Остър коронарный синдром (AUX) и недостатъчност: симптоми, помощ, лечение

Определението за остър коронарный синдром (AUX) обединява в себе си признаци, характерни за рязко влошаване на стабилна форма на коронарна болест на сърцето. По същество ОУКС не може да се нарече диагноза, това е просто набор от прояви (симптоми), хотелски като картина на развитие на инфаркт на миокарда, така и нестабилна стенокардия.

Лекарите използват термина остър коронарный синдром за приблизителна оценка на състоянието на пациента и оказване на адекватна помощ още преди да установи окончателна диагноза.

Анатомия на системата на кръвоснабдяването на миокарда

Кръв, обогатена с кислород, която достига миокарду (сърдечния мускул) в артериите, разположени под формата на украшение върху повърхността му, и венозни, с високо съдържание на въглероден диоксид и продукти на обмяната, изпада в вените. Именно благодарение на сходството с царственным атрибут, коронарните съдове на сърцето са получили името «венечных» в български вариант, а в приетия в медицината латински — точно «коронарните» (от «corona» — венец). Великият Леонардо да Винчи » е направил първите анатомични скици на човешки органи, той дойде с някои, толкова поетични заглавия.

От текста да пристъпи към практическа сравнението за сложни неща стават по-лесно и по-разбираема. Така че, секция някоя артерия е своеобразен стандарт за структура, подобна на познатия на всички вода от маркуч с оплеткой. Отвън – плътен слой от съединителна тъкан, по – нататък- мускулната част, тя е в състояние да се свие и да се отпуснете, създавайки пульсовую вълна и помага кровотоку. След това – вътрешна обвивка, тончайшая и идеално гладка intima, или ендотел, подобрява преминаването на притока на кръв чрез намаляване на триенето. Именно с нея са свързани проблеми от най — «сърдечен» на болните. Коронарната болест на сърцето, в анатомични смисъл, започва с увреждане на лигавицата на венечных на артериите.

При нарушения в обмяна на липидите, на границата на мускулния слой и intima може да се натрупа холестерол и образуват конгломерати – меки холестериновые плака. Ендотел над тях вдигна и истончается, в крайна сметка тънък слой от клетки разбива и се образува хълм във вътрешността на артериите.

Ток на кръвта дава локални pinwheels и се забавя, създаване на условия за нови отлагания и отлагания на неразтворими соли на калций — калцификация. Такива «отглежда» плаки, с неравна и твърди кальцификатами, вече е много опасно: те могат да изъязвляться, увреждане на мускулния слой на артериите; в тях се отлагат тромботические маса, намалявайки разликата до пълния му застъпване. В крайна сметка – исхемия, ангина пекторис, сърдечен инфаркт, точно в тази последователност се развиват събитията.

Причини за развитието на ОУКС

Механизми за развитие (патогенезата) са едни и същи за всички исхемични, т.е. тези, които са свързани с недостиг на кислород, заболявания на сърцето, включително и за остър коронарен синдром. Причини, които разстройват нормалното движение на кръвта в артериите, само две: промяна на тонуса на артериите и намаляване на техните лумена.

1. Спазъм на съдовата стена може да дойде от повишен адреналин, например в стресова ситуация. Изразът «сърце потъна в гърдите» точно описва състоянието на лицето с къса удар на исхемия. Непродолжительная недостиг на кислород лесно да се компенсира от: повишава се сърдечната честота (HR), притока на кръв се увеличава притока на кислород се увеличава, здраве и настроение стават дори по-добре.

Хора, закачени на екстремните спортове и почивка, постоянно се къса адреналин «атака» на сърцето и свързаните с тях приятни усещания – радостна възбуда, приток на енергия. Физиологичен бонус всякакви, дори и малки товари – намаляване на чувствителността на коронарните съдове за спазму, а това означава и профилактика на исхемия.

Ако стресова ситуация се проточи (времето варира в зависимост от «тренированности» на сърцето си), тогава фазата на декомпенсации. Мускулните клетки изразходват авариен запас от енергия, сърцето започва да бие по-бавно и по-слабите, въглероден диоксид се натрупва и намалява тонуса на артериите и притока на кръв в коронарните артерии се забавя. Съответно нарушена обмяна на сърдечния мускул, част от нея може да омертветь (некроза). Огнища на некроза на мускулната стена на сърцето се нарича инфарктом на миокарда.

2. Намаляване на лумена на коронарните артерии е свързан или с нарушения в нормалното състояние на тяхната вътрешна облицовка или с припокриване на притока на кръв с тромб (кръвно сгустком, атеросклеротични бляшкой). Честота на проблеми зависи от рискови фактори, при продължително излагане което води до валутни нарушения и образуване на кръвни съсиреци.

Основните външни фактори:

 • Пушенето – обща интоксикация, нарушения на клетките на вътрешния слой на артериите, повишен риск от образуване на кръвни съсиреци;
 • Небалансирано хранене – увеличаване на съдържанието на липиди в кръвта; неадекватно на нуждите на тялото прием на протеини; промяна на баланса на витамини и микроелементи; нарушаване на равновесието обмен;
 • Малка физическа активност – «нетренированное» на сърцето, намаляване на силата на контракцията на сърцето, венозен застой, влошаване на постъпване на кислород към тъканите, натрупването в тях на въглероден двуокис;
 • Напрежения – постоянно повишено адреналиновый фон, дълъг артериальный спазъм.
READ  Кръвен тест за инфекциозна мононуклеоза: при деца, възрастни, дешифриране, invitro, подготовка, симптоми, лечение

Ще се съгласите, на името на «външни» не е случайно, нивото им може да понижи или повиши самия човек, само промяна в начина на живот, навици и емоционално отношение към това, което се случва.

С течение на времето количествен ефект на риска се натрупва, се случва трансформацията в качествени промени – заболявания, които вече се отнасят до вътрешните фактори на риска от остра коронарна недостатъчност:

 1. Наследственост – характеристики на структурата на кръвоносните съдове, обмяната на веществата също се предават от родителите си, но като относителните фактори на риска. След това може да има като влоши, така и значително да се намали, като се избягва външни фактори.
 2. Трайно повишаване на липидите в кръвта, атеросклероза – натрупвания в артериите под формата на атеросклеротични плаки със стесняването на лумена, исхемия на миокарда.
 3. Затлъстяването е увеличение на общата дължина на кръвоносните съдове, повишено натоварване на сърцето, удебеляване на мускулната стена (хипертрофия на миокарда).
 4. Артериална хипертония – стабилно високи цифри на кръвното налягане, промени в стените на артериите (втвърдяване) с намаляване на тяхната еластичност, застой прояви — отоци
 5. Захарен диабет – увеличава вискозитета на кръвта и риска от образуването на кръвни съсиреци, промени в артериолах (най-малките артериалните съдове) водят до исхемия органи, включително и на миокарда.

Комбинация от няколко фактора повишава вероятността от образуване на кръвни съсиреци, напълно перекрывающих собствени артерии на сърцето. В следствие развитието на такъв сценарий ще стане внезапна коронарната смърт, втори по честота (след инфаркт на миокарда) резултата от остър коронарен синдром.

Клинични форми на ОУКС и степента на риска за пациента

Основните форми на ОУКС две:

 • Нестабилна ангина пекторис – загрудинная болка, характерна за сърдечен удар, който се появи за първи път или вече отново, веднага след физически или емоционален стрес, или в спокойно положение.
 • Инфаркт на миокарда – омертвение (некроза) на мускулната стена на сърцето. В зависимост от площта на поражението разграничаване мелкоочаговый (микроинфаркт) и богат, по локализация – съответно приети имена на стените на сърцето — отпред, отстрани, задне–диафрагмална и межжелудочковой преграда. Основните усложнения, опасни за живота, това е фатални нарушения на ритъма и скъсване на стената на сърцето.

Класификация е важна както за оценка на степента на тежестта на състоянието, така и анализ на нивото на риск от внезапна коронарна смърт (последвалата след по-малко от 6 часа от началото на инфаркта).

Висок риск

наличие на поне един от симптомите:

 1. Ангина повече от 20 минути и в момента;
 2. Оток на белите дробове (затрудненный дъх, клокочущее дъх, розоватая пенистая храчки, подтикнат от седнало положение);
 3. На ЕКГ: намаляване или покачване на сегмента ST повече от 1 мм над изолинией;
 4. Ангина с по-ниско налягане в артериите;
 5. Лабораторно: вираж ниво маркери за некроза на миокарда.

Среден риск

Несъответствие с елементи на висок риск, или наличието на един от посочените признаци:

 1. Ангина-малко от 20 минути, прекратившийся при прием на нитроглицерина;
 2. Ангина на покой по-малко от 20 мин, прекратившаяся след прием на нитроглицерина;
 3. Нощни пристъпи на загрудинной болка;
 4. Тежка ангина, се появява за първи път в рамките на последните 14 дни;
 5. Възраст над 65 години;
 6. На ЕКГ: динамичните промени зъб Т до нормата, бойниците Q за повече от 3 мм, намаляване на ST сегмент в покой (в няколко проводници).

Нисък риск

при разминаване с критериите за висок и среден риск:

 1. По-чести и по-тежки, отколкото обикновено, пристъпи;
 2. По-долу на нивото на физическо напрежение, причинява пристъп;
 3. За първи път ангина, от 14 дни до 2 месеца;
 4. На ЕКГ: нормална крива в съответствие с възрастта, или липсата на нови промени в сравнение с по-рано получените данни.

Как се проявява остър синдром коронарный

Основните симптоми на остра коронарна недостатъчност малко и са характерни за всяка форма на ОУКС.

 • Първият и най-важният знак – силна, постоянна болка зад гръдната кост, сжимающего, люта или сдавливающего характер. Продължителност на пристъп може да варира от половин час до няколко часа, но са известни случаи, когато пациентите имаха болки, кръвопролитията повече от един ден. Много се оплакват от иррадиацию (провеждане на болка импулси на местните нервен окончаниям) в лявата горна част на тялото, рамото, ръката и четка (област на кутрето), шията и долната челюст. При инфаркт на миокарда с локализация в задне-диафрагмална стената на сърцето, болезнени усещания могат да се концентрира само в областта на ребро ъгъл, в мястото на свързване на ребрата с гръдната кост.
 • Болката започва или веднага след физическо натоварване, или на фона на пълен покой – през нощта или рано сутрин, когато човек все още е в леглото.
 • Реакцията на нервната система на прекомерен стрес: състояние развълнуван и изключително неспокоен. Характерно усещане за паническо страх от смъртта, което само засилва в сравнение с началото на инфаркта. Самоконтрол е минимална, съзнанието спутано.
 • Кожата е бледа, на челото му действа студена пот. Пациентът изпитва постоянен недостиг на въздух, се опитва да вземе по-удобна позиция за вдишване (ортопноэ), иска по-висока възглавница или да се опитва да седне.
READ  Подутини на хемороиди и след него: какво да правя, лечение, снимка

Как лечение е възможно да се помогне до пристигането на лекаря?

 1. Спешна помощ: първо, дай хапче нитроглицерина под езика: тази област е богата на съдове, през лигавицата на активни съставки бързо се абсорбират и попадат в кръвта. Въздействайки на мускулната стена на артериите, лекарството облекчава спазми на коронарните съдове на сърцето и в момента подобрява притока на кръв. Ако има нужда, е разрешено да се вземат по 1 таблетка на всеки 5 – 10 минути. Не забравяйте, че като страничен резултат от интензивен прием на нитроглицерина може да се превърне в синдром на мозъчна обкрадывания: виене на свят, стеснение на зрителното поле и потъмняване на очите, гадене. Всички тези явления изчезват в рамките на няколко минути, но на пациентите в това време по-добре да легне.

 2. Аспирин, да се дъвчат таблетката, дозата от 160 – 325 мг Малки концентрация на ацетилсалицилова киселина намаляват съсирваемостта на кръвта, като по този начин може на първо време да се заблуждават от увеличение на размера на вече образувани в коронарните артерии на кръвни съсиреци.
 3. Кислород – отворете прозореца, организира проект, за да помогне на притока на свеж въздух. Ако има възможност, използвайте медицински балон, обикновено те са винаги в готовност, при хронично болните. Сервирайте на газ чрез овлажнител или прикачете в маска от марля, намокрена с вода и се изцеди: чист кислород е силно изсъхва лигавицата.

Бъдещата тактика на лечение се определя от лекар, тя зависи от крайната диагноза, поставена на базата на данни от електрокардиограма и биохимични изследвания на кръвта. Пациенти с остра коронарна недостатъчност задължително госпитализируют.

Диагностични изследвания при ОУКС

Електрокардиограма и на неговите стойности при различни форми на ОУКС

 • Сегмент ST: без повдигане, или лабильная или трайна го депресия повече от 2 мм, промяна на клипса Т.е. На фона На болки в областта на сърцето, такава опция на ЕКГ характерен за остра исхемия на миокарда.
  Ако в кръвта не са открити маркери за некроза на миокарда, проверени диагноза нестабилна стенокардия.
  Наличието или определението на динамично повишаване на нивото на маркери говори за мелкоочаговом инфаркт на миокарда.

 • Сегмент ST: устойчив подем на по-горе общини е повече от 2 мм, плюс за първи път на възникнали нарушения на проводимостта (блокада на левия бедрен блок), болка и повишаване на маркери, се дължат на остра коронарна недостатъчност, диагноза – инфаркт на миокарда.

Коронарната ангиография (коронография)

Въведение в артериите рентген-контрастни вещества, което ви позволява да се визуализира коронарный фигура, да се оцени степента на запушване (припокриване) на кръвоносните съдове. Метод принадлежи на челно място в диагностиката на исхемични поражения на сърцето. Рискът от усложнения процедура – не повече от 1%, не са противопоказания абсолютни, относителни – остра бъбречна недостатъчност, удари на съдбата.

Недостатъци: облъчване до 6,5 мсв

Изпълнението на коронографии е възможно само след извършване на съответните записи в история на заболяването (отделен протокол) за свидетелските показания, както и след съгласието на пациента или неговите близки роднини.

Компютърна томография (КТ)

КТ позволява да се идентифицират стенозы венечных на артериите, атеросклеротични плаки с различна големина и плътност. Недостатък: на пациента се иска да задържите дъха си за няколко секунди, за да получите качествени изображения.

Катодно-лъчева компютърна ТОМОГРАФИЯ: висока временна основателността, необходима за задържане на дишането само 1-2 секунди, сканиране, слоеве, 1.5 – 3 мм, с цялото сърце проучвания за 1-2 дихателните паузи.

Многопластова ПС: около пациента бързо се върти рентгенова тръба, нужна е само едно забавяне на дишането за получаване на пълно изображение на сърцето.

Недостатъци на метода на КАТ: облъчване (от 1 мЗиверта до 3,5 мсв), интравенозно въвеждане на йодсодержащего на контрастни вещества – противопоказания при алергични реакции на йод.

Ядрено-магнитен резонанс на сърцето (магнитен резонанс)

ЯМР дава възможност да направите послойные снимки с широк преглед, на всеки самолет. Възможни са измервания на кръвното притока на кръв и попълване мъждене и камерна, се оценява на кръвоснабдяване на миокарда и характеристиките на съкращения на сърцето. Пациентът изобщо не е изложен на действие на йонизираща радиация (радиация).

Лечение в болница

 • Тромболитическая терапия – използват се лекарства, като растворяющие на кръвни съсиреци, така и противодействующие образуването на нови кръвни съсиреци.

Эндоваскулярные (внутрисосудистые) и хирургични методи за възстановяване на ток на кръвта в коронарните артерии:

 • Ангиопластика и стентирование. През артерия на бедрото на катетъра се въвежда в коронарную артерия, в края на изгорял спрей, разширяване на лумена на артериите. След това се определя протеза, която прилича на метална пружинку – стент, който укрепва стената на коронарния съд.
 • Коронарна байпас хирургия. С помощта на апарат за изкуствено кръвообращение (спиране на сърцето), или в условията на работещ на сърцето, форма на заобикаляне (шунты) около засегнатото място венечных на артериите. По него и се преустройва нормален притока на кръв в сърдечния мускул.
 • Директна коронарна атерэктомия. За тази цел се прилага цилиндрична устройството със страната, «прозорец», разположено в клас част на катетър. Тя се намира под бляшку, ротационным нож, отрязва се и я премахва.
 • Ротари таблица аблация. Инструмента е специален микро-лепка (ротаблатор), предназначени за премахване на кальцинированных плаки. Скорост на въртене на 180 000 оборота в минута, оборудван эллипсовидным фитил. Въведен в артерия, той размалывает бляшку на микроскопични части, освобождавайки пътя кровотоку. В бъдеще е желателно да се стентирование. Методът не е показан при тромбозах.

Видео: остър коронарный синдром и реанимационные дейности

Хронична коронарна недостатъчност

Понятието «коронарна недостатъчност» означава състояние на намален ток на кръвта през коронарните съдове. За разлика от остра форма, хронична коронарна недостатъчност се развива постепенно, като последствие на атеросклероза, хипертония или заболявания, водещи до «сгущению» на кръвта (захарен диабет). Всички хронични форми на коронарна недостатъчност на кръвообращението обединяват под името «исхемична болест на сърцето» или «коронарната болест на сърцето».

Основните симптоми на хронична коронарна недостатъчност са подобни при различните форми и функционални етапи на заболяването:

 1. Задух, суха кашлица – признаци на застой в малкия кръг на кръвообращението, подуване на междуклетъчната пространства белодробната тъкан (интерстициален оток) и пневмосклероза (замяна на активна на съединителната тъкан);
 2. Повишена сърдечна честота;
 3. Сжимающие, тъпи болки по вид ангина, възникнали след натоварване (ходене на дълги разстояния или нагоре по стълбите, след обилно хранене или нервно напрежение);
 4. Нарушения от страна на храносмилателната система: гадене, метеоризъм (подуване на корема);
 5. Повишена честота на уриниране.

Диагностика

Индикативни диагнозата се поставя след выслушивания жалби и разглеждане на пациента. За окончателната диагноза се нуждаят от лабораторни и инструментални изследвания.

Стандартни методи:

 • Общ анализ на кръвта: разгъната формула, СОЭ;
 • Биохимичен: липопротеини, трансферазы, маркери на възпалението;
 • Съсирваемостта на кръвта: степента на склонност към образуване на кръвни съсиреци;
 • Коронарната ангиография: степен на припокриване на лумена на коронарните артерии;
 • Электрокардиография се определя от степента на исхемия на миокарда, го проводими и сократительная способност;
 • Рентгенография на гръдния кош, УЛТРАЗВУК: оценка на наличието на други заболявания, маркетингови причини исхемия на сърцето.

Лечение на хронична коронарна недостатъчност (принципи)

 1. Стабилизира рамките на основното заболяване, което е причина за исхемия на миокарда (атеросклероза, хипертонична болест, захарен диабет);
 2. За намаляване на въздействието на външни фактори на риска (тютюнопушене, физическа, затлъстяване, стрес, възпалителни процеси);
 3. Профилактика на пристъпи на ангина пекторис (сосудорасширяющие, успокояващо, намалява вискозитета на кръвта средства);
 4. При необходимост – използване на хирургични методи (ангиопластика, байпас).

Целта на цялостно лечение – осигуряване на сърдечния мускул нормален приток на кислород. Хирургически методи, за да показва само в онези случаи, когато те са признати за най-ефективни за конкретния пациент.

Хронична форма на коронарна недостатъчност никога не се излекува напълно, затова хората с такава диагноза лекарите дават следните препоръки:

 • Поддържа оптимално за възрастта нивото на обмяната на веществата: нормализиране на телесната маса, рационално хранене с ограничение на мазнини, прием на витамин с и минерални комплекси и Омега-3 (полиненаситени мастни киселини).
 • Адекватната ежедневна физическа активност: зареждане, плуване, упражнения на велоергометър, разходки (не по-малко от час на ден) на открито.
 • Закаляване: укрепване на имунитета и за профилактика на настинки.
 • Периодични посещения на лечащему лекар, анализи и ЕКГ — два пъти в годината.

Нестандартни съвети

 1. Доказано: домашни любимци ще удължат живота на човек. Просто погладив котка, може да се нормализира кръвното налягане, както и разходка с кучето ще доведе в ред нервната система. Така че мислете за това, за да станем четириног другар.
 2. Сън: винаги с приток на свеж въздух, непременно в тъмно помещение – именно тогава в организма на хормона мелатонин. Той забавя процесът на стареене, оптимизира работата на всички органи и сърцето си в това число.
 3. Занимания по йога, туристически походи с ниско натоварване, пътуването с комфорт – всичко това е напълно достъпно за пациентите с диагноза хронична коронарна недостатъчност.

Видео: лекция за коронарном синдрома за лекари

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00161 sec