечение.

За правилната диагноза е много важно се счита за изследване на симптоматиката. А симптоми на запушване на кръвоносните съдове при различните части на заболяването е съответно различни. А това означава, че трябва да ги изучаваме поотделно.

READ  Лейкоареоз мозъка: какво е това, симптоми, диагностика, лечение, последствията

На долните крайници

За това, че болестта започва да се упражнява може да се говори за редица симптоми. Най-често запушване на долните крайници, е:

 • Липсата на пулсации в артериите в долните или горните крайници.
 • Човек присъства една постоянна болка в крайниците, дори когато той спокойно седи или лежи.
 • Нарушена чувствителност на крайниците.
 • Намалява тактильная чувствителност.
 • Започва да отслабва мускулната сила, което в крайна сметка може да доведе до пълна обездвиженности крайници.

Понякога при запушване на кръвоносните съдове на крайниците започват да се проявяват исхемични симптоми като:

 • Чупливи нокти.
 • Обща сухота на кожата.
 • Липсата на коса.
 • Променя се и цветът на крайниците: В началните стадии на цвета на кожата става бледа, а след това върху него се появява нещо подобно на мраморна фигура, а в крайна сметка крайник стават от кестеняво-червен, син.
 • По кожата се появяват трофичните язви.

При такъв упущенном състояние може да се стигне до това, че крайник трябва да бъде ампутирана. Въпреки това, ако се обърнете навреме към специалист, това може да мине без такива остри хирургични интервенции.

На ретината на окото

Такова заболяване, като окклюзия може да удари съдове, които подхранват ретината на очите. И въпреки че този вид се среща краен рядко, но въпреки това е една от най-опасните, по причина на своята внезапности. В резултат на това човек не може дори и не подозира че той има окклюзия на ретината на окото, тъй като заболяването протича без болка и без особени признаци, често липсва дори симптоми и признаци, бр. Но окклюзия на ретината на очите може да доведе до бързо и пълна загуба на зрението.

Съдове на сърцето

В съвременния свят причина за смъртта на повечето хора е именно този вид запушване, при което сърцето не може да получава достатъчно количество храна. Това е най-опасната патология, която възниква при атеросклероза на кръвоносните съдове.

При запушване на кръвоносните съдове на сърцето смърт може да настъпи внезапно и бързо, като в резултат на развитието в съдове, тромбоза. Но има и случаи, когато заболяването се развива в течение на дълго време и мускулът на сърцето отшумяват с течение на времето. В този случай болестта трае дълго време и изматывает на болния постепенно.

Най-често срещаният симптом, който ще ви даде да разбера, че имате окклюзия съдове на сърцето, е болката в гърдите. Тези болки не минават и след прилагане на лекарствата.

Окклюзия врата

При запушване позвоночной артерия (на врата) симптоматика до голяма степен е подобна.

Първите симптоми на запушване на кръвоносните съдове на шията:

 • Болка.
 • Липсата на пулс.
 • Наличието на бледности на кожата и на лицето. Причината бледности е, че кожата на пациента не получава нужното му храна.
 • Така кожата ви е много суха.
 • Бръчките се появяват.
 • Възможно акроцианоз на кожата (посиняване).
READ  Как за лечение на анемия: при възрастни, дете, бременни, в домашни условия, народни средства за защита

Ако човек не получава навременна медицинска помощ, това състояние може да го доведе до парализа.

Мозъка

Този вид заболяване по-рядко, но все пак има и вероятност за възникването на запушване на кръвоносните съдове на главния мозък. При този вид са засегнати големи кръвоносни съдове, които са отговорни за доставление хранене: кръв към вашия централен мозъка на човека. Често се срещат окклюзия на сънната артерия.

При съдови запушване на мозъка се забелязва рязко нарушение на храненето на мозъка, а от недостиг на кислород се забавят умствена дейност на човека. Всичко това води до факта, че пациента може да се развие мозъчен инсулт или инфаркт.

Окклюзия съдове на главата може в крайна сметка да доведе до проблеми в целия организъм, тъй като отговаря за правилната работа на мозъка на човека не е в състояние повече да се подхранва и правилно да функционират работа на целия организъм.

Обикновено сигнал на болестта има следните симптоми:

 • Главоболие.
 • Изтръпване на половината от лицето и пръстите си.
 • Наблюдава разстройства и влошаване на зрението, в една страна където има поражение.
 • При някои пациенти са виене на свят.
 • Е замъглено съзнание.
 • Може да започне деменция.

Важно е да се отбележи, че когато се бутилира съдове в областта на шията и главата, симптомите се превръщат много бързо. Ето защо познаването на симптоматиката и за бърза реакция в тях, под формата на спешна медицинска помощ е жизнено важно. В края на краищата, често решават именно първите минути и часове. Не е чудно, че в медицината първите 3-4 часа, наречен «Златния час «.

По-общо запушване на кръвоносните съдове, изложени на хората 40-65 години. Затова ежегодното преминаване на проучването е жизнено важно за хората навършили тази възраст.

Диагностика

За диагностициране на запушване на кръвоносните съдове трябва да мине през пълно проучване, което включва в себе си набор от анализи: общ анализ на кръвта, урината, нивото на холестерола в организма и така ЕКГ, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, доплерография на врата и други видове изследвания. След като лекарят вече може да виждаш цялостната картина и да знае кой съд точно е запушен с тапа, да предпише лечение на запушване на кръвоносните съдове. В зависимост от вида и сложността на запушване на кръвоносните съдове, определяне на лекаря могат да бъдат най-различни.

Лечение на

При лечението най-важният счита за антикоагулация терапия. Важен момент в лечението на запушване на кръвоносните съдове е да се избегнат тези усложнения, които често съпътстват болестта. В края на краищата, поради нарушаване на кръвообращението могат да възникнат редица проблеми в различни части и органи. Ето защо пациентът се кредитира курс директни антикоагуланти под формата на инжекция. Може назначен курс на косвените антикоагуланти под формата на таблетки.

READ  Лазерна коагулация вени: разширени, на долните крайници, след операции, профилактика

Ако случаят е тежък и много стартирала, както и лечение на съдове медикаменти не дава резултати, тогава се назначава тромбэктомия. Това е оперативната намеса и в 90% от случаите дава чудесен резултат, ако е в начален етап, бр. За съжаление се случва така, че пациентите страдат от болки и през цялото време снасят преглед. В този случай изходът често е фатален. Затова е важно да се помни, че със здравето не се шегувам.

Ако имате някакви проблеми или са налице по-горе изброени симптоми, трябва незабавно да отиде на специалист и подложи на пълен медицински преглед.

Профилактика

Най-важното е в запушване на кръвоносните съдове, може би профилактика, направена навреме. Тъй като всички отдавна е известно, че е по-добре и по-лесно да се предотврати появата на болестта, отколкото след това да се опита лечение на болестта.

Профилактика на такива сериозни и сложни заболявания на кръвоносните съдове, съдържа в себе си набор от прости действия, а именно:

 • Правилното хранене — Под това трябва да се разбере: намаляване на мазна храна, както и храна с високо съдържание на холестерол, привеждането до минимум размера на захар и сол в дневната дажба. Също така е важно да се помни, че правилното хранене съдържа в себе си редица витамини и полезни макро-и микроелементи, които са необходими за целия организъм, така и незаменим за съдове.
 • Намаленият прием на алкохол и никотин – Алкохол и никотин е две враговете на организма. Те се отрази неблагоприятно върху целия организъм. В идеалния случай би било по-добре, ако човек е успял да избяга от тях, но ако това се направи веднага не успеят, то поне да се намали броят просто трябва.
 • Физически натоварвания — Както казва една стара истина: «Движението е живот!» А днес всичко върви към това, че човек все по-малко и по-малко се движи. А за физически натоварвания и упражнения нещата вече са напълно забравени. Всеки трябва да се справят, в съответствие със своите възрастта, активни физически натоварвания.
 • Тегло — наднорменото тегло е неприемливо, тъй като това често може да стане причина за появата на различни проблеми с плавателни съдове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec