Пикочна киселина в кръвта: норма, обработен, причини, лечение

На пръв поглед това вещество, като пикочна киселина, трудно се съчетава с кръв. Ето в урината – друго нещо, там й е мястото да бъде. Междувременно, в организма постоянно излизат различни метаболитни процеси с образуване на соли, киселини, основи и други химични съединения, които се екскретират в урината и стомашно-чревния тракт от организма, не ходи там от кръвен поток.

Пикочна киселина (МК) също се намира в кръвта, тя се формира в по-малки количества от пуриновите бази. Необходими за организма на пуриновите основания, основно идват от чужбина, с храни, и се използват в синтеза на нуклеиновите киселини, макар че в някои количества, произвеждани от организма, също. Що се отнася до пикочна киселина, а тя е крайният продукт пуринового обмен и сама по себе си тялото, като цяло, не е необходимо. Я повишено ниво (гиперурикемия) точки в нарушаване на пуринового обмен и може да се изправи пред отлагането на излишни човек на соли в ставите и други тъкани, което води до не само до дискомфорт, но и тежки заболявания.

Норма на пикочна киселина и повишена концентрация

Норма на пикочната киселина в кръвта при мъжете не трябва да надвишава 7,0 мг/дл (70,0 мг/л) или е в граници 0,24 – 0,50 ммол/л. При жените нормата е малко по-ниска – до 5,7 mg/dl (57 мг/л) или 0,16 – 0,44 mmol/l, съответно.

Създадена във време на пуринового обмен на МК трябва да се разтваря в плазмата, така че по-късно да се измъкне през бъбреците, обаче плазма не може да се разтваря пикочната киселина над 0,42 ммол/л. С урината от организма в норма се отстранява 2,36 – 5,90 mmol/ден (250 – 750 mg/ден).

При високата си концентрация на пикочната киселина образува сол (натриев урат), която се отлага в тофусы (характерни възелчета) в различни видове тъкани, които имат афинитет към МК. Най-често тофусы може да се наблюдава на ушни мивка, ръцете, краката, но и любимо място са на повърхността на ставите (лакът, голеностоп) и сухожильные на влагалището. В редки случаи те могат да се слеят и образуват язви, от които под формата на бяла суха маса излизат на уратни кристали. Понякога ураты се откриват в синовиальных чанти, което води до възпаление, болка, ограничение на подвижността (синовит). Соли на пикочната киселина може да се намери в костите с напредването на деструктивни промени в костните тъкани.

Ниво на пикочната киселина в кръвта зависи от нея продукти по време на пуринового обмен, клубочковой филтрация и реабсорбция, както и канальцевой секреция. Най-често повишена концентрация на МК е в резултат на неправилно хранене, особено това се отнася за хора, които имат наследственную патология (автозомно-доминантные или свързани с Х-хромозомата в яйцеклетката ферментопатии), при която се увеличава производство на пикочна киселина в организма или забавя нейното премахване. Генетично причинени гиперурикемия се нарича първична, вторична произтича от редица други патологични състояния или се формира под влиянието на начина на живот.

READ  Настройка на пейсмейкър на сърцето: операция, показания, противопоказания, прогноза

По този начин, може да се направи извод, че причините за повишаване на пикочната киселина в кръвта (по-продукти или забавено отделяне), са:

 • Генетичният фактор;
 • Неправилно хранене;
 • Бъбречна недостатъчност (нарушение на клубочковой филтриране, намаляване на канальцевой секреция – МК от кръвно канал не преминава в урината);
 • Ускорена обмяна на нуклеотиди (миелома, лимфо — и миелопролиферативные болест, хемолитична анемия).
 • Прилагането на салициловых лекарства и диуретици.

Основните причини за повишаване на…

Една от причините за повишаване на пикочната киселина в кръвта медицина нарича неправилно хранене, а именно, приема се изрази безумно спрямо броя на продуктите, гис на пуриновите вещества. Е – пушени меса (риба и месо), консерви (особено — цаца), черния дроб, говеждо и свинско месо, бъбреци, печени ястия от месо, гъби и всякакви други екстри. Голяма любов към тези продукти води до това, което е потребно на тялото на пуриновите основания да се усвояват, а крайният продукт е пикочна киселина, се оказва излишно.

Трябва да се отбележи, че продуктите от животински произход, които играят важна роля в возрастании концентрация на пикочна киселина, тъй като са на пуриновите основа, обикновено съдържат голямо количество холестерол. Отнесъл такива любимите си ястия, не, при спазване на мерки, човек може да нанесе двоен удар на тялото.

Диета, обедненная на пурини, се състои от млечни продукти, круши и ябълки, краставици (не мариновани, разбира се), плодове, картофи и други зеленчуци в прясно състояние. Консервирани храни, пържене или на всяко «магьосничество» над полуфабрикатами значително да влоши качеството на храната в това отношение (съдържание на пурини в храните и натрупване на пикочна киселина в организма).

…И основните прояви на

Излишната пикочна киселина разносится по тялото, където израз на своето поведение може да има няколко възможности:

 1. На уратни кристали се отлагат и образуват микротофусы в хрящевых, костите и съединителните тъкани, което води до подагрические заболявания. Натрупаните в хряще ураты, често са освободени от тофусов. Обикновено това се предшества от въздействието на провокиращи гиперурикемию фактори, като например, нова прием на пурини и, съответно, на пикочна киселина. Кристали от соли се отразяват лейкоцитами (фагоцитозата) и са открити в синовиалната течност на ставите (синовит). Това е остър пристъп на подагрического артрит.
 2. Ураты, попадащи в бъбреците, могат да се депозира в интерстициална бъбречна тъкан и да доведе до образуването на подагрической нефропатии, а да се проследи — и бъбречна недостатъчност. Първите симптоми на болестта може да се счита за постоянно ниско относително тегло на урината с появата в него на протеини и повишаване на кръвното налягане (артериална хипертония), наричана по-нататък настъпват промени органи на отделителната система, се развива пиелонефрит. Приключването на процеса смятат формирането на бъбречна недостатъчност.
 3. Повишено съдържание на пикочна киселина, образование соли (ураты и калциевите конкременты) при забавяне на бъбреците + повишена киселинност на урината в повечето случаи води до развитието на бъбречно заболяване.

Всички движения и превръщането на пикочна киселина, обусловливающие си поведение като цяло, могат да бъдат взаимосвързани или съществуват в изолация (както е при кого ще отиде).

READ  Гиперлипидемия: 2а, icd 10, какво е това, класификация, симптоми, лечение, хранене

Пикочната киселина и подагра

Спор за пуринах, пикочна киселина, диета, не се получава да бъдат пренебрегнати такава неприятна болест, като подагра. В повечето случаи я свързват с МК, освен това рядко я наречем трудно.

Подагра се развива предимно при лица от мъжки пол зряла възраст, друг път е от семеен характер. Повишено ниво на пикочна киселина (гиперурикемия) в биохимично анализ на кръвта се наблюдава много преди появата на симптомите на заболяването.

Първият пристъп на подагра също яркост клиничната картина не се различава, само нещо – болен палеца си някой крака, а дни след пет човек отново се чувства напълно здрав и да забравя за това досадном едно недоразумение. В следващата атака може да се прояви чрез един голям период от време и протича по-выраженно:

 • Болка в малки и големи стави (пръсти на краката и ръцете, голеностопы, коленете);
 • Повишаване на температурата на тялото;
 • Увеличаването на броя на белите кръвни клетки в общия анализ на кръвта, да се ускори СОЭ;

 • В пунктате (синовиальная течност), проведено от болната става, открити на уратни кристали и бели кръвни клетки (lactic), заети в фагоцитозе;
 • Хронично рамките на подагра води до деформация на ставите (деструкция на хрущяла, остеоартрит);
 • Възможно самопроизвольная ампутация на пръстите (деструкция и некроза на тъканите).

Лечение на болестта не е лесно, а понякога не е достатъчно безвредни за организма като цяло. Терапия, насочена към проява на патологични промени включва:

 1. При остър пристъп – колхицин, който намалява интензивността на болката, но е склонен да се натрупват в белите клетки в кръвта, възпрепятстват тяхното передвижению и фагоцитозу, и, следователно, да участват в воспалительном процес. Колхицин притиска кръвообразуване;
 2. Нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС, има обезболяващ и противовъзпалителен ефект, но имат отрицателно влияещи върху органите на стомашно-чревния тракт;
 3. Диакарб пречи на образуване на камъни (участва в тях, без захар);
 4. Противоподагрические лекарства пробенецид и сульфинпиразон допринасят за засилване на отделянето на МК с урината, но се прилагат с повишено внимание при промени в пикочните пътища, успоредно на предписват голям прием на течности, диакарб и отщелачивающие лекарства. Алопуринол намалява продукти МК допринася за развитието на обратния тофусов и изчезване на другите симптоми на подагра, така че, може би, този препарат е един от най-добрите средства за лечение на подагра.

Ефективността на лечението пациентът може значително да се подобри, ако се заеме с диета, съдържаща минимално количество пурини (само за нуждите на организма, а не за натрупване).

Диета при гиперурикемии

Малокалорийная диета (най-добре на маса №5, ако пациентът е всичко наред с тегло), месо и рибка – без фанатизъм, 300 грама за една седмица, и не повече. Това ще помогне на страдащия да намали пикочната киселина в кръвта, да живеем пълноценен живот, не мучаясь пристъпи подагрического артрит. Пациенти с признаци на тази болест, които имат наднормено тегло, се препоръчва да се използва таблица №8, да не забравяме разгружаться всяка седмица, но при това помни, че пълното гладуване е забранено. Липсата на храна в началото на диета бързо ще се вдигне нивото на МК и ще изостри процес. А ето за допълнително упражняване на аскорбинова киселина и витамини от група В трябва да помислите сериозно.

Всички дни, докато ще продължи влошаване на заболяването, трябва да протекат без употребата на месни и рибни ястия. Храната трябва да бъде твърда, обаче, по-добре изобщо да го консумират в течна форма (мляко, плодови желе и компоти, сокове от плодове и зеленчуци, супи в зеленчуковия бульон, каша-«мухльо»). Освен това, пациентът трябва много да се пие (не по-малко от 2 литра на ден).

Трябва да се има предвид, че значително количество пурини причина да има такива цени, като:

 1. Мозъци, strumous желязо;
 2. Черен дроб (преди всичко – говеждо месо, черен);
 3. Език и бъбреците (също иззетите при едрия рогат добитък);
 4. «По-младото» меса (телешко, пилешко);
 5. Тлъсто месо (независимо от вида на животните);

 6. Пушени меса всякакви видове;
 7. Консервирани в олио (цаца, сардина, херинга);
 8. Стръмни богати рибни и месни бульони.
 9. Пресни грах, чечевичные, фасолевые шушулки;
 10. Гъби, особено, сушени;
 11. Спанак, киселец;
 12. Брюкселско зеле;
 13. Кафе и какао.

Напротив, минималната концентрация на пурини се отбелязва в:

 1. Всички млечни продукти, като се започне от самото мляко;
 2. Яйца от домашни птици;
 3. Хайвер (странно);

 4. Картофи, салата, моркови, краставици;
 5. Зърнени продукти;
 6. Зърнени храни всички видове;
 7. Всякакви ядки;
 8. Портокали, сливах, абрикосах;
 9. Крушите и ябълките.

Това е кратък списък на продукти, които са забранени или са разрешени пациенти, поставени на първите признаци на подагра и повишена пикочна киселина в анализа на кръвта. Намаляване на пикочната киселина в кръвта ще помогне на втората част от списъка на (мляко, зеленчуци и плодове).

Пикочна киселина намалят. Какво може да означава това?

Пикочна киселина в кръвта се понижи, на първо място, при използване на противоподагрических средства, което е абсолютно естествено, защото те намаляват синтеза на МК.

Освен това, причина за понижаване на нивата на пикочната киселина може да се превърне в намаляване на канальцевой реабсорбция, наследствено обусловени намалява производството на МК и в редки случаи хепатит и анемия.

Междувременно, по-ниско ниво на крайния продукт на метаболизма на пурини (точно както и повишен) в урината е свързан с по-широк спектър от патологични състояния, но анализ на урина за съдържание на МК не толкова и чест, той обикновено се интересуват на тесните специалисти, занимаващи се с някакъв конкретен проблем. За самодиагностика на пациентите, той едва ли може да дойде по-удобно.

Видео: пикочна киселина в ставите, становище на лекар

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00074 sec