Основните видове на хемоглобина в кръвта на човека: функция, метгемоглобин, карбоксигемоглобин, гликированный хемоглобин

Видове хемоглобин

Какво е нивото на хемоглобина и защо той е там с представки от един или друг вид, например: хемоглобин гликированный, карбгемоглобин, метгемоглобин, карбоксигемоглобин. В тази статия ще осветим аспекти на тези имена и да видим какви са основните видове на хемоглобина в кръвта на човека.

Основни характеристики

Основната функция на хемоглобина е оградата на кислород от белите дробове за разпространение на клетките, той произвежда транспортиране на въглероден двуокис от клетките към белите дробове, заменяйки го на кислород, което допълнително дава на клетките, и така безкрайно повтаряне на този процес.

Оксигемоглобин и карбогемоглобин

В процеса на циркулирования на кръв са налице известни вещества: кислород и въглероден двуокис, и те имат свойства, дава обратна реакция. По този начин в процеса на циркулацията на кръвта, хемоглобина постоянно е подложен на промени, идващи от оксигемоглобина — това е неговата връзка с кислород, в карбогемоглобин — това е неговата връзка с въглероден диоксид, и този процес на непрекъснато се повтаря, преминавайки от един вид към друг, тази работа се смята за норма.

Какво е фетальный хемоглобин

Фетальный хемоглобин също се нарича хемоглобин-F, и двете имена съответстват на една предвид.

Хемоглобин-F — това е такава форма на хемоглобина, която преобладава като в кръвта на плода преди раждането, така и при новороденото в периода на първите четири седмици от момента на появата на светлината. Той може да се нарече «детски» хемоглобина. За разлика от «възрастен» гемоглабина неговото предимство е в способността по-бързо да пренасят кислород, но той е по-зле понася температурни скокове и промяна на киселинността. С оглед на факта, че при бебета количеството на кръвта е много по-малко, той е идеален за тях.

READ  Кръвна захар: при възрастни, деца, бременност, норма, дешифриране

Фетальный нивото на хемоглобина в кръвта, започват бързо да изчезват вече към двадцатому ден с появата на светлина, а в следващия период до сто дни почти напълно изчезва от състава на кръвта, в размер не повече от един процент от общия брой при възрастни.

Дисгемоглобины

Има такива видове хемоглобин, които колкото и да са празни, те не носят никаква полза, само вреда, ако се намират в переизбытке. И така, има такава връзка с него на веществата, които правят молекулите му са безполезни, този вид се нарича — дисгемоглобины.

Може да се помисли тази връзка за пример на свързване на молекулите на въглероден оксид с хемоглобина, молекула в тази връзка вече не е в състояние да транспортира кислород, но в циркулацията тя ще присъства докато не бъдат възстановени в далака эритроцит, переносящий си.

Поради наличието на малки съдържание дисгемоглобина в състава на кръвта се смята за норма, с превишена смятат за отклонение, тъй като в голям брой от този вид хемоглобин дава легочную и сърдечна недостатъчност.

Неговият бос излишната ще намали съдържанието на кислород в клетките, органите от кислородна недостатъчност ще работят по-активно, което води до преждевременното им износване, да не говорим за това, че част от дисгемоглобинов toxically влияят на кръвта. При диагностицирането на този показател е много важен.

Какво е карбоксигемоглобин

Известно е, че връзката въглероден окис и хемоглобина създават връзка не е невъзможно за лечение. Гемоглабиновская способността си да създавате връзка с кислород е по-малко способност за присъединяване на въглероден оксид в двеста и петдесет пъти, така че цялото количество въглероден окис, който постъпва в кръвта, за секунди влезе с него в съединение, което го прави, разбира се, безполезно, колкото описани по-горе. Описания процес, съчетани именно с въглероден окис, и създава карбоксигемоглобин.

READ  Болестта Виллебранда, фактор: причини, видове, симптоми, изследвания, лечение

Интересно как CO попада в кръвта? И получава този газ в кръвоносната система по следните начини:

  • умират клетките отделят в малки количества, този образованието е от името на «ендогенен въглероден окис», в по-големи количества като по този начин се образува газ може в редки обстойни клетъчните некрозах;
  • от вдишването на въздух е най-големият доставчик на въглероден окис, огромно количество попада в ситуации като пожар, в такива случаи количеството на този вид хемоглобин при диагностициране на основните.

Какво е метгемоглобин

Под метгемоглобинами предполагат някои видове хемоглобин, които се образуват, когато в съединения химически агенти, а именно: нитратите, анилины сероводород, сулфиди и радикали лекарства и други подобни.

Подобно на ситуацията с въглероден окис, метгемоглобин получава образование от външни радикали, т.е. заедно с храна, пиене, докато дишането или с лекарства, но той се образува, когато е освободен клетки, които са унищожени.

Нивото му на растеж е възможен при лезии, свързани с храносмилателната система. При такива заболявания като энектроколиты тялото не може да се справи с надпис: «на постъпилите нитрати, но в този случаи те отиват в кръвта.

Какво е гликированный хемоглобин

Такъв вид хемоглобин при човека се наричат по различен начин: гликированный или гликозилированный или гликогемоглобин, и всички тези имена говорят за едно и също, като синоними.

Гликированный хемоглобин представлява връзка гемового протеин и кръвен глюкоза, тази връзка е необратим. Гликированный хемоглобин има в състава и след това, когато захар е в норма, а когато захарта е с повишени показатели, той се повиши рязко.

В горното вещество е в състояние да участват в циркулацията преди стотици дни, така че при лечение по него чудесно може да се проследи динамиката на терапевтична страна на регулиране на съдържанието на захар при диабетици.

READ  Эозинофилия: причини и форми, симптоми, лечение

Определяне на показатели е възможно само при провеждане на биохимични анализ на кръвта.

Видео — Анализ на кръв в гликированный хемоглобин:

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec