Операция на каротидната артерия: видове, показания, рисковете, провеждане на

Операция на каротидната артерия (SA) основно показан за пациенти, страдащи от стесняване на съда, и има за цел да осигури адекватно кръвоснабдяване на мозъка. Сънливи артерия – това са най-големите и важни кръвоносни съдове, които осигуряват притока на кръв към вашия централен мозъка, много чувствительному към недостиг на кислород. Дори, на пръв поглед, леко стесняване на тези артерии е в състояние да предизвика симптоми на увреждане на нервната тъкан, има опасност от инсулт и дори смърт на болния.

Места внимание съдови хирурзи са зона на бифуркация на общата каротидна и вътрешна заспало артерия (ICA) – това са тези области, които най-често са изложени на структурните промени, а защото именно те са обект на оперативно лечение.

Инсулт (инфаркт на мозъка) – едно от най-опасните болести на съдовата система и мозъка, разпространението на които е предприела през последните десетилетия широко разпространена. Основна причина за инфаркт на мозъка – атеросклероза, страдащ от критично стеснение на лумена на артериите. Разбира се, разработени терапевтични подходи при лечението на заболявания, но, както показват резултатите от големи проучвания, нито един консервативен начин не може да даде такъв резултат, тъй като операцията.

Нарушение на притока на кръв в мозъка не преминават без следа, често остават тежки последици, се прави на болен с увреждания, както и за възстановяване на загубени мозъчни функции може да не са винаги, дори и при условие че извършената операция. Във връзка с този факт от огромно значение придобива хирургично лечение с цел профилактика на сърдечни катастрофи на мозъка, т.е. още преди да страда нервната система.

Оперативна профилактика стеноза на сънната артерия и в пъти намалява риска от остро нарушение на кръвообращението, нормализира доставка на кръв към мозъка, подобрява благосъстоянието на пациентите, а след инсулт дава възможност за по-успешна рехабилитация.

Показания и противопоказания на оперативното лечение на заболяване на каротидните артерии

Оперативната намеса на каротидните артерии най-често се извършва при стенозе – стесняване на лумена на кръвоносните съдове. Причина за това стесняване може да бъде атеросклероза, огъват на съда, образование тромба. По-рядко причина за операция става аневризма на сънната артерия.

Показанията за операция при стенозе сънната артерия са:

 • Стесняване на повече от 70% дори при липса на симптоми на заболяване.
 • Стесняване на повече от 50% при наличието на симптоми на исхемия на мозъка, пренесени в миналото исхемични атаки или инсулт.
 • Стеноза на по-малко от 50% при прехвърлени инсульте или преходни исхемични атака.
 • Внезапна поява на нарушение на дейността на мозъка или на прогресията на хроничната исхемия.
 • Двустранно поражението на каротидните артерии.
 • Сочетанный стеноза на гръбначни животни, подключичных и на каротидните артерии.

Открита намеса на артериалните стволовете носят определен риск. Освен това, следва да се има предвид, че основната маса пациенти, по – възрастните хора, страдащи от най-различни съответната патология, така че е важно да се подчертае не само на свидетелства, но и да се определи степента на риска и противопоказания за оперативното лечение. Пречка могат да станат такива състояния като:

 1. Тежки заболявания на сърцето, белите дробове, бъбреците в процес на декомпенсации, които правят никаква операция е невъзможна;
 2. Изразено нарушение на съзнанието, кома;
 3. Остър период инсулт;
 4. Внутримозговое кръвоизлив на фона на исхемичен некроза;
 5. Необратимо увреждане на мозъка при пълно запушване на каротидните артерии.

Днес лекари предпочитат малоинвазивным манипулирана от, така че броят на противопоказания постепенно намалява, а лечението става по-сигурно.

Преди операцията пациентът се предлага стандартизиран списък на изследвания – кръв и урина, электрокардиография, флюорография, проучване на съсирването на кръвта, изследване за ХИВ, хепатит и сифилис. За усъвършенстване на характеристиките на патология се провежда ултразвуково дуплексное сканиране артерия, ангиография, може би – магнитен резонанс, мультиспиральная КАТ.

Видове интервенции на каротидните артерии и техника на изпълнение

Основните видове операции на каротидните артерии са:

 1. Каротидная ендартеректомия (с заплатой, эверсионная).
 2. Стентирование.
 3. Протезиране на съда.
READ  Лазерна коагулация на разширени вени (ЭВЛК): операция, стойността на показания

Вид оперативна интервенция зависи не само от вида на поражение на съдовата стена, възрастта и състоянието на пациента, но и от техническите възможности на клиники, наличието на опитни хирурзи, притежаващи сложни малоинвазивными методите на лечение.

Най-често срещан в днешно време е каротидная ендартеректомия, тя е и най-радикалните, на открито, която изисква най-забележимо намаление. В САЩ такива операции се извършва по 100 хиляди на година, в Русия – на ред по-малко, но все пак обхват на нуждаещите се от лечение постепенно се увеличава.

Стентирование на каротидните артерии има много предимства пред отворената операция при същото работно риск. Малоинвазивность и естетиката я прави по-привлекателна, но не всички лекари имат достатъчно опит в изпълнение, така че избор има далеч не при всеки пациент, след като времето за отстраняване на дефекта от съда, е ограничен. Във връзка с това обстоятелство алтернативно лечение с помощта на стентирование се провежда къде по-рядко, отколкото ендартеректомия.

Протезирането е показано на онези болни, които имат значително по разпространението на поражението, не дава възможности да мине по-щадящими техники. При вноса на атеросклероза протези, се счита за метод на избор.

Каротидная ендартеректомия

Каротидная ендартеректомия – това е основната операция за премахване на атеросклеротични плаки на каротидните артерии, при която се отстранява болестно съдържанието на лумена на артерия и се възстановява естественото протичане на кръвта. Тя се провежда обикновено под обща анестезия, но може би и за локално облекчаване на болката, като същевременно въвеждането на седативни лекарства.

Каротидная ендартеректомия е показан при атеросклероза, тромбе в сънната артерия, които причиняват клинично значими нарушения на гемодинамики в мозъка, а също и при бессимптомном атеросклероза, но със значително стесняване на съда.

Кожен разрез започва зад ушите, на 2 см отступя от ръба на долната челюст надолу, успоредно на него по-нататък той върви по грудинно-ключично-сосцевидной мускулите и е около 10 см на дължина. След дисекция на кожата и подлежащи на фибри хирург намира място за разделяне на общата каротидна артерия се отделя и двете си клони и прониква до вътрешната.

При извършване на описаните манипулации се изисква голяма предпазливост, нервите внимателно се пренасочват в посока, предна виена перевязывается. Постигането на вътрешна каротидна артерия, хирург, ще се опита колкото е възможно по-малко, за да осъществи контакт с нея инструменти, тъй като при грубо боравене с плавателни съдове може да доведе до увреждане на целостта и фрагментацията на плака, което крие сериозен эмболией, тромбозом и инсулт точно по време на операцията.

В кръвоносните съдове се въвежда хепарин, те последователно щипка психоактивни, след това се произвежда серво разрез на артериалната стена до проникване вътре в лумена. За да се гарантира записване на кръв към мозъка по време на целия намеса в артерия се поставя специален силикон плъзгащи се. Той също пречи на кровотоку в зона манипулация на съда.

На следващия етап — пряко ексцизия на атеросклеротични плаки. Започват да си по-близо до мястото на разделяне на общата каротидна артерия, след това отслаивают бляшку навсякъде от общата каротидна артерия до вътрешната си клони до получаване на чист и непроменен интимы. При необходимост вътрешна обвивка, може да бъде фиксиран към стената на артерията на конци.

Усъвършенстването на премахване на плака промыванием на лумена на съда физраствором. Благодарение на тихият се отстраняват мастните фрагменти, които могат да станат източник на емболия. Възстановяването на целостта на съда, е възможно с помощта на «кръпки», изработен от синтетични материали или собствени тъкани на пациента.

След като всички манипулации върху съдовата стена на извършени от нея лумена се отстранява shunt, хирург проверява херметичността шевове, последователно премахване на щипки от вътрешната страна, а след това – на външната каротидна артерия. Тъкани на шията ушиваются в обратен ред, а в долната част на рани оставено силикон дренаж.

READ  Лимфангит: симптоми, лечение, причини

Эверсионная ендартеректомия – разновидност на радикално лечение на атеросклероза, показана при очаговом промяна на вътрешната клони на сънната артерия в началния отдел. След разпределяне на артериите, я нарязани от общия кръвното багажника, разделени бляшку, при това колкото и да выворачивая съдовата стена отвътре навън. След пречистване на ICA, премахване на плаки от обща и външна клонове на артериите, да се измива мястото на намеса физраствором и възстановяване на целостта на тъканите точно както това се случва при класическата ендартеректомия.

Предимство эверсионной техника може да се счита за по-малко травматичность и по-голяма скорост на изпълнение, но ограничения в неговото прилагане, предизвикани от невъзможността за отстраняване по този начин големи плаки (по-2,5 см).

Видео: провеждане на каротидной ендартеректомия при атеросклероза

Стентирование на сънната артерия

Стентирование – един от най-модерните начини за лечение на съдови заболявания с различна локализация. Метод има неоспорими плюсове – малоинвазивность и малка операционна травма, възможност за местна упойка, кратък период на рехабилитация, ограничивающийся няколко дни.

Заедно с това, стентирование не е лишена и от недостатъци. На първо място, не навсякъде има лекари, обучени за тази техника, както и за изследване на отдалечените резултати няма достатъчно данни по причина на новост метод. На второ място, след стентирования трудно да се постигне дълъг упорит ефект, рано или късно може да се наложи повторна намеса, която ще бъде много по-трудно и травмиращо, отколкото ако първоначално е била извършена класическа ендартеректомия. Рискове при повторни операции се увеличават многократно. Последното обстоятелство се отнася до различни стадии на атеросклероза, при които ефективността на стентирования очевидно е под съмнение.

Стентирование се счита за добра алтернатива на класическата или эверсионной ендартеректомия, при която успешно се премахват, запушване на сънната артерия атеросклеротическими масите с минимален риск за пациента. Операцията се извършва под контрола на рентгенови ангиография с въвеждането в съд на контрастни вещества.

Достъп за стентирования драстично по-различна от тази при посочените по-горе методи. Това пункция, вместо широк разрез, който се провежда под местна обезболиванием, която дава възможност за лечение на хората в напреднала възраст и с придружаващи патология, което прави радикална операция противопоказанными.

Операция на вътрешната каротидна артерия чрез стентирования започва с балонна ангиопластика, т.е. въвеждане на устройство (бутилка), расширяющего лумена на артерия в мястото му стеноза. След това в advanced съд се инжектира стент – малка тръбичка, напоминающую извор на напрежение или с метална мрежа, която се протяга навън и запазва просвет на желания диаметър.

При въвеждането на бутилката има риск от разрушаване на атеросклеротични плаки с эмболическим синдром и формирането на тромба в сънната артерия, за предотвратяването на които по-горе места намеса, са поставени специални филтри, улавливающие всичко, което може да се отдели от стените на съда и да преминат в кръвта, водещи към мозъка.

Протезиране на артериите

Протези Е необходимо да се разболеят с-често от атеросклероза, кальцификацией на съдовата стена, при съчетание патология с извитостью, перегибами артерия. Тази операция се извършва, когато пословично известно е, че по-щадящее лечение няма да доведе до резултат или ненужно ще отнема много време.

При протезирането произвеждат съкращаване на вътрешния кръвното багажника в зоната на устата, премахване на засегнатата част, почистване на каротидните артерии от атеросклеротични наслагвания, а след това под формата на връзка между останалата част от вътрешната клони и обща SA с помощта на протези. Протеза представлява една тръба, направени от синтетични материали, диаметърът на която се подбират индивидуално, в зависимост от големината на соединяемых на артериите. Усъвършенстването на интервенция по обичайния начин с инсталация на дренаж на раната.

Операция при извитости на каротидните артерии

Оперативно лечение на извитости или на инфлексия на каротидна артерия е необходимо тогава, когато те предизвикват смущения гемодинамики с симптоматикой исхемия на мозъка. Операцията е насочена към преодоляване на променения участък чрез резекция с выпрямлением на артериите (редрессация). В сложни случаи, когато патологична извитость заема голям парцел, тя се отстранява напълно, а съд протезируют.

READ  Узелковый периартериит: причини, симптоми, при децата, диагностика и лечение

Операция при извитости сънната артерия може да се извърши под обща, пак под местно обезболиванием. Прилага същия разрез, като при каротидной ендартеректомия. Намеса обикновено се понася добре от болните и се счита за безопасно.

Следоперативния период и от операции на съдове

Обикновено следоперативния период протича благоприятно, усложнения са сравнително редки. При каротидной ендартеректомия най-вероятно усложнение се счита за увреждане на преминаващи в близост до артерии, нерви – се променя гласът, е нарушено преглъщане, се появява асиметрия на лицето, поради нарушение на инервация на мимически мускули.

От страна на оперативния разрез са възможни нагноение, кървене, неплатежоспособност шевове, но в условията на съвременната хирургия при спазване на всички технически изисквания към операции, те са малко вероятни.

При стентировании възможни са и някои рискове. Това могат да бъдат тромбоэмболии и запушване на кръвоносните съдове на мозъка фрагменти атероматозных наслагвания, вероятността които изравни прилагането на интраоперационных филтри. В отдалечен период има риск от съсирва в областта на стента, за профилактика на който дълго време са назначени антиагреганты.

Сред последиците от лечението на заболяване на каротидните артерии са най-опасни са инсулти, които могат да възникнат по време на операцията или след нея. Съвременните методи на лечение низводят риска до минимум, така че до тежки усложнения се наблюдават не повече от 3% от случаите при бессимптомном рамките на стеноза и 6% при наличието на признаци на исхемия на мозъка.

Рехабилитация след намеса на каротидните артерии е около три дни при неосложненном рамките на следоперативен период. Пациента в този срок се препоръчва строг режим на легло, след това активността постепенно се увеличава, но физически натоварвания и резки движения трябва да се избягват поне 2 седмици, за да не предизвика разминаване на фугите.

След лечението е позволено да вземе един душ, на вана е най-добре да се откаже. Вдигане тежести е забранено, както и травмоопасные спортове. След стентирования си струва да пият повече течности, за да се ускори отделянето на контрастни вещества.

След клиниката етап пациентът е изпратен у дома, а в рамките на една година не по-малко от два пъти трябва да изглежда вашия лекар. Всеки ден трябвало да се измери кръвното налягане, увеличаване на които може да доведе до сериозни последствия, включително и инсулт. Терапевт или кардиолог, задължително разпределя гипотензивные лекарства при всички степени на хипертония.

Необходимостта от промяна в начина на живот и характера на храненето на пациентите, продиктувани от наличието на атеросклероза, която вече доведе до необратими промени в по-големите артерии. Да се предотврати загуба на кръвоносните съдове от другата страна, както и на артериите на сърцето, мозъка, бъбреците, трябва да се спазват тези препоръки, които са предназначени за болни от атеросклероза

Операция на съдовете са изключително сложни, така че и цената им не може да бъде по-ниска. Цената на каротидную эндартерэктомию е средно 30-50 хиляди рубли, в частна клиника, тя достига до 100-150 хиляди. Резекция сегмент на съда при извитости ще изисква плащане на 30-60 хиляди.

Стентирование – много по-скъпа процедура, цената на която може да се приближи на 200-280 хиляди рубли. В цената на операцията са заложени разходи за консумативи, стентове, които могат да бъдат много скъпи, използвано оборудване.

Репортаж за операция при стенозе на сънната артерия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00153 sec