Пилефлебит: причини, симптоми, диагностика, лечение

Пилефлебит – остро гнойно-възпалително заболяване на порталната вена, придружена тромбозом и който се проявява признаци на интоксикационного синдром, портална хипертония, органна недостатъчност. Това е вторична патология, развиваща се при наличието на инфекциозно огнище в корема и по-различен висока смъртност.

Воротная или порталът виена — голям съдовата на багажника в организма на човека, осигуряваща нормалната работа на стомашно-чревния тракт и детоксикацията на кръвта. Възпаление на портална вена може да доведе до опасни последици за живота и здравето на пациента.

Клоните на порталната вена се предлагат в допълнителен венозен кръг на кръвообращението, пречистване от токсини и продукти на обмяната на плазмените кръв. При дисфункция на порталната вена неочищенная кръв може да попадне в долната куха вена, сърцето, белодробна кръг и артериите на големия кръг на кръвообращението, което рано или късно ще доведе до смъртта на човек. Подобни патологични процеси се развиват при пациенти с цироза на черния дроб. При тях липсва допълнителен «филтър» за венозната кръв, идващи от органи на храносмилането. В организма на болния възниква силна интоксикация продукти на обмяната на веществата, които нормално се екскретират с урината, фекалиите, выдыхаемым въздух и след това.

Пилефлебит обикновено е усложнение на остро възпаление аппендикса, задстомашната жлези, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Възпаление на аппендикса се разпространява на мезентериальные вените, в които се образуват заразени тромботические маса. В клирънса порталната вена попадне такъв съсирек, и се развива пилефлебит. Това се случва, когато пациентите са закъснели с лечението на медицинска помощ. Пилефлебит се регистрира при новородени, деца или възрастни хора, еднакво често както сред жените, така и сред мъжете.

Характеристики пилефлебита са:

 • Липса на характерна симптоматика,
 • Наслоение признаци на вторична патология на симптомите на основното заболяване.

 

Пилефлебит — достатъчно е рядка, но много опасна патология, симптомите на която се че не са специфични. Болните се оплакват от температура, втрисане, липса на апетит, изпотяване, най-силните болки в корема, предимно вдясно. В тежки случаи при тях се развива асцит и жълтеница. При липса на своевременно лечение се образуват абсцеси на черния дроб. Болестта се развива много бурно и бързо, което води до органна недостатъчност, сепсису, смърт.

За да е правилно да се постави диагноза, специалисти предписват на болни цялостно проучване, включващо компютърна томография, кръвни тестове, УЛТРАЗВУК, магнитно-резонансната томография, рентгенографическое изследване на органите на коремната кухина. Лечение пилефлебита этиотропное, патогенетическое, симптоматично. Болен предписват антибиотици, антикоагуланти, пробиотици, сорбенти, витамини. За премахване на огнището на инфекцията се извършва хирургично лечение.

Пилефлебит по веригата се класифицира в една от следните форми: молниеносную, остра, продължителна хронична рецидивирующую. Специално внимание заслужава молниеносная форма, при която смъртоносни резултата идва по-късно ден от началото на заболяването. Продължително форма трае около месец и е придружен от развитието на дисфункция на черния дроб и бъбреците, серозен плеврит, сепсис.

READ  Рак сигмовидной черво: симптоми, фаза на развитие, лечение, прогноза за развитието на заболяването

Етиология

Пилефлебит се развива при наличие на два процеса — на заразяване и съсирва:

 • Стафилококковая, стрептококковая, эшерихиозная, иерсиниозная, шигеллезная, клостридиозная, клебсиеллезная, гъбична инфекция на става е непосредствена причина за възпаление на порталната вена.
 • Тромбоза на порталната вена представлява патология, при която във виена се появяват на кръвни съсиреци, които пречат на нейното движение към черния дроб. Тромбоза венозных съдове, се развива цироза на черния дроб, гиперкоагуляции, патология, след инвазивни интервенции на съдовете и травматично увреждане.

Заболявания, водещи до пилефлебиту:

 1. Остър апендицит
 2. Остро възпаление на жлъчните пътища,
 3. Панкреатит и панкреонекроз,
 4. Язва-некротический энтероколит,
 5. Парапроктит,
 6. Абсцедирование чернодробна тъкан,
 7. Холецистит,
 8. Лимфаденит, причинена от гепатодуоденальной струни,
 9. Умбиликальная инфекция в неонатальном период,
 10. Дивертикулит,
 11. Прободная язва на стомаха,
 12. Параректальные абсцеси,
 13. Новообразувания в червата,
 14. Дизентерия,
 15. Травма на стените на портална вена,
 16. Вроден и придобит дефицит в имунната.

Бактериите от наличните в организма огнища на инфекция прониква в системата на притока на кръв и така достигат до отделните части на тялото. Достигайки брыжеечных вени, те попадат в разклонение на порталната вена, предизвикват възпаление, което е придружено от образуването на кръвни съсиреци и нарушаване на проходимостта на засегнатите съдове.

Морфологическими признаци на пилефлебита са:

 • Удебеляване и хлътва стените на порталната вена,
 • Пропитывание епител гной,
 • Пристеночный или пълна тромбоза,
 • Размножаване в тромботических масите микроби,
 • Пропитывание на кръвни съсиреци гной,
 • Некроза интимы съдове,
 • Омертвение по-големи части от черния дроб.

Към картите на стената на засегнатата вена усойни и мътни, с повърхностни или дълбоки изъязвлениями. От изхода се отделя гной или тромботические гнойно-разпадат маса с миризлива течност. Усложнения пилефлебита са: вземане на вътрешните органи, абсцедирование чернодробна, белодробна, мозъчна тъкан, развитие на спленомегалии, септикопиемии.

Процедурата

Остър гнойный пилефлебит е бързото и тежко време. Процедурата пилефлебита неспецифична. Клинични признаци на възпаление на порталната вена често са маскирани проявите на основното заболяване.

 1. Процедурата пилефлебита се състои от признаци интоксикационного синдром, към които се отнася слабост, главоболие, виене на свят, високо ремиттирующая или интермиттирующая температура, втрисане, халюцинации, отпадналост, сънливост, нарушение на съзнанието, значителен лейкоцитоз. В тежки случаи при пациенти възниква гектическая треска с редуващи се изкачва на телесната температура до фебрильных стойности и на резкия си спад. Треска винаги е придружен от страхотен втрисане, налива и след това безсмислица. Пациентът не може да заспи и се изкачи от леглото. Той изглежда изчерпани и изтощени. Кожата става бледа, лицето са малко потънали, очите западают.
 2. Болковият синдром се проявява неприятни усещания в горния десен квадрант, в дясната половина на корема или долната половина на гръдния кош, иррадиирующими в гърба и лопатките. Болката често се разпространява в подложечную област, эпигастральную област и страничните части на корема. Силна рязане, схваткообразная болки в корема прилича на болка при остър апендицит или панкреатите.
 3. Ако основният фокус се намира в червата, пациентите се оплакват от диспепсию: загуба на апетит, метеоризъм, киселини в стомаха, оригване, диария.
 4. Синдрома на портална хипертония се проявява с повръщане с кръв, дегтеобразным стол. Една от основните прояви на този синдром е «глава на медуза» — разширяване на подкожни венозных съдове, преминаващи по предната коремна стена.

 5. Симптомите на дразнене на перитонеума — гепатоспленомегалия, асцит.
 6. Формирането на абсцес в черния дроб и води до развитие на жълтеница. На пациента кожа и лигавици желтушны, пожълтяване иктеричны.
 7. Пиемические огнища в бъбреците често могат да протекат латентна или явна внезапна болка в лумбалната област, пиурией.
 8. Процедурата полиогранной недостатъчност: диспноэ, тахикардия, едва доловим пулс, хипотония, отоци на краката, анурия.

Аппендикулярный пилефлебит се развива веднага след отстраняване на аппендикса. Инфекция на мълния поразява всички вена до порталната. Заболяването често е съпроводено от абсцедированием чернодробна тъкан. Смъртта на болните настъпва в рамките на няколко часа. Диагностициране на аппендикулярный пилефлебит трудно, тъй като в клиничната картина преобладават едни и същи промени в температурата и остра болка в корема.

Диагностика

Диагностика пилефлебита е выслушивании оплаквания на пациента, събиране в медицинската история, визуален преглед. При палпация коремна област се празнува болки около пъпа и в горния десен квадрант.

Лаборатория за диагностика на пилефлебита:

 • Като цяло анализа на кръвта откриват признаци на възпаление — нейтрофильный лейкоцитоз, увеличаване на СОЭ, анемия.
 • Коагулограмма — повишаване на фибриногена и PETIT, намаляване на времето за съсирване на кръвта.
 • При пациенти позитивни, чернодробни проби: вдигна нивото на билирубина и активността на алкалната фосфатаза.
 • Микробиологическое изследване на кръвта за стерилитет разкрива патогенни и условно-патогенни бактерии, причинени пилефлебит.
 • В урината специалисти откриват епител, lactic и червените кръвни клетки.

Методи на инструментална диагностика позволяват да се види огнища на възпаление и откриване на признаци на запушване портална вена. Лъчевата диагностика при пилефлебите включва визуален контрол, ултразвуков и томографическое изследвания.

 1. Пълна радиография — най-евтиният, прост, бърз и надежден метод за диагностика, но в някои случаи са само индикативни. Той ви позволява да се визуализира на интересен обект, и да го изображение на твърд носител с помощта на рентгенови лъчи.
 2. ЕХОГРАФИЯ потвърждава наличието на гепатомегалии и зони за промяна эхогенности чернодробна тъкан. Тромбы в портала на виена — гиперэхогенные образование, перекрывающие съд.
 3. УЛТРАЗВУК с допплером разкрива разширени и уголемени вени, оценява характера и скоростта на притока на кръв.
 4. Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, органи на коремната кухина открива гнойники в черния дроб при пилефлебите.
 5. Ангиография, трансумбиликальная портогепатография и спленопортография потвърди окончателната диагноза.

Лечение на

Болни с остри гнойни пилефлебитом показан легло режим и парентеральное хранене.

Консервативна терапия

 • Антимикробното лечение се състои в прилагането на антибактериални средства на широк спектър от група цефалоспорин — «Ceftriaxone», «Цефтазидим», макролидни — «Азитромицин», «Сумамед». Му се извършва преди операцията и след нея. Лекарството се инжектира венозно през катетър, поставен в пъпна вена.
 • Антикоагуланти се предписва заедно с антибиотици. За това се използват «Хепарин», «Аценокумарол».
 • Тромболитические лекарства — «Фибринолизин», «Стрептокиназа».
 • Симптоматична терапия — прием сорбентов «Полисорба», «Смекты», пробиотици «Бифиформа», «Аципола», аналгетици — «Нурофена», «Кеторола», ензимни препарати «Фестала», «Мезима», медикаменти, нормализующих подвижността на червата «Дюфалака», «Нормазе».
 • Гепатопротекторы за възстановяване на функциите гепатоцитов — «Эссенциале форте», «Карс», «Фосфоглив».
 • Общеукрепляющие лекарства — мултивитамини и минерални комплекси.
 • Дезинтоксикационное лечение — въвеждане на колоидни и кристаллоидных разтвори «Реополиглюкина», «Реосорбилакта», разтвор на глюкоза.
 • Хормонална терапия — кръвопреливане эритроцитарной, тромбоцитарной маса, плазма, албумин.
 • Провеждане на экстракорпоральной детоксикация — гемосорбции, лекарствени продукти, УФО кръв.

Хирургично лечение

Премахване на лезията може само оперативен път. Хирургическа намеса, насочена към премахване на първичното огнище на инфекция. Болните прекарват аппендэктомию или холецистэктомию. След отваряне на коремната кухина, отстранява нагноившиеся тъкани и определят дренаж. След това е вързан подвздошно-ободочную виена, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на инфекцията, и се движат на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Видео: пример дрениране на абсцес на черния дроб, причинена в резултат на пилефлебита

Пилефлебит трудно да се диагностицира и да лекува. При липса на мощни антибактериални терапия прогнозата на заболяването става неблагоприятни: болни умират в рамките на две седмици. За да не позволите на пилефлебит, трябва навреме лечение на остри процеси в коремната кухина. Да подобри прогнозата на заболяването ще помогне за навременно идентифициране на патологичния процес и спешно началото на противомикробной терапия.

Профилактика

В основата на превенцията пилефлебита appendicular произход е навременна диагностика и терапия гнойно-възпалителни заболявания на органите на коремната кухина и малкия таз. При поява на болки в корема трябва да се консултирате с лекар. Болестта трябва да се лекува навреме, не се допуска разпространение на инфекции и развитие на тежки усложнения.

Медицински персонал трябва с особено внимание да се подготви набор от инструменти за работа. По време на аппендэктомии на хирурзите трябва да се контролира състоянието на коремната кухина, порталната вена и нейните клонове, за да инспектира мезентериальные съдове, за да не ги пропуснете тромбоза и вземане. Веднага след раждането специалистите трябва внимателно да пупочек новородено в обект на останалите парчета от връв. Това ще предотврати развитието на мълния форми пилефлебита.

За да се предотврати заболяването, трябва да се извършват следните правила:

 1. Ежегодно се проведе профосмотры,
 2. Да спазват санитарно-хигиенни норми и правила,
 3. Укрепване на имунитета
 4. Закаляться,
 5. Приемате мултивитамини,
 6. Правилно се хранят,
 7. За да спортува.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00143 sec