Повишаване на броя на тромбоцитите в кръвта: какво означава това, причини при жените, мъжете, дете, норма показатели по пол и възраст

Кои фактори водят до повишаване на броя на тромбоцитите в кръвта

Човешка кръв е сложна и многокомпонентная. Баланс между клетъчни фракции и намирането им е в рамките на нормалното – основен показател за здравето на човека. Но изчерпателно изследване на кръвта може да даде пълна картина за процесите, които протичат в организма. Всички еднакво елементи на кръвта изпълняват запазени им функция, броя на тромбоцитите това – задържане в нормалното съсирване на кръвта и защита на организма от загуба на ценна течност. Обаче повишаването на броя на тромбоцитите в кръвта, не са от голяма полза, а напротив, предизвикват страх.

Как работят тромбоцити

Тромбоцитите на кръвта – това е безъядерные кръвни плочи, те се появяват в костномозговой тъкан, след това отиват в общия кръвното русло, продължителност на живота при тях не е висока, само на 7 – 10 дни.

Те се отнасят до защитна система на организма, тяхното активиране се случва при възникване на увреждане на съдовата стена. Тези клетки – основен компонент на първичния тромба, склеиваясь между си, те запушват раневую повърхност на съда, спиране на кървене.

Говори за повишаване на

Повишаване на броя на тромбоцитите в кръвта на възрастни и дете се нарича тромбоцитоз. За да може да се говори за подобно състояние, и какво означава това в диагностициране на заболявания:

 • Неизправност в действителната система на кръвта: повишена изработване на клетки костна мозъка или увеличаване на средната продължителност на живот на тромбоцитите.
 • Автоимунни проблеми.
 • Възможно наличието на образувания от различен характер.
 • Вероятната кровопотеря (както остра, така и скрити), различни видове анемия.
 • Прогресивна атеросклероза.
READ  Свещи Бетиол при хемороиди: инструкция за употреба, лечение

Отделят два вида тромбоцитоза кръв: начална, причинени от повреди в работата на костния мозък; и вторична, развиващ се, като ответна реакция на организма на някои патологични процеси.

Норма

Количеството и скоростта на тромбоцитите е показател не е стабилна и зависи от различни фактори. По-специално от времето на деня, на нощта, през периода на покой броят им пада, през деня, с повишена активност, а напротив – нараства.

Пристрастеност към тежка мазна храна води до увеличаване на количеството на тези клетки, дебелите хора са склонни към тромбоцитозу.

При жените брой тромбоцитарных клетки варира в рамките на един месец, в зависимост от менструалния цикъл. При хора, активно занимаващи се със спорт, ниво на тромбоцитите в организма подскакивает след значителни физически натоварвания.

Средно взето е такова правило на тромбоцитите по пол и възраст на човека:

 • при новородени бебета– 100 – 400*109/л;
 • в дванадесет дете– 150 – 320*109/л;
 • при жените нормата е 150 – 400*109/л;
 • при бременната жена– 100 – 400*109/л;
 • при здравите мъже– 150 – 400*109/л.

В огромното количество случаи тромбоцитоз не се усеща от човека, затова при откриването на такива отклонения трябва спешно да разберете причината за нея.

Причини

Причини за увеличаване на обема на тромбоцитите в кръвта се случва не в изолация, а в съчетание с промени в други клетъчни структури. Гематологические заболявания, по-често злокачествен характер, са основен фактор за възникване на първичен тромбоцитоза.

Причини за високо ниво на тромбоцитите в състава на кръвта и развитието на вторична тромбоцитоза може да се нарече:

 • Тежки инфекционно – възпалително заболяване, характеризиращо се с течение на продължителен и възможността за преминаване в хроничен стадий (възпаление на белите дробове, туберкулоза, хепатити).
 • Патологични процеси, придружени от значително отделяне на гной и разпад на тъкани (абсцес, флегмона).
 • Поражението на ставите, ревматоидные заболявания.
 • Злокачествени новообразувания на всеки етап на развитие.
 • Тежки кръвоизливи и хроничен характер, развитие на анемия.
 • Състояние след спленэктомии.
READ  Нисък хемоглобин в кръвта: причини, симптоми, че това означава възрастен, дете, жени, мъже, лечение

Освен това, повишаването на броя на тромбоцитите в кръвта може да се наблюдава при някои състояния, не могат да бъдат патология: липсата на течности в организма, продължително лечение с кортикостероиди, прием на перорални контрацептиви.

Възможни последици

В какво се състои опасността от повишеното ниво на тромбоцитите в кръвта:

 • При висока концентрация се повишава риска от тях на тромбоцитната агрегация (слепване помежду си) и образуване на кръвни съсиреци (тромби). Тези съсиреци се движат с тока на кръвта в съдовете и са в състояние капакът не само малки капиляри, но и по-големите артерии и вени. Така често се случва тромбоза на вените на долните крайници, което води до нарушение на кръвоснабдяването и развитието на възпалителен процес в самата виена.
 • Тромбоза на коронарните съдове, снабдяващи то миокарда, което води до инфаркт на миокарда (смъртта на парцела мускулната тъкан) – една от най-честите причини за летального., изм.
 • Повишени нива на тромбоцити в кръвта над допустимата норма, е опасно състояние за бременни жени, това значително повишава вероятността от самопроизвольных на абортите, а това може да се случи на всеки срок е в света.
 • Тромбоцитоз кръвта води до увеличаване на риска от развитие на онкологични, инфекциозни заболявания, обостряне на хроничните заболявания.
 • Тъй като клетки – тромбоцити съдържат в себе си голямо количество активни вещества, увеличаване на тяхната концентрация води до освобождаването в кръвта повишено количество адреналин и серотонин, притежава съдосвиващо действие, че при продължително въздействие се случва нарушение на кръвосъсирването, се влошава кръвоснабдяването на тъканите.

Хранене при тромбоцитозе

Ако повишаване на броя на тромбоцитите не е значително и не се нуждае от спешна намеса, да ги коригира нивото помогне за правилното хранене при тромбоцитозе:

 • Намаляване на количеството на консумираните мазни видове месо, частично да ги замени сортове риба, богати на незаменими аминокиселини: сьомга, камбала, сардина и други.
 • Увеличи дела на зеленчуци в диетата си, и най-полезни ще бъдат продукти, пресни, варени, задушени.
 • Особено полезни продукти с голямо съдържание на магнезий: житни култури, бобови растения, листа магданоз.
 • Масла от животински произход при възможност се заменят с растителни масла, които трябва да се консумират всеки ден. Предпочитание трябва да даде льняному, оливковому, кунжутному масла.
READ  АКТХ (адренокортикотропный хормон, кортикотропин) в кръвта

Подчинени на контрол подлежи на дневния прием на вода, оптимално количество течност, необходима на организма – 30мл на 1кг телесно тегло, но не повече от два литра на ден.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00123 sec