Операция при аневризме на аортата (коремно/изгряващото отдел)

Операция при аневризме аортата е насочена към отстраняване на променения участък и възстановяване на целостта на съда чрез протезиране. На такова лечение се провежда рутинно или екстра, под обща упойка.

Аневризма на аортата представлява локално разширение на лумена на съда, с промените в неговите стени и висок риск от разкъсване. Опасност патология се състои в това, че дълго време тя не може да даде никакви симптоми, а нейният носител не подозира за наличието в организма смъртоносно опасни промени.

Аневризматические разширяване на съдовете най-често се откриват при по-възрастните хора, особено при наличието на атеросклероза, артериална хипертония, захарен диабет. Тази патология предразполага не само към структурните промени на стената на аортата, тяхното изтъняване и выпячиванию, но и нарушаване на целостта на вече съществуваща аневризми.

Бессимптомная аневризма не се отразява на притока на кръв, но тежки усложнения, го правят изключително опасен. Извън пропастта има риск от тромбоэмболий по причина съсирва в стената и устната аневризми, а разликата предизвиква силно кървене и шок, когато пациентът умира в много кратък период от време.

Като се има предвид тежестта на последиците аневризми всички случаи, когато се диагностицира тази патология, подлежат на внимателен контрол. На Пациента трябва да се изследва, да се определи степента на риска от усложнения и да се определят срок за изпълнението на операцията. При прекъсване на намеса се провежда спешно.

Показания и противопоказания за операция за лечение на аортна аневризма

Единствената индикация за провеждане на аневризми може да се счита за вече си присъствие, дори ако патология безсимптомно. Срокове на лечение и начин зависят от местоположението, размера червата, риск от спукване, възрастта и общото състояние на пациента.

Абсолютни показания за операция за премахване на аневризми смятат:

 • Проведе разликата с кървене (спешна операция);
 • Бързото увеличаване на размера на образование – по-4 мм годишно;
 • Диаметър на аневризми на повече от 5 см;
 • Висок риск от усложнения (тромбоза, емболия, почивка);
 • Нарушение на кръвообращението в краката си;
 • Пакет стената на аортата в областта на аневризми (е придружен от силна болка в гърдите, корема, слабините).

При пациенти в напреднала възраст при наличие на съпътстващи заболявания провеждането на операции може да бъде опасно, така че хирург винаги ясно тежи очакваната полза и рискове. Ако аортна стабилна, заплаха я разликата е минимална, може за известно време да се отложи оперативно лечение и се опита максимално подобряване на състоянието на пациента.

Планова операция за отстраняване на аортна аневризма има своите противопоказания – тежка сърдечна недостатъчност, сериозни нарушения в работата на черния дроб и бъбреците, остър инфаркт на сърцето и мозъчен инсулт. При пациенти над 75 години, при ниско гемоглобине кръв и висок показател на креатинина има висок риск от неблагоприятен изход, точно по време на оперативно лечение, особено ако е настъпила пауза. В случай на разкъсване на аневризми на противопоказания, по същество, не, тъй като без операцията е неизбежна смърт на болния.

Всички намеса на аневризмах се разделя на радикални и паллиативные. Радикална произвеждат най-често това е основната форма на лечение на патология. Паллиативные са приложими само тогава, когато е противопоказан отворена перация, но има голям риск от разкъсване на червата. До паллиативным процедури може да се дължи на «укутывание» места аневризматического разширяване синтетичен материал, който ще попречи на нарушаване на целостта на стената на съда.

Предоперационная подготовка

При известен хирургичното лечение на разорвавшейся аневризми време за проучване и обучение е изключително малка, така че при записване в приемащото мира се извършват в спешно изследвания на кръв и урина, коагулограмма, след това на пациента се изпраща на УЛТРАЗВУК, компютърна томография (ако позволява на държавата, разбира се), по – нататък- в операционната.

При планова операция по повод на аневризми на пациента обследуют много по-внимателно. Извършва изследвания на кръв и урина, кардиографию, рентгенографию на гръдния кош, УЛТРАЗВУКОВО изследване на органите на коремната кухина, както и компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, което позволява много точно да се локализира в издут, за изясняване на размери и структура.

READ  Ascariasis при възрастни: симптоми, схема за лечение, профилактика

При разговор с лекуващия лекар по време на етап подготовка на пациента задължително трябва да съобщават за всички взети проби. Това се отнася особено аспирин и антикоагуланти (варфарин, клопидогрель), които могат да предизвикат намаляване на съсирването на кръвта и кървене.

При постъпване в стационар пациентът вече е в ръцете на най резултатите от научните изследвания, нещо, което може да се използва повторно извършена в клиника (същите кръвни тестове, кръвосъсирването, група и rh-фактор изследване за ХИВ, хепатити, сифилис, ЕХОГРАФИЯ на корема).

Снощи се случва последният прием на храна не по-късно от 8 часа преди операцията, се взема душ, пациентът переодевается в чисти дрехи и си ляга. При силни преживявания и безсъние се допуска прием на депресанти и сънотворно.

Всички отворени операции на аортата изискват обща анестезия, в редица случаи – изкуствено кръвообращение или временен байпас. Эндоваскулярное лечение може да се провежда под местна упойка. Открита намеса продължава средно 3-6 часа.

Техника операция при аневризме на коремната аорта

Аортна аневризма на коремната кухина се счита за една от най-честите) патология. Това не е случайно, защото точно на това място от съда, се отклоняват от магистралата към червата, бъбреците, в устия, които са създадени «pinwheels» на притока на кръв, допринася прогрессированию атеросклероза и микротравмированию вътрешната стена на аортата.

В 9 пъти от 10 аневризматический чанта се намира по-долу на мястото на разклоняване на бъбречните съдове, така че кръвта в бъбреците се запазва по време на операцията. Допълнителни трудности за осигуряване на кръвообращението в бъбреците възникнат по време на операцията на аневризме, намираща се над това място. В този случай, дори и краткосрочен план за затягане на съда може да предизвика остра недостатъчност на бъбреците, така че време за манипулация на съдове максимално намаляват.

Достъп до коремната аортата – средната, когато хирургът прави дълго серво разрез на предната стена на корема от долния край на гръдната кост до лобкового симфиза. Такъв разрез остави след себе си значителен козметичен дефект, но друг изход при хирург не е, това се изисква от тежестта на патологията и дълбока локализация на самата аневризма зад органи на корема.

След отваряне на коремната кухина, хирург отодвигает чревни примки надясно, отделя мочеточники, илиачните и бъбречни съдове, определя горния и долния полюс аневризми пережимает съдове, се използват в патологическом процес.

Основният вид дейност на аневризму на коремната аорта – протезиране, при тази протеза може да бъде под формата на тръба, свързваща двата края на аортата над и под мястото на червата след иссечения. В случай на популярния атеросклероза протеза може да се свърже аортата с илиачните или бедрената артерия – тези характеристики се определят индивидуално за всеки пациент.

Ако аневризма на аортата се съчетава с тежка атеросклероза места на територията на илиачните артерии, а след това протеза ще бъде под формата на вилица (бифуркационный), е фиксирана на аортата и на двете подвздошным пътни артерии, а на мястото, червата и бифуркация на аортата се отстранява.

В процес на манипулация е важно много внимателно да се отнасяме с плавателни съдове, за да се опита да запази вътрешната подвздошную артерия за притока на кръв в малкия таз (предупреждение импотентност при мъжете). При много близо до местоположението на аневризме яичниковой или яичковой артерия е по-добре да ги връзвам, да се предотврати възможно увреждане и кървене.

Когато горните и долните краища аневризми наложени скоби, а след това в съдове под и над мястото им затварянето прилага хепарин за профилактика на съсирва. След това хирургът дисекция на стената аневризматического чанта, премахва от него тромботические маса, измива очите кухина гепарином и иссекает предната и страничните стени.

Протеза на парцела съд е направен от гъвкави синтетични материали и се подбират индивидуално, в съответствие с диаметър на аортата и допълнение на съда, към който ще бъде наложен анастомоз. Първо към горния край на аортата, пришити в горната част на протезата, накладывая шевове кнаружи, след това произвеждат поемане на долния край на протеза на аортата, подвздошным или бедренным пътни артерии.

READ  Трептене мъждене: форми, лечение, ЕКГ-признаци, за разлика от предсърдно

След като протеза има, заснети клипове от аортата, се случва и възстановяване на движението на кръвта в нея. Операцията се извършва при използване на апарат за изкуствено кръвообращение или временно или анастомоза, «перекачивающего» кръв», без да преминават през зоната на хирургични манипулации.

На последния етап от операция хирургът е убеден в липсата на кървене и добра фиксация на протезата рани, поставя червата в нормално положение и ушивает тъкан. За профилактика на фистули от действия шовных нишки на чревни примки, протеза, криейки два слоя на перитонеума.

В следоперативния период са неизбежни проблеми с червата, го подуване на корема, така че шева на коремната стена, допълнително укрепва тел или здрав найлонов конец, за да го предупреди за разминаване.

Видео: лекция по аневризме на коремната аорта — идентифициране, тактика на лечение, операция

Лечение на аневризми на гръдната и възходящ участъци

При аневризме на възходяща аорта и нейните дъга се произвежда и протезирането на засегнатия участък на съда, но не винаги възниква необходимостта от изграждането на изкуствен притока на кръв. В някои случаи е достатъчно обходного байпас, която осигурява кръвоснабдяването на тъканите на главата.

Изпъкването на началните участъци на аортата, които едно всекимъж може да се нарече аневризмой на аортата на сърцето, което показва близостта на патология на главния «помпа» на организма, работят на отворен достъп. За този хирург дисекция в надлъжна посока на гръдната кост, достига перикарда, вскрывает му, след това се включва апарат за изкуствено кръвообращение. Циркулационни чрез апарат кръв по време на операцията се охлажда, а в венечные съдове се въвеждат катетри за да ги осигури с кръв.

След като аортна освети, на нея се припокриват скоби, секция пресича, се отстраняват от променените части и се инсталира на протеза. Обикновено в него като използват собствени съдове на пациента или други тъкани (аллотрансплантат).

Ако освен аневризми има нарушение от страна на аортната клапа, след операция може да бъде разширена с пластичността му. След като всички манипулации са завършени, хирург удостоверява в надеждността на silion, болен стопли до нормална температура на тялото, както и машина за изкуствен притока на кръв спират тогава, когато в ляво желудочек достатъчно е пълна с кръв за нормална го сократимости.

Операцията завърши инсталирането на дренажи в дясната плевральную кухина и сърдечните си чанта, тъкани зашива слой по слой, гръдната кост се определят с метални скоби или тел.

Ако аневризма на изгряващото отдел е тясната врата, това циркулацията на кръвта в тялото на пациента се поддържат в нормално състояние. На парцел на аортата в основата на червата се наслагва скоба, аортна отсекается и се отстранява напълно, както и мястото на нейното отклонение внимателно ушивается.

При тежки случаи аневризмой дъга на аортата достъп се извършва чрез левия гръдния кош, гръдната кост се пресича косо в посока и след разрязване се разпространява на дясно по 2-3 межреберный период. Операцията се извършва при изкуствено кръвообращението, както и за снабдяване с кръв на главата се определя плъзгащи се между падащата част от съда и сънливи артериями.

Аортна след инсталиране на плъзгащи щипка психоактивни и се отстранява, в тази зона се поставя и е фиксирана протеза, към който е хирург подшивает тези съдове, които се отклоняват в норма от дъгата на аортата. След възстановяване на нормалното кръвоснабдяване, плъзгащи се извлича, а апарат на изкуствено кръвообращение се изключва.

Аневризма на гръдната аорта оперируется открит начин и изисква или изкуствена циркулация на кръвта, или налагане на шунт, извършващо на кръвообращението между горните и долните части на съда. След като манипулиране на тези завършени, хирургът премахва аневризму напълно. Възстановяването на целостта на съда може с помощта на директно протеза, свързващ двата края на гръдната аорта. В част от случаите аорта в зона дистанционно аневризми зашивается напълно, както и притока на кръв носи временен анастомоз, който след операцията се превръща в постоянна.

READ  Тромбоза и възпаление на геморроидального възел: лечение и премахване на

Видео: операция на възходяща отдел, дъга на аортата

Артропластика стент-графтом, стентирование при аневризме на аортата

Освен с отворен код, са проектирани и малоинвазивные операции, които са показани в качеството на планираното лечение на патология. Эндоваскулярное намеса се състои във въвеждането чрез разрез в бедрената артерия на катетър, който доставя до измененному сайта на съда стент-графт, осигуряващ изключване на аневризми от притока на кръв.

Стент-графт представлява метална извор на напрежение, расправляющуюся в skylight стая аортата до желания диаметър. Отвън до стенту е фиксирана на тъканта, в основата на синтетични устойчив материал. Такива устройства са преки или бифуркационные, за монтаж в брюшном отдел на аортата, на място си се дели на съдове и в началните отдели на илиачните артерии.

Стент-графт е направен индивидуално за всеки пациент ръчно от висококачествени материали, което обяснява високата си цена и, съответно, по-ниска достъпност за широк кръг пациенти.

Ендопротезиране на коремната аорта (поставяне на стент-графта)

Следоперативния период и възможни усложнения

Следоперативния период при открито намеса отнема около две седмици, след което се отстраняват кожата шевове. През цялото това време пациентът е под внимателно контрола на специалисти. Рехабилитация при эндоваскулярных операции значително по – кратко- след няколко дни може да напусне клиниката.

В първата година след хирургично лечение на аневризми е необходимо постоянно наблюдение, и пациентът посещава лекар един път в месеца, след това два пъти годишно и всяка година след три години. У Дома е необходимо редовно измерване на налягане, не им позволява да го подобри.

След операцията за отстраняване на аневризми са възможни най-различни усложнения. Така, в началото на следоперативния период опасност:

 • Кървене при негерметично установени фуги на аортата;
 • Тромбоэмболический синдром;
 • Оток на белия дроб;
 • Нагноение следоперативна рана;
 • Тежки нарушения на функциите на бъбреците.

Сред далечни последици отбелязват вземане на протезата, тромбозы, чревни фистули при недостатъчна изолация на червата от зоната на протезиране, нарушение на сексуалната функция при мъжете.

За профилактика на усложнения на пациентите след протезиране на аортата, назначени от антиагреганты, при всяка манипулация (при зъболекар, гинеколог и т.н.) с риск от увреждане на тъканите, показващи антибиотици. За коригиране на артериалното налягане и сърдечната дейност кардиолог или терапевт предписват прием гипотензивных медикаменти, бета-блокери, диуретици и други, в съответствие с едни или други заболявания.

Отворени операции при аневризмах на аортата се провеждат безплатно в центровете по съдова хирургия. Артропластика се отнася до броя на високотехнологични операции, изискващи скъпо оборудване и наличието на квалифициран лекар, поради възможността от такива допълнителни процедури, са ограничени, и техните извършва само в част клиники по квотам.

Платено лечение също е възможно. Цената резекция на аневризми започва с 30 хиляди рубли, при използване на апарат за изкуствено кръвообращение достига сто и повече от хиляди. Още като включва още и закупуване на стент-графта. Цената на стент-графт в чужбина се доближава до 500 хиляди рубли, а цената на самия смяна – в рамките на 20-40 хиляди рубли.

Прогноза при аневризме аортата е много сериозен, и ако не се лекува, то рано или късно ще се случи на пропастта и смъртта на пациента. Без лечение при скъсване няма шанс да оцелее, и дори след операция на смъртност достига 90% в първите месеци след намеса. След планираното лечение на пет и повече години живеят 70% от пациентите, така че, след като аортна ще бъдат открити, веднага ще бъде поставен въпрос за необходимостта от операция.

Видео: репортаж от съвременната операция на аортата аневризму

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec