Операция на аневризму мозъка: видове, удар, въздействие

Аневризма на мозъчните съдове – много коварна патология. Дълго време тя може да протече безсимптомно, и нейният собственик дори не знае за наличието на аномалии. Заедно с това, всяка аортна носи в себе си риска от кръвоизливи, последствията от които могат да станат фатални, така че операцията на аневризму – единственото правилно решение при нейното откриване.

Аневризма на мозъчните съдове, по-често има артериална постройка, може да се намери в най-различни отдели на черепа и има размери от микроскопични до гигантски. Разбира се, риск от прекъсване неизмеримо по-голям образование, но и при малки аневризмах той има.

Според статистиката, аномалии на мозъчните съдове може да се открие 5% от населението, а разликата им трябва в най-активна възраст – от 30-50 години. При деца кръвоизлив от аневризми се срещат изключително рядко.

По размер аневризми са малки, средни, големи и гигантски, едно — и многокамерными. В зависимост от локализацията се случва аневризма на сънната артерия (вътрешен), предна и средна озарението, вертебро-базилярного басейна. Около 15% от случаите представляват множество съдови аномалии.

От всички кръвоизливи във вътрешността на черепа субарахноидален – един от най-тежките, а причина за 85% от случаите става съдова мальформация. Кръвта при прониква под меката на мозъчната обвивка, сдавливает мозъка, нарушава движението на ликвора, провокира тежки неврологични нарушения, както и дислокация на структури на ствола на мозъка има висок риск от смърт в острейшем период на заболяването.

Оперативно лечение на аневризми се извършва до офисите на съдовата хирургия. Тя поставя за цел не само да се бори с последиците от спукването на образованието, но и неговата превенция, което е още по-важно. Диагностициране на аневризму е възможно с помощта на ядрено-магнитен резонанс, но само в случай, че пациентът сам да помоли за помощ. Бессимптомные форми на патология често остават извън полезрението на лекари, размер по-голяма заплаха за здравето и живота на болните.

При поява на някакви признаци на нарушения на мозъчната дейност, силни главоболия, особено, повтарящи се, при неблагополучном фамилна анамнеза по отношение на съдовата патология на мозъка трябва да се възможно по-рано да потърсят помощ за изключване или потвърждаване на диагнозата, както и своевременно хирургично лечение, което ще помогне да се предотврати развитието на сценария, заплашващи живота.

Показания и срокове за изпълнение на операция при аневризме мозъка

Индикация за операция при аневризме съдове на главния мозък се счита за самото наличие на аневризми, дори ако тя е малка и безсимптомно. Пациентите с аневризмами живеят буквално на прах бъчва, която може да «глупак» във всеки един момент. Стрес и постоянни преживявания от осъзнаването на този риск може да доведе до колебания в налягането и ангиоспазм, като по този начин момент по-близо до пропастта, така че операцията ако и да снасят, това не е за дълго време.

Само в редки случаи лекарите могат да вземат изчаквателна тактика: когато аортна много малка, се намира дълбоко, и операцията може да нанесе по-голяма вреда, седмици присъствието си, но, както показва практиката, често се колебаят лекар и отлагането играе отрицателна роля – на патология напредва и трябва да се разруши.

Неразорвавшиеся аневризми изискват планираната хирургическа лечение в неврохирургия или сосудистом отделение, при това е важно, за да го прекарвали специалисти, които имат достатъчно опит с подобни интервенции, а клиниката е имала минимални показатели за смъртност и инвалидност сред пациентите.

READ  Профилактика на инсулт: при жените, и при мъжете, народни средства за защита, лекарства, причините

Често болни, които с диагноза аневризма на самите са обсебени въпрос: да или не да се направи операция? Наслушавшись и след като прочетете за възможните ефекти от лечение, страх от неврологични усложнения от намеса, те сериозно се замислят за отказване от него. В такива случаи си заслужава все пак да се мисли не толкова за рисковете планова операция, която може да бъде минимално инвазивна, безопасна експлоатация, колко за вероятността от кръвоизливи е със съвсем друга негативна статистика.

Разкъсване на аневризми в задължително подлежи на хирургична корекция, но има някои различия по отношение на прилагането му, които са свързани с индивидуалните особености на потока на патология.

В острейшем и остър период кръвоизливи (първите две седмици от момента на разкъсване) на показанията за операция смятат:

 • Проведе разликата при неосложненном рамките на патология;
 • Стабилно състояние на пациента;
 • Голям риск от повторно кървене;
 • Заплахата изразен спазъм на кръвоносните съдове и като следствие, исхемия на мозъка.

Пациенти в тежко и критично състояние в този срок се извършва хирургическа операция само по показанията на жизнения – сдавление мозъка, отместване на стволови структури, остра хидроцефалия, масивна огнища на некроза, мозъчната тъкан. В други случаи операцията снасят в момента на стабилизиране на състоянието.

След преминаването на първите 14 дни от датата на излития кръв от аневризми операция се извършва болен:

 1. В тежко състояние по причина осложненного поток (изразен ангиоспазм);
 2. С аневризмами, трудно достъпни за премахване.

Повторно кървене – едно от най-опасните усложнения, което дава изключително високи показатели фаталност, така че се нуждае от спешна хирургическа помощ. Ако състоянието на болния е толкова трудно, че операцията е изключително рисковано, наблюдение извършват в нейрореанимации, като паллиативную помощ – предаване камерна за намаляване на налягането в черепа.

Въпрос хирургично лечение разорвавшихся аневризми в тежка исхемия на мозъка остава отворен и спорна, все още не са точно определени ясни показания за операция при тези пациенти. Намеса и обща анестезия могат да влошат увреждане на мозъчната тъкан, така че операцията се извършва веднага само при компенсированном ангиоспазме, в други случаи тактика на бременната.

Предоперационная подготовка

При планирани клипированиях аневризми специалисти разполагат с време за внимателно изследване на пациента и го подготвя за операцията. Като консервативна терапия се предписват антихипертензивни средства, лекарства, нормализующие ритъм на сърцето при аритмиях, се извършва корекция на липидния спектър при наличие на отклонения.

Преди планиране на операцията пациентът се подлага на всевъзможни обследованиям, включително кръвни изследвания, урина, коагулограмму, кардиограма и т.н., както и при други оперативни вмешательствах. За локализация и изясняване на естеството на съдово образование извършват компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс с контрастированием, ангиографию, ултразвуково изследване с допплером.

В случай разорвавшихся аневризми пациентът постъпва в стационар с клиника на остра субарахноидального или внутримозгового кръвоизлив и се изпраща в нейрохирургическое клон, от време на изследването действително няма, така че трябва да се ограничи до минимум, което позволява да се определи местоположението на мальформации.

Като трепанация, така и эндовазальная хирургия предполагат обща анестезия, въпреки че в последния случай е възможно прилагане на местна упойка. Преди операцията пациентът разговаря с хирург и анестезиологом (освен в случаите коматозного състояние и остро кървене), не яде следващите 8 часа преди операцията, се опитва да получи достатъчно сън. Косата на място трепанации сбриваются.

READ  Таблица на съдържанието на желязо в храната: за възрастни, по време на бременност, усвояването, дневна норма

Техника на операциите по отстраняване на аневризми

Основните видове интервенции на сърдечни мальформациях мозъка признати:

 • Премахване на аневризми при свободен достъп;
 • Эндоваскулярная техника.

Лечение на аневризми при трепанации

Ефективността на отворени операции достига 98%, те се провеждат при достатъчна наличност на аневризми и в случай на скъсване. На пациентите се провежда обща анестезия, хирургът извършва трепанацию на черепа, плячкосване твърда мозъчната обвивка, намира цялата аневризму или мястото на нейното скъсване. След това трябва да изключите мальформацию от общо притока на кръв. Това се прави обикновено с помощта на метална клипове, напомняща на прищепку, която се поставя над съд, социални аневризму, и отменя движение по него кръв.

След «изключване» аневризми твърда мозъчна обвивка ушивается, костен клапа се поставя на място, се налагат шевове на кожен капак. При силен отеке на мозъка е възможно декомпрессионная трепанация с напускането на открито на костен прозорец до момента, като подуване на отшумява и не застрашава разместване на стволови структури. Фрагмент от кост на време се побира в фибри корема, за запазване на жизнеността, а след това се връща на мястото си.

Открита операция на мозъка може да доведе до увреждане на неговите тъкани и неврологични нарушения впоследствие, така че е важно да се действа изключително внимателно. При наличието на кървене, съсиреци и течна кръв се отстранява от черепа, при проникването си в желудочковую система се извършва предаване на кухини на мозъка.

След клипирования аневризми е важно да се оцени безопасността на притока на кръв по-здрави съдове на мозъка, още преди да операционната рана ще бъде ушита. С тази цел се използват интраоперационную допплерографию микродатчиком. Ако кръвта е наред след операцията може да се счита за успешна и убива.

Видео: отворено клипирование аневризми на вътрешната каротидна артерия

Эндоваскулярное лечение

Сред малоинвазивных интервенции включват эндовазальное лечение на аневризми в мозъка. Свидетелство за нея са:

 • Дълбоко и труднодоступное местоположение на съдово клубка;
 • Близостта на жизнено важни структури, което прави отворената операция е много опасна;
 • Старческий възраст и съпътстваща патология, които пречат на цялостното наркозу и трепанации;
 • Неефективност на клипирования при трепанации.

Достъп при эндоваскулярной на операцията се извършва чрез бедрена артерия, в която се вкарва катетър, доставяйки до нетипично съдове отделяющийся балон или специални спирали, предизвикващи прекъсване на притока на кръв в областта на образованието. Може да се използва също стентове, блокер аневризму, но които осигуряват постоянен поток на движение на кръвта в пътни артерии на мозъка.

На първо място в лумена аневризми се определя най-голямата спирать, след това кухината се запълва по-малки, които причиняват тромбоза и изключване на аневризми от притока на кръв. При широката шийката на питающего съда инсталиране на спирали се допълва от стентированием.

Разновидност на эндоваскулярного лечение е емболизация съдове, аневризми, когато стените им слепени с помощта на алкохол, хирургически гел, специални форми. За премахване на аневризми може да се наложи няколко такива процедури.

При извършване на операции върху кръвоносните съдове на мозъка се използва оперативен микроскоп, специална маса с фиксирующей скобой, ендоскопска и микрохирургическая техника. Състоянието на притока на кръв се контролира от микродатчиками УЛТРАЗВУК.

READ  Миро Ауробин от хемороиди: инструкция за употреба, цена, отзиви

Видео: репортаж за малоинвазивном лечение на аневризми в мозъка

Следоперативния период

След операция на аневризме минимум един ден пациентът се намира в отделение нейрореанимации под строг контрол от страна на лекарите. В този период той получава медикаментозную подкрепа под формата на аналгетици, диуретици, ноотропных лекарства и нейропротекторов в случай на проведена кървене. Се провежда профилактиката на мозъчен оток и вторични неврологични усложнения.

При подобряване на благосъстоянието на един ден, на пациента се трансформира в клон неврохирургия, при влошаване показва спешна компютърна томография, може би – повторна намеса.

Всички операции на съдове на мозъка са бременни с усложнения, особено това се отнася за открити трепанаций и манипулация непосредствено до мозъчната тъкан. Сред последиците от операцията вероятно да се случи:

 1. Ангиоспазм след разкъсване на аневризми, поради което са възможни некроза на нервната тъкан и неврологични дефицити;
 2. Повтарящи се кръвоизливи;
 3. Инфекционно-възпалителни промени в зоната на намеса (текущо рядко);
 4. Тежки неврологични нарушения.

Рехабилитация след операция на аневризме включва двигательную активност, масаж, физиотерапевтическое лечение. Ако неразорвавшаяся аневризма е клипирована извършва ендоскопски, тя вече е на 3-4 ден пациентът се връща към обичайното си живот, е необходимо извършването на специални възстановителни дейности не.

При проведена кровоизлиянии може да изисква дълго време за възстановяване на нарушени функции на мозъка. Добре, ако периодът на рехабилитация ще се проведе в специализиран център за инсультных болни или санаториум. Там специалистите ще определят подходящи физически занимания и тяхната интензивност, ще се проведе курсове за масаж, ще консервативно лечение на неврологични нарушения.

Оперативно лечение на аневризми на мозъчни се произвежда в големи съдови центрове. Безплатно, по квота, възможни са като отворена операция, така и эндовазальное клипирование. На пациента за получаване на безплатна помощ трябва да се търси в регионални здравни заведения, където могат да се насочат в по-големите клиники. Може би ще трябва да изчакаме страна на лечение.

Прооперировать аневризму може и срещу заплащане. Цената на отворена операция варира между 20-50 хиляди рубли, эндоваскулярной – като се започне с 12-15 хиляди. В цената са включени консумативи, заплащане на персонала, условията на престоя си в болницата и неговата продължителност.

Като цяло, прогнозата при своевременно пролеченной аневризме без прекъсване на благоприятен. В случай на кръвоизливи той се определя от массивностью хематом и колко много е активирано в този мозък. До 80% от пациентите успешно възстановени, не по-малко от половината от тях се връщат към трудова дейност.

По-трудно е, когато на повторно кървене от аневризматических съдове. Смъртността при това се достига 50% и повече от една четвърт от болните завинаги остават дълбоки увреждания. Именно това обстоятелство кара провеждане на спасителните операции при първичния кровоизлиянии за предотвратяване на рецидив, рискът от която е много висока в първите дни и седмици от момента на разкъсване на аневризми.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00136 sec