Порталът хипертония: симптоми, лечение, причини

Порталът хипертония (високо кръвно налягане в порталната вена) се формира в случаите, когато при движение на кръв от басейна на порталната вена се появява бариера – долу, в рамките на или по-висока на черния дроб. Норма на налягането в портала система около 7 mm hg. стълб, при возрастании над 12 – 20 мм стагнация се развива в причинят венозных съдове, те се разширяват. Тънки венозни стени, за разлика от артериите, нямат мускулна част: те лесно се разтягат и са счупени. При цироза на черния дроб е почти в 90% от случаите на разширени вени разширение се образуват в хранопровода, стомаха, червата, стомаха и хранопровода. Една трета от усложнява силни кървене, до 50% — смъртта вече след първата кръвно загуба.

Топографията на съдово корито

Воротная виена (порталът виена, лата. vena portalе) – събира венозную кръвта почти от всички органи, разположени в кухината на корема: долната 1/3 на хранопровода, далака и червата, на панкреаса, на стомаха. Изключение – долната една трета на ректума (lat. rectum), там венозен кръвен поток минава през геморроидальное сплит. Нататък воротная виена се влива в черния дроб, се разделя на няколко клона, след това се разделя на най-малките венулы – съдове с микроскопично тънки стени.

След това венозна кръв тече през чернодробни клетки (гепатоциты), където с помощта на ензимите се случва на «пречистване» от токсични вещества, използвани старите клетки на кръвта. Процесът на отлив върви в посока на разширяване на кръвоносните съдове, в крайна сметка всички те се събират в единна печеночную виена, която се влива в долната куха вена (lat. vena cava inferior ) и чрез кръвта се провежда в десния желудочек на сърцето.

Системата на порталната вена се съобщава с долната куха виена и заобикаля черния дроб, образувайки порто-кавальные и лицева кавальные анастомозы — оригинални резервни пътища», които действат при развитието на синдрома на портална хипертония. Венозни анастомозы да се отваря само в случай на повишаване на налягане (хипертония) в системата на порталната вена, като помага на капка кръв и намаляване на натоварването на черния дроб. Като временно явление се случва при наранявания на корема и в норма, например, при обикновени запек.

Причините за синдрома на портална хипертония (ПХ)

Ниво на локализация блок изтичане на кръв: може да се намира по-долу на черния дроб, вътре в нея или по – добре- в района на куха вена. Приета класификация по причини (етиология) болест, разделящ портални хипертония в група, три.

 1. Високо (надпеченочная) запушване на притока на кръв по-често се среща при тромбозе на чернодробните вени (болест на Chiari) и долната куха вена над тях (синдром на Badd-Chiari), стесняване на лумена на vena cava inf. при сдавлении тумор или съединителна тъкан. Възпаление на перикарда (сърдечна чанти) с «слипанием» го текстовете (констриктивный перикарден излив) може да доведе до повишено налягане в кухи вени и пречат на отлив от черния дроб.
 2. Пречки кровотоку във вътрешността на черния дроб чернодробна форма на ПГ, се наблюдава вследствие на цироза, хронични възпаления на черния дроб, тумор на растеж и при мулти спайках след травма или операция. Токсични вещества (арсен, мед, винилхлорид, алкохол) унищожават гепатоциты, както и лекарства-цитостатики (метотрексат, азатиоприн), повишаване на съпротивлението на виновните кръв.
  Клетките на черния дроб изненадващо жизнеспособни и могат да се регенерират себе си: дори ако унищожена една цяла акция, останалите части орган растат и неговата функция е напълно нормално. Друго нещо – постоянна интоксикация, хронично възпаление или системно заболяване (напр. ревматизъм). На финала те водят до замещению активна на съединителната тъкан, като се образува фиброза и на практика с изключение на черен дроб от кръвния поток.
 3. Преградами до черния дроб (внепеченочная блокада) може да стане възпаление в коремната кухина, в резултат на компресиране или пълно перекрытию клоните на порталната вена; вродени аномалии в развитието на вените и усложнения след неуспешни операции на черния дроб и жлъчните пътища. Изолиран тромбоза v.portaе често се отбелязва при деца, тъй като резултатът внутрибрюшной инфекция (или пъпната сепсис) на новороденото, или — независимо от възрастта, при инфекциозни заболявания на органите на храносмилането.
READ  Hirudotherapy (лечение с пиявици): ползи и на вредите, показания и противопоказания

Симптоматика и развитието на проблема

Основните признаци и патогенезата на ПГ свързани с болестта, ставшим основната причина за повишаване на налягането в порталната вена. С напредването на процеса се появяват клиничните симптоми, едни и същи за всички форми на синдром на чернодробна хипертония:

 • Увеличена далака (спленомегалия), намаляване на нивата на тромбоцитите, еритроцитите и левкоцитите, нарушение на съсирването на кръвта (гиперспленизм);
 • Разширени вени на стомаха, хранопровода и дебелото черво;
 • Венозни кървене и растежа на анемия;
 • Асцит (течност в кухината на стомаха);

Клинични етапи на ПГ на:

 1. Етап на доклиническая – пациентите се чувстват тежест в дясно под ребрата, корема вспучен, неразположение.
 2. Изразени признаци: болка в горната част на корема и под ребрата в дясно, се нарушава балансът на храносмилането, черния дроб и далака се увеличили.
 3. Всички симптоми на ПГ са налице, има асцит, но кървене все още няма.
 4. Етап на усложнения, включващи тежки кръвоизливи.

Предпеченочная формата по-често започва в детска възраст, преминава достатъчно леко, прогнозата е положителна. Анатомично порталът виена заменя каверномой (конгломерат от тънки и разширени съдове), чести усложнения – кървене от вени на долната трета на хранопровода, припокриване на лумена на порталната вена, промяна на съсирването на кръвта.

За чернодробна ПГ на процедурата цироза на черния дроб става водеща. Динамика зависи от нивото на активност, причини за развитието на хипертония. Характерни първични и повтарящи се кръвоизливи, присъства и асцит. Желтушность на кожата и лигавиците е доказателство за дълбоките проблеми с чернодробната функция, които се изместват печеночную недостатъчност. Първите признаци страхливост по-добре се вижда под езика, на дланите.

Надпеченочная форма на синдрома на парниковите газове е свързан главно с болестта на Chiari (или синдром на Badd-Chiari). Винаги остро начало: внезапна, много силна болка в горната част на корема (эпигастральная област) и подреберье дясно, бързо се увеличава черния дроб (хепатомегалия), се увеличава температурата на тялото, се присъединява към асцит. Причината за смъртта стават кръвоизливи и остра чернодробна недостатъчност.

Причините за кървене

Налягане в системата портална вена по-висока, отколкото в кухи вени: нормално тя е равна на 175 – 200 мм воден стълб. При заключването на скоростта на ток на кръвта се забавя, налягането се увеличава и може да достигне 230 – 600 мм. Изкачване венозна налягане (при циррозах на черния дроб и внепеченочной ПГ) е свързан със степента на развитие на блокове и образуването на порто-кавальных венозных пътища.

Смислени категории анастомозов, в крайна сметка те водят до местната разширяване на вените и кървене:

 • Между стомаха и хранопровода (гастроэзофагальные), дават разширени вени на долната трета на хранопровода и част от стомаха. Кървене от тях най-опасни, почти в половината от случаите – смъртоносни.
 • Между околопупочными и долната куха виена. Подкожни вени по корема, различни от пъпа в страна, подобно на навиване на змии: те така и се наричат – «главата на Медуза» (капитан medusaе). Има предвид героиня на гръцките митове – Медуза Горгона, при която вместо коса на главата растат живи змии. Знак, характерен при цироза на черния дроб.
 • Между геморроидальным сплетением (долната една трета на ректума) и долната куха виена, формиране на местен варикоз (хемороиди).
 • Причините спленомегалии: застой на кръв в басейна на vena portaе води до увеличаване на запълване на далака кръв и увеличаване на нейния размер. Обикновено далака настанява гости в 30 -50 мл кръв, при спленомегалии – повече от 500 мл.
READ  Защо от носа тече кръв: възрастен, дете, при бременност, всеки ден, какво да правя и как да се спре

Асцит (натрупване на течност в кухината на корема): основно се наблюдава при чернодробна форма на ПГ, съчетано с намалени нива от албумите (белтъчната част) в плазмата, функционални нарушения на черния дроб и да забави отделянето на йони на натрий през бъбреците.

Усложнения при портална хипертония

Кървене от разширени вени, прояви:

 1. Ррвота с кръв червено, без предварително усещане за болка при кървене от хранопровода.
 2. Повръщане, цвят «утайка от кафе» — кървене от стомаха вени или затекание (от хранопровода), при обилно кървене. Солна киселина, която се съдържа в стомаха сок, влияе върху нивото на хемоглобина, което му придава кафяв цвят.
 3. Мелена – каловые маса черен цвят, зловонны.
 4. Разпределението на червен кръв в изпражненията – кървене от хемороиди възли на ректума.

Чернодробна енцефалопатия – комплекс нарушения на нервната система, с течение на времето — необратими. Последствие декомпенсированной портална хипертония, се наблюдава при циррозах на черния дроб и остра чернодробна недостатъчност. Причината – в токсични азотни вещества, обикновено те инактивируются ензими на черния дроб. Клиничните етап, в симптоматике съответстват на тежестта на проява на болестта:

 • Проблемите се отнасят до нарушения на съня (безсъние), пациентът е трудно да се съсредоточи. Настроение неровное, склонност към депресии и раздразнителност, проява на тревога по фин поводи.
 • Постоянна сънливост, реакцията на околните заторможена, движение медлительные и неохотные. Пациентът дезориентирани във времето и пространството — не може да се нарече текущата дата и да се определи къде се намира. Поведение, неадекватно на ситуацията, е непредсказуемо.
 • Съзнанието спутано, не се учи околните, нарушена памет (амнезия). Гняв, налудности.
 • Кома – загуба на съзнание, по-нататък – смъртоносни резултати.

Бронхиална аспирация – вдишване повръщане масите и кръв; може да бъде задушаване в резултат на припокриване на пропуски на бронхите или се развие аспирационная пневмония (възпаление на белите дробове) и бронхит.
Бъбречна недостатъчност – като резултат на който се е разпространил на застой на кръвта и токсични поражения на бъбреците азотистыми продукти на обмяната.
Системни инфекции – сепсис (общо отравяне на кръвта), възпаление на червата, пневмония, перитонит.

Признаци гепаторенального синдром:

 1. Чувство ослабленности, липса на сили, извращение на вкуса (дисгевзия)
 2. Намаляване на отделянето на урината през деня — по-малко от 500 мл
 3. Данни при разглеждане на пациенти: промяна във формата на пръстите на ръцете и краката — «барабанни пръчки», нокти выгнуты и приличат на «часови стъкло», пожълтяване желтушны, на дланите червени петна по цялото тяло «звездички» от разширени подкожни капиляри, ксантелазмы – жълтеникави натрупвания под кожата и мазен обвивки.
 4. Асцит, разширяване на подкожни вени по корема («глава на Медуза»), херния в района на пъпа, изразени отоци на краката и ръцете.
 5. Увеличение на черния дроб, далака.
 6. При мъжете – разрастването на гръдните жлези (гинекомастия).

Диагностични дейности

 • Диагностика според общ анализ на кръвта: намалява нивото на хемоглобин и желязо – показател за обща кръвно загуба при кървене; малко червени кръвни клетки, белите кръвни клетки и на тромбоцитите – прояви на гиперспленизма.
 • Биохимическое изследване на кръв: откриване на ензими, които нормално се намират във вътрешността на клетките на черния дроб – свидетелство за унищожаване на гепатоцитов. Маркери на вирусни антитела – при вирусни гепатитах, аутоантитела – при системни ревматични заболявания.
 • Эзофагография: рентгеновото изследване на хранопровода с прилагането вътре контрастни вещества (бариев сулфат), за да можете да видите промяна в контурите на стените, за сметка на разширените вени.
 • Гастродуоденоскопия: с помощта на гъвкави устройства с оптика – гастроскопа, въведени през хранопровода в стомаха се откриват ерозии и язви, разширени вени.
 • Сигмоидоскопия: визуално изследване на ректума, хемороиди са видими възли.
 • Ултразвуково изследване: на УЛТРАЗВУК се определят склеротические промени на черния дроб, се оценяват диаметри на порталната и селезеночной вени, диагностицирани тромбозы портал система.
 • Ангио — и венография: съдовете се въвежда за разлика материал, след това направи серия от рентгенови снимки. С напредъка на контраста стават видими промени релеф и фигурата по контурите на артерии и вени, наличие на тромбози.
READ  Гиперкоагуляция: причини, лечение, при бременност и извън

Лечение на

Действията на лекарите при лечение на портална хипертония в клиника насочени, на първо място, за премахване на опасни за живота усложнения (кървене, асцит, чернодробна енцефалопатия). На второ място, се занимават с основни заболявания, спровоцировавшими застой в системата на порталната вена. Основни цели – намаляване на венозна налягане, спиране и профилактика на кръвоизливи, възстановяване на обема на кръвно загуба, нормализиране на системата за съсирване на кръвта, лечение на чернодробна недостатъчност.

Ранните стадий на портална хипертония се лекуват консервативно. Хирургично лечение се превръща в основен етап с ясно изразени симптоми и усложнения. Спешни намеса се извършва при силно кървене от хранопровода и стомаха, а планова операция – пациенти с разширение на вените на хранопровода 2-3 степен, асцит, спленомегалии със симптоми на гиперспленизма.

Противопоказания за операция: напреднала възраст, късен стадий на туберкулоза, декомпенсированные заболявания на вътрешните органи, бременност, злокачествени тумори. Временни противопоказания: активна фаза на възпалението в черния дроб, остър тромбофлебит система портална вена.

Спиране на кървене:

 1. Лекарства пропанолол, соматостатин, терлипрессин (за намаляване на възможността от кръвоизливи два пъти), в съчетание с перевязкой разширени вени или склеротерапией. Соматостатин може да намали притока на кръв в бъбреците и да наруши водно-електролитния баланс, при асцит лекарство се предписва с повишено внимание.
 2. Ендоскопска склеротерапия – въведение с помощта на ендоскоп (гастроскопа) соматостатин в променените вени на хранопровода, стомаха. Резултатът – запушване на лумена на вена и «свързване» (втвърдяване) на техните стени. Ефективността е висока – 80% от случаите, методът се отнася за «златен стандарт» за лечение.
 3. Тампонада (сдавление отвътре) на хранопровода: сонда с белезници-баллоном се въвежда в стомаха, балон надувают, той сдавливает разширени съдове в стомаха и долната трета на хранопровода, кървенето спира. Продължителност на компресия – не по-деня, в противен случай могат да се образуват дефекти на стените (рани от залежаване) органи, усложнение – разликата слоеве и развитие на перитонит.
 4. Ендоскопска лигиране на варици (на хранопровода и стомаха) с помощта на еластични пръстени (легирование). Ефективността на 80%, но практическото изпълнение на предвиденото по плана застрояване в случай на продължаване на кървене. Е добра профилактика на повторно кървене.
 5. Операция за лечение на разширени вени: само в случай на стабилизиране на състоянието на пациента и нормалната функция на черния дроб, при неефективност терапевтични и ендоскопски техники. След хирургично лечение намалява честотата на развитие на гепаторенального синдром, асцита и перитонит (възпаление на перитонеума).
 6. Трансплантация на черния дроб: показания – само при цироза на черния дроб, след две пренесени кръвоизливи с необходимостта от преливане на кръводаряването.

Прогнозата зависи от потока на основното заболяване, предизвикало портальную гипертензию, степен на развитие на чернодробна недостатъчност и ефективността на избрания лекар методики на лечение.

Видео: порталът хипертония в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec