Пакет аортата, расслаивающая аортна: лечение, причини

Пакет аортата представлява сериозна патология, когато настъпва увреждане на вътрешната обвивка на съда (интимы), а кръвта се извива под него, расслаивая стена и да се нарушава нейната цялост. Това е опасно състояние, с висок риск от смъртоносен изход, встречающееся предимно при хора след 50 години, няколко пъти по-често е при мъжете.

Аорта – най-големият съд на човешкото тяло, по който артериалната кръв от сърцето под голям натиск се изпраща в други съдове, кровоснабжающие органи и тъкани. Натоварване на аортата, при всяка сердечном толке е огромна, кръв удари за стените му с голяма сила, което е особено изразено при артериална хипертония. Стена на съда, променена под влиянието на атеросклероза, възпалителни процеси, става крехка и не може да издържа на натоварването, след това и се случва надрыв вътрешна облицовка и махане на ламинирано покритите.

Увреждане на аортата случва в тези места, където трусове кръв са увеличени – във възходяща отдел и дъга, в низходящата част на по-ниски места на отклонение от лявата subclavian артерия. На мястото на психически тормоз интимы и клон от средния слой на кръвта се втурва в една дефект, увеличава го и го води до ексфолиране на още по-голяма площ на вътрешната настилки.

Пакет аортата може да бъде придружена от някои разширяването на диаметъра, тогава се говори за расслаивающей аневризме. Това е остро и е животозастрашаващо състояние, когато сметката идва в часове и минути, а на пациента се спаси при прекъсване на аневризми е почти невъзможно, и до 90% от пациентите умират още преди момента на постъпване в стационар.

Причините за връзки на аортата

Сред причините отделят:

 • Мъжки пол;
 • Наследственост;
 • Вродени дефекти на клапите на сърцето;
 • Артериалната гипертензию;
 • Напреднала възраст;
 • Атеросклероза;
 • Инфекционно-възпалителни промени на артериалната стена.

Според статистиката, мъжете страдат вързоп на аортата в 2-3 пъти по-често от жените. Това може да бъде свързано с по-ранен старт на развитие в тях на атеросклероза и склонност към лошите навици и слабо контрол на здравето си. Възрастни лица, най-често страдащи от хипертония, атеросклероза, диабет, в по-голямата си част са едни или други структурни промени в аортата, така че те са по-податливи и расслоению стените му.

Сред наследствените фактори, причиняващи за разделяне на фазите на аортата, най-голямо значение има синдром на Марфан, при която се извършва нарушение на развитие на съдови стени и на съединителната тъкан вследствие на генетична аномалия. Кръвоносните съдове стават чупливи, не могат да издържат на голямо натоварване на налягане и в някакъв момент възниква разликата вътрешната обвивка. При синдрома на Марфан пакет се появява вече в по-млада възраст (20-40 години).

Голямо значение имат вродени аномалии в развитието на сърдечни клапи (коарктация на аортата, пороци), а също така, вече прехвърлени в операцията на сърцето (имплантиране на изкуствена клапа, резекция на аортата).

Най-значимият повод за връзки на стената на аортата смятат артериалната гипертензию. При това заболяване на кръвта под повишено налягане действа върху съдовата стена, което води до нейното увреждане, особено в местата на образуване на турбулентни течения на кръвта (дъга, изгряваща част, на мястото на разклоняване на големи съдове). Хронична травматизация аортальной стените на фона на хипертонията се открива от абсолютния повечето пациенти с вързоп. Систолический удар допринася за разрушаване на интимы и нарушаване на целостта на съда.

READ  Отравяне на кръвта при хора: причини, симптоми, признаци, диагноза, лечение

Атеросклероза често става субстрат за расслаивающих аневризми. Нарушаване на обменните процеси, отлагането на мазнини между вътрешния и средния слой на съдовата стена, което води до надрывам интимы, местните тромбозам, значително артериосклерозу. Стената на аортата, на места атеросклеротични натрупвания става изключително крехка и гъвкава към всякакъв вид механично въздействие.

Инфекционно-възпалителни процеси (сифилис, аортоартериит и др), допринасят за некротическим промените в средния слой на аортата (медии) с неговия вързоп. Те могат да се появят, без да се образуват аневризми.

Непосредствена причина за расслаивания става местно структурна промяна, независимо дали това е некроза, атеросклероза или микротравма, което води до разкъсване на интимы, проникване под нея на кръвта с образуване на фалшив канал, по който кръвта започва да се движи по протежение на съда, расслаивая стената още повече. В редки случаи може да не се открият психически тормоз, когато черупката беля вътрешно кървене в стената на аортата, но появата на цикъла дефект на вътрешния слой – само въпрос на време.

Пакет аортна аневризма се случва по същите причини, които и подобни промяна на съдовата стена извън разширяване на лумена, обаче при аневризме степен на риск от руптура на аортата при наличие на хипертония или атеросклероза неизмеримо по-горе. Аневризма е местно разширяване на лумена на съда, а на стената си в това място винаги е възпалително променена процес, атеросклероза, некроза. При аневризме е много висока вероятността от разкъсване не само на вътрешната обвивка на съда, но и на останалите слоеве. В случай расслаивающей на аортна аневризма пълна почивка изпълнен с скоропостижной смърт от масивен кръвоизлив и тотално нарушение на притока на кръв във всички органи.

Процедурата връзки на аортата

Злоба връзки на аортата се състои в това, че патологии могат да бъдат асимптоматични, а когато се появят първите признаци на малтретиране, след време за диагностика и лечение остават изключително малко.

Като се говори за остър пакета, имат предвид продължителността му не повече от две седмици, това е най-опасният вариант на развитие на събитията.

Хронично пакет се простира в продължение на седмици и месеци.

Симптомите на пакети аортата в зависимост от мястото на увреждане на съдовата стена и степен выраженности промени. Признаци на пакети може да се счита:

 1. Болковият синдром;
 2. Загуба на съзнание, рязко спадане на кръвното налягане, шок;
 3. Дефицит на сърдечната честота, изразена брадикардию;
 4. Нарушаване на кръвообращението във вътрешните органи.

Болката обикновено е локализирана в гърдите, гърба, крайниците, шията. Пациентите я описват като нестерпимую, «раздирающую». Когато пакет се разпределя по стената на съда, болка мигрира, возникая в други части на тялото.

READ  Петехии, петехиальная обрив на кожата: причини, лечение

Загуба на съзнание и рязък спад на кръвното налягане са пряк резултат от нарушаване на целостта на аортата, когато кръвта се втурва в фалшиви канали стените му или дори отвъд. Вътрешните органи не получават достатъчно храна, страда сърцето, мозъка, бъбреците. Някои болни попадат в припадък от нестерпимой болка.

При масивна кровопотере, кровоизлиянии в кухината на сърдечна чанти (тампонада на сърцето), остра исхемия на органите е бързо развиващ се шок, състоянието на пациента бързо и прогресивно се влошава, той губи съзнание, е възможно спиране на сърцето и смърт.

Недостатъчност на централната кръвообращението, заброс на кръв в обратна посока през аортна клапа (регургитация), допринасят за остра сърдечна недостатъчност. При много пациенти се отбелязва брадикардия и дефицит на пулса, кръвното налягане на крайниците може да варират значително, отразявайки изключително неблагоприятна прогноза.

Нарушение на притока на кръв в органите, което води до появата на симптоми на инфаркт на миокарда, инсулт, остра бъбречна недостатъчност. Болен е бледа, настъпва цианоза, се появява недостиг на въздух, намалява броя разпределени на урината.

Пакет коремната аорта често е следствие от атеросклероза. На фона На нарушение на кръвообращението в долния отдел на съда се случва ишемическое увреждане на червата, бъбреците, долните крайници. Характеризира се с вторична бъбречна артериална хипертония.

Пакет гръдната аорта и възходяща част от нея води до бързото покачване на болка, сърдечна недостатъчност, развитие на инфаркт на миокарда и остра исхемия на мозъка. Увреждане на тези участъци показва тенденция към бързо разпространение в долния фрагмент от съд. Най-опасните усложнения на включените в възходящ отдел се считат за гемотампонада перикарда и пълен разкъсване на стената на аортата.

Подозрението по отношение на расслаивания стената на аортата изисква от лекаря бързо действие, което позволява да се потвърди диагнозата и спешно да започне лечение. Най-информативни методите на диагностика се считат за радиография на гръдния кош, ехокардиография, аортография, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.

 

Лечение на

Подходи в терапията на пакети аортата зависят от локализацията на процеса и неговите выраженности, симптоматика и степен на нарушение на кръвообращението в органите. Лечението може да бъде консервативно и хирургично.

Консервативното лечение

При стабилна рамките на пакета на аортата, когато няма заплаха разкъсване на стената на съда и изпълнението гемодинамики не са нарушени, е показано медикаментозно лечение, насочена, на първо място, за нормализиране на кръвното налягане. Хипертония – най-вече от причините за подобряване на външния вид и прогрессированию връзки на съдовата стена, така че всички, без изключение, на пациентите при доказанном пакета на аортата се назначава гипотензивная терапия:

 • Бета-административните (метопролол, лабеталол);
 • Нитропруссид натрий (вазодилататор средство) едновременно с бета-адреноблокаторами или блокери на калциевите канали;
 • На АСЕ-инхибитори (эналаприл, каптоприл, и т.н.);
 • Блокери на калциевите канали (верапамил, дилтиазем).

При хронична стабилна рамките на пакета лекарят подбира индивидуално-оптимална схема и комбинация от медикаменти, а в случаите прогресия и остър връзки обикновено се използват нитропруссид на натрий, бета-административните. Нитропруссид натрий се смята за оптимално средство за първа помощ за по-бързо намаляване на налягането при пациенти с вързоп на аортата, се въвежда венозно капково и позволява да се поддържа ниво на налягане не по-висока от 100-120 mm hg. супена

READ  Апикална (сърдечен) тласък и пальпация на сърцето: норма, определяне на

При прогрессировании патология, развитие на усложнения, застрашаващи живота на пациента е необходима незабавна медицинска помощ и хоспитализация. За обезболяване се използват ненаркотические и опиоидни аналгетици (морфин). Ако налягането рязко се дава, показва на допамин, мезатон, а при високите цифри – нитропруссид натрий. Обикновено тези лекарства са въведени още в догоспитальном етап от лекарите в спешна помощ.

При сложни форми пакети, остър развитието на патология, риск от разкъсване на аневризми показва спешна хоспитализация в отделение съдова хирургия, където след стабилизиране на гемодинамики ще се извършва операцията.

Операция при един пакет от аортата

Оперативното лечение е показано на болни с остър вързоп възходящ отдел на аортата, при прогрессировании на заболяването, липса на ефект от провежданата консервативно лечение в случай на хронични форми.

Особено опасно е поражението на въстанието отдел на аортата, при който има гемоперикард, тежка хипотония, остра сърдечна недостатъчност, изискващи незабавно намеса. Обикновено в такива случаи се извършва премахване на засегнатата част на съда с последващо протезированием.

Хирургическа операция, при пакета на аортата може да бъде под формата на:

 1. Иссечения повреден фрагмент от съда с протезированием изкуствени материали;
 2. Премахване на зона психически тормоз със сближением сметка на съда.

Когато пакета на възходящата аорта често могат да се наблюдават различни промени на аортната клапа и силна регургитацию (обратен ток крои). За премахване на гемодинамических нарушения след премахване на пакети може да се проведе протезиране на аортната клапа, пластмаса го крила.

Вариант неинвазивни лечение на пакети на аортата се счита за стентирование, когато в съда се въвежда куха тръба (стент), на която налаживается притока на кръв, или балонна ангиопластика, при която раздувающийся балон сдавливает стената на аортата в мястото на връзки, пречи на по-нататъшното прогрессированию патология.

Видео: пример операция протезиране на възходящата дъга на аортата

При наличие на доказано пакети аневризма на пациента е показано ограничението на физическа активност, строг контрол на цифри на кръвното налягане, диета, насочена към нормализиране на мастния и въглехидрати метаболизъм. Диабетици трябва внимателно да се следи нивото на кръвната захар.

Прогноза когато пакета аневризма зависи от степента на промяна на съдовата стена и локализация патология. При усугублении пакети, появата на усложнения и липса на лечение смъртността през първата година от момента на диагностициране на болестта достига 90%. При остри състояния на фона на расслаивающей аневризми всеки пети пациент умира още преди да дойде екип на спешна помощ.

Расслаивающаяся аортна аневризма, видео

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec