Оток на мозъка: причини, лечение, последствията

Оток на главния мозък (GM) е болестно състояние, което се формира в резултат на въздействието на различни уврежда мозъчните структури фактори: травматични лезии, сдавления тумор, проникване на инфекциозен агент. Неблагоприятно влияние бързо води до наднормено натрупване на течности, повишаване на вътречерепното налягане, което води до развитие на тежки усложнения, които при липса на спешни терапевтични интервенции може да доведе в най-лоши последствия за болния и близките му.

Причини за оток на GM

Нормално внутричерепное налягане (ВЧД) при възрастни хора е в рамките на 3 – 15 мм hg. супена В определени ситуации налягане в рамките на тази на черепа в кутията започва да се покачва и създаване на неподходящи за нормалното функциониране на централната нервна система (ЦНС) условия. Преходно повишаване на ВЧД, което е възможно при кашляне, кихане, повдигане на тежест, подобряване на корема налягане, обикновено не успяват да нежеланите въздействия върху мозъка за такъв кратък период, така че не може да стане причина за отока на мозъка.

Друг е въпросът, ако фактори, които нанасят щети на трайно оставя своето влияние върху мозъчните структура и тогава те стават причини за устойчиво повишаване на вътречерепното налягане и формирането на такава патология, като оток на мозъка. По този начин, причини за оток и сдавления GM могат да бъдат:

 • Проникването на нейротропных отрови, вирусни и бактериални инфекции на вещество ХМ, какво се случва в случай на отравяне или различен вид на инфекционно-възпалителни заболявания (энцефалитов, менингити, абсцес на мозъка), които могат да станат усложнения от грип и гнойни процеси, локализирани в органите, намиращи се в непосредствена близост до мозъка (ангина, отит на средното ухо, синузит);
 • Увреждане на вещества в мозъка и на други структури, в резултат на механично въздействие (травми на главата – ОМТ, особено с фрактура на костите на простора, или на основата на черепа, кървене и внутричерепными гематомами);
 • При новородени деца – родовите травми, както и патология на развитието на плода, причина за която са станали пренесени по време на бременността майката на болестта;
 • Кисти, първични тумори на GM или метастази от други органи, сдавливающие нервната тъкан, които пречат за нормалното протичането на ток на кръвта и ликвора, а по този начин допринася за натрупване на течности в тъканите на мозъка и повишаване на ВЧД;
 • Операции, извършени в мозъчните тъкани;
 • Остро нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулти) по ишемическому (инфаркт на мозъка) и геморрагическому (кръвоизлив) вид;
 • Анафилактични (алергични) реакции;
 • Изкачване на голяма височина (над един и половина километра) — планински подуване на лица, занимаващи се с туризъм;
 • Чернодробна и бъбречна недостатъчност (в процес на декомпенсации);
 • Симптоми на отнемане при алкохолизма (отравяне с алкохол).

Всяко едно от тези състояния може да стане причина за мозъчен оток, механизъм за формирането на когото във всички случаи, по принцип, е един и същ, разликата е само в това – оток засяга само един отделен парцел или се отнася за всички вещество на мозъка.

Тежък сценарий за развитие на ОГМ с трансформация в подуване на мозъка заплашва със смъртта на пациента и изглежда по следния начин: всяка клеточка нервната тъкан се изпълва с течност и се простира до безпрецедентно размери, целият мозъка се увеличава по обем. В крайна сметка ограничен тази на черепа скоростна мозъкът започва да не спокойно да се поберат в бащината за него пространство (подуване на мозъка) – той оказва натиск върху кости на черепа, което сдавливается себе си, тъй като е твърда черепная скоростна не притежава способността да се простират успоредно с увеличаване на мозъчна тъкан, поради което последната е изложена на травмированию (сдавление GM). Внутричерепное натиск при това, естествено, се увеличава, движението на кръвта е нарушен, обменните процеси затормаживаются. Оток на мозъка се развива бързо и без спешна намеса лекарства, а понякога и на хирургическа операция, за да дойде в нормалното състояние може само в някои (не тежки) случаи, например при изкачване на височина.

READ  Съдови звезди: на краката, лицето, причини, лечение, видове, в домашни условия, профилактика

Видове оток на мозъка, произтичащи от причините

В зависимост от причините за натрупване на течност в мозъчната тъкан се формира един или друг вид фрактури.

Най-често встречаемая форма на набъбване на мозъка – вазогенная. Тя идва от нарушения на функционалните възможности на гематоэнцефалического бариера. Този вид се формира за сметка на увеличаване размера на бялото вещество – при ОМТ такъв оток вече е в състояние да изразиш себе си преди изтичането на първите дни. Популярно място за натрупване на течности – нервните тъкани около тумора, зона операции и възпалителни процеси, на огнища на исхемия, парцели нараняване. Този оток може бързо да се обърнеш за компресиране на GM.

Причина за образуване на цитотоксического оток, най-често са такива патологични състояния като хипоксия (отравяне с въглероден окис, например), исхемия (инфаркт на мозъка), което настъпва поради запушване на мозъчен съд, интоксикация, която се развива в резултат на попадане в организма нарушават червени кръвни клетки (червените кръвни клетки) вещества (гемолитических отрови), както и на други химически съединения. Подуване на мозъка в този случай става предимно за сметка на сивото вещество на GM.

Осмотический вариант на оток на мозъка произтича от повишена осмолярности на нервната тъкан, причина за която може да стане на следните обстоятелства:

 1. Удавяне на водоеми с прясна вода;
 2. Енцефалопатия, развиваща се на базата на обменни нарушения (метаболическая хр);
 3. Неправилно провеждане на процедури за пречистване на кръвта (гемодиализ);
 4. Неутолимата жажда, която само за кратко време можете да се неестествено големи количества вода (полидипсия);

 5. Увеличаване на АДАМ (обем на циркулиращата кръв) – гиперволемия.

Интерстициален вид подуване — неговата причина за това е проникването на течности през стените на камерна (странични) в заобикалящите ги тъкани.

Освен това, в зависимост от мащаба на разпространение на оток, тази патология се разделят на локална и генерализованную. Локален ОГМ се ограничава до натрупване на течност в малък участък от мозъчното вещество, така че да не представлява такава опасност за здравето на ЦНС, като генерализирано подуване на мозъка, когато в процеса участват и двете полукълба.

Видео: лекция за възможностите на оток на мозъка

Как може да се появи натрупване на течност в тъканите на мозъка

Може би най-типичен, макар и далеч не е специфичен признак, характеризиращ степента на натрупване на течност, вещество на мозъка е тежка главоболие, което често не се отстранява почти никакви аналгетици (а ако и се отстранява, а само за кратко време). Този симптом е особено трябва да изглежда подозрително, ако наскоро се е състояла травма на главата и главоболие се придружава с гадене с повръщане (също типични признаци на ОМТ).

По този начин симптомите на ОГМ е лесно разпознаваем, още повече ако към това са предпоставки (виж по-горе):

 • Интензивно главоболие, виене на свят, гадене, повръщане;
 • Звездите, нарушение на вниманието, невъзможност да се съсредоточи, забравяне, намаляване на комуникативните (индивидуални) способности да възприемат информация;
 • Нарушения на съня (безсъние или сънливост);
 • На умората, намаляване на физическата активност, постоянното желание да си легне и откъсване от околния свят;
 • Депресия, състояние на депресия («не mils бяла светлина»);
 • Нарушение на точка (кривогледство, мътнини на очните ябълки), разстройство на ориентация в пространството и времето;
 • Несигурност в движенията, промяната в походката;
 • Затруднено реч и контакт;
 • Парализи и парези на крайниците;
 • Появата на менингеальных знаци;
 • Понижаване на кръвното налягане;
 • Нарушения на сърдечния ритъм;
 • Възможни са спазми,
 • В особено тежки случаи – помрачнение на съзнанието, нарушения на дихателната и сърдечна дейност, кома.

При подуват мозъка и липсата на необходимото лечение на болния може да се очаква най-тъжните последици – пациентът може да изпадне в ступор, а след това и в кома, където е много висока вероятността от спиране на дишането и, следователно, смъртта на един човек в резултат на това.

Трябва да се отбележи, че през всеки период от развитието на повишаване на вътречерепното налягане (развитие на вътречерепна хипертония) се включва на определен защитен механизъм. Възможности на комплекса компенсаторни механизми се определят от способности за адаптация в условията на натрупване на течност в краниоспинальной система и увеличаване обема на мозъка.

Диагностика и определяне на причини за оток и набъбване на мозъка, както и степента на опасност за пациента, се извършва с помощта на неврологични изследвания, биохимични изследвания на кръвта и инструментални техники (главно, всички надежди за магнитно-резонансната или компютърна томография, лаборатория).

Как да се излекуваме?

Оток на мозъка, който се формира при катерачите поради желанието по-бързо да вземе височина, или натрупване на течност в отделен участък от GM (локален оток), се появи и по друга причина, не може да претендира за лечение в болницата и да мине за 2-3 дни. Вярно е, човек да проявяват особена активност попречи на симптомите на ОГМ, които все още ще присъства (главоболие, виене на свят, гадене). В такава ситуация преди няколко дни, трябва да легнете по гръб и се пие таблетки (диуретици, аналгетици, антиеметични). А тук, в тежки случаи, лечението може дори и да не спрем с консервативни методи — понякога се изисква хирургическа намеса.

За лечение на мозъчен оток от консервативни методи се използват:

 1. Осмотические диуретици (маннитол) и петлевые диуретици (лазикс, фуросемид);
 2. Гормонотерапию, където кортикостероиди (като например дексаметазон) пречат за разширяване на зоната на оток. Междувременно, трябва да имате предвид, че хормоните са ефективни само в случай на локален щети, но не помагат при генерализирана форма;
 3. Антиконвулсивни лекарства (барбитурати);
 4. Лекарства, които потискат възбудата, които миорелаксирующее, седативни и др действие (диазепам, реланиум);
 5. Съдови средства, които подобряват кръвоснабдяването и храненето на мозъка (трентал, курантил);
 6. Инхибитори на протеолитични ензими, които намаляват пропускливостта на съдовите стени (контрикал, аминокапроновая киселина);
 7. Лекарствени средства, нормализующие обменните процеси в GM (ноотропы – пирацетам, ноотропил, церебролизин);
 8. Оксигенотерапию (лечение с кислород).

При недостатъчна ефективност на консервативна терапия на пациентите в зависимост от формата на оток се извършва хирургическа намеса:

 • Вентрикулостомию, която е малка операция, която е да се отведении ликвора от камерна GM с канюла и катетър;
 • Трепанацию на черепа, който се произвежда при тумори и гематомах (премахване на причината за ОГМ).

Ясно е, че за провеждане на подобно лечение, където не е изключено хирургическа операция, пациента е показан задължителна хоспитализация. В тежки случаи на пациента като цяло трябва да се лекуват в интензивно отделение, тъй като може да възникне необходимост на поддържането на основните функции на организма с помощта на специално оборудване, например, ако човек не може да диша, да го подключат към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове (ИВЛ).

Какви могат да бъдат последствията?

В началото на развитието на патологичния процес се говори за прогноза за преждевременно – той зависи от причините за формиране на оток, му вид, локализация, скоростта на прогресия, общото състояние на пациента, за ефективността на терапевтични (или хирургични) събития, а може би и от други обстоятелства, които веднага е трудно да се забележи. Междувременно, развитието на ОГМ може да отиде в различни посоки, и от това ще зависи от прогнозата, а след това и последици.

Без последствия

Сравнително малък отеке или локална повреда на GM и ефективна терапия за болестния процес може да не се оставят без последствия. Такъв шанс имат младите хора, не са претрупани хронична патология, но с повод или по своя собствена инициатива са получили леки ОМТ, която е усложнена подуване, а също и онези, които алкохолни напитки в по-големи дози или други нейротропные отрови.

Възможно е групата на хората с увреждания

Подуване на GM средна степен на тежест, която се развива, като следствие от ОМТ или инфекционно-възпалителен процес (менингит, енцефалит) и е бил своевременно отстранен с помощта на консервативни методи или хирургическа операция, е прогнозата е напълно щастлив, след лечение неврологическая симптоматика често липсва, но понякога е основание за получаване на група инвалидност. Най-честите последици от този ОГМ може да се счита за повтарящо се главоболие, бърза умора, депресивни състояния, в магарешка синдром.

Когато прогнозата е изключително сериозен

Най-страшните последици очакват на пациента, когато се подуват мозъка и го сдавлении. Тук прогнозата е сериозна. Отместване на мозъчните структури (дислокация) често води до спиране на дихателната и сърдечната дейност, т.е., до смъртта на пациента.

ОГМ при новородени

В повечето случаи подобна патология на новороденото се регистрира, като следствие на родова травма. Натрупване на течност и увеличение на мозъка в цялост води до повишаване на вътречерепното налягане, а то е, оток на главния мозък. Изход на болестта и прогнозата зависи не само от размера на лезията и степента на тежестта на състоянието, но и от отзивчивостта на лекарите в оказването на медицинска помощ, която трябва да бъде спешна и ефективна. По-подробно описание на генерични травми и техните последствия читателят може да намери в материал, посветен на кранио-мозъчния наранявания като цяло. Тук обаче искам на няколко спрете и на други фактори, които влияят на тази патология, като ОГМ:

 1. Туморните процеси;
 2. Хипоксия (кислороден глад);
 3. Заболявания на мозъка и неговите обвивки на инфекционно-възпалителен характер (менингиты, энцефалиты, абсцес);
 4. Внутриутробные инфекция (токсоплазмоза, цитомегаловирус и др);
 5. Късните гестозы при бременност;
 6. Кръвоизлив и хематом.

Оток на мозъка при новородени се разделят на:

 • Регионален (местен), който засяга само определен участък на GM;
 • Често (генерализованный) ОГМ, развиващ се в резултат на удавяне, задушаване, отравяне и засягащи целия мозък.

Симптоми на повишена ВЧД при деца на първия месец от живота определят тези усложнения, тъй като нарушава продолговатого на мозъка, отговорни за регулиране топлината, дихателната функция и сърдечната дейност. Разбира се, тези системи ще изпитат страдание на първо място, че проявява такива признаци на малтретиране, като повишаване на температурата на тялото, почти непрекъснат вик, безпокойство, постоянно регургитация, выбухание родничка, гърчове. Което е най-страшно – тази патология през този период поради спиране на дишането може лесно да доведе до внезапна смърт на бебето.

Последиците са претърпели вътречерепна хипертония могат да напомнят за себе си по отношение на растежа и развитието на бебето:

 1. Чести синкопальные (обморочные) състояние;
 2. В магарешка синдром, епилепсия;
 3. Повишена възбудимост на нервната система;
 4. Забавяне на растежа и умственото развитие, нарушение на вниманието и паметта, умствена изостаналост);
 5. Церебрална парализа (церебрална парализа);
 6. Последици выявляемой при новородени лейкомаляции (увреждане на мозъка, причинено от ишемией и гипоксией), ако то е придружено от подуване на мозъка.

Лечение на оток на главния мозък при новородени диуретиками, които допринасят за премахване на излишна течност, с кортикостероиди, тормозящими по-нататъшното развитие на оток, противосудорожными лекарства, съдови средства и ангиопротекторами, които подобряват мозъчното кръвообращение и укрепляющими съдовите стени.

Накрая още веднъж искам да напомня на читателя, че подходът към лечението на всяка болест при новородени, подрастващи и възрастни хора, обикновено са значително по-различни, така че по-добре такова нещо да повери на правилен специалист. Ако при възрастни хора е малък (localhost) оток на мозъка понякога може да мине и сам по себе си, а след това при новородени, в случай се надявам, че не си заслужава, децата на първите дни от живота на по причина на несъвършенствата краниоспинальной система оток на главния мозък се различава молниеносным течение и всяка минута може да даде много тъжен резултат. При малки деца винаги е състояние, изискващо спешна високо квалифицирана помощ. И колкото по-рано тя пристига на време, толкова благоприятнее прогноза, толкова повече надежда за пълно възстановяване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00326 sec