Още левкопения (понижени lactic в кръвта): причини, лечение

Един от компонентите на кръвта на човека са lactic — кръвни телца в бял цвят. Тези клетки влизат в системата на имунитета, затова ги наричат иммунокомпетентными. На тях е поверена ролята на защита на организма срещу различни вируси и инфекции. Брой на левкоцитите в кръвта може да се увеличи или намали. Когато броят им ще намалее до 4,0х109/л, за лейкопении (лейкоцитопении, нейтропении) рано да се говори, но такова състояние вече изисква наблюдение. Изследване подлежат на хора, които имат в лейкоцитарной формула ниво на левкоцитите под 3,7х109/л. Смята се, че това е сигнал за недостатъчно образуване на бели кръвни телца в костния мозък, вследствие на поражението и загубата на нормални функционални способности. Ако броя на белите кръвни клетки намалява под 1,7х109/л, а след това става вече въпрос за агранулоцитозе, и лекарят има право да има съмнения за тежко заболяване на кръвта.

Как се проявява?

Често още левкопения, протича обикновено без никакви симптоми, а нейното проявление зависи от присъединили инфекциозни агенти или от фактори, които предизвикват намаляване на белите кръвни клетки. Въпреки това първият (и често единствен) проява на този синдром е повишаване на телесната температура, с втрисане, към който скоро се добавя бърза умора, слабост и виене на свят, произтичащи без видими причини. При това, сърцето започва да бие по-често, се появяват главоболие. Това са първите симптоми на лейкопении. Ниско кръвно образуването на бели кръвни клетки води до намаляване на имунитета. Човек започва по-често се разболяват простудными и инфекциозни болести, ослабляющими тялото му. До външния им вид заболяване може да се дължи на увеличение на сливиците и подути лимфни възли, изтощение.

Каква опасност лейкопении?

Много хора нямат представа, каква е опасността от рязко понижаване на нивата на белите кръвни клетки в кръвта. Те смятат, че това се случва, след като получи от тях на заболяването. Може и да е така, тъй като много патологични състояния могат да станат причина за лейкопении. Въпреки това, се случва и обратното — повечето заболявания могат да бъдат предизвикани от лейкопенией. Това се случва вследствие на снижаения защитните сили на организма, когато се открива достъп различна bacterially-вирусна инфекция. Хората, с промяна на лейкоцитарной формула и изгодни брой на белите кръвни клетки в кръвта, риска от възникване на онкологични заболявания, вирусен хепатит, Спин и други инфекции се увеличава два пъти. За децата на този синдром е опасно, защото, ако не се изследва и не се лекува дете, а след това може да пропуснете тежко заболяване на кръвта — левкемия, тъй като при дебюта може да се прояви като лейкоцитозом, така и лейкопенией. Лекарствена терапия (особено цитостатики) също така може да стане причина за нейтропении при деца.

Защо възниква?

Още левкопения, въпреки че е широко разпространен и доволен е известна, но все пак това се случва значително по-рядко, отколкото лейкоцитоз. Етиологията и патогенезата на синдрома са доста обширни. Най-често срещани са следните фактори, водещи до намаляване на нивата на белите кръвни клетки в кръвта:

 • Наследствени заболявания, причиняващи разнообразна патология на кръвообразуване.
 • Често към лейкопении води остър недостиг на витамини В1 и В12, желязо, мед и фолиева киселина, необходими за узряване и пролиферация на белите кръвни клетки. До това състояние може да доведе дори на грешки в храненето.
 • Тумор с метастази в костния мозък, апластическая анемия.
 • Но основните причини лейкопении се крият в повишено разрушаването на белите кръвни клетки. Най-често тя се нарича автоимунни процеси, мощни химикали, които се използват при лечението на онкологични и инфекциозни заболявания. Към тях се отнасят цитостатики, антибактериални средства, някои противовъзпалителни лекарства. Понякога лейкопению може да доведе до лекарства за лечение на епилепсия.
 • Най-честата причина за намаляване на образуването на всички видове кръвни клетки е поражение на костния мозък (аплазия и гипоплазия), причинена от облъчване и повишен радиационен фон.
READ  Антиаритмические лекарства: списък средства, класове, действие

Най-честите причини за лейкопении при възрастни — за разрушаване и унищожаване на белите кръвни клетки вследствие на засилване на функционирането на далака, на фона на някои трудни за лечение болести, като лимфогранулематоз, туберкулоза, цироза на черния дроб, сифилис, хепатити и т.н.

Още левкопения в детска възраст

Често заболяване, свързано с нарушение на образуването на бели кръвни телца се празнува и в детска възраст. Така, например, при деца, кърмачета на възраст много често записано транзиторная още левкопения. Тази разновидност на заболяването се характеризира с това, че общият брой на белите кръвни клетки в кръвта остава в норма, както и брой на гранулоцити (еозинофилите, базофилов и неутрофили) намалено до 15% (има случаи да се намали до 5%). На здравето на бебето това по никакъв начин не се отразява. Признаци за възникване на инфекции обикновено не се наблюдава. В костния мозък нарушения и не се празнува. Причината за появата на заболяването са антителата на майката, прехвърлен към бебето през време на развитието на плода. Но те обикновено бързо се измива, и към него и сериозно го запита възраст лейкоцитарная формула идва в норма. Още левкопения, при по-големи деца възниква при понижаване на броя на белите кръвни клетки в кръвта до ниво 4,0х109/л. се Проявява заболяване спад на имунитета. Детето често боледува. В него постоянно се появяват циреи, след зарастване на които, по кожата остават следи под формата оспинок. Почти всички деца, пациенти лейкопенией диагноза периодонтит. Обикновено бебето изостава от своите връстници в растежа, лошо наддава на тегло. Причини за появата на заболяването са вирусни инфекции (морбили, рубеола, хепатит), някои заболявания на бактериален характер (бруцелоза или паратиф), генерализирана инфекция етиология (сепсис), промяна на хормоналните нива, дете, лоша наследственост. Често срещана причина е необичайно увеличаване на далака (синдром на гиперспленизма). При детето е налице намаляване на броя на левкоцитите, а също така се отбелязва тромбоцитопения (намаляване броя на тромбоцитите).

Таблица: норми на белите кръвни клетки при деца по възраст и тяхното съотношение

Разновидности на лейкопении

Има наследствени (вродени) и придобити видове. Наследствен още левкопения, се разделя на постоянна (брой на левкоцитите е понижено и не се променя) и периодичната (от време на време се случва промяна лейкоцитарной формула).

Придобити видове заболявания по характер течения се разделят на остри и хронични. Хронична форма на заболяването подразделятся на три подвида: перераспределительная или относителна още левкопения, имунната и идиопатическая.

 1. Перераспределительная хронична още левкопения се наблюдава, когато белите кръвни клетки се задържат в разширените знанието на някои органи (черен дроб, бели дробове, черва). Това поведение на белите кръвни клетки е много характерно за гемотрансфузионного или анафилактичен шок.
 2. Най-често е хронична имунна форма. Той възниква, когато човек е използването на антибиотици, антибактериални и противовъзпалителни лекарства, твърде често, като по този начин помага за намаляване на имунитета (лекарства бавно го убие). Често тази форма на лейкопении е второстепенна на фона на различни тежки заболявания и при химиотерапия.
 3. Най-рядка разновидност е идиопатическая хронична още левкопения. Тя се нарича невинни. Тя е стабилна, бессимптомное време, нарушения в състава на костния мозък не се наблюдава. За да се уверете в това, че на пациента са наистина невинни още левкопения, трябва да се наблюдава за него в продължение на не по-малко от три години, прекарвайки всеки шест месеца изследване на състава на кръвта. Той трябва да остане непроменена.

Рязкото намаляване на броя на белите кръвни клетки до ниво 1,5х109/л, а на гранулоцити до 0,75х109/л се счита за остра форма на лейкопении. Име — агранулоцитоз. Това е най-тежката, патологична форма на заболяването. Този вид лейкопении по-често се наблюдава при жени на средна възраст. В напреднала възраст им се разболяват представители и на това, и за другия пол. При деца агранулоцитоз генетично детерминирован и се придружава от повишение на еозинофилите в състава на кръвта. Той има друго име — синдром на Костманна.

READ  Вени по корема: причини, лечение - при бременни жени, мъже

Диагностика на заболяването

На съвременното ниво на медицината и редовно диспансерное профилактично изследване позволяват своевременно да се идентифицират е заболяване, а не да преминете от него в по-тежки форми, водещи до пълно изтощение на организма.

За диагностициране на лейкопении са необходими дълги (клинични) изследвания на кръв, при провеждането на които се изчислява броят на всеки вид включени в лейкоцитарную формула кръвни клетки (неутрофили, еозинофилите, базофилов, лимфоцити и моноцитов) поотделно. Нормално е общият брой на белите кръвни клетки трябва да бъде по-голяма от 4,0х10 9/л, но по-малко от 9,0х109/л. Отклонение от тези стойности се наблюдава при нарушение на кръвообразуване, или в случай на интензивно разграждане на белите кръвни клетки под влияние на неблагоприятни за тях фактори.

Лекарствена терапия

Още левкопения, кръвта най-често се придружава с производството на патологични процеси, свързани с унищожаването на белите кръвни клетки. Тя е опасна за всички етапи, така че е желателно да се започне с премахването на първите симптоми. За това се използват лекарства, действието на които е насочена към стимулиране на лейкопоэза. Те са разделени в две групи:

 • За стимулиране на обменните процеси. Към тях се отнасят Пентоксил, Метилурацил, Лейкоген и т.н. Те имат свойства на регенерация на клетките и способността за възстановяване на имунитета на клетъчно и гуморальном ниво.
 • За повторение на колониестимулирующих фактори. Това Е Саграмостим, Филграстим, Ленограстим.

Лекарства за двете групи може да се използва при всички видове лейкопении. Добро допълнение към лекарствата служат БАДы, които обикновено се препоръчва лекарят.

Как да се повиши нивото на белите кръвни клетки в домашни условия?

Лечение лейкопении най-ефективно, когато лекарствена терапия се допълва от средства на алтернативната медицина. Един от най-добрите средства за увеличаване на количеството на еритроцитите и левкоцитите е на мумията. Го приемат по специална схема, с постепенно увеличаване на дозата.

Схемата на прием на мумията

 1. сутрин след събуждане;
 2. преди обяд (за час и половина);
 3. преди лягане.

Дозировка:

 • 0,2 g в продължение на първите десет дни;
 • 0,3 г — следващите десет дни;
 • 0,4 г — в последните десет дни.

След това е необходима почивка в рамките на 10 дни.

Възрастните могат да се справят с изтощение на организма и отпадналост, като 25% алкохол тинктура от корени от берберис или влива в светлата бира цветя и листа шандры.

Рецепта за приготвяне на тинктура от шандры

Две супени лъжици изсушени растения се налива литър бира. Преливане на 4 дни. Прецежда се. Пийте по една четвърт чаша преди ядене.

Още левкопения и онкология

Това, че лекарства за химиотерапия се отразява негативно върху формирането и развитието на всички клетки на кръвта, не е тайна. Но към днешна дата, това е един от най-ефективните методи за лечение на рака. Противоракови лекарства, се въвеждат в системата на кръвообращението. Но те влияят не само върху засегнатите туморни клетки. При това се разпада на костния мозък и формула на кръвта. И на първо място са засегнати от lactic, тъй като тяхното съществуване е по-кратък. Възниква още левкопения. Червените кръвни клетки и други компоненти на кръвта се делят много по-бавно и живеят по-дълго, така че анемия по причина на тяхното потисничество се среща много по-рядко. Лекарите правят всичко възможно, за да сведе до минимум странични ефекти от тази процедура. Те идват на помощ на лекарствени средства, разработени в областта на генното инженерство. Те допринасят за образуване на гранулоцити и лимфоцитите.

Тежка степен лейкопении с успех се лекуват Лейкомаксом, Молграмостимом, Филграстимом и Ленограстимом. От традиционните лекарства, добре се е утвърдила Гранацит.

Естествена помощ на организма след химиотерапия

За по-бързо преодоляване на негативните последици за лечение на онкологични заболявания, трябва да мине през възстановителния лечебен курс. Той е класиран на месец и се провежда отвара от ленени семена. Ленени Семена имат уникална способност да извежда от организма на различни токсини:

READ  Мокнущий хемороиди: симптоми, лечение

 • За приготвяне на отвара за 2л вряща вода се приема 4 супени лъжици ленено семе. Се загрява на водна баня в продължение на два часа. Да се пие в неограничени количества през втората половина на ден (всеки ден).

След възстановителния период идва ред на прехода. В продължение На един месец трябва да се пие настойка от риган и отвара от овес. Настойка от риган се приготвя по обичайния начин. А ето за приготвяне на овсяного бульон трябва да използвате следната рецепта:

 • Овес трябва да бъде в кожи, неочищенным, но добре измит. Им на четвърт попълва трехлитровая тенджера и се долива догоре с вода. Оставете през нощта, а след това отваривается в продължение на 30 минути на слаб огън. Да се пие през целия ден в неограничени количества.

В тази третиране на народни средства за защита лейкопении не се ограничава. Ако белите кръвни клетки в кръвта са малко, се препоръчва всяка сутрин да се яде порция нарязани на ситно моркови, заправленной растително масло или сметана. А през целия ден се пие по половин чаша настойка от детелина. Повишаване на белите кръвни клетки допринася за млечен пудинг от небелени зърна овес. За да го направи, всяка капацитетът се запълва наполовина по зърното и се долива мляко. Варете 20 минути на тих огън. Използвате, за да се пие вместо вода.

Правилното хранене е важна част от лечението

Пациентът трябва да помогне на лекарите, при спазване на всички предписания, правилно хранене и воденето на здравословен начин на живот. Хранене при лейкопении трябва да бъде балансирана. В храната трябва да присъстват продукти, които допринасят за подобряване на гемопоэтической на функцията на костния мозък. Много полезни миди, стриди и други морски дарове. В тях има голямо съдържание на витамини от група В, мед и полезни аминокиселини. На бюрото постоянно трябва да присъства на зелените (спанак, аспержи, целина), брюкселско зеле и броколи.

Задължително консумацията на сирене и млечни продукти. Желателно е повече да се консумират ястия от боб, леща, грах, тиква и цвекло. Е — източници на фолиева киселина. Трябва да се откажат от тлъстите видове месо и риба, черния дроб и бъбреците. Разрешава се употребата на заек и турция. Полезно за черния дроб тресковых риби.

Котката също страдат от лейкопении

Оказва се, че лейкопенией се разболяват и котки в ранна възраст. При това те имат висока температура и рвотные желание. При котките се намалява броя на белите кръвни клетки, и по-специално, на неутрофилите. Домашни любимци са толкова силно отслабнала, че не е в състояние самостоятелно да се храни. Налице е силна дехидратация, който се проявява в сухота шерстного покривка. Заболяването протича скоротечно, тъй като симптомите не винаги е правилно да се разпознават господари. Начална любими умира няколко дни след началото на заболяването.

*** За да се избегне лейкопении, внимавай за здравето си. Не забравяйте, че всяко неразположение винаги е наречен провал в работата на една или друга система на организма.

Видео: lactic в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00114 sec