Отворено овалния прозорец, в сърцето при деца и възрастни

Според статистиката на разпространението на открито овалния прозорец (ООД) на сърцето се различава в различните възрастови категории. Например, при деца до една година, това се счита за вариант на нормата, тъй като според УЛТРАЗВУК овална дупка се открива при 40% от бебетата. При възрастните тази аномалия се среща в 3,65% от населението. Въпреки това, при хората с множество вродени малформации на сърцето зияющее овалния прозорец се регистрира в 8,9% от случаите.

Какво е «овалния прозорец» в сърцето си?

Овалния прозорец представлява дупка с единия клапа, разположена в разделителна стена между дясното и лявото предсердиями. Най-важното за разлика от тази аномалия от дефект в межпредсердной преграда (ДМПП) се състои в това, че овалния прозорец снабдено с капак и локализуется директно в областта на овална яма на сърцето, докато при ДМПП точно липсва част преграда.

Кръвообращението на плода и ролята на овалния прозорец

Кръвообращението на плода се случва по различен начин, отколкото при възрастен човек. По време на раждането период от дете функционират така наречените «фетальные» (плодове) структура на сърдечно-съдовата система. Към тях се отнасят овалния прозорец, аортна и венозен канали. Всички тези структури са необходими по една проста причина: от плода по време на бременност не диша въздух, а това значи, че дробовете му не участват в процеса на насищане на кръвта с кислород.

Но всичко по ред:

 • Така че, обогатена с кислород кръв постъпва в организма на плода чрез пупочные виена, една от които се влива в черния дроб, а другата в долната куха вена чрез т. нар. венозен алвеоли. Казано по-просто, чиста артериална кръв попада само към черния дроб на плода, защото в внутриутробном период тя изпълнява важна кроветворную функция (точно по тази причина черния дроб заема голяма част от коремната кухина у малко дете).
 • След това на два потока от смесени кръвта от горната и долната част на торса се вливат в дясното предсърдие, където благодарение на функционирующему овальному прозореца основна част от кръв в лявото предсърдие.
 • Останалата част от кръвта попада в легочную артерия. Но възниква въпросът: защо? В края на краищата, ние вече знаем, че малкия кръг на кръвообращението на плода не носи функция оксигенация (насищане с кислород) на кръвта. Именно поради тази причина между легочным багажника и дъга на аортата има трета фетальная комуникации — това е аортна алвеоли. Чрез него се случва и отменя останалата кръв от малкия кръг в голям.

Непосредствено след раждането, когато новороденото поема първия си дъх, налягане на белодробни съдове се увеличава. В резултат на това основна роля овалния прозорец капка кръв в лявата половина на сърцето изравни.

В рамките на първата година от живота, като цяло, клапан напълно самостоятелно, разтопен от стените на дупката. Обаче, това не означава, че незакрытое овална дупка след 1 година от живота на детето се смята за патология. Установено е, че комуникацията между предсердиями може да се закрие и по-късно. Често се регистрират случаи, когато този процес е завършен само за 5-годишен възрастта на детето.

Видео: анатомия на овалния прозорец, в сърцето на плода и новороденото

Овалния прозорец сам не се затваря, какви са причините?

Основната причина за тази патология е генетичния фактор. Доказано е, че незаращение единия амортисьор се запазва при хора с предразположеност към соединительнотканной дисплазия, че се предава по наследство. Именно по тази причина от тази категория пациенти могат да се открият и други признаци на намаляване на здравината и образуването на колаген в съединителната тъкан (патологична подвижност на ставите, намалена еластичност на кожата, пролапс («увисването») сърдечни клапи).

Въпреки това, на незаращение овалния прозорец влияят и други фактори:

 1. Неблагоприятната околна среда;
 2. Прием по време на бременност някои лекарства. Най-често тази патология предизвикват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Доказано е, че тези лекарства предизвикват намаляване на нивата на простагландин в кръвта, които са отговорни за закриване на овалния прозорец. При този прием на нестероидни противовъзпалителни средства е опасно в късните срокове на бременността, което е и причината, поради която овалния прозорец не е затворен;
 3. Прием на алкохол, както и пушенето по време на бременност;
 4. Преждевременно раждане (при недоносени деца по-често се диагностицира тази патология).

Видове овалния прозорец на степен незаращения

 • Ако размери отвори не превишават 5-7 мм, това е обикновено в такава ситуация откриване на овалния прозорец е божи дар при эхокардиографии. Традиционно се приема, че клапанная клапата предпазва от обратен поток на кръвта. Затова този вариант е гемодинамически незначимым и се проявява само при високо физическо натоварване.
 • Понякога се срещат случаи, когато овалния прозорец е толкова голямо (повече от 7-10 мм), което размери на автомобила не е достатъчно, за да покрива тази дупка. В такива ситуации е прието да се говори за «зияющем» овалния прозорец, който по клинични черти могат на практика не се различават от ДМПП. Така че в тези случаи границата на доста от конвенционалните. Въпреки това, ако се разглежда от гледна точка на анатомията, а след това при ДМПП не единия амортисьор.

Как се проявява болестта?

При малък размер на овалния прозорец външни прояви може да липсва. Така че за сериозността на незаращения може да се прецени лекуващият лекар.

За деца от кърмачета на възраст, с открито овалния прозорец характеристика:

 1. Посиняване на устните, върха на носа, пръстите, когато плаче, натуживании, кашлица (цианоза);

 2. Бледност на кожата покрива;
 3. Сърцебиене при грудничков.

При възрастни с нарушения и може да се появи синюшность на устните при:

 1. Физическите натоварвания, които са изпълнени с увеличаване на натиска на белодробни съдове (забавяне на дишането, плуване, гмуркане);
 2. Тежък физически труд (занимания вдигане на тежести, акробатической гимнастика);
 3. При заболявания на белите дробове (бронхиална астма, муковисцидоза, емфизем на белите дробове, ателектаз на белия дроб, пневмония, при надсадном кашлица);
 4. При наличието на други пороци на сърцето.

При разрешение на овалния отверстии (по-7-10 mm) външни прояви на болестта са следните:

 • Чести припадъци;
 • Появата на синюшности на кожата дори и при умерени физически натоварвания;
 • Слабост;
 • Виене на свят;
 • Изоставането на детето във физическото развитие.

Методи за диагностика

Ехокардиография е «златен» стандарт и най-информативен метод за диагностика на тази патология. Обикновено се установяват следните признаци:

 1. За разлика от ДМПП при открито овалния прозорец запис не е липса на части от дялове, а се вижда само да го клиновидное изтъняване.
 2. Благодарение на цветен доплер може да се види «pinwheels» на притока на кръв в областта на овалния прозорец, както и миниатюрен отменя кръв от дясното предсердия в ляво.
 3. При малък размер на овалния дупки няма признаци за увеличаване на стената мъждене, както е типично за ДМПП.

Максимално информативен е ултразвуково изследване на сърцето, направено не чрез гръдния кош, а така наречената чреспищеводная эхокардиокардиография. При това проучване ултразвуков сензор се въвежда в хранопровода, което води до всички структури на сърцето се вижда много по-добре. Това се дължи на анатомична близост на хранопровода и на сърдечния мускул. От особено значение за прилагането на този метод при затлъстяване пациент, когато визуализация на анатомични структури е трудно.

Освен ЕХОГРАФИЯ на сърцето могат да бъдат използвани и други методи за диагностициране на:

 • На электрокардиограмме могат выявляться признаци за блокада на краката греда Гиса, както и за нарушение на проводимост в предсердиях.
 • При голям овалния отверстии възможни са промени в рентгенограмме на органите на гръдния кош (леко увеличение мъждене).

Колкото по-опасно патология?

 1. Хората, изложени на риск, трябва да избягват тежки физически натоварвания, а също така и избор на професии като водолаз, водолаз, водолаз. Доказано е, че при наличието на тази патология вероятността от развитие на кесоновата болест на 5 пъти, отколкото сред здравото население.
 2. Освен това, тази категория лица, може да се развие такова животно като парадоксално емболия. Това явление е възможно хората със склонност към жизнеспособност в съдовете на долните крайници. Тромб, оторвавшийся от стената на съда, може чрез овална дупка да попаднат в големия кръг на кръвообращението. В резултат на това е възможно запушване на кръвоносните съдове на мозъка, сърцето, бъбреците и други органи. Ако размери тромба са големи, това може да стане причина за смърт.
 3. Важно е да запомните, че хората са с отворени овални прозореца по-висока вероятност от развитие на такива заболявания като септичен ендокардит. Това се дължи на факта, че на стените на единия амортисьор може да се образува микротромбы.

Техники за лечение и профилактика на усложнения

При благоприятно течение патология и при малък размер на овалния прозорец според УЛТРАЗВУК на сърцето специфично лечение не се изисква. Въпреки това, тази категория хора трябва да се състои в регистъра кардиолог и 1 път в годината се проведе изследване на сърцето.

 • Като се има предвид вероятността от развитие на тромбоэмболии, пациентите са изложени на риск, трябва също така да проучи вени на долните крайници (с оценка на проходимостта на вените, наличието или липсата на кръвни съсиреци в skylight стая съдове).
 • При провеждането на всякакви оперативни интервенции при пациенти с отворени овални прозорец трябва да се извършва профилактика тромбоэмболии, а именно: эластическое бинтование на долните крайници (носенето на компрессионного трикотаж), както и на прием на антикоагуланти, няколко часа преди операцията. (За наличието на дефекта трябва да предупредят лекуващия лекар).
 • Важно е да се спазва режим на труд и почивка, както и дозирани физически натоварвания.
 • Санаторно-курортно лечение (влияе положително електрофореза с магнезиев сулфат).

При наличието на кръвни съсиреци в долните крайници тези пациенти се нуждаят от непрекъснат контрол на системата на кръвосъсирването (особено важни показатели като международната нормализованное отношение, активированное частично тромбиновое време, протромбиновый индекс). И в такава ситуация е задължително наблюдение при гематолога и флеболога.

Понякога при пациенти с отворени овални прозореца се наблюдават признаци на нарушения на проводимостта на сърцето според ЕКГ, както и нестабилно кръвно налягане. В такива ситуации може да се вземат лекарства, които подобряват метаболитни процеси в тъканите на сърдечната мускулатура:

 1. Лекарства, съдържащи магнезий («Магне-В6», «Магнерот»);
 2. Лекарства, които подобряват проводимостта на нервните импулси («Панангин», «Карнитин», витамини от група В);
 3. Лекарства, които активират биоэнергетические процеси в сърцето («Коензим»).

Хирургично лечение

Оперативната намеса може да се наложи при голям диаметър овалния прозорец с ток на кръв в лявото предсърдие.

В момента широко разпространение е получила эндоваскулярная хирургия.

Същността на намеса се състои в това, че чрез бедрена вена, се определя тънък катетър, който през съдовата мрежа се извършва до дясното предсердия. Контрол на движението на катетър се извършва с помощта на рентгенови лъчи-апарат, както и ултразвукови датчици, установени през хранопровода. При достигане на областта овалния прозорец чрез катетър се извършва така наречените окклюдеры (или графты), които представляват «кръпката», които покриват зияющее дупка. Единственият недостатък на метода е, че окклюдеры може да доведе до местната възпалителна реакция в тъканта на сърцето.

Във връзка с това в последно време се използват рассасывающийся помощ BioStar. Той се провежда чрез катетър и се оповестява по тип «чадър» в устната предсердия. Характеристика на пластира е способността да задейства регенерацията на тъканите. След включи тази кръпка в областта на дупки в преграда, той се резорбира в рамките на 30 дни, а овалния прозорец заменя със собствени тъкани на организма. Тази техника высокоэффективна и вече получи широко разпространение.

Прогноза на заболяването

При овалния прозорец, по-малко от 5 мм прогнозата обикновено е благоприятна. Въпреки това, както вече беше казано по-горе, големият диаметър на овалния дупки подлежи на хирургична корекция.

Бременност и раждане при жени с дефект

При бременност е значително увеличава натоварването върху сърцето. Това се случва по няколко причини:

 • Увеличава обема на циркулиращата кръв, до края на бременността тя надвишава първоначалното ниво до 40%;
 • Нарастващата матката започва да заема голяма част от коремната кухина и е по-близо до семействата силно въздейства върху диафрагмата. В резултат при жената се появява задух.
 • Докато е в света на детето се появява така наречения «трети кръг на кръвообращението» — плацентарно-майката.

Всички тези фактори допринасят за това, което сърцето започва по-често да се бие, а също така се повишава налягането в белодробната артерия. Във връзка с това при жените с тази аномалия в сърцето възможни нежелани усложнения. Затова бременните с тази патология са предмет на наблюдението на кардиолог.

Вземат ли млади хора, с отворени овални прозореца в армията?

Въпреки, че в повечето случаи тази аномалия на сърцето протича без никакви клинични симптоми, младите хора са с отворени овални прозорец, се отнасят към категория с ограничение на годност за служба в армията. Това се дължи преди всичко на факта, че при високи физически натоварвания, вероятността от развитие на усложнения.

Изводи

Във връзка с развитието на допълнителни методи за изследване, откриване на такива аномалии, открито овалния прозорец значително се е увеличил.

В повечето случаи тази патология се откриват като случайна находка при изследване. Въпреки това, пациентите задължително трябва да бъдат информирани за наличието у тях на открито овалния прозорец, също така те трябва да знаете за някои от ограниченията на физическия труд, както и в избора на професия.

Специално внимание заслужава наличието на овалния дупки по-големи размери, което по същество е аналог на дефект септален дефект. В тази ситуация пациенти се препоръчва хирургична корекция.

READ  Анализ на кръв за TSH: какво е това, норма при деца, възрастни, при бременност, свободен Т4, дешифриране

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec