Петехии, петехиальная обрив на кожата: причини, лечение

Петехии – точка геморрагии, които имат закръглена форма и възникнали при скъсване на малките кръвоносни съдове под кожата. Червени, пурпурни и лилави петна се появяват в резултат на излизане на червените кръвни телца от кръвен поток в межтканевое пространство. Петехии — като малки синини, достигащи в диаметър 1 или 2 mm. Те не пальпируются и да не изпъква над повърхността на кожата. Петехиальные мехур са единични и множество вродени. Изведнъж се появява веднага няколко плоски петна, които не променят цвета си и не изчезват при натискане с пръст или растягивании на кожата.

Петехии — симптом на редица заболявания, сред които преобладават болести на кръвта, системни автоимунни заболявания, някои инфекции.

При здрави хора обриви могат да се появят поради прекомерно натоварване. С течение на времето петна избледняват и изчезват, оставяйки след себе си малка пигментация.Локализация петехий е различна: кожа на ръцете, краката, тялото, лицето, лигавицата на устната кухина, конъюнктива очите.

Етиология

Преди да започнете лечение петехий, трябва да открива и елиминира причините за появата им!

Физиологични причини

 • Най-честата причина за образуване на петехиальной обриви при здрави хора е травма — силно физическо въздействие върху кожата. Капилярите се разкъсва, кръв тече под кожата. При възрастни петехии по-често се образуват след удара, а при деца — по време на игри или падане. По лигавицата На устната кухина геморрагии се появяват при консумация на твърди храни.
 • Прекалената преумора, което се случва по време на пристъпи на кашлица, емоционален плач или повръщане, може да доведе до спукване на капиляри около очите и в други части на лицето.
 • Често петехии може да се види след раждането при жената и новороденото. Силна преумора и стрес оказват негативно въздействие върху кожата на майката и детето.
 • Единични петехии се появяват по време на практикуване на някои спортове — вдигане на тежести.
 • Тясна и неудобна облекло — причина за появата на петехий.
 • Петехии може да се появи при натягивании впрегне или в резултат на повишено налягане върху меките тъкани. Открий геморрагии в такива случаи не представляват особена опасност за здравето и без следа изчезват след няколко дни.
 • Стареенето на кожата.

Патологични причини

В резултат на това повечето гематологических и автоимунни заболявания са нарушени процесите на образование и функциониране на тромбоцитите, което клинично се проявява в появата на кожата петехий. Диссеминированная внутрисосудистая коагулация също е причина хеморагична белези от бактериален произход.

READ  Сътресение на мозъка: симптоми, лечение, при деца, оказване на първа помощ при сотрясении
 1. Автоимунни заболявания — СЛЕ, склеродермия, спондилит, тромбоцитопеническая пурпура, хеморагичен васкулит;

 2. Инфекциозни болести — ендокардит, коремен тиф, шарка, сепсис, мононуклеоза, скарлатина, ангина, менингит, цитомегаловирусная инфекция;
 3. Гиповитаминозы — липса на витамини К, С;
 4. Капилляротоксикоз;
 5. Хормонална дисфункция — гиперкортицизм;
 6. Гематологические нарушение — тромбоцитопения и още левкопения;
 7. Тумори;
 8. На наркотици;
 9. Продължителната употреба на някои лекарства: антикоагуланти — «Варфарин», «Гепарина», «Напроксена», «Пеницилин», «Индометацина», «Атропина»;
 10. Химиотерапия и лъчетерапия;
 11. Детска скорбут се развива при недостатъчни грижи, небалансирано хранене и се проявява в появата на кожата, устната кухина, разпръснати точка геморрагий.

Патогенезата

В резултат на травматично увреждане на капилярите тромбоцити се събират заедно, за да помогне на кръвта да се сгуша. Групата на тромбоцитите влизат в реакция с фактори на кръвосъсирването система, кръвта е в застой в засегнатата място, се образува тромб. При лица с наличните в организма, нарушения на свертывающая система на кръвта работи по-ефективно, по кожата се появяват малки синини — петехии.

 • Първични петехии — малки точки, които първоначално са пурпурную или синьо-черен цвят, а в последствие се променя цвета е кафяв или жълто-кафяв. Това се дължи на образуването на гемосидерина в тъканите. Постепенно се очертава петехий стават неясни, а цветът им накърняват или.
 • Механизмът на образуването на вторични петехий — просмукване на кръвни клетки в свързаните с тях тъкани. Такива геморрагии не преминават себе си. Човек се нуждае от оперативна намеса.

На някои инфекциозни заболявания се проявяват появата на петехий на кожата. Това се отнася особено за деца с все още незрели имунитет. Детето инфекциозен синдром се проявява ентусиазъм, тахикардией, отекъл. Патогенни микроорганизми произвеждат токсини, които засягат стените на кръвоносните съдове. Подкожни кръвоизливи или хеморагична обрив — характерен признак на сепсис. В тежки случаи обривът се разпространява бързо в организма, възникват обморочные, конвулсивни и халюцинации състояние.

При системни заболявания на собствени съдове се възприемат от организма като чужди. Имунната система произвежда антитела, които се образуват имунни комплекси, които циркулират в кръвта, отлагат по стените на кръвоносните съдове и ги удари. При пациенти се появява общата и специфичната симптоматика: недостиг на въздух, изпотяване, кардиалгия, болки в мускулите и ставите.

Ако петехии, са придружени от недомоганием и висока температура, се разпространяват по цялото тяло, чрез закупуване на по-големи размери, и изглеждат като синини, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Основните видове петехий при различни заболявания

Менингит

Менингитът се проявява хеморагична обрив, елементи от които са звездчатую форма и бледи на цвят. Това е ранен симптом на болестта, който се появява в първите часове на ден и много бързо се разпространява по тялото. Петехии се локализират в областта на бедрата, пищялите, бедрата, краката, долната част на корема. Те са в центъра на везикулу и често се сливат един с друг, образувайки обширни экхимозы, които по-нататък често са изложени на некрозу.

Гонорея

При belyah, обриви локализират на дистальных части на крайниците, пред големите стави. Те приличат на гнойни пъпки с хеморагичен съдържанието и се съчетават с характерната клинична симптоматикой — признаци на уринарния апарат, аноректални област и фаринкса.

Стафилококковая инфекция

Стафилококковая инфекцията се проявява гнойными петехиями, при изследването на които се откриват кичури грам положителни кокков. При стафилококковом сепсисе повишава се пропускливостта на съдовите стени, под влиянието на микробни токсини. Върху кожата, лигавицата на устата и склерах се появяват геморрагии под формата на точкови петехий.

Автоимунни заболявания, васкулиты

При автоимунни заболявания възниква петехиальная экзантема на ръцете и краката, а след 2-4 дни, на нея се появяват множество петехии. Появата им е придружено от симптоми на интоксикационного синдром: плам, малгией, артралгией, недомоганием. Петехии няколко дни по-късно изчезват, а на тяхно място остават пигментирани участъци и зони за белене.

Петехиальная обриви при геморрагическом васкулите придружени с увреждания на ставите и болки в корема. Най-често се възпаляват големи стави крака — глезен или коляно. Болка в епигастриума носи умерен характер, без видими признаци на диспепсия. В тежки случаи внезапна, приступообразная, наподобяващи чревната колику болки в корема, придружени от диария, повръщане, повишена температура.

Болестта Шамберга

Болестта Шамберга — гемосидероз на кожата, възникващи поради са автоимунни възпаления на кожни капиляри. Върху кожата На пациенти се появяват малки точки, като от убождане с игла. Първо, те имат бурую или кафяв цвят, а след това се проясни и да изчезне за известно време. Обриви са разположени на тялото симетрично, но морфологично те са разнообразни. Това е свързано с едновременно възникване на кожата пресни и стари елементи. Тази болест има благоприятен период, тъй като засяга само кожни капиляри. Податливи на заболяване в по-голяма степен мъжете. Петехии са разположени на бедрата и пищялите, имат различен размер и неравен контур.

Энтеровирусная инфекция

Энтеровирусная инфекция се проявява с повишена температура, болки в мускулите, възпаление на меките мозъчни обвивки, херпес стрептокок в гърлото, стомашно-чревната дисфункция. След появата на петехиальной обриви по кожата състояние на болните значително се подобрява, температурата на тялото се нормализира. Обривът се появява в рамките на един ден. Тя се намира на лицето и тялото и изчезва без следа до края на втория ден.

Диагностика на заболявания, които се проявяват петехиальной обрив, включва събиране на оплаквания, резултатите от изследването на пациента, извършване на лабораторни изпитвания и диагностични тестове:

 1. Коагулограмма,
 2. Общ анализ на кръвта,
 3. Биопсия на костен мозък.

Диагностика и лечение

Петехии, възникнали спонтанно и не придружаващи клинични симптоматикой, преминават себе си и не се нуждаят от специално лечение. Но въпреки това, на лица, които имат някакви заболявания, трябва да се уверите в липсата на скрити причини кръвоизливи.

 • Ако причината петехиальной обриви стана травма, ще студен компрес. Той ще намали възпалението и ще предотврати по-нататъшното разпространение на обриви. За този лед, увит в кърпа и се прилага към засегнатата област, на 15 минути.
 • При инфекциозен процес на болните се предписват големи дози антибиотици, с оглед на чувствителността на избраните микроби. Прекарват противовирусную, иммуностимулирующую, дезинтоксикационную, сенсибилизирующую и симптоматическую терапия.
 • Ако петехиальная обрив е алергично произход, елиминират алергени и прекарват десенсибилизацию. При изразена сърбеж предписват антихистаминови препарати — «Супрастин», «Зодак», «Зиртек».
 • При системни автоимунни патологиях предписват облекчаващо лекарства, кортикостероиди, сосудоуплотняющие лекарства — «Аскорбинова киселина», «Калциев хлорид», «Рутин». Курсът на лечение е дълъг — 4-8 седмици.
 • Общеукрепляющая терапия немощни пациенти се състои в назначаването на витамини К, Р, С, екстракт от черен дроб, преливане на эритроцитарной маса или кръв, въвеждането на глобулинов.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00093 sec