Подобряване на паметта: лекарства, хапчета, лекарства, средства

Може би най-вече да не се ровя в тънкостите на сложни умствени процеси, ако с памет, докато всичко е безопасно, така че подобряване на паметта с помощта на различни лекарства младеж малко ги е грижа. Обаче всичко ще се промени, след като бъде поставена определена цел, която изисква значителни умствени усилия: в кратък срок да усвоят голям обем от информация, необходим за овладяване на нова професия, да се подготвим за трудни изпити, нацелившись на блестящ резултат, за участие в интелектуални състезания. Тогава младите хора започват трескаво да търсят ефикасни средства, които могат бързо да се изясни в главата ми, изхвърлят ненужни, освобождавайки място на новата. Между това, след четенето на различни препоръки и получаване на съвети «знаещи» приятели, може в конкретен случай да навреди на паметта си, а не за неговото подобряване.

Но все пак, основно, лекарства и средства за подобряване на паметта предизвикват интерес сред някои слоеве на населението: те са необходими и се предписват най-често хора на средна възраст и по-възрастните хора, интелектуална дейност, която има спад не само по причина на патология, но и по естествен начин.

Лекарства за подобряване на паметта

Преди да пристъпя към описанието на лекарства за подобряване на паметта и работата на мозъка, аз бих искал да предупредя читателя, че би било добре да се споразумеят за прилагането им с д-р, който се нарича невролог (невропатологом). Той по-добре от други специалисти знае какво лекарство е подходящ в конкретния случай, тъй като изучаване на проблема с нарушения на паметта са включени в областта на професионалната му компетентност. Освен това, далеч не всички хапчета за подобряване на паметта може да се вземе и лесно се купи в аптеките. На някои ще изискват рецепта.

Освен това, самостоятелен избор на лекарства или придобиването им по съвет на приятели, може да доведе до нежелани реакции от страна на организма и на още по-голямо нарушение на нервната система.

До синтетични лекарства форми без особена нужда, изобщо не е желателно да се обърнете, за начало може да опитате да пиете витамини или още по-добре — настойки и отвари, т.е. тези лекарства, които ние наричаме народни средства за защита. Въпреки това много лекарства за подобряване на паметта почти непрекъснато са на съдебното заседание, тъй като всеки ден се рекламират от медиите, така че пациентите изглежда, че няма нищо по-лесно за подобряване на мозъчната дейност, отколкото да отидете в аптеката и да си купите, че трябва. Във връзка с това, на първо място ние описваме средства, възложени от лекар и издадени след представяне на рецепта.

Трябва да отидете на лекар

Решително с настройка да се възползват от достиженията на съвременната фармакология в областта на подобряване на паметта, трябва да се има предвид, че лекарство в аптека без такъв документ, като рецепта, не може да се пусне, така че трябва да посетите лекар, който след проверка, а понякога и изследване, може би, ще предпише рецепта на един от лекарства, наречени ноотропами.

Ноотропы

Ноотропы – това психотропни лекарствени средства, които се различават от другите представители на тази група от факта, че неутрален се отнасят до биоелектрична активност на GM, не оказват въздействие върху двигательную активност, не променят условно-рефлекс функция и вегетативната иннервацию. Заедно с това, те подобряват паметта, интелектуалната активност, стимулира информационен дейност, тоест, възстановяване на процеси, които могат да се счупи в резултат на увреждащата от действието на неблагоприятни фактори.

Ноотропный ефект на тази група лекарства е влиянието върху функционалните възможности на ЦНС (интелектуални способности, реч умения) за сметка на стимулация на окислително-възстановителните реакции, увеличаване на скоростта на биохимични цикли (оборот на аденозинтрифосфата, рециклиране на глюкоза), за участие в дишането на тъканите и метаболитни процеси, протичащи в нервните влакна. Стимулиране на тези процеси допринасят:

 • Промяна към по-добро исхемични храненето на тъканите на мозъка;
 • Позитивното влияние на яснота на ума, на съзнанието, повишаване на концентрацията на вниманието, trainability;
 • Увеличаване на устойчивост към негативните влияния на околната среда, лекарства, екстремни фактори;
 • Намаляване на выраженности астенических прояви (забавяне, активност);
 • Активиране на функциониране на нервната система;
 • Изграждане на интелектуално-мнестических възможности;
 • Възстановяване на емоционално-волевых функции или, казано по-просто, за подобряване на вниманието и паметта.

Освен това, ноотропы намаляват възбудимостта и дразнене, носят антидепресант, успокояващо, леко снотворный, противоэпилептический и противопаркинсонитический ефекти. Заедно с това, те малотоксичны, добре се съчетават с медикаментозными средства на други фармакологични групи, обаче друг път, като страничен действия са развитието на пристрастеност.

В други случаи нежелан ефект от приема на ноотропов може да премине от психостимулирующих способности на лекарства, което се проявява излишна възбуда, безпокойство, нарушение на съня и развитието на безсъние. Всеки от ноотропных лекарства, има и други странични ефекти и противопоказания, които подробно са описани в пояснения към лекарственному средство, така че няма смисъл да се изброят всички подред.

Представители на ноотропов

За способността да повиши умствените възможности ноотропные лекарства са получили името «стимуланти на познанието». Към тях се отнасят:

 1. Пирацетам. Евтин руски наркотици, има положителни страни (подобрява притока на кръв, помага за ускоряване на усвояването на глюкоза, повишава енергийния потенциал и др) и противопоказания ноотропов, че не е изненадващо, защото това лекарство е първата и остава главен представител на тази група (активна съставка – пирацетам). Препарат, получен през 1972 година, първоначално е бил препоръчан предимно възрастните пациенти, чийто нарушения на мозъчното кръвообращение и като функционални разстройства на централната нервна система. Благодарение на свойствата си да допринесе за подобряване на паметта и работата на мозъка, пирацетам се превърна в родоначалник на цял клас лекарства, които сега се прилагат успешно в цял свят. Това е лекарство, заедно със специфични медикаментозными средства, наистина е много подходящ за възрастни, които имат проблеми с нервната система, психическа патология, алкохол, наркотическую и медикаментозна зависимост, но, както се оказва, освен това, той положително влияние и върху психиката на децата, преживели гипоксию, които са получили родовите травми и последиците от тях, които имат друга патология на нервната система.

 2. Ноотропил (активна съставка – парацетам). Ноотропил се използва при цереброваскулярной недостатъчност, интоксикациях, затронувших важни структури на мозъка, състояние след прекаран мозъчен инсулт (след кръвоизлив – с повишено внимание!), болестта на Алцхаймер. В педиатричната практика ноотропил се използва с цел премахване на последици от увреждане раждане, внутриутробных инфекции, хипоксия, а също и за лечение на деца с церебрална парализа, умствена изостаналост, тежки течение на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).
 3. Фезам – разход на лекарството (активна съставка: пирацетам с циннаризином), използвани при нарушение на мозъчното кръвообращение, енцефалопатия, травми на GM и интоксикациях, синдрома на Мениер, мигрена. Деца до 5 години фезам е противопоказан, след петгодишна възраст може назначен за подобряване на мозъчната дейност при деца със забавено интелектуално развитие.
 4. Винпоцетин – таблетки за подобряване на паметта при цереброваскулярной недостатъчност, енцефалопатия, вазовегетативных добрия климакса. Винпоцетин – лекарство за възрастни препаратът е противопоказан преди настъпването на пълнолетие.

 5. Церебролизин – предлага се в инжекционни форми, прилагани при когнитивни нарушения и нарушаване на процесите на запаметяване (болест на Алцхаймер, ефекти на остро нарушение на мозъчното кръвообращение, травми на главата, забавено интелектуално развитие, ADHD при деца).
 6. Энцефабол. Скъп ноотропный наркотици (до 1000 рубли), назначаемый на младите, на възрастните хора, малките деца и бременните жени. Списък на показанията включва широк спектър от патологични състояния, в това число, нарушение на паметта, намаляване на интелектуални умения, реч разстройство, дефицит на вниманието.
 7. Фенотропил – също недешевые (от 370 до 1100 рубли) таблетки за подобряване на паметта, които се използват за поддържане на организма в случай на предстоящи или пренесени прекомерни физически (спортисти) и умствени натоварвания (студентите), а също и при най-различни заболявания на централната нервна система, свързани с поражение на съдовите стени, в нарушение на обмяната на веществата в GM, травмиращо въздействие, интоксикация. Полезно смятат използването на препарата при невротични състояния, депресии, судорожном синдрома, хипоксия, хроничен алкохолизма. Фенотропил, подобряване на мозъчната дейност, паметта и вниманието, улеснява процесите на запаметяване и учене, но, въпреки това, може да доведе до психомоторна възбуда и нарушения на съня, така че не го приемайте след 3 часа следобед. Лекарство при всичките му достойнства, не се предписва на жени в период на кърмене, при тежко протичане на хипертония, изразена атеросклероза, панически атаки и тревожни състояния. Лекарството е противопоказано в детска възраст.

Освен изброените лекарствени средства, умения, подобряване на паметта и работата на мозъка притежават други ноотропы и лекарства, близки им свойства: кавинтон, циннаризин, фенибут, пикамилон, пиридитол… За съжаление, се изброят всички имена, колеги, синоними, както и на предимствата и недостатъците на тази фармакологична група няма да е възможно, което, обаче, е доста поправим – всяко конкретно лекарство има своя собствена употреба, която е лесно да се намери в опаковки с капсули или таблетки за подобряване на паметта, така и в пространството на Интернет.

Таблетки за подобряване на паметта, свободно лекарства в аптеките

Най-безопасни и достъпни лекарствени средства, за които не е задължително да ходят на лекар, се считат за витамини (група В, С, Д), някои микроелементи (магнезий), екстракти от растения:

 • Витамин е (токоферил ацетат) 1000 IU е забележителен антиоксидантно средство и, освен това, положително влияние върху мускулната работоспособност, репродуктивната функция на организма, умствена дейност;
 • Ундевит – витаминен комплекс, съдържащ 11 витамини, особено полезен е за подобряване на паметта и работата на мозъка на хората на средна възраст и възрастните пациенти;
 • Глицин – популярен, евтин, достъпен, вкусен officinalis лекарство, използван за лечение на деца и възрастни;
 • Витрум мемори – таблетки за подобряване на паметта на растителна основа;
 • Аминалон – стар, но не утративший значението си, лекарство за подобряване на мозъчната функция при хора от всяка възрастова категория, много добре интересите на възрастните хора, страдащи от диабет, тъй като помага за намаляване на кръвната захар;
 • Билобил – макар и да се отпускат без рецепта, но се отнася към лекарствата за възрастни (билобил е противопоказан за деца и юноши);
 • Интеллан — препарат произведен изцяло от екстракти на представители на растителния свят;
 • Гинко билоба – името на целия известно, получено от името на дърво, екстракт от листа, който дава живот на медикамент за подобряване на интелектуално-мнестических възможности.

Към лидерите за укрепване не само паметта, но и на други функции на организма са гинко билоба, от текстовете на които някои хора приловчились направи лекарство в домашни условия. Оказва се, че всичко не е толкова трудно: трябва да се вземат закупени в аптека листата на гинко билоба (1 супена лъжица), сипете ги в термос, се налива чаша вряща вода, плътно се затваря и се оставя за няколко часа, а след това да се пие около 100 мл три пъти дневно половин час преди хранене.

Подобряване на паметта без лекарства

Да започнем с храненето

Някои хора, давайки предпочитание на един или друг ястия, винаги се отбележи, че изборът не е случаен – на отделни продукти подобряват мозъчната дейност:

 1. Картофи печени (в «микровълнова фурна», фурна, на клада) поддържа всички свои полезни свойства;
 2. Печени десятката е подходяща дори за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт;
 3. Моркови в задушени;
 4. Извара и сирене;

 5. Горчив шоколад;
 6. Зехтин;
 7. Банани, сушени кайсии;
 8. Орехи, черни семки, фъстъци;
 9. Спанак, зелена салата, цвекло зелените;
 10. Хрян – добра подправка за месни ястия и средство за подобряване на паметта и работата на мозъка. Трябва да се консумират всеки ден понемножку по време на хранене, ако, разбира се, стомахът позволява;
 11. Продукти от животински произход, с голямо съдържание на протеини;
 12. Боровинки – през лятото в пресен вид (не по-малко чаши на ден), през зимата – в замразено състояние (заслужава да се погрижим предварително). Боровинките добре и за подобряване на зрителната острота, както и за подобряване на умствените способности.

Освен храна, за подобряване на мозъчната дейност могат да се използват уникалните свойства на това, което расте около нас, но в храни като традиционен обяд или вечеря не се използва, това означава, че е време да се обърнете към доказани в продължение на векове средства, които по природа имат способността да подобрява паметта и работата на мозъка.

Народни средства за всички професии и почти всички възрасти

Народна медицина по отношение на подобряване на паметта не можеше да остане настрана, защото влиянието на отделните растения на ЦНС е забелязано още по времето, когато човек сегашните методи за лечение не е знаел и не е предполагал. Билкари и народни лечители предлагат внимание на пациенти, които се стремят да се постигне яснота на ума и висока способност да търпят психическо натоварване, имоти следните представители на растителния свят:

 • Джинджър чай с маточина и мента: парченца джинджифил (10 г) се варят в чаша вряща вода (250 мл), за да добавите мента и маточина. За подобряване на работата на мозъка с помощта на 1 – 2 чаши на ден;
 • Чай от градински чай и мента за: вечер, за да заспи в термос с капацитет не по-малко от 0,5 литра по 1 супена лъжица мента и градински чай, залейте с вряща вода (500 мл) и се оставя да се влеят. На сутринта се прецежда и се приема по 50 мл 3 — 4 пъти на ден преди ядене (за половин час);
 • Чесън масло: скилидка смачкан чесън и се долива олио или зехтин (1 чаена чаша), произведена от 2 до 3 седмици, се използва по 1 чаена лъжичка със същото количество лимонов сок (прясно изцеден) 3 – 4 пъти на ден преди хранене. Пия това лекарство може да не е повече от 3 седмици;
 • Кората е червена офика: 1 супена лъжица от кората на дървото залейте с чаша вряла вода (250 мл) и се поставя на слаб огън за 10 минути. Процеживается чорбата през 6 часа и се приема по една супена лъжица три пъти на ден за около месец. Отвара от кора от червена офика се счита за добра превантивна мярка срещу развитието на атеросклеротического процес и натрупвания холестериновых плаки;
 • Борови пъпки: желателно е да се консумира в пресен вид (пролет), когато те са подути, но все още не са отворени (тогава в тях се съдържа много голям брой различни полезни компоненти) — без никаква допълнителна обработка на 2 – 3 пъти на ден преди хранене.

За подобряване на интелектуални умения и просветление в главата му препоръчват да приготвят отвари на смес от коприва, корен от ирис, златен корен, розово и червено и семена от живовляк. Или се смесват листа от малини и боровинки по 3 супени лъжици, се добавят 4 супени лъжици монголски чай (бадана) и една супена лъжица риган, разбъркайте сместа, за да изберете една супена лъжица и се вари в 0,5 л вряла вода, вари още (10 минути), се оставя да престои няколко часа и се прецежда. Полученият бульон е достатъчно, за да си направят 1 ден (чаша — сутрин, с чаша — вечер), а следващия да се направи нов, защото е съчетание на листа все още остава?

За тези които не искат да харчите време и сили, за подбор и проверка на отделни рецепти, препоръчваме цялостно решение — Манастирският чай за подобряване на паметта.

Манастирският чай може да се поръча в завършен вид или опитайте да се готви самостоятелно в съответствие с декларираното от производителя, състав.

Само за възрастни

Ако по здравословни причини не е противопоказан алкохол и човек не е зает в професия, за която се изисква абсолютна трезвост, нещо като профилактика на нарушения на паметта може да използвате традиционни средства, приготвени в дух основа на течности (водка, ракия, чист алкохол):

 1. Билкова тинктура: мечи лук (див чесън) – 30 грама от пера, листа, момина сълза – 20 грама листа от маточина и иглика пролетта, корен от магнолия – всичко по 10 грама, мед, тъмно – 50 мл. смесете Всички съставки и изсипете бутилка (500 мл) водка. След като сместа да стои там в продължение на 3 седмици в тъмно помещение, можете да си взема нещо за пиене (докато не изтече) 15 капки по време на всяко хранене.
 2. Тинктура от бял оман: 1 супена лъжица корени + бутилка (0,5 литра) водка – преливане на месец, да не забравяме ежедневно се разклаща. Когато тинктура е готова, се приемат три пъти на ден половин час преди ядене по една супена лъжица. Курс на лечение – от 3 седмици до един месец.

 3. Тинктура детелина: литров стъклен буркан, наполовина изпълнен съцветия на този растенията, тук се доливается 500 мл водка, след което банката плътно се затваря и се премества в тъмна стая, за да изготви. Лекарството не трябва да забравяме разклаща се всеки ден и след 2 седмици от началото на инфузията той ще бъде готов. Тинктура от детелина ще бъде възможно да се пие по една супена лъжица 1 път на ден във втората половина на деня (след вечеря или преди лягане) в продължение на 3 месеца, след изтичането на които се препоръчва да се направи почивка от 3 седмици, а след това три месеца курсът се повтаря.
 4. «Балсамът е по-добре магазинного»: 1 парче рафинирана захар, поставен върху вилката и посыпанного пепел (пепелта ние трябва да се погрижим предварително), подпален над лунна светлина (первачом) или твърда (не по-малко от 40°) водка. Подожженный захар ще се стопи, да се стича в водка и се разтварят в нея. След това, като основа за балсама ще бъде готова, трябва да добавите в нея: не растерявшие семената на зрелите шишарки, борови дървета (5 броя), 25 грама изправени cinquefoil (galangal), пирен обикновен (стига една клонки) – всички изпрати далеч от места, достъпни за деца или за ненадеждни от членовете на домакинството, ако има такива, на 2 – 3 седмици. Чрез планираното време на напитката може да се получи и да започне лечението: 10 – 15 капки на вечер с топъл чай, са въздух натурален пчелен мед.

«Гимнастика» за ума

В този раздел бихме искали да се обърнат към онези читатели, които желаят да подобрят паметта си, но по някаква причина не отидете на лекар, не намират за необходимо придобиване на лекарство в аптека, и още повече, не вярвам, че народните средства. В подобни случаи може да ви посъветва какво да правите тренировка на ума. Упражнения за подобряване на мозъчната дейност прости, а, понякога, дори много интересни, ако се подхожда към него творчески, например:

 • Бързо се помни и произнася думи, първата, втората, третата (и така нататък) буква от азбуката: «А» — айсберг, «Б» — берберис, «В» — винегрет… и така до 20-та буква от азбуката;
 • Спомените за чужди думи, заученные в училище (сметка, глаголи);
 • Опита да преброя в обратен ред от някакъв цифри (например, от 100 до 0);
 • Да се позабавляват в града, идва с тях по азбучен ред: Астрахан, Берлин, Вологда, Гданск и така нататък. Както можете да поканите в играта на някой от близките си и да играят заедно. Названието на всеки, съществуващ в реалния свят град, за да продължи ред, където името на всеки последващ населеното място и ще започне в последната буква на предходната (Москва – Антверпен – Новгород – Донецк…);
 • Може да се измислят синоними към избрани произволно думи (колкото повече, толкова по-добре) или думи в едно писмо, например, «W» — кран, бръмбар, жрец, воденичен камък… до 20 думи.

Упражнения за подобряване на умствените възможности, можете да измислите сами и колкото си искаме: да научите наизуст стихове, решаване на задачи, решаване на кръстословици, в крайна сметка, при желание да «счупят главата», има над какво.

Какво само не придумает народ?!

В тази статия бих искал да засегна още една важна тема, свързана с лечение на различни заболявания с нетрадиционни методи, на които ги изобретатели често се нарича народни (може би, защото измислени, те някой от народа?). Последно време се появяват нови и нови препоръки по отношение на борбата с рак се грижат патология, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, не остава без внимание «на наскоро направени эскулапов» и подобряване на паметта и работата на мозъка. Ние няма да станем особено критикуват или осъждат нови техники, въпреки че друг път те просто абсурдни, не ще се обезкуражавайте от употребата на каквито и това отново е измислена средства, просто ще предоставим възможност на читателя да мисли себе си, така да се каже, какво да правите мозъчна гимнастика, а в същото време да се обърнат към знанията, получени в училище.

Златната вода?

Не поемаме се прецени колко се повишава мозъчната работоспособност от употребата на «златна» вода, но хората, испробовавшие на нейния ефект върху себе си, твърдят, че да я пия, трябва да (в допълнение към захранването). Въпреки това, преди да донесе рецепта за такава «вълшебната» вода, бих искал да напомня на читателя някои от училищните уроци по химия, за които учителя говори, че златото не влезе във взаимодействие със силни киселини, с изключение на «царска водка» (смес от концентриран силни неорганични киселини – солна и азотна). Така ли обикновена вода, дори ако то се вари в продължение на много часове наред, изведнъж ще придобие необичайни за себе си свойства, позволяващи да се разтвори поне някакво количество от този упорит във всяко едно отношение метал? Може би, на «сребърна» вода е по-лесно да се направи? Или още по – добре — «алуминий» средство за производство, то, може би, и ще получите? Но «златна», така че «златна», все пак пациентите, които искат да подобрят паметта на народни средства за защита, без много материални и трудови разходи, ще намерите данни на препоръките на някакъв си форум. Приготвя се «златна» вода просто: вземете всяко златна декорация (обеци, вериги, пръстени), без камъни, потопени в съд с вода (вода — 500 мл), сложете на котлона и се вари, докато половината от обема на водата не се изпари (250 мл). «Златното» лекарство защо-това се пие много малки дози — 1 чаена лъжичка (може би в по-голяма доза от опасно?) 2-3 пъти на ден. Казват, че две седмици не само в главата, ще се изясни, но и на сърдечния мускул ще се засили. Очевидно е, че на тези насоки може да се поинтересувате от това, кой е зле учи в училище.

«Масаж на мозъка»?

Не се опитах авторът за себе си и да разпространим в Интернет диск «Масаж на мозъка». Хората купуват, ще слушат на високите честоти сутрин от по 45 минути – мненията са противоречиви. Някои твърдят, че, влизайки в състояние на медитация по този начин и концентрацията на вниманието и паметта, и работоспособност, и trainability значително нараства. Други пък твърдят, че, освен виене на свят и разбитости, нищо от новия метод не са получили. Отделни хора се организират масаж на мозъка, без никакви дискове: просто се занимават с интензивно изплакване на устата в продължение на 5 – 10 минути, което води до засилване на процесите на възбуда, които, от своя страна, може да доведе в най-непредсказуем начин (???).

Примери на различен нетрадиционен и дори не народното лечение в Световната мрежа последно време се върти много. Два от тях са довели само за това, че нашите редовни читатели знаят предварително нашата гледна точка по отношение на тези или други, понякога, доста съмнителни, методи за въздействие върху централната нервна система, с която, както е известно, трябва да се работи грижливо и внимателно. Провеждане на експерименти над собствената си глава, на своя ум и интелект може да се изправи пред още по-голямо нарушение на паметта и вниманието, появата на световъртеж, главоболие и дори спазми. Надяваме се, че читателят към подобряване на умствените способности ще се приближи замислено и внимателно, советуясь с лекуващия лекар.

Видео: подобряване на паметта — мнение на специалист

READ  Внутричерепная хипертония мозъка: симптоми, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00091 sec