Операции на каротидната артерия: усложнения, показания и противопоказания

Видове операции на каротидната артерия

Сънливи артерии са едни от най-важните съдове на човешкото тяло. Според него проходи богата на хранителни вещества и кислородам кръв към мозъка. Последният е много чувствителен към недостиг на това или друг елемент, така че всички, дори и най-малките патология, свързани с тези съдове, ще има страшни последици. Сърдечен Инфаркт и мозъчен инсулт – честите заболявания, водещи до смърт на пациента, които възникват при стесняване на лумена на най-големия двойка на съда. Дори малки нарушения водят до инвалидност, и колкото те са повече, толкова по-трудно на пациента да се възстанови. Така че лечението на сънната артерия трябва да се незамедлительным. Запушване с тромб или стесняване на холестериновыми табели се премахват с помощта на операции на каротидната артерия.

Показания

Показания за провеждане на операции на каротидната артерия включват:

 • Стесняване на съда на седемдесет на сто, включително пациенти, които не са на симптоматиката;
 • Стесняване на петдесет процента с присъствието на симптоматиката недостатъчност в мозъка. При пациентите в миналото вече са се занимавали с инсулт;
 • Стесняване на по-малко от петдесет на сто, при случавшейся недостатъчност;
 • Двустранно нарушение на SA;
 • Комплекс патология, включваща позвоночные, подключичные и сънливи главните двойка съдове.
 • Причина за стесняване на лумена (стеноза) на съд, могат да станат перегибание му, тромбоза на вените, холестерол депозити, издут на артериите.

Противопоказания

Противопоказания за провеждане на операции на каротидната артерия включват:

 • Заболяване на някои от най-важните органи, за забрана на извършване на операцията;
 • Загуба на съзнание, заплашително живот;
 • Остра недостатъчност в мозъка;
 • Кръвоизлив на мозъка, с отмиранием клетки;
 • Пълното затваряне на артериите.

Трябва да се вземат предвид и възрастта на пациентите, на някои проведе операция безсмислено или тя само боли. Но в този момент съществуват методи, които изискват малки намеса в организма на човека, без да го картите, така че броят на тези случаи намалява.

Преди оперированием на пациента е насочен към цялостното проучване, което включва: анализ на биологични течности и течна тъкан, ЕКГ на сърцето, флюорографические изследвания, тестове за инфекциозни заболявания като хепатит, сифилис, човешкия имунодефицитен вирус. Към други методи за диагнозата са ЕХОГРАФИЯ, изследвания Дупплера, ангиография, магниторезонансная томография мулти-спирална компютърна томография.

READ  Ябълков оцет при варикозе: ползи и на вредите, като приема, рецепта за приготвяне в домашни условия

Видове

Приложим метод за работа на всеки отделен болен, това зависи от възрастта и благополучие на пациента, от размера на нарушен участък, наличието на техника в определена болница, опытности специалист, който ще се проведе лечение.

Основните видове операции на каротидната артерия, са:

 • Каротидная – най-често се използва. Тук е аутопсия на пациента. В Америка лекувани по този метод се извършва на повече от сто години, в Руската федерация два пъти по-малко, но начинът, по който набира скорост;
 • Стентирование съдове се отличава с не голяма намеса, но тъй като бързо възстановяване след операция. Но за нейното провеждане се изисква значителни умения на хирурга и техника, която има не във всяка болница;
 • Протезиране се извършва тези хора, които имат по-голяма площ на разпространение на патология.

Каротидная

Каротидная операция на сънната артерия се състои в рязане на тъканите на човека и на съда, за да извадя от последния патологично формира една бляшку.

Провеждане на каротидной операцията се извършва под обща анестезия или местна. Хирургът прави разрез зад ухото мивка надолу на десет сантиметра, разпространява слоеве на кожата, внимателно, без да докосва нервите, е намирането на подходящия съд. След това, той надрезает го и вади образование. За това, че кръвта не се намесва и продължи да я циркулирование, за да не се създаде недостатъчност в мозъка, преди време в артерия се вкарва плъзгащи и officinalis лекарство, което спомага за стягащи стени.

След като съд го почиства измива със специален разтвор, който ще избави кухина от останките на плака. Ако не го направите, те може да капакът на по-малки артерии. Зашивание на границата се извършва от специална нишка, може да заложите заплату от предварително приготвената синтетичен или от собствените тъкани на пациента. След това се отстранява източници на енергия, се проверява здравината на шева на съда, ако всичко е нормално, хирург зашивает слоеве на тъканите, последователно отдолу нагоре.

Този метод е доказано, че при появата на плаки по стените на кръвоносните съдове, тромбировании, силно стесняване на съда, без симптоматика.

Эверсионная

Подготовка на пациента за провеждане на операция е същата, както и в начина, по който по-горе. Промяна по време на почистване на съда. След установяване на плъзгащи и въвеждане на лекарство за лепене на съдове, подходящия парцел выворачивают от вътрешната страна, събрани бляшку, измити nat-разтвор, и придават девствен вид. След провеждане на такива манипулации съд са пришити, плъзгащи се почистват, кожни воалите зашити.

READ  Киста на епифизата (эпифиза на мозъка: причини, лечение

Эверсионный начин се постига много по-бързо каротидного, тъй като по-малко сложен и риск да направите нещо не е наред по-малко. Минус – използва се при убирании малки плаки, които не са попълнили цялата лумена на съда, по-малко от два и половина сантиметра.

Стентирование

Този метод има много предимства, които го правят все по-популярна сред другите. И най-малката намеса на хирург в кухината на тялото, спомага за бързото възстановяване на пациента.

В рехабилитационния период след стентирования трае не повече от седмица. Но и това има своите минуси:

 • Резултатът е добър, но продължителността му е малък и изисква последващи интервенции и риска от усложнения при това се увеличава;
 • Сложна и скъпа техника, опытность специалисти;
 • Начин не е в състояние да се справят с по-голям размер плака.

Механизъм на провеждане на работа е следния:

 • Хирург се прави пункция, и тръба се отвежда обратно към мястото. С помощта на бутилка съд се разширява, а метална рамка притиска бляшку. Има риск от отстраняване на плака и разпространението на кръвни съсиреци за изпълнение, което е много опасно. Затова поставят специални филтри в съд, преди въвеждането на стента.

Въвеждането на стента се провежда при атеросклероза при възрастни хора, на които е забранено оперирование открит начин.

Протезиране

Операция стентирование се назначава на пациенти, които са често срещано заболяване, при огъват, извитости на съда. Протезиране се извършва в случай, че вашия лекар, става ясно, че други начини за работа на сънната артерия няма да доведе до добър резултат. Анестезия може да бъде общ или локален.

За начало се определя от област лезия на съда, го отрезание. На мястото му се поставя протеза, която е направена от синтетични материали. Диаметър и дължина на протезата се подбират индивидуално за всеки пациент. Съдовете измити от останките на плаки, и определят дренажен материал.

READ  RDW в анализа на кръвта: това, което е, е повишен, понижен, норма, дешифриране, грудничка, за жени

Метод хубаво, понесени от пациентите, се считат за безопасни.

Усложнения

Възможни усложнения след провеждане на операции на каротидната артерия:

 • При ендартеректомия е възможно увреждане на нервите, което след това се прояви в промяна на глас, трудно ще преглътнат, лицето става ассиметричным. Гнойни образование при контакт инфекция в раната, въпреки че това се случва доста рядко при спазване на всички изисквания.
 • При въвеждането на стента плака може да се разпадне и неговите парчета ще влязат в притока на кръв, запушване на кръвоносните съдове на главния мозък, най-страшното последствие.

Според статистиката провеждането на операции на каротидната артерия гарантира деветдесет и пет процента добри резултати, които не изискват повторна операция.

Рехабилитация

Рехабилитация след операция на санной артерия трае повече от 3-те дни. През това време пациентът се забрани да ставам, след което е разрешено да извършва различни движения, но тежки натоварвания са забранени до полумесец. Това се дължи на факта, че по време на никакви движения налягане варира вътре в нас, а при голямо напрежение силно се увеличава, това може да скъса по шевовете. В продължение на две години пациентът е длъжен да дойдат на лекар за измерване на налягане и обща проверка. При всяко изменение на предписваните лекарства.

Много важно е да промените своя стил на живот и хранителни продукти, които ежедневно се яде. Повече движение, да ходи на фитнес-зала при заседнал работа, поне два-три пъти в седмицата. Задайте режим на работа и почивка, на будност и покой, избягване на стреса на работното място и у дома.

Всяка операция от три скъпа, тъй като изисква не малък опит на лекар. За първата се плаща до петдесет хиляди рубли в обикновена клиника, в частни до сто хиляди. Настройка на щанд още по-скъпа, тъй като освен знания нужда от техника, която позволява да я задръжте. Цената на операцията в сънната артерия варира между двеста и триста хиляди рубли.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00124 sec