Патологична извитость съдове: на главния мозък, шията, гръбначни и на каротидните артерии, причини, симптоми, диагностика

Видове патологична извитости съдове

Такива патологични състояния, като артериална хипертония и нейроциркуляторная дистония, доста често е извитость съдове на гръбначния стълб или на каротидните артерии, за да пациенти, на моменти, дори не знаят. Междувременно, патологична извитость съдове често е първопричината транзиторных исхемични атаки и такава огромна патология, като исхемични инсулти.

Причини

Най-често причините за патологичната извитости съдове, които се намират в генетиката. По наследствено причини в съединителната тъкан на стените на артериите эластических фибри става по-голяма, отколкото на колагеновите. Това намалява здравината на съдовата стена, подобрява износване и в крайна сметка води до извитости.

Толкова фактори, за които възниква патологична извитость съдове се отнасят холестериновые плаки, тъй като те намаляват диаметъра на артериите, поради което се променя ток на кръвта. Най-често патологична извитость брахиоцефальных съдове не причинява никакви клинични прояви, но с течение на времето тя може да доведе до транзиторным ишемическим атаки, както в текущите ситуации към микроинсультам.

Сънливи артерия

Почти 20% от ситуации патологична извитость съдове на шията се открива при възрастни, като случайна находка при различни диагностични изследвания.

Двете общи сънливи артерии водят началото си в гръдната кухина, но левият се отдалечава от дъгата на аортата, а от дясната рамото на багажника. След това всяка страна се случва бифуркация на общите каротидните артерии на вътрешната и външната. При пациенти е възможно едно и двустранен патологична извитость на вътрешна каротидна артерия. В повечето случаи се развива патологична извитость на вътрешната и на общата каротидна артерия.

Видове патологична извитости на каротидните артерии:

 • S — образна деформация. Увеличаване на дължината на кръвното съда, води до появата на неговия плавен завой или много завои. До порите преди време такава патологична извитость съдове не доставя никакви неудобства на пациентите и може да обнаруживаться случайно. Но тези извивки са склонни да се увеличи и да се превърне в ни, да се нарушава притока на кръв към вашия централен мозъка.
 • Кинкинг, или огъвайте артерия под остър ъгъл. Често има вроден характер и води до нарушение на мозъчното кръвообращение-рано в детството. Понякога се появява, като на следващия етап, след като S – образна деформация, която е съчетано с артериална хипертония и атеросклеротическими промени в артериите
 • Койлинг, или петлевидная патологична извитость съдове. При този вид деформация на артериите се огъне гладко, но на тях се появяват панти, поради което силно страда кръвообращението. За този вид извитости приступообразное. На честотата на пристъпите влияят такива фактори, като артериална хипертония, положение на пациента и други.

Симптоми

Идеята за заболяването могат да натолкнуть такива признаци и симптоми на патологична извитости артерии:

 • Изчерпване главоболие с различна сила;
 • От време на време се появяват нарушения в координацията, болните губят равновесие;
 • Мухи пред очите, кратки синкопальные състояние;
 • От време на време се появява слабост и нарушение на паметта, движения на ръцете, е нарушение на речта;
 • Главата да стават тежки, възниква неприятен шум в ушите.

Понякога патологична извитость на каротидните артерии, подобна на техните клинични прояви на болестта, както ОНМК, атеросклероза, аневризму на аортата, че понякога е много трудно поставяне на диагнозата.

Диагностика

За поставяне на диагнозата – патологична извитость съдове, използват такива методи за диагностика, като дуплексное проучване и сцинтиграфия. Тези начини се основават на ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) и ехография. В сложни случаи, когато трябва да се изясни, колко е деформирана артерия се прилага ангиография с контрастированием.

READ  Административните: алфа и бета административните, списък с лекарства, класификация

Ако диагностика показва значителна степен на нарушение на гемодинамики поради огъване на вътрешната каротидна артерия, трябва да се мисли сериозно за хирургическа операция.

Лечение на

За пълно възстановяване при тежки случаи на каротидните артерии, може да помогне само хирургично лечение на патологична извитости съдове. Такива операции могат да се извършват само от квалифициран съдови хирурзи в специални центрове.

В случай на лека извитости е достатъчно само разпери съд. Това води до укорочению и патологична извитость на каротидните артерии, като по този начин е ликвидирана. Подобни операции се считат за достатъчно светлина.

Но при извитости сънната артерия на дългия участък възниква необходимостта от създаването на специални протези. В тези цели, като се използват катетри с вградени котлони, които се подуват вътре в съда, което му придава изначальную форма.

След това се извършва стентирование съда, протези, които остават за предотвратяване на повторение на огъване.

Най-често след операция хипоксия мозъчната тъкан се прекратява завинаги. Това води до значително намаляване на риска от летального., изм. Но не трябва да забравяме, че за нарушения на притока на кръв в мозъка, може да доведе много фактори. Ето защо, преди да влезете вътре за извитости трябва да докаже, че именно той е причината за тези нарушения. Ако това не е така, тогава пациентите не се нуждаят от операция и им се провежда медикаментозно лечение под контрол на лекуващия лекар.

Позвоночные артерия

Артериите, намиращи се във вътрешността на гръбначния стълб играят сериозна роля в кръвообращението на мозъка наравно с сънливи артериями. За съжаление, те също могат да бъдат засегнати от патологична извитостью. Най-често патологична извитость гръбначни артерии се намира в интракраниална отдели.

В основата на тази извитость е вродена и благодарение на компенсаторным реакции първоначално не предизвиква видим дискомфорт. Но с напредване на възрастта извитые сегменти на артериите по-податливи на атеросклероза, поради което могат да се появят проблеми.

Огъване вертебральных на артериите може да доведе до различни разстройства на мозъчното кръвоснабдяване. Това се дължи на намаляване на диаметъра на артериите и намаляване на скоростта на ток на кръвта в него. Най-често огъване вертебральной артерия в мястото на нейното влизане в костния канал.

Отвътре канал извитость обикновено съвпада със съседните межпозвоночными дупки. При това-за сдавления артерия позвоночными отростками понякога възниква стеноза. Най-вертебральные артерия обрати в проекция на 1-во и 2-ри шийните прешлени, където се появят аневризми, панти, тотнъм стените и извивки на тези съдове.

Симптоми

Атеросклеротична болест се задълбочава през патологична извитости на гръбначните артерии, тъй като това причинява още по-голямо свиване на техните лумена. Най-честите симптоми на поражение на гръбначни артерии ясно посочва съответния синдром, но за правилна диагностика все още е необходимо да се проведе задълбочено изследване на такива пациенти.

Извитость гръбначни съдове често причинява нарушения на вестибуларния апарат, които се проявяват влошаване на слуха, интензивни мигренями, чувство на гадене.

Патологична извитость гръбначни артерии може изведнъж да доведе до НМК. Тя се проявява със загуба на съзнанието по време на сън, епизоди, дълги нощни апнея, неупорядоченными движения на крайниците, ако същото нарушение на кръвообращението се е случило в периода на будно състояние, се появява потъмняване на очите, виене на свят, нарушение на стабилността, треперене, шум в ушите.

READ  Нарушение на маточно-плацентарного на притока на кръв по време на бременност

Диагностика

За правилна диагноза патологична извитости на гръбначните артерии, невролог е длъжен да нарисува допълнителна проверка на пациента, така че по-късно назначи правилно лечение.

Сега има много точни начини за диагностика, които може да покаже, колко е впечатлен от стените на съда, с каква скорост в артериите се движи кръвта, за да разкрие точно локализиране и формата на патологичните промени на съда.

Обемът на диагностика, като правило, е сходен с този, който се извършва при патологична извитости сънната артерия:

 • Функционални проби насочени към оценка на мозъчното кръвоснабдяване и търсене на начин да защити мозъка, когато ще интраоперативно пережат съд;
 • Ултразвукова допплерография – метод за получаване на информация за там, с каква скорост и в каква посока се движи кръвта в гръбначните артерии и колко са проходими, показва риска от запушване на артериите;
 • Дуплексное проучване помага да се визуализира състоянието на съдовата стена, а след това, на колко тя е сведен;
 • МР-ангиография позволява да се оцени състоянието на мозъчните съдове;
 • Ангиография с контрастированием дава да се разбере доколко може да се коригира извитость гръбначни артерии хирургично.
 • Проучване на невропатолога и магниторезонансная томография позволяват да се оцени състоянието на мозъка преди ангиографией.

Лечение на

При патологичната извитости гръбначни артерии за операция трябва да мислим само тогава, когато на пациента се заплашва ОНМК по ишемическому вид в случай на повреда на първия сегмент позвоночной артерия. Във всички останали случаи се назначава лечение на артериите, насочени към намаляване на симптоматиката на тази патология, по-специално, нарушения на вестибуларния.

И въпреки че извитость никъде няма да останат, качество на живот от лечение значително се подобрява. Такива пациенти трябва да избягват вдигане на тежки предмети, бързи движения на главата, и мануална терапия.

Мозъчните артерии

Такава извитость артерии се наблюдава наравно с гореописаните и може да се развие както в малки, така и в големите мозъчни съдове. Нейната етиология е толкова има генетичен характер. В повечето случаи на деформация са изложени на артериите в основата на мозъка, до които се отнася, наред с други велизиев кръг и на съседни парцели.

Често извитость на мозъчните артерии се съчетава с стентированием. В перегибах често се наблюдава тромбообразование и бр. Това води до развитие на ОНМК в сегмента, кровоснабжаемом засегнатата артерия.

В мозъка е възможно извитость не само на артериите, но и венозных съдове. Поради влошаване на изтичане на кръв от мозъка възниква венозен застой, да се намери първопричината за когото е трудно, поради факта, че клиничните прояви на много сърдечни заболявания са много сходни помежду си.

Симптоми

Клиничните прояви на симптоми на стагнация във вените на главния мозък, могат да се различават при различно разположение на засегнатите вени, но има и общи черти:

 • Интензивно главоболие, което съответства на неврологическая симптоматика, нарушение на съзнанието, чувство на гадене, повръщане, болни могат да се вълнувам. След това възниква алопеция симптоматика: гърчове, парализи и парези и други симптоми.
 • Ако засегнатата вена тромбируются, те могат да воспалиться с образуването на тромбофлебит. Това се посочва хипертермия. В напреднали случаи това състояние води до ОНМК по геморрагическому тип, което може да доведе до кого и да доведе до смърт.
READ  Белодробна хипертония: какво е това, причини, симптоми, лечение, прогноза

Патологична извитость съдове на главния мозък е наследствени и придобити вследствие на дълго протичаща эсенциальной хипертония. Симптомите на този вид, са идентични с извитостью съдове друга локализация.

Венозен застой различен устойчив на артериална хипертония, не отговарят на лечение.

Също така при него възникват устойчиви главоболие с различна интензивност. Болката обикновено се намира в областта на механик-водачи) и се комбинира с судорожными гърчове и загуба на съзнание. При такива пациенти може да започне кървене от носа, след което на здравето на пациентите се подобрява.

Толкова застой soputstvuyut очни симптоми: окото ви боли, на виена, в тях се разширяват, протеини подуе, виена век, по времето на региона и на механик-водачи) стават заплетени.

Лечение на

Своевременната диагностика значително подобрява резултатите от лечението. Пациенти с венозным стагнация трябва да започне въвеждането на антикоагуланти за намаляване на вискозитета на кръвта и намаляване на риска съсирва. С тази цел често се прилага хепарин, дозата на които подбират индивидуално. Едновременно с това, лекарите се опитват да се предотврати възможността за хеморагичен инсулт и с тази цел да стабилизира кръвното налягане.

Ако възникне възпаление, пациентът трябва да назначи антибиотици, а при възникване на болка се нуждаят от болкоуспокояващи. Лечение на патологична извитости съдове изисква голяма отговорност не само от лекари, но и от пациенти.

С цел предотвратяване на рецидив на заболявания, те трябва и след изписването на строго да се спазват всички препоръки на лекуващия лекар. Когато спешните състояния купированы, лекар, след като допълнителна диагностика трябва да се реши въпросът за необходимостта и възможността за хирургическа интервенция. Ако това е невъзможно, на пациента се назначава лечение за облекчаване на симптоматиката. Той трябва да забравите за вредните навици, да преминете към здравословен начин на живот, внимателно да се следи нивото на кръвното налягане и навреме курсове за получаване на лекарства, разжижающих кръв.

Има специални неврологични мотели, в които такива болни не по-рядко от веднъж в годината трябва да се проведе курс на рехабилитация.

Профилактика

Профилактика на патологична извитости съдове се извършва, както следва:

 • Трябва да се откажат от яденето на храни богати на мазнини, за да не доведе до увеличаване на количеството на холестерол в кръвта;
 • Прекратяване на употребата на алкохол и цигари. Пушенето е вредно действа на съдовата стена, което води до я склерозу и стесняване;
 • Намаляване на наднорменото тегло, занимания по пластика, ходене;
 • Трябва да избягват вдигане на тежки предмети, на високи спортни натоварвания, остри завои или запрокидываний главата, посещения мануальных терапевти.

Пациентите, страдащи от патологична извитостью съдове трябва да знаят, че техния живот и здраве зависи от тяхното отговорно отношение към вашето актуализирано и стриктно спазване на всички по-горе препоръки. В случай на влошаване на благосъстоянието на посещение при лекар не бива да отлагаме. Това значително ще подобри качеството на живот.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00077 sec