Подуване на краката: причини, в напреднала възраст, при бременност, при онкологията, при сърдечна недостатъчност, като се махне

Защо оток на краката

Всеки ден, всеки човек прави много движения на краката си. Това дава по-голяма тежест в долните крайници от човешкото тяло. Ако един мъж или една жена работи стои по цял ден, до вечерта се появява подуване на краката.

Причини

Има много причини, поради оток на краката. Ако това се случи веднъж или два пъти, след това може по някакъв начин да намали натоварването на крака, но ако е системно, да, дори и придружени с болка, тогава това вече е патология. Изисква да отида в клиниката, дари много анализи, прави ЕХОГРАФИЯ — ултразвуково изследване, за да се изяснят причините за отоци на краката.

Причините подпухналостта на краката могат да бъдат класифицирани като:

 • Цял ден на крака. В много предприятия имат тежки условия на труд, където човек прекарва или 12 часа на състояние, или в седнало положение по-голямата част от работния ден. И В двата случая до вечерта, оток на краката. След освежаващи процедури с билки и кратък отдих отоци преминават без да остави и следа.
 • Диета. Много хора, особено по-младото поколение са се погрижили за това, че с идването на топлина се разглежда като «бляскав». В рокли и на високи токчета. Но трябва също да влязат в този облекло, а как? Ако след празниците и дълга зима, въвели килограми. Тогава започва диета. След като последица от самолечение. А после внезапно подуване на краката, понякога придружени от болки.
 • Травма в крака. Ако е счупен, по време на рехабилитация се случва подуване. Тъй като все още не до края на зажившая крак получава тежест. Също крак да опухнуть поради вывиха.
 • Бременност. Много често оток на ръцете и краката при вынашивании на бебето по време на бременността. Лекарите поставят диагноза – токсикоз, но това може да доведе до заболяване – еклампсия.
 • Следоперативния период. Хирургическа намеса в областта на таза, различни видове операции по гинекология, хирургия на долните крайници. Във всички случаи възникват проблеми с бъбреците. В случай на оток помага обикновен еластична превръзка.
 • Подуване на ставата. Това може да бъде заболяване на сърдечно-съдовата система, а също и ревматизъм.
 • Възраст. Болни от сърдечно-съдова система, атеросклероза, разширени вени – всичко това провокира подуване на краката си в старческом възраст.
 • Патология на отделителната система. Това е В основата на нарушения на функционалността на бъбреците.
 • Захарен диабет. Заболяването често е съпроводено от силни решетка. Това е и причина за отоци на краката.
READ  Сократимость на миокарда (сократительная способността на сърцето): концепцията за нарушение и лечение

Инфекция

Ако говорим за инфекциозни заболявания, оттек в краката излиза на втори план за симптоми, защото на първо място това – температура, алергични реакции, кашлица, хрема.

Такова заболяване като ревматизъм – се появява на 20-ия ден след заразяването стрептококком. След като се идентифицират всички симптоми обикновено се появява оттек на долните крайници. Артрит – най-вече оток на колене.

При инфекциозни заболявания: коремен тиф, Лаймска болест, бруцелоза – се появява артрит, както и отоци на краката, в района на щиколоток.

В света има налице заболяване — калабарский подуване на крайниците (предава от маймуна към човек). Симптомите са доста ясни: сърбеж, обрив, температура, оток на лявата ръка и крак или десните крайници. Често се случва подуване на двете ръце и краката.

Онкологични заболявания

Подуване на краката при рак има, ако човек има рак на матката, онкологични заболявания на коремната кухина. Лимфните възли престанат да функционират на пълни обороти. Лимфата не се изхвърля с засегнатите участъци и да навлиза в долните крайници.

Асцит – подуване на корема. Течността се натрупва в организма и се появява голям натиск на мястото на отока. Лимфната система областта на корема и краката се свързва в областта на корема. По този начин течността първо се събира в мястото на свързване на лимфната система, след което се спуска на крака. Подуване на краката започва при онкологията в 3-4 стадий. При ранните стадии на рака на отоци може да се избегне. В лимфе съдържа ракови клетки, те са разпръснати по целия организъм, както и на 1-2 етап е интензивно лечение за намаляване на числеността на инфекциозни клетки. Те не се задържат в места оток. В продължение на 14 дни трябва да се започне лечение на отоци на краката, тъй като в този период от подуване на краката още не носи опасност за човешкото тяло.

След терапия на всеки cancer заболявания също може да бъде подуване на краката. Тя може да възникнат по всяко време. Това се дължи курс на интензивно лечение от рак.

При бременност

Жените много по-често страдат от отечностью на краката, отколкото на мъжете. Това се дължи на факта, че представителите на прекрасния пол има такива заболявания, които не мъжете:

 • венозен застой в малкия таз, там са разположени органи, които отговарят за детородность;
 • разширени вени в малкия таз, а също и на краката;
 • тромбоза на вените на краката.

Всички заболявания на последиците от прием на хормонални препарати и противозачатъчни хапчета дават патология. Но никой не мисли за последствията. В края на краищата, много неща се правят преди 40 години, а след това започват проблемите със здравето.

През третия триместър на бременността често се появяват отоци на краката и ръцете. Възниква това основно се дължи на:

 • тялото се подготвя за раждането, отива хормонално колебание, подобряване на производството на тестостерон;
 • венозен застой – колкото повече са зародишите, толкова по-голям корема, детето сдавливает долната куха вена, която извежда на кръвта от вените на краката.

След появата на детето на светлината, отоци на краката си отива. Но понякога това води до гестозу (усложнение – еклампсия). Тя се проявява в загуба на съзнание, гърчове.

Еклампсия дава усложнения:

 • много високо налягане – 300:120 мм hg.ст.;
 • оток на белия дроб;
 • бъбречна недостатъчност, както и чернодробна;
 • смъртта на детето.

Затова, ако една бременна жена оток на краката и ръцете, лекарите, така щепетильно се отнасят до подпухналостта.

При по-възрастни

При възрастен човек подути крака по-често, отколкото при по-млади хора. Това се дължи на:

 • умората на ден;
 • тегло на тялото, който се увеличава с възрастта;
 • хронични заболявания – атеросклероза на кръвоносните съдове, разширени вени, диабет.

В течение на живота на хората не се грижат за здравето си. Поддържането на здравословно хранене (закуска в деня, сухи и студени тормозки на обяд). И когато започва да «скочи» натиск или пронизващо сърцето – веднъж, утре на работа, тогава детето в градината, вечеря трябва да се готви. А налягането ще се успокои. Така цял живот. В напреднала възраст выплывают всички нюанси и натиск, и сърцето, и храна. Няма нито един по-възрастен човек, от когото биха били здрави и чисти съдове. Когато оток и болка на краката, по-възрастните хора започват да се прилагат отвари, мехлеми. Но те с времето стават безполезни, тогава трябва да отида в клиниката, явяват на тестове, с ваксини и да пият хапчета.

При сърдечна недостатъчност

Поради факта, че подути крака, често е повишено или ниско кръвно налягане, защото кръвта не може нормално да тече през съдовете, които передавлены течност.

Подуване на краката при сърдечна недостатъчност води до задух, кардиалгии, аритмия на сърцето.

Сърдечна недостатъчност е вече последица, а началото:

 • порок на сърцето;
 • проблеми със сърдечния мышцей, възникнали по различни причини;
 • нарушение на обмяната на веществата, хормонални промени, алкохол, никотин и наркотици.

Как да премахнете

Много хора се чудят как да премахнете подуване на краката? Има няколко начина:

 • Свали високите токчета (10 см.) и обуть танкетку или каблучок 3-4см. 10 сантиметра, е много красиви и елегантни, но не и на цял ден, а за известно време.
 • Гел или крем, в състава на която влиза див кестен – противовъзпалително и антитромботическое действие. Облекчава подуване и подобрява кръвообращението.
 • Компресия облекло бельо – много добре помага при първите симптоми на разширени вени. Също така, ако през целия ден човек е бил на крака.
 • Ако страда отделителната система, първо трябва да премахнем тази болест, както и подуване ще мине.

Ако човек страда от сърдечна недостатъчност, лекуващият лекар задължително предписва курс на лечение, в който е включен диуретик. В аптеката ги много и лекарят ще предпише правилния препарат въз основа на индивидуалността на организма.

Хората, страдащи от високо налягане често страдат от подуване на краката. В този случай лекарят предписва медикаментозную терапия, която включва лекарства с тиазидовым диуретиком.

В края на работния ден, за да не е имало отоци по краката моно направи ванночку стайна температура с инфузии от билки, които ще подобрят циркулацията на кръвта, премахват умората. А след това трябва да легнете и да се повиши за известно време краката нагоре (облокотить ги на височината – стена, възглавница). Се опитат в рамките на един ден да правя 10-минутни почивки (ако на краката, а след това заседание, а ако «сидячая» работа – да се изправи и като направи леки упражнения).

MAXCACHE: 0.4MB/0.00110 sec