Порок на сърцето, вроден и придобит: симптоми, лечение

Неизвестен винаги, най-малко, тревожно или му започват да се страхуват, а страхът парализира човека. В негативната вълна се приемат погрешни и прибързани решения, тяхното въздействие ще влоши нещата. След това отново страх и – отново на грешни решения. В медицината е «закольцованная» ситуацията се нарича circulus mortum, порочен кръг. Как да се излезе от него? Нека плитка, но верни знания за основите на проблема, да ви помогне да го разреши адекватно и навреме.

Какво е порок на сърцето?

Всеки орган на нашето тяло е създаден, за да е рационално да се действа в системата, за които той е предназначен. Сърцето се отнася до системата на кръвообращението, подпомага движението на кръвта и насыщаемостью я с кислород (О2) и въглероден диоксид (СО2). С и рязане, той «настоява» кръв по-нататък, в по-големите, а след това и малки съдове. Ако нормално (нормално) структурата на сърцето и големите съдове, нарушено или още преди появата на светлина, или след раждането, като усложнение на болестта, тогава може да се говори за пороке. Това е порок на сърцето – това е отклонение от нормата, предотвратяване на насърчаване на кръв, или да променя нейното попълване на кислород и въглероден диоксид. Разбира се, в резултат на това възникват проблеми за цялото тяло, повече или по-малко изразени и различна степен на опасност.

Малко за физиологията на кръвообращението

Сърцето на човека, както и на всички бозайници, разделена от дебела преграда на две части. Лявата изсмуква артериалната кръв, тя е в ярко червен цвят и богата на кислород. Десният венозную кръв, тя е по-тъмна и наситена с въглероден диоксид. Нормално преграда (наричат я межжелудочковой) не е на дупки, а кръвта в кухините на сърцето (предсердия и желудочки) не се смесват.

Венозна кръв от цялото тяло постъпва в дясното предсърдие и желудочек, след това – в белите дробове, където се отдава на СО2 и се получава O2. Там тя се превръща в артериалната, минава през лявото предсърдие и желудочек, по системата съдове достига органи, дава им кислород и приема въглероден диоксид, се превръща в венозную. По-нататък – отново в дясната част на сърцето и така нататък.

Системата на кръвообращението замкнута, така че тя се нарича «кръг на кръвообращението». Такива кръгове две, в двата включени в сърцето. Кръг от «десен желудочек – леки – лявото предсърдие» нарича малък, или легочным: в белите дробове венозна кръв се превръща в артериална и се предава по-нататък. Кръг на «ляв желудочек – органи – дясното предсърдие» се нарича голям, минавайки по неговия маршрут, кръв от артериалната отново се превръща в венозную.

Функционално лявото предсърдие и желудочек имат висока тежест, в края на краищата, голям кръг на «по-дълъг», отколкото малките. Ето защо от ляво на нормалната мускулна стена на сърцето винаги е на няколко по-дебели, отколкото отдясно. Големи съдове, включени в сърцето, се наричат венами. Отиват – артериями. Нормално те съвсем не са съобщени между себе си, изолира потоци венозна и артериална кръв.

Клапи разположени между предсердиями и желудочками, така и на границата на влизане и излизане на големи съдове. Най-често се срещат проблеми с митральным клапан (мекотели, между лявото атриум и желудочком), на второ място – аортна (на мястото на излизане на аневризма на лявата камера), след това трикуспидальный (трикуспидалната, между носителите на атриум и желудочком), и в «аутсайдер» — клапан на белодробната артерия, на изхода си от дясната камера. Клапани в земята и да участват в прояви придобити пороци на сърцето.

Видео: принципи на кръвообращението и работата на сърцето

Какви са пороци на сърцето?

Помислете за класификация, по изложению адаптированную за пациентите.

  1. Вродени и придобити – промени в нормалните функции и състояние на сърцето и големите съдове са се появили преди или след раждането.
  2. Изолирани и сочетанные – промяна одиночны, или множество.
  3. С цианозом (т. н. з «син») – кожата променя своя нормален цвят на синкав оттенък, или без цианоза. Има цианоза генерализованный (общ) и акроцианоз (пръстите на ръцете и краката, устните и върха на носа, ушите).

I. Вродени пороци на сърцето (CHD)

Нарушения в анатомични функции на сърцето на детето, се формират още в утробата (по време на бременност), но се проявяват само след раждането. За да получите по-пълна представа за проблема – вижте снимки пороци на сърцето.

За удобство на своите класирани, вземайки за основа кръвта през белите дробове, има малък кръг.

  • ДХД с увеличаване на белодробен притока на кръв – с цианозом и без него;
  • ДХД с нормално легочным кръвоснабдяване;
  • ДХД с намалено кръвоснабдяване чрез белите дробове – с цианозом и без него.

Дефект межжелудочковой дялове (ДМЖП)

ДМЖП среща се най-често, обикновено в комбинация с други аномалии. През отвора на артериалната кръв от лявата камера (има по-високо налягане) се провежда в рамките на правото, увеличаване на натоварването в малкия кръг, а след това – и на лявата част на сърцето. Мускулната стена се увеличава, на рентген се вижда «шарообразное» на сърцето.

READ  Чревно кървене: доврачебная помощ, симптоми, лечение, хранене, при деца, грудничка

Лечение: ако дупката разделяне малко и не особено влияе върху кръвообращението, а след операцията не се изисква. В случай на сериозни нарушения на оперативната намеса е задължително – зашива дупката, межжелудочковая преграда става нормална.

Прогноза: пациенти живеят дълго, до дълбока старост.

Липсата на межжелудочковой преграда, или големият му дефект

Друго име – комплекс Эйзенменгера. Кръвта се смесва в желудочках, в нея има ниско ниво на кислород, така че цианоза силен. Претоварени малък кръг на кръвообращението, сърцето шарообразно бъдат увеличени. Вижда сърдечен гърбица, пулсация на дясно, за намаляване на задух болни сядат на клякам (така наречените принудително положение).

Лечение: важно е навреме да се направи операция, докато стената на белодробната артерия все още има нормална структура.

Прогноза: без адекватни мерки от пациентите рядко живеят до 20 – 30 години.

Открита овална дупка

Не е обрасъл преграда между предсердиями. Кръвта отива на ляво – на дясно градиенту налягане, секция дясното предсердия и камера сгъсти, налягането се увеличава. Сега отива да отменя вече отдясно наляво, и сърцето се увеличава (гипертрофируется) в левите части.

Една малка дупка не дава особени проявления, хората ще живеят с него. Ако дефектът се изрази, а след това се вижда акроцианоз) недостиг на въздух.

Сочетанный недостатък: незаращенное овална дупка и стеснение на митралната или аортната клапи. Сърцето силно се увеличава в размер, се формира «сърдечен гърбица» — коремът выпячивается напред, бледност, задух.

Лечение: оперативно, ако дефекти сериозно изрази и функционално са опасни.

Прогноза: при изолиран пороке – положителен, при сочетанном – предпазлив (в зависимост от степента на нарушение на притока на кръв).

Незаращение кръвното (боталлова) канал

След раждането на бебето не е била прекъсната комуникация между аорта и белодробна артерия. Отново същият принцип: кръвта изтича от зоната с високо налягане в зоната на по-ниско, т.е. от аортата по боталловому протоку в легочную артерия. Венозна кръв се смесва с артериална, малък кръг изпитва претоварване. Първо отива увеличаване на дясното, а след това и на лявата камера. Видими пулсации на артериите на врата, да се развива цианоза и силен задух (недостиг на въздух).

Прогноза и лечение на: такъв порок, ако диаметърът не обрасли канал малък, може дълго да се усеща и не е опасно за живота. Ако дефекта е сериозен, операцията е неизбежна, а прогнозата в повечето случаи е негативен.

Стесняване (коарктация) аортата

Наблюдавани по време на гръдните и коремните участъци на аортата, най – често- в областта на перешейка. Кръвта не може нормално да дойдат надолу, се развиват допълнителни съдове между горните и долните части на тялото.

Признаци: топлина и усещане за парене в лицето, тежест в главата, изтръпване на краката. Пулс напрегната на артериите на ръцете и на краката си по – спокойна. Кръвното налягане, измерено на ръцете, много по-високи, отколкото в краката (измерва само в легнало положение!).

Лечение и прогноза: нужда от операция за смяна на суженного на парцела аневризма на трансплантация. След лечение на хората да живеят дълго и не се изпитват никакви неудобства.

Тетрада Фалло

Тетрада Фалло — тяжелейший и най-честите малформации при новороденото. Анатомично – сочетанный в нарушение на излизане от дясната камера белодробната артерия и нейните стесняване, голяма дупка в межжелудочковой преграда, декстрапозицией (намира отдясно, а не отляво, както е в норма) на аортата.

Симптоми: цианоза дори след малки товари, се развиват пристъпи с тежък задух и загуба на съзнание. Нарушена работа на стомаха и червата, има нарушения на нервната система, растежа и развитието на бебето се забави.

Лечение: в не много тежки случаи – операцията, апатия, стеноза (стесняване) на белодробната артерия.

Прогноза: неблагоприятни. Със силен цианозом и дълбоки нарушения в развитието, за съжаление, децата не могат да живеят дълго.

Стесняване (стеноза) на устието на белодробната артерия

Обикновено проблемът е в грешна развитието на клапанного пръстени, по-рядко причина за стесняване на белодробната артерия може да бъде тумор или разширение (аневризма) на аортата. Децата изостават в развитието си (инфантилизм), ръцете синина и студени, понякога се вижда сърдечен гърбица. Характерен вид на пръстите на ръцете: те са подобни на барабанни пръчки – с разширени и удебелени с върха. Основните усложнения – миокарден (отмирането) на леки и гнойни процеси, тромбы, на около 1/3 от случаите — туберкулоза.

Как се лекува: само операция.

Прогноза: в зависимост от наличието и тежестта на усложненията.

Резюме: вродени пороци на сърцето, в по-голямата си част може да се излекува, както при деца, така и при възрастни. Операции на сърцето се страхуват да не е необходимо, сега техниката се подобрява и кардиохирурги постоянно преминават обучение. Резултатът до голяма степен зависи и от общото състояние на пациента и навреме направена операция.

Видео: вродени пороци на сърцето при деца

II. Придобити пороци на сърцето

В периода от раждането до формиране на проблеми, сърцето е с нормална структура, потока на кръвта не е нарушен, човек е напълно здрав. Основна причина за придобити пороци на сърцето – ревматични и други заболявания, с локализация на патологични (свързани с болести) процеси, а именно в сърцето и на изходящите от него големи съдове. Променените вентили могат тесни отвори за влизане и излизане на кръв – това се нарича стенозом, или да разширят техния в сравнение с нормата, формиране на функционална недостатъчност на клапите.

READ  Холестериновые плаки в кръвоносните съдове и артериите: на главния мозък, на гръбначния стълб, врата, крайниците, причини, симптоми, лечение, профилактика

В зависимост от степента на дефекта и нарушения на тока на кръвта, са въвели понятието компенсированных (чрез удебеляване на стените на сърцето и засилване на съкращения, кръвта минава в нормални количества) и декомпенсированных (сърцето увеличава твърде много, мускулни влакна не се получи желания на хранене, силата на честота пада) придобити пороци.

Недостатъчност на митралната клапа

Непълно смыкание крила – в резултат на възпалението и последици под формата на мс (замяна «работни» разтегливи тъкани на твърди нервните влакна). Кръвта при намаляване на лявата камера забрасывается в обратна посока, в лявото предсърдие. В крайна сметка е нужна голяма сила на съкращения, за да «си върне» на притока на кръв към аортата, и гипертрофируется (сгъсти) цялата лява част на сърцето. Постепенно се развива недостатъчност на малкия кръг, а след това – нарушение на изтичане на венозна кръв от големия кръг на кръвообращението, така наречената застойна недостатъчност.

Признаци: митральный руж (розови и сини цветове на устните и бузите). Трептене на гръдния кош, се усеща дори на ръка – той се нарича котешки мъркане, и акроцианоз (синкав оттенък на дланите и пръстите на стоп, носа, ушите и устните). Такива живописни симптоми са възможни само ако декомпенсированном пороке, а при компенсированном не им се случва.

Лечение и прогноза: в напреднали случаи, за профилактика на недостатъчност на кръвообращението, изисква смяна вентил на протеза. Пациентите живеят дълго, много от тях дори не подозират за болестта, ако тя е в процес на обезщетение. Важно е навреме, за лечение на всички възпалителни заболявания.

Митральный стеноза (стесняване на клапа, между лявото атриум и желудочком)

Стеноза на митралната клапа се среща по-често (на 2 – 3 пъти) при жените в сравнение с мъжете. Причината – ревматични промени эндокарда, на вътрешната обвивка на сърцето. Такъв порок рядко е изолиран, той обикновено се съчетава с проблеми с аортната и трехстворчатого.

Кръвта не постъпва в нормални количества от предсердия в ляво желудочек, се увеличава налягането в системата на левия предсердия и белодробни вени (по него артериална кръв от белите дробове влиза в сърцето), възниква пристъп, оток на белите дробове. Малко повече: в белите дробове върви подмяна на СО2 в кислород в кръвта, това се случва през най-фините, със стена само на една клетка с дебелина, капилярите на алвеолите (мехурчета). Ако се увеличава налягането на кръвта в системата на белодробни капиляри, след което течната част на «натиска» в кухината на алвеолите и ги изпълва. При вдишване въздух «вспенивает» тази течност и увеличава проблема с газообменом.

Снимка на оток на белите дробове: клокочущее дъх, розоватая пяна от устата, общ цианоза. В такива случаи незабавно повикване на «бързо», а преди пристигането на лекарите за сядане на човек, ако има диуретично в запечатани и вие как да правите снимки – въведете лекарство интрамускулно. Цел – намаляване на обема на течности, по този начин намаляване на налягането в малък кръг и подуване.

Последици: след време, ако проблема не се реши, се формира митральное лесно с множествена склероза, тъкани и намаляване на полезния за газовата обема на белите дробове.

Симптоми: недостиг на въздух, митральный руж и акроцианоз, пристъпи на сърдечна астма (затруднено вдишване, а при бронхиална астма човек е трудно да се направи издишване) и оток на белите дробове. Ако митральный стеноза се появява в детска възраст, това се вижда намаляване на гръдния кош в ляво (симптом Botkin), изоставането в развитието и растежа.

Лечение и прогноза: важно е навреме да се определи колко критично стеснено митральное дупка. Ако стесняване малък, тогава човек живее нормален живот, но в областта на по-малко от 1,5 квадратни сантиметра е необходима операция. След него трябва да се подлагат на противоревматические курсове на лечение.

Недостатъчност аортальных клапани

Аортальные пороци на сърцето – на второ място по честота, по-често се срещат при мъжете, в 1/2 от случаите се съчетават с митральными малформации. Причина за появата могат да бъдат като ревматизъм, така и атеросклеротични промени на аортата.

READ  Допплерография (УЗДГ), УЛТРАЗВУК, дуплексное сканиране съдове: описание на методите

По време на систолы (намаляване и компресиране) на лявата камера, кръвта преминава в аортата, това е нормално. Ако аортна клапа не се затваря напълно, или аортальное дупката е разширена, а след това кръвта се връща обратно в ляво желудочек по време на неговото «релакс» — диастолы. Въпрос перерастяжение и разширяване на устната (дилатация), първо само компенсаторная (временно «изглаждане» неудобства за запазване на функция), а след това разтеглива лявото предсърдие и митральное дупка. В резултат на това получи застой в малкия кръг, гипертрофию мускулните стени на сърцето.

Признаци: ако заместник декомпенсирован, при измерване на кръвното налягане долната цифра (диастолно налягане) може да паднат почти до нула. Пациентите се оплакват от виене на свят, ако бързо се променя положението на тялото (легна – роза), пристъпи на задушаване през нощта. Кожата е бледа, се вижда пулсация на артериите на врата (пляска каротид) и разклащане на главата. Зеници на очите и капиляри под ноктите (вижда се при натиск върху нокътната плоча) и пульсируют.

Лечение: профилактично – при компенсированном пороке, радикално – вшивается изкуствен аортна клапа.

Прогноза: изолиран заместник около 30% намират случайно, при планираните изследвания. Ако дефектът на вентила е малък и няма изразена сърдечна недостатъчност, хората дори не подозират за пороке и живеят пълноценен живот.

Стеноза на устието на аортата, изолиран заместник

Трудно изход на кръвта от лявата камера в аортата: това изисква повече усилия и мускулни на стената на сърцето сгъсти. Колкото по-малко аортальное дупка, толкова по-изразена хипертрофия на лявата камера.

Симптоми, свързани с намаляване на приходите на артериална кръв към вашия централен мозъка и другите органи. Бледност, замаяност и припадък, сърдечен гърбица (ако е порок се е развило в детска възраст), пристъпи на болки в сърцето (ангина пекторис).

Лечение: снижаем емисии на натоварването, провеждаме и тонизиращо лечение – ако няма изразена недостатъчност на кръвообращението. При тежки случаи – само на операция, смяна на клапан или дисекция го крила (комиссуротомия).

Разход на аортна заместник

Две в едно: недостатъчност на клапите + стесняване на отвора на аортата. Такава аортна порок на сърцето се среща много по-често, отколкото изолиран. Признаци – същите, че и при стенозе устието на аортата, само по-малко забележими. В тежки варианти започва застой в малкия кръг, придружени от сърдечна астма и конгестия.

Лечение: симптоматично и профилактично – при леки случаи, в тежки – операция, смяна на аортната клапа или дисекция го «сросшихся дирекции. Прогноза за живота – благоприятни, при адекватни и навреме проведено лечение.

Видео: причини, диагностика и лечение на аортальных стенозов

Недостатъчност трикуспидального (трехстворчатого) вентил

Поради неплотного затваряне на вентила на кръвта от дясната камера забрасывается връща в дясното предсърдие. Способността му да компенсира недостатък е ниска, така че бързо започва застой на венозна кръв в голям кръг.

Признаци: цианоза, вените на врата прелива и пульсируют, кръвното налягане леко понижено. В тежки случаи на отоци и асцит (натрупване на течност в коремната кухина). Лечение – консервативно, предимно за премахване на венозна застой. Прогноза за времето – в зависимост от тежестта на състоянието.

Стеноза на дясното атриовентрикулярного (между носителите на атриум и желудочком) дупки

Трудно изтичането на кръв от дясното предсердия в десния желудочек. Венозен застой се разпространява бързо в черния дроб, тя се увеличава, след това се развива сърдечна фиброза на черния дроб – активна тъкан заменя съединителната (съединителна). Се появява асцит, общо подуване.

Признаци: болка и усещане на тежест в подреберье дясно, цианоза с жълт оттенък, винаги е пулсация на шийните вени. Кръвното налягане е намалено; черният дроб е увеличен, пулсира.

Лечение: насочено към намаляване на отоци, но по-добре да не дръпне с операцията.

Прогноза: нормалното състояние на здравето е възможно при умерена емисии активност. Ако се появи мерцательная аритмия и цианоза – бързо до кардиохирургу.

Резюме: закупен, главно на ревматични пороци на сърцето. Лечението им е насочено както към основното заболяване, така и на намаляване на последиците от недостатък. В случай на сериозен декомпенсации кръвообращението, са ефективни само операция.

Важно! Лечение на дефекти на сърцето може да има по-голям шанс за успех, ако са хора ще дойде навреме към лекар. И неразположение, като причина за поява на эскулапу, съвсем не е задължително: можете просто да поиска съвет и, при необходимост, да премине основно проучване. Умен д-р не допуска да му пациенти са болни. Важна забележка: възрастта на лекар специално не е от значение. Наистина е важно — нейното професионално ниво, способност за анализ и синтез, интуиция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec