Пластмаса клапа на сърцето: на митралната, аортната, трикуспидального

Още преди няколко десетилетия диагноза порок на сърцето звучеше почти като присъда, защото пациентите често не са доживявали до навършване на пълнолетие в сила необратими промени в сърцето. В днешно време почти всеки голям град се провеждат кардиохирургические операция за корекция на дефекти на сърцето, включително и пластмасови клапи на сърцето.

За да разберем по-добре, за какво става въпрос, трябва да се знае, как е устроен клапанов апарат на сърцето на човека. В сърцето, за да се гарантира последователно насърчаване на кръв от мъждене в желудочки такива митральный (двукрилен) и трикуспидальный (трикуспидалната) клапани. За регулирането на притока на кръв от камерна в аортата и в легочную артерия нужните вентили — аортна клапа и клапан белодробната артерия.

Всеки от наличните клапани може да бъде променен вследствие на вродени или придобити дефекти на сърцето. Придобити пороци, от своя страна, могат да се дължат на ревматической болест на сърцето (РБС) или атеросклероза — отлагането на холестерол и кальцинатов, например, в стената на аортата, с последващо смислен стесняването на нейното пространство. При поражение на сърцето, вследствие на малформации се развиват или стеноза или недостатъчност на клапите. Първото понятие означава стесняване на клапанного пръстени, препятствующее нормалното протичането на ток на кръвта в камерите на сърцето, второто води до неполному стягащи крила клапани, какво пречи да задържа кръвта в нижележащей камера или в аортата (на белодробната артерия).

Освен това, трябва да помним за това, че пороци на сърцето опасни развитие на остра или хронична сърдечна недостатъчност. Първата сама по себе си е жизнеугрожающим състояние, а във втория случай възникват нарушения на циркулацията на кръвта във всички вътрешни органи на човека, че рано или късно (в зависимост от вида на порока), също може да доведе до летален изход. Така че, когато кардиохирург настоятелно препоръчва на пациента да се извърши операцията на сърцето, трябва да се вслушат в съветите на лекаря и се съгласи да се подложи на корекция на недостатък.

Предимства и недостатъци на методика

В зависимост от вида на порока (стеноза или недостатъчност на клапан), могат да се прилагат от пластмаса или клапно протезиране. Най-често сделките се извършват на митральном и трикуспидальном клапанах, по-рядко — на клапанах аортата и белодробната артерия.

Като правило, при недостатъчност крила клапа се прилага пластмаса крила, а при стесняване клапанного пръстени — протези.

Всеки вид операция има своите предимства и недостатъци. Така, предимствата на пластмасата клапани са:

 • Благоприятна прогноза след операцията,
 • Преживяемост на пациенти със сърдечни заболявания,
 • Увеличаване на продължителността на живота и повишаване на качеството на живот на пациента във връзка с почти пълно изчезване на симптомите на хронична сърдечна недостатъчност.

Към относително слаби страни може да се дължи на риска от възникване на усложнения след операции на отворено сърце, но тези рискове, които в момента са сведени почти до десетото долям на сто.

Показания за извършване на операцията

Случаи, в които операция за уголемяване на клапите на сърцето е за предпочитане, отколкото медикаментозно лечение, се определят за всеки пациент е строго при очном разглеждане на лекар кардиохирургом, след получаване на резултатите от допълнителни методи на изследване.

За да се определи необходимостта от пластика на клапани, лекар оценява на съвкупността от клиничните данни и данните на Ехо-кардиографии (УЛТРАЗВУК на сърцето, или Ехо-КГ).

Пряк показател за присаждане, е наличието на повреда на автомобила в комбинация с хронична сърдечна недостатъчност. Клинични признаци на последната:

 1. Задух при натоварване и в покой, особено в легнало положение,
 2. Подуване на долните крайници, при тежки стадии на ХСН е подуване на долната част на краката, бедрата, външните полови органи, кожата на корема,
 3. Намаляване на преносимост на обичайните физически натоварвания.
READ  Как да се подобри lactic в кръвта: бързо в домашни условия, народни средства за защита, след лъчева и химиотерапия

Эхокардиографические критерии сърдечна недостатъчност — намаляване на фракцията на изтласкване (EF) по-малко от 50-60%, намаляване на ударния обем (УО), както и промяна на конфигурацията на кухини, в частност дилатация (разширение) на камерите на сърцето и компенсаторное удебеляване на мускулите на стените на сърцето (хипертрофия на миокарда).

Противопоказания за пластика на клапите на сърцето

Разбира се, при всеки един пациент при всеки пороке сърцето си винаги трябва да се използва, макар и най-малкият шанс за възстановяване на нормалните функции на автомобила. Въпреки това, при наличието на изразена ХСН (3 — 4 функционални класове и III етап на операцията на пациента противопоказан, тъй като сърцето не устои на операционната натоварване. Освен това, при необратими промени в миокарда и в други вътрешни органи при тежка ХСН операция за уголемяване на автомобила прекарват безсмислено, тъй като рециклирани клапан да помогне за възстановяване на сърцето вече не може.

Така че основното е противопоказание за пластика на клапите на сърцето е наличието на пациента следните състояния:

 • ХСН в последните етапи, с изразени с отоци по цялото тяло и с постоянен задух в покой,
 • Тежка вторична дилатационная или хипертрофична кардиомиопатия с фракция количество по-малко от 20% според УЛТРАЗВУК на сърцето,
 • Трайни промени на черния дроб и бъбреците (кардиальный цироза на черния дроб, тежка хронична бъбречна недостатъчност).

Освен това, намесата на сърцето е противопоказан при такива заболявания, като:

 1. Остър инсулт или инфаркт на миокарда,
 2. Септицемия,
 3. Остри инфекциозни заболявания,
 4. Треска,
 5. Пневмония,
 6. Декомпенсация на тежки съпътстващи хронични заболявания (захарен диабет, бронхиална астма, язва на стомаха др.).

Подготовка за операцията

Подготовка за провеждане на пластмаси клапани започва веднага след като кардиолог предполага необходимостта от тази операция. Алгоритъм на действие на пациента в този случай може да се определи въз основа на следните аспекти:

 • Първото нещо, което трябва да направите е да получите съвет кардиохирурга, но се яви при него на среща с пресни резултатите от ЕХОГРАФИЯ на сърцето и ЕКГ.
 • В случай, че кардиохирург ще потвърди необходимостта от намеса на клапанах сърце, пациентът трябва да реши — дали той ще получи кардиохирургическое лечение безплатно или със собствени средства.
 • В случай на безплатна операция пациентът трябва да включват всички медицински документи (извлечение от стационара, резултати от изследването, по посока на кардиохирурга) в регионален отдел Начин, за да получите оферта.
 • След получаване на квота (понякога трябва да чакаме няколко месеца) пациентът трябва да се подложи на изследване, необходимо за извършване на операцията. Тук се отнасят кръвни изследвания за ХИВ и вирусен хепатит, анализ на кръвта към съсирване (VSC, АЧТВ, МЕНЕ, протромбиновото време и пощенски код и др), общеклинические изследвания (кръв, урина), ФЭГДС и някои други.
 • Когато пациентът е в ръцете на такива посока в съответната клиника и резултатите от анализите, той трябва да се обадите в стационар, където се извършват такива операции и да знае, в кое време му трябва да госпитализироваться.
 • След пристигането на пациента в клиниката го оформят в кардиохирургическое отделение, където след преглед лекарите ще се проведе предоперационная подготовка.
 • В навечерието на операцията на пациента е забранено да се ядат храни (последният прием на храна не по-малко от 8 часа преди операцията).

Как се извършва операцията?

Пластмаса клапите на сърцето винаги се извършва под обща анестезия. Преди да се доставят на пациента в операционна, и го прекарват премедикацию — това е подготовка за наркозу с помощта на интравенозно приложение болкоуспокояващи и сънотворно средство.

READ  Хипогликемия: при пациенти с дибете, симптоми, лечение, причини, при деца, възрастни

След потъването на пациента в медицински сън започва операция. Хирург произвежда разрез на предната гръдна стена в областта на гръдната кост и специален инструмент носи разрез грудинной кости.

Сега сърцето на пациента достъпно за манипулация. Сърцето се свързват към апарат на изкуствено кръвообращение (AIC). Това е машина, която симулира работа на белите дробове. Той с помощта на специални тръби свързан с камерите на сърцето и кръвта притекает към апарат, наситен с кислород, а след това по собствените си съдове да се ускорява в организма. Други трубочкам кръв от всички съдове на организма отново постъпва в апарат, за да се наситят с кислород. Така че, жизнено важни органи получават кислород при «унищожи» е на сърцето.

След това започва основната фаза на операцията. Техника на присаждане клапани зависи от вида на лезията един или друг клапан:

Така, при недостатъчност на митралната или трикуспидального вентил се използва аннулопластика — възстановяване на нормалното дупки с помощта на референтния пръстени. Тази пръстен се избира по размер въз основа на степента на увеличаване на атриовентрикулярного дупки. Пластмаса митралната клапа референтната пръстен може да се извърши само в случай, ако пациентът не кальциноза крила на автомобила.

При недостатъчност и непълни смыкании крила клапани може да се използва заваръчен шев пластмаса връзка листа ръчно с помощта на наслагване на шева. Тази операция може да се прилага на всеки от променените клапите на сърцето. Противопоказание е наличието на фиброза и кальциноза крила. Така, например, пластмаса трикуспидального клапан може да се извършва чрез налагане на П-образни шевове (по Бойду) или полукисетных шевове (Де Вега, или по Амосову).

При стенозе митралната клапа може да бъде изпълнена затворена или отворена комиссуротомия, с други думи — дисекция сросшихся крила на автомобила. Закрита комиссуротомия се извършва без апарат на изкуствено кръвообращение, както и достъп до сърцето се извършва с помощта на малък разрез в межреберье ляво. В кухината на лявото ухо предсердия се въвежда специален апарат — комиссуротом. Този метод е доказано, че в случай на наличието на масивна кальциноза на автомобила. Открита комиссуротомия при уголемяване на митралната клапа се провежда на открито на сърцето в случай на липса на кальциноза клапа или при обикновенните кальцинозе.

 

Понякога митральный стеноза дължи гипертрофией папиларна на мускулите. Това са малки образование в стената на камерна, по-наляво, които дават началото на хордам. Последните, от своя страна, като тънки извори, държат на крилото трикуспидального и митрални клапи в подвижном, но в същото време е необходимо за пълното затваряне на позиция. В случай на хипертрофия на папиларна на мускулите те се сгъстяват и укорачиваются, което пречи на хордам пълноценно поддържане на крилото. Развива митральный стеноза. Ако надсечь скалпел тези мускули, развитие на личността отново ще могат да осигурят достатъчно подвижността на крила на митралната клапа. Операцията се нарича папиллотомия.

При тежко пролапсе митралната клапа, когато пролабирует задната част на крилото, е оправдано прилагането на париеталния резекция на крилото. Останалата част от автомобила ушивается и осигурени пръстен.

В цялата операция за уголемяване на клапани трае около два часа, понякога и повече. След приключване на операцията, пациентът излиза от упойка, и няколко часа или дни се наблюдава в отделението за интензивна терапия. След това той се превежда в кардиохирургическое клон, и след необходимите изследвания выписывается у дома.

 

Цената на операцията

В днешно време на операция за уголемяване на клапани се извършват в почти всеки град, който разполага с голяма сърдечна клиника. Обикновено това са областни центрове и големи градове.

READ  ПТФС: посттромбофлебитический синдром (заболяване) на вените на долните крайници - лечение, симптоми

Относно стойността на операцията може да се каже, че цените почти не се различават в различни клиники. Така, в ГВКГ им. Бурденко, в ГКБ им. Botkin и в НОИ им. Косово (от Москва) цените са в интервал от 30 хиляди рубли (комиссуротомия) до 60-70 хиляди рубли при операцията клапа други методи. Цена пластика на аортната клапа може да достигне до 160 хил евро. И в тази цена е включена цена на допълнителни методи за изследване и престоя в клиниката според проведени койко-скокове.

Възможни ли са усложнения при операцията клапите на сърцето?

Разбира се, всяко оперативната намеса винаги представлява определен риск за пациента, и това трябва да се вземат предвид при извършване на операцията. Въпреки това, при операцията клапите на сърцето операционна смъртност при лица под 50-годишна възраст е по-малко от 1%. Въпреки това, рискът от усложнения нараства с възрастта, достигайки при лица над 80-годишна възраст 32%.

Към основните усложнения в ранна постоперационном период се отнасят тромбоемболични и инфекциозни.

Профилактика на тромбоемболични усложнения е и навременното определяне на антикоагуланти и антиагрегантов (варфарин, аспирин и др.).

Профилактика на инфекциозни усложнения в областта на постоперационной рани е постоянно наблюдение за дадена област, и определяне на антибиотици в случай на мокнутия или гнойного възпаление на рани.

Начин на живот след операцията

Първите четири седмици след операцията, се считат за ранни постоперационным период. В това време пациентът трябва да бъде колкото е възможно бережнее да се отнасяме към тялото си и да се вслушат в техните усещания. След изписването от стационара при появата на най-малката болезнени усещания, недостиг на въздух, хрипове в гръдния кош, трябва веднага да се обърнете към лекар кардиологу или към терапевт.

Също в това време пациентът трябва внимателно да следи за захранването, да изключва всички вредни продукти — мазно, пържено, солено и пикантен. Препоръчително е да ограничите приема на течности до един и половина литра на ден, за да не се зареди сърдечно-съдовата система излишен обем.

Наложително е да се откажат от тютюнопушенето и да се откаже от употребата на алкохол.

Месец след операцията, за да позволи лесна физическа активност, например, недлительные разходки в парка.

В края на първия месец след операцията трябва да се обърнат към лечащему лекар и да извърши пълен преглед — ЕХОГРАФИЯ на сърце, ЕКГ, дневния мониторирование АД и ЕКГ, а при необходимост — чреспищеводное ЕХО-КГ. Се наблюдава от лекар в първата година трябва да бъде ежемесечно, а след това — на всеки шест месеца, когато няма никакви оплаквания.

Прогноза

Прогноза след операцията в повечето случаи е благоприятна. На първо място, на пациента значително се подобрява качеството на живота — изчезват неприятните симптоми, по-добре понасят физическо натоварване (за пациенти с хронична сърдечна недостатъчност дори ходене до магазина в съседния двор вече е значително физическо натоварване). На второ място, значително се увеличава продължителността на живота, а рискът от внезапна сърдечна смърт при дефекти на сърцето се намалява значително. Така, при операцията на митралната клапа за неговата недостатъчност пет годишната преживяемост е 58-64% според различни автори.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00146 sec