Патологична извитость: гръбначни и на каротидните артерии, кръвоносните съдове на главата

Болни, страдащи от повишаване на кръвното налягане и нейроциркуляторных нарушения, понякога не подозират, че причина за заболяването се крие в патологична извитости каротидните или гръбначни артерии. Тази анатомическая функция на 30% увеличава риска от развитие на исхемичен инсулт поради нарушен притока на кръв в тези централни кръвоносните съдове. Поради тази причина, не може да се развива и преходящие нарушения на мозъчното кръвообращение.

По какъв начин се формира извита въже?

Като правило, появата на извитости е способен и на гръбначните артерии – наследствен фактор, когато в тъканите на кръвоносните съдове еластични влакна преобладават над коллагеновыми. В резултат на това се износват стените на големите съдове, те истончаются и се деформира. Допълнителен рисков фактор служи атеросклероза – отлагането на атеросклеротични плаки по стените на лумена на съда се намалява, което също води до нарушение на притока на кръв. В повечето случаи извитость на артериите може да протече безсимптомно, но постепенно на пациента може да започне преходящие нарушения на мозъчното кръвообращение, че в редица случаи води до развитие на микроинсульта, ако причината не успява навреме да се открие. В 20% от случаите при възрастни при профилактическом проучване на разкритите извитость съдове в областта на шията – на каротидните артерии.

Патологични извитости на сънната артерия

Сънливи артериите се образуват в гръдната кухина: лявата заспало артерия започва в дъгата на аортата, а от дясната SA (заспало артерия) – раменна багажника, след това те разделятся външна и вътрешна артерия. Среща патологична извитость на вътрешната каротидна артерия или извитость двете ICA (вътрешна заспало артерия). По-често се наблюдават следните прояви на патологична извитости ICA и ОСА (общо заспало артерия).

Видове заболявания на кръвоносните съдове:

 • S-образна извитость ICA. До появата на плавен завой по време на артериите (един или няколко) води нейното удължаване. Неудобството на това не се произнася, е разкрита обикновено е неочаквано, по време на профилактични прегледи. С течение на времето съдови завои се засилват и могат да се окажат перегибами, което неизбежно води в бъдеще до нарушения в кръвния поток.
 • Огъвайте съда под остър ъгъл – кинкинг. В редица случаи този дефект е вродено, в този случай детето от детска възраст може да страдат от смущения в кръвообращението на главния мозък. В други случаи се развива от S-образни завоя на артериите при продължителна есенциална хипертония и склерозировании съдове. При тази патология се развива НМК (нарушаване на мозъчното кръвообращение) с развитието на вертебробазилярных симптоми: гадене, повръщане, чувство на нестабилност, шум в ушите, главоболие.
 • Извитость артерия петлеобразная – койлинг. В артериите се образуват примки. В този случай не възниква рязко огъвайте, но силата на тока на кръвта в този участък се забавя, а в някои случаи значително, като процедурата се развива внезапно и непредвидимо. Пристъпи зависи от нивото на АДА, се прилагат разпоредбите на пациента и други косвени причини.

 

Симптоми и идентифициране на патологична извитости на каротидните артерии

 1. Различна интензивност упорити главоболия;
 2. Шум и шум в ушите, тежест в главата си;
 3. Мелькание мушек пред очите, краткосрочна загуба на съзнание;
 4. Повтарящи се нарушения на координация и баланс;
 5. Периодично възникващи пареза на горните крайници, може би нарушение на речта.

Диагнозата на заболяването се затруднява от факта, че симптомите на извитости на каротидните артерии са сходни с други съдови заболявания: инсулт, атеросклеротическими участия съдове, аневризмой артерия.

За преглед на пациента внася модерни начини за поставяне на диагнозата: радиоизотопное и дуплексное сканиране. В основата на тези методи — ултразвукова диагностика и эхосканирование. В по-късните етапи рентгеноконтрастная ангиография също дава добри резултати при определяне на характера на деформации на съда. Определена сложни диагностическими методи гемодинамически важна извитость ICA служи като основание за намеса.

READ  Хипоксия на мозъка: остра, хронична, при новородени, възрастни, видове, симптоми, диагностика, лечение

Лечение извитости на каротидните артерии

Патологическую извитость на артериите може да се лекува само по оперативен начин. В случай, когато е разкрита извитость ход ICA със значително нарушение на гемодинамики, се взема решение за провеждане на операцията. Това е сложна операция се провежда в специализирани съдови центрове хирурзи, които имат опит в провеждането на подобни интервенции.

Корабът се протяга навън, в този случай го парцел, подвергшийся стенозу или поразена от атеросклероза (табели), е съкратен, отколкото да се възстановява проходимостта на артериите. В някои случаи операцията на ICA може да се окаже несложными, в други може да се наложи протезиране на парцела съд. Тази операция се извършва при по-тежки случаи на сънната артерия. Когато извитость придружени от стенозом, се прилагат баллонные катетри за разширяване на парцела артерия, така стесняване и специални метални стентове, които остават вътре в съда, за да попречат на неговото повторно стесняване.

В повечето случаи, след оперативна намеса симптоми на кислороден глад на мозъка изчезват без следа. Риск за живота на пациента, при това минимални, но за постигане на добър ефект от операцията трябва точно да се установи причината на заболяването и обоснове връзката извитости на артериите, нарушение на мозъчното кръвообращението. Когато се установи, че извитость ICA не е основната причина НМК, се провежда комплексно консервативно лечение, болните се състоят на диспансерном регистрирани под наблюдението на лекар.

Профилактика на заболявания на каротидните артерии

За да се предотврати развитие на патологични промени в структурата на стените на каротидните артерии е необходимо:

 • Контролират нивото на холестерола в кръвта, да се изключат от диетата на мазни, пушени, осолени храни;
 • Трябва да се откажете от вредни навици, по-специално, от цигарите, тъй като никотинът е отрицателно влияние на стените на кръвоносните съдове, причинява втвърдяване и стеноза;
 • Трябва да се контролира масата на тялото, са добре дошли умерени редовни физически натоварвания;
 • Противопоказан манипулативни терапия, вдигане на тежести, резки движения на главата и професионални занимания със спорт.

Видео: извитость ICA на компютърна томография

Извитость гръбначни артерии

Позвоночные артерия (РА) са от съществено значение за осигуряване на снабдяването с кръв за мозъка. Те са разположени във вътрешността на гръбначния стълб и са изложени на същите фактори на риска, че и артериите сънливи. В повечето случаи на патологична извитость гръбначни артерии е наследствена аномалия, към която болният постепенно се приспособява. Проблеми възникват, когато на мястото на огъване се образуват атеросклеротични плаки. По-често, други се срещат извитость интракраниальных сегменти на гръбначни артерии.

При деформация позвоночной артерия има различни нарушения на мозъчното кръвообращение, свързани с нарушение на лумена на съда и намаляване на скоростта на притока на кръв. Доста често се огъвайте може да се образува от самото потапяне артерия в костния канал. Вътре в нея обрати мач, като цяло, със съседните межпозвоночными дупки и се комбинират с стенозами, ако съд сдавлен костными отростками прешлени. Най-голямата извитость БКП, се среща на ниво 1-2 шийните прешлени. На това място може да се образува линия, ни тотнъм стената на съда, аневризми.

При сопутствующем атеросклеротическом поражение просвет ПА се свива, отколкото още по-нарушена проходимост на съда. В повечето случаи при пациенти може да се развие синдром на процедурата позвоночной артерия, но, тъй като е възможно няколко основания за възникването на това заболяване, за поставяне на правилната диагноза изисква интегриран подход за изследване на кръвоносните съдове.

Диагностика извитости БКП

Доста често патологична извитость БКП придружени от нарушения в кохлео-вестибулярном апарат: болните се оплакват от загуба или намаляване на слуха, гадене, силно главоболие от типа на мигрена.

READ  Ревмокардит на сърцето: че това, симптоми, лечение, лекарства, децата, усложнения, профилактика на сърдечния мускул

НМК при патологична извитости ПА се появяват внезапно. Често по време на сън човек губи съзнание, в този момент е възможно забавяне на дишането, хаотични движения на ръцете и краката, или в будно състояние изведнъж потъмнява в очите, възниква усещане за виене на свят или в състояние на нестабилност, шум и шум в ушите.

За това, за да се постави сигурен диагноза, лекар-невролог, който трябва да назначи на пациента допълнителни изследвания, които ще дадат възможност да се избере правилната тактика за лечение. Съвременните постижения на медицината позволяват по-дълбока цялостна диагностика, оценка на качеството на съдовата стена, за измерване на скоростта на притока на кръв в нея, да определи специфични за мястото и характера на деформациите на артериите.

Възложени проучването, като правило, са подобни на тези, които се предписват при съмнение за извитость на каротидните артерии:

 1. Компрессионно-функционални проби оценяват ресурси допълнително кръвоснабдяване на мозъка и помагат да се намери метод за защита на мозъка по време на затварянето на съда по време на хирургическа операция;
 2. Ултразвукова допплерография дава възможност да се получи информация за проходимостта, скорост и посока на потока на кръвта в гръбначните артерии;
 3. Дуплексное сканиране визуализирует стените на артериите, характер и структура на стеноза, за да му състояние;
 4. Допплерография е важно при определяне на резерва гемодинамики на мозъка при установяване на свидетелства за бърза намеса;
 5. Ултразвукова допплерография – дава представа за риска от запушване на кръвоносните съдове.
 6. Ангиография на кръвоносните съдове на мозъка и шията на ядрено-магнитен резонанс ще концепцията за общото състояние на магистрални съдове на главата;
 7. Контрастная ангиография – важно за решаване на въпроса за възможността за хирургична корекция на БКП;
 8. Отоневрологическое изследване и ядрено-магнитен резонанс може да бъде описан състояние на мозъка, преди ангиографическом проучване.

Лечение извитостей гръбначни артерии

При тази патология оперативната намеса е показано, когато е налице заплаха за остър исхемичен инсулт при повреда на 1–ви сегмент на БКП. В други случаи болните се провежда консервативно симптоматично лечение, насочени към понижаване на АДА и симптоми на отнемане кохлео-вестибуларния нарушения. Този метод не може да се коригира дефекта артерия, но ще бъде в състояние качествено да подобрите живота на пациента. Противопоказно рязко движение на главата, вдигане на тежести, хиропрактика терапия, за разлика от остеохондроза на шийния, когато показанията се препоръчва масаж.

Извитость съдове на мозъка

Паралелно с извитостью гръбначни животни и на каротидните артерии се наблюдава патология, свързани с извитостью големи и малки съдове на мозъка, които също са в състояние да предизвика смущения в кровоснабжении жизнено важни центрове. Причините за деформация им са подобни на дефекти съдове, описан по-горе. По-често, други страдат артерия основата на главния мозък, включително и на виллизиева кръг и сродните му сегменти. Често деформация на тези съдове се комбинират с стенозами. Доста често в местата на огъване се появяват тромбы, както и запушване (запушване) на артериите. Това състояние причинява остра ишемию и развитие на инсулт, за това участък на главния мозък, кръвоснабдяване, чиито отговори засегнатия съд.

Освен извитости на артериите, могат да се промени в структурата на вените на главния мозък. В резултат на нарушение на нормалното изтичане на кръв от тъканите на мозъка, е възможно развитието на патологични процеси, се диагностицира венозен застой, причината за които е много трудно да се определи, тъй като симптоматика на заболяването ще бъде сходна с други съдови нарушения, независимо от причините за развитие на патология.

Симптомите на венозна стагнация на главния мозък и неговите причини

В зависимост от локализацията извитости виена симптоми могат да варират, но в общи линии процедурата е следната:

 • Силно главоболие, придружени от неврологични симптоми: гадене, повръщане, промяна в съзнанието, може би, психомоторна възбуда. По-късно се свързват очаговые симптоми: парези, парализи на крайници, епилептичните припадъци и други усложнения.
 • При възникване на огнище венозна стагнация тромбози се развива възпаление на венозна багажника, възникване на тромбофлебит, може да се повиши температурата на тялото. Огнища на възпаление лабильны, могат да мигрират към съседните части на мозъка. Ако навреме не се окаже помощ, може да се развие хеморагичен инсулт – кръвоизлив в мозъка, оток на мозъка, често с коматозным състояние или фатален.
READ  Атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък: причини, симптоми, лечение, лекарства, диагностика и профилактика на заболявания

Причините извитости съдове на главния мозък могат да бъдат както вродени, така и придобити в резултат на продължителна хронична хипертония. Симптомите наподобяват симптомите на това всички други съдови нарушения в мозъка.

Основните признаци на венозна стагнация – трайно повишено кръвно налягане, трудно поддающееся корекция и постоянно главоболие от различен характер – от остро приступообразной до ноющей. Болката локализуется, обикновено в областта на теменните и придружени от нарушения на съзнанието и эпилептиморфными трудовото право. Често се появява кървене от носа, които носят на болните облекчение. Често се наблюдава болка в очите, подуване на протеин очите, разширяване на вените, полнокровие и извитость вени век, на механик-водачи), челото и слепоочията.

Лечение и профилактика на заболявания на мозъка

За успешното лечение е необходимо правилното и навременно поставяне на диагнозата. При откриване на венозна стагнация трябва да се започне борбата с тромбообразованием. За тази цел се използват лекарства, антикоагуланти, за да се намали вискозитета на кръвта и се избегне образуването на кръвни съсиреци. По-често, други за тази цел се използва хепарин по индивидуална схема. Освен това, паралелно се назначава лечение за намаляване на кръвното налягане и профилактика на хеморагичен инсулт. При сопутствующем воспалительном процес на показване на антибиотици, при болки лекарят ще ви предпише анальгетические лекарства.

Болните трябва отговорно да се отнасят до назначаването на лекар, да се съобразят с всички посочени предписания, тъй като в бъдеще ситуацията с голяма вероятност може да се повтори. След отнемане остри симптоми на лекар трябва да оцени ситуацията в комплекса, да назначи допълнителна проверка и да вземат решение за по-нататъшната тактика на лечение. Ако ви е необходимо и се оказва технически възможно, може да се прилага хирургично лечение за отстраняване на дефекта от съда. В случай на невъзможност намеса, лечението е симптоматично, на пациента се предписва да водят здравословен начин на живот, да се откажете от вредни навици, строго да контролира АД и систематично, за да получи лечение, насочени към поддържане на нормалното ниво на вискозитета на кръвта. Също така се препоръчва ежегодно се проведе санаторно-курортно лечение в специализирани неврологични извори.

***

Пациенти с патологична извитостью централните съдове и кръвоносните съдове на главния мозък трябва да се помни, че те непрекъснато трябва да контролирате вашето здраве, редовно се провеждат диспансерные проучване, се наблюдава динамиката на заболяването и своевременно да се потърси медицинска помощ, ако нещо се е променило в здраве за по-лошо. Това те могат да се сведе до минимум вероятността от развитие на усложнения и могат да водят пълноценен социален и личен живот.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00030 sec