Порок на сърцето при деца: какво е това, причини, симптоми, преди година, лечение, операция

Порок на сърцето в детската възраст

Сърцето – това е един от най-важните органи, от функционалността на което зависи животът на човека. Някакви нарушения в работата му може да доведе до серозным последици. Порок на сърцето при деца – това е патология, която може да бъдат вродени или придобити. Последната група човек може да придобие в резултат на някои от усложненията на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Вроден порок на сърцето при деца включва в себе си всички възможни нарушения в структурата на сърдечни клапи и преградни стени, образование, което се случва още в утробата. За съжаление, честотата на тези вродени заболявания е много висока, повече от 1-2% от всички новородени деца.

Причини

Към днешна дата нито един специалист няма да може да отговори, защо дори при здрави родители се раждат деца с дефект на сърцето.

Но все пак отделят няколко възможни причини, които, най-вероятно и провокира развитие порок на сърцето дете:

 • Остри вирусни инфекции, пренесени роженицей в първия триместър на бременността.
 • Хронични заболявания роженицы.
 • Вредните навици от родителите (наркотици, тютюнопушене, алкохолизъм).
 • Напреднала възраст на единия от съпрузите.
 • Осложненный наследствен анамнеза за семейството.
 • Голямо прекъсване на бременността.

Поради всички тези причини, порок на сърцето детето се отнасят до фактор на риск за развитие на плода вроден порок на сърцето. Бременни, които попадат в тази група, ще бъдат насочени да се провалят на допълнително ултразвуково изследване, за да се избегне образуването на тази патология.

Също заслужава да се отбележи, че понякога дори и при напълно здрави родители се раждат деца с някакъв дефект на сърцето. Да се разкрие причината за в този случай, почти нереално. Този факт още веднъж доказва, че по време на бременност не пренебрегвайте препоръка на личния лекар, от когото стоят в регистъра.

Симптоми

Съвкупност от симптоми на вродени пороци на сърцето при деца, пряко зависи от тежестта и вида на патология. В някои случаи, признаци на сърдечен недостатък може да се прояви не веднага. Достатъчно често порок на сърцето протича напълно без видими симптоми за дълъг период от време. Но все пак рано или късно болестта ще се усети.

Трябва също да се отбележи, че това е заболяване на сърцето много често се диагностицира и при възрастни.

READ  Генитални брадавици при мъжете: симптоми, снимки, лечение кондиломатоза

Към основните и най-често черта на вродени пороци на сърцето може да се дължи на:

 • Шум в сърцето. Има три вида: функционални, неорганични и органични. Мажоретки трябва именно последният вид, тъй като именно тези шумове, идващи директно свидетелстват за наличието на недостатък.
 • Появата на симптоми на диспнея при малки физически упражнения. Лекар е доста трудно да се диагностицира този симптом при първичния преглед. Но майка ми може да забележите появата на недостиг на въздух от бебето по време на кърмене: детето прави малка почивка, за да събере сили.
 • Детето често пада в припадък.
 • Тахикардия. От дете се диагностицира сърцебиене.
 • Влошаване на апетита или дори липсата му. В резултат на това бебето започва да недобирать или дори да губят тегло. Ако вашето дете е лошо наддава на тегло (в първите 6-7 месеца по-малко от 400-450 гр, от 6 месеца до една година – не повече от 100 гр) след това е първата причина да се обърнат към своя личен педиатър, който внимателно обследует дете и ще може да се опровергае или потвърди страховете на родителите.
 • Изоставането в своето нормално развитие.
 • Сините в лицето, около устата, на носа и на горните/долните крайници (акроцианоз на кожата). Цветът на кожата се променя в резултат на попадане в артериалната венозна кръв. Понякога цианоза може да се изрази не е твърде ясно, че дори понякога лекар трудно да я замени. Но при сложно форма порок на сърцето на бебето се наблюдава сините в лицето пяточек и кожата под ас, а устните стават лилав цвят.
 • Изостаналостта или тонуса на мускулите и крайниците в достатъчно зряла възраст.
 • Старши деца се наблюдава летаргия, малоподвижность нежелание да играе.

Диагностика

Ако вие съмнения у детето си порок на сърцето, трябва бързо да се запиша за прием на детето кардиохирургу или кардиологу. За предпочитане е да мине преглед при квалифициран клиника в сърдечно-съдовата хирургия, където специалисти ще могат да прекарват электрокардиографическое и хуманитарна помощ кардиографическое преглед.

Срок на изпълнение на операцията и указания към нея се определя строго индивидуално.

Риск от образуване на усложнения в периода от раждането до 6 месеца е достатъчно голям, така че е препоръчително да прехвърлите хирургическа намеса, в по-късен период (започвайки от 6-7 месеца) и, разбира се, ако здравето на детето, не са застрашени от нищо.

В тази възраст при дете на някои видове на порок на сърцето могат дори сами да се забави (овалния прозорец, дуктус артериозус и т.н.).

Също така бих искал да се отбележи, че децата, на които е осъществена операцията, в бъдеще нищо не се различават от връстниците си: те могат да се занимават със спорт, по време на работа, в училище също няма никакви ограничения. Тези деца растат съвсем здрави.

Лечение на

Днес почти всички видове пороци на сърцето се поддават на лечение, а именно операция вмешателство, което и осигурява възможност за нормален живот на детето. Обикновено тази операция на сърцето се извършва единствено на спряно сърцето с допълнителен използването на специален апарат, който поддържа изкуствено кръвообращение.

Но не се притеснявайте, ако не знаете какво е това и заплашва ли хирургическа интервенция на вашето дете. Разберете дори и с малка манипулация, съществува някакъв риск. Но все пак това не означава, че с детето нещо да се случи.

Попитайте отзиви за някаква клиника, където намерение за лечение на дете. Научете, който ще извърши операцията на сърцето, пообщайтесь с лекар: той ще може да отговори на всички въпроси, относно възможни усложнения, лечение и други.

За лечение на придобити форми на дефекти на сърцето, като правило, използват митральную комиссуротомию или клапно протезиране.

Нестандартно лечение

На първо място заслужава да се отбележи, че народните рецепти не могат да повлияят на вродени форми на порока на сърцето на бебето.

За лечение на придобити форми в народната ковчега мъдрост има няколко добри рецепти:

 • Ще ви се наложи 1 чаена лъжичка. цветя търна. В същото количество вземете засушенной билка дяволска, глог цветя и хедър. Изсипете цялата смес 200 гр вряща вода и сложете да ври на бавен огън, в продължение на 15-20 мин. След това бульонът трябва да се отцеди и изстине. В продължение на деня трябва напълно да пие сместа.
 • Вземете 1 чаена лъжичка изсушени листа на мента и запълнете с 300 гр. вряща вода. Поставете листа някъде на час на хладно и тъмно място, след това се прецежда. Да се пие трябва да се по 1 винена чаша (200 гр) на ден, за предпочитане преди хранене.
 • Ще ви се наложи 15-20 гр. (2-3 супени лъжици) на плодове на офика, изсипва вряща вода и се пие дневно вместо чай.

Възможни усложнения

 • Почти при всички вродени форми на дефекти на сърцето диагноза сърдечна недостатъчност, в резултат на което е нарушено нормалното функциониране на органи и кръвообращението.
 • Бактериален ендокардит и релятивная анемия най-често се наблюдава при цианотических видове в ОБЩИНАТА.
 • При сложни форми също може да диагностироваться ранните пневмония, които се формират на базата на застой в малкия кръг на кръвообращението.
 • Синдром на Эйзенменгера или висока хипертония, най-характерни усложнения за сърдечни пороци с нарушения в малкия кръг на кръвообращението.
 • Инфаркт на миокарда са диагностицирани при стенозах на аортата или необичайни отхождении лявата коронарна артерия. За тази форма също се характеризира стенокардический синдром.
 • Синкопе, като резултат от синдром на малко количество чак до образуването на нарушения на мозъчното кръвоснабдяване (при хеморагична форма – при коарктации на аортата, коронарни форма – при цианотических видове и стенозах на аортата).

Прогноза

В повечето случаи прогнозата порок на сърцето при деца до една година е доста благоприятен. Но само ако е била оказана своевременна диагностика и лечение. В случаи, ако операцията не е извършена, а след това болестта с течение на времето започва бавно прогресира и да доведе до силна сърдечна недостатъчност. Трансфери и работеща форма, обикновено завършват със смъртта на пациента.

Превантивни мерки

Никакви специални мерки, които са в състояние да предпазят детето от развитие порок на сърцето, за съжаление, не съществува. Вие не можете да повлияе на внутриутробное развитие на детето.

Но все пак рискът от поява на придобитите форми на пороци бъдат значително намалени, ако се придържаме към превантивни мерки към тези заболявания, които директно са в състояние да провокират развитието на тази патология. Струва си да се откажат от вредни навици, се опитват да се хранят правилно и да спортуват. Много специалисти препоръчват също така, че изпробването на втвърдяване.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00096 sec